Johan Kristofers


Jiehkkevárri

2016-06-22 09:44 | 1827 Visningar | Kommentera

Jiehkkevárri, eller Jekker'n som mina vänner kallar toppen är en klassiker som ligger i Lyngsalperna. Det är Troms fylkes högsta topp med sina 1834 meter över havet. Det finns också en travers här som, logiskt nog, heter Jiehkkevárritraversen. I turboken står det 8-12 timmar på tur vilket verkade stämma efter att vår relativt stora grupp på 8 personer kom ner till bilen på 11 timmar och 50 minuter.

Totalt går man ca 2500 höjdmeter och 30 km. Vi valde att gå in i Andersdalen och upp førbi en del av glaciären Blåisen, som hänger över en klippkant. För att solen inte skulle värma detta kritiska parti för mycket innan vi skulle passera så började vi vår vandring klockan 5 på morgonen. En tid som, så här när man ser tillbaks på det, gärna hade kunna varit klockan 3 eller 4. Turen avslutas med en lååång nedåkning till Furneset och en halvtimmes biltur tillbaks till startpunkten vid Indre Holmbukta.

Turen gick bra utan missöden. Snön hade helt klart kunnat vara bättre. Skidåkningen med för den delen. Men nu är en lyngenklassiker bockad av listan. En klassiker som jag känner att jag inte behöver repetera, även om det var en sjukt trevlig tur.