Johan Kristofers


Stetind

2015-08-21 16:04 | 1995 Visningar | Kommentera

Igår var det alltså Steigtind. Idag Stetind -utan ig alltså.

Stetind är Norges nationalfjäll och pekar 1391 meter upp ovanför havsytan. Fjället ligger en bit söderut från Narvik och när vi var där mötte vi på ett gäng motorcykelåkare som var på dagsresa från Kiruna. Stetind är med andra ord bara ett stenkast från Sveriges gräns.

Jag och min polare Hallvard körde från Bodø på lördag eftermiddag och övernattade på en parkeringsplats som ligger vid foten av fjället. Det är ett populärt berg att bestiga så det var massa trevligt folk där. På söndagn började vi gå runt halv nio på morgonen och var ute i knappt sju timmar. Vi gick upp normalvägen men det finns också massa fin klättring för att komma upp. Vid det trängsta partiet får man vänta för det mesta - de ti forbitrede fingertak - som det kallas. Här är det bra grepp för händerna men obefintligt för fötterna och 700 meter ner till mindre lodrät mark, så det tar lite tid för de som inte är van höjder. Vi fick vänta 40 minuter på en guidad grupp med tre personer men jag har hört talas om folk som fått sitta i flera timmar och vänta, så vi hade tur. Väl förbi den guidade gruppen så var det en lätt marsch med löpnade säkring till toppen.

 

Stetind - Freeride


Steigtinden

2015-08-20 22:56 | 1848 Visningar | Kommentera

Då kör vi! Med full fart blickar vi framåt mot vintern och aldrig tillbaks!

Barmarksträna måste man ju. Min barmarksträning består till en viss del av att gå upp på fjälltoppar, som Steigtind till exempel. Den här toppen ligger bakom huset som jag hyr i Bodø och har en alldeles förträffligt benmördande backe på 500 höjdmeter som uppvärmning.