Maja Matslofva

RIDE THE COW 18' - LÖRDAG

2018-04-23 21:33 | 1538 Visningar | Kommentera


Lördag och sista dagen för 2018 års Ride the Cow!

På åkarmötet på Solkatten kl 9 kom det mer eller mindre väntade beskedet att det inte skulle bli någon tävlingen i Kobåset. Det hade regnat stora delar av natten och regnet hade till och med nått toppen av facet vilket alltså gjorde lavinrisken alldeles för stor för att köra. Även om snön hade varit stabil var sikten alldeles för dålig denna dag. Det regnade/snöade fortfarande och dimman låg tät uppe på berget.

Som tur hade teamet bakom tävling styrt upp för en annan tävling, nämligen Chinese Downhill, alltså ett störtlopp med masstart från toppen ända ner till botten av liftsystemet. Redan kl 7 var vi ute i backen och riggade målgång och bana för dagens race.

Åkarna blev informerade om tävlingen och kl 11:30 skulle alla samlas på toppen av Kungsliften. Många var snabba att dra fram vallan och förbereda för att ha chans att vinna.

Såklart skulle det även vara en liten twist på tävlingen för att skapa lite kaos i starten. Johan samlade alltså alla åkare på toppen av systemet kl 11:30. Där bad han alla ta av sig utrustningen, traska en bit bort där de formade en halvcirkel runt honom för att sedan säga några väl valda ord innan han utbrast de välkända orden 

  • Rider ready? Ride the cow!

Totalt kaos utbrast då de tävlande förstått vad som skett och sedan skulle springa tillbaka till utrustningen och hitta sina skidor, stavar eller brädor och sedan kasta sig ut för branten. Det var riktigt trångt i början och nära till många krascher när alla skulle ta sig ner så fort som möjligt. Som det ska vara i ett kinesiskt störtlopp!

Ungefär i mitten på  banan hade regnet och värmen även skapat en mindre sjö där Johan Viklund tappert tagit av sig till shorts och tagit på sig en livboj, allt för lite humor såklart!

Ca 7 minuter tog det sig för de vinnande åkarna att ta sig in i målområdet, mjölksyran var alltså ett faktum och det var ett gäng utmattade men glada åkare som kom in i Red Bull tältet där vinnarna utsågs!

Resultatet blev - 

 

Damer alpint:

1 Sofie Gidlund

2 Gabriella Edebo

3 Ronja Stenhöös

 

Herrar alpint:

1 Edvin Olsson

2 Calle Eneflo

3 Ketill Hjartarson

 

Damer snowboard:

1 Emelie Boman

2 Julia Örtegren

3 Andrea Eriksson

 

Herrar snowboard:

1 Alexander Grimschold

2 Martin Wichardt

3 Emil Ekeklund

 

(alla resultat finns på ridethecow.se)

 

En burgare på Solkatten senare var et dags för prisutdelning där 1-4 i varje disciplin fick priser samt ett litet presentregn till övriga åkare.

Många fina grejer delades ut bland annat skidor från Scott och Head, handskar från Hestra, västar från Jackson Hole Originals, presentkort från Rammount m.m.

 

Efter att vi plockat ihop målområdet var det helt enkelt bara festen kvar. Banketten hölls i år på Solkatten där Nannas Kök & Bar bjöd på en fantastisk buffé och gott att dricka. Mad Mike och Dic bjöd på skönsång och det hölls härliga åkartal där det tackades för tävlingshelgen. Vid kl 22 gick festbussen till hotellet där Julius Aspman och Richard Croy traditionsenligt höll filmvisning från tävlingen. Lika pepp och härlig som vanligt! Sen var det dans och fest natten lång!

 

Stort tack till Peppe och Bosse som återigen roddar ihop denna fantastiska tillställning! Tack till det fantastiska teamet jag fått äran att jobba med både på campet och tävling. Och tack till alla härliga människor som gjort denna vecka oförglömlig!

 

När man samlar ett gäng härliga människor på ett berg behöver det inte gå helt enligt planerna, man har helt enkelt skitkul ändå!

 

Ride the Cow, vi ses nästa år! <3


RIDE THE COW 18' - FREDAG

2018-04-21 16:38 | 1564 Visningar | KommenteraFredagen och andra dagen för möjlighet att tävla började likt dagen innan med frukost och åkarmöte på Solkatten.

Som de flesta redan listat ut var det inte aktuellt att dra upp till facet den här dagen heller. Det hade helt enkelt inte varit tillräckligt kallt under natten för att snön skulle haft någon möjlighet att frysa ihop. Lite blöt nysnö hade även lagt sig högst upp vilket gjorde lavinrisken ännu högre.

Det tog i stället beslut om att köra en Instagramtävling under dagen. Alla fick dela in sig i lag och skulle innan kl 15 lagt upp en film på max 60 sek på Instagarm.

Bidragen bedömdes sedan av domarna utifrån

-Teknik

-Ait and Style

-Kontroll

-Flyt

-Kärlek

Stor eloge till alla som bidrog med filmer! Riktigt grymma klipp, med massa glädje!

kl 16 hölls filmvisning på Solkatten där även en vinnare korades. Vann gjorde lag @lundqvistjohan

Alla filmer finns för övrigt att se på Instagram under #ridethecow2018

Under dagen höll vi på att rigga för en plan B om det inte skulle bli någon tävling heller på lördagen vilket det inte såg så ljust ut för.

Uppe på fjället var det regn och inte mycket till sikt.

Planer smiddes och sen var det dags att ladda inför lördagen!


RIDE THE COW 18' - TORSDAG

2018-04-20 17:24 | 1586 Visningar | Kommentera

Torsdagen började med frukost/åkarmöte på Solkatten kl 8.00.

det meddelades snabbt att läget uppe i Kobåset var alldeles för instabilt för att köra tävling. Johan som jobbar med säkerheten hade bedömt lavinrisken som betydande och det var för riskabelt att tävla. De härliga, varma dagarna vi hade haft på campet tidigare i veckan hade värmt på snön rejält som nu var rutten rakt igenom.

Resten av dagen blev alltså fri lek. Vi bestämde oss för att åka hem till Johan i Fjällnäs för att kolla hans nät som ligger ute under vintern. Molnen låg täta i Hemavan men i Norra Fjällnäs lyste den i vanlig ordning. I näten satt det 5 fina matfiskar. 4 öringar och 1 röding som Johan kunde fylla på i frysen med.

Väl tillbaka från sjön bjöds vi på kaffe och bulle av mamma Edström sen hoppade vi in i bilen och brände ut till Mo i Rana för att möta Atlanten. 
RIDE THE COW CAMP 18' - DAG 3

2018-04-19 19:29 | 1611 Visningar | Kommentera


Då hade det redan blivit tredje och sista dagen av årets Ride the Cow Camp. 

Vi vaknade upp i Viterskalsutugan efter en natts behövlig sömn och blev serverad en ordentlig frukost av stugvärdarna. 

Väderprognosen hade sett sådär ut men när det var dags att ge sig ut på dagens tur sken solen!

Vi valde att dela upp oss lite sista dagen. De flesta gick upp mot Daalåetvie medan Johan tillsammans med Gustav, Arvid, Tor och Carl tolkade bort med skotern och skottade ihop en kick ungefär där resten av oss skulle komma ner från vår bestigning.

Vi gick dock inte ända upp till toppen utan stannade någonstans på 1100 m.ö.h. där vi stannade för en fikade innan vi svängde ner mot resten av gänget.

Väl där var det dags för lunch och en liten genomgång av lavinutrustning. Alla fick testa att söka med transivern samt att använda sonden. Rasmus gick igenom grunderna och lite tips på hur man jobbar effektivast i skarpt läge.

Några körde också och hoppade lite både i kicken som byggts tidigare och över lite sten.

Tids nog hade det ändå blivit dags att glida ner mot Hemavan igen en sista gång för detta camp!

Alltihop avslutades med middag på Nannas Kök&Bar i vanlig ordning. Vi bjöds på fantastisk mat och tackade av alla efter campdagarna.

Några priser delades även ut till några campers som utmärkt sig lite extra under veckan. 

Carl Danielsson fick ett par stavar pga sitt rejäla klippgrop första dagen!

Greta Torstensson fick ett par schyssta glasögon då hon dragit ut sonden så snabbt att vi knappt hann se vad som hände under lavintestet.

Arvid Hedin fick en skjorta eftersom det var han som kläckte den briljanta idén att hoppa över dasset i Viterskalet.

Maja Sangevie och Matilda Hedvall fick ett varsin glas prosecco då de var de enda i gänget som knallat på snöskor alla dagar och kämpat på riktigt duktigt!

Så var årets camp slut. Vilka fantastiska dagar vi fick! Strålande sol, värme och ett riktigt härligt gäng campers som bara var glada skitar under hela campet!

Stort tack till alla som deltagit för några fantastiska dagar, hoppas vi ses nästa år!

Nu återstår bara tävlingen!RIDE THE COW CAMP 18' - DAG 2

2018-04-18 17:42 | 1645 Visningar | Kommentera

 

Andra dagen på campet hängde vi på låset till liftarna för att ta oss högst upp i systemet för att börja dagens tur till Viterskalsutugan.

 Vi gjorde en stigning på ca 330 höjdmeter innan vi kunde huda av och ta bäckravinen ner mot Viterskalet. Det var minst sagt vacker att glida ner i den trånga dalen med solen i ryggen. Att snön inte var den  bästa och minst sagt fostrande kändes sekundärt.

 Väl nere, efter ca 2 km åkning mötte Johan och Bosse upp oss så att vi fick tolka efter skotern den sista biten till STFs Fjällstation.

 Viterskalsutugan är en av 16 och även den första av STFs fjällstationer längs Kungsleden, då man utgår från Hemavan. Deras våffelservering var mycket uppskattad av alla på campet när man jobbat hårt på förmiddagen.

 Efter lite lunch och fika och en presentation av stugvärdarna om hur det går till på en fjällstation bestämde vi oss för att gå upp mot Norra Syter. När vi kämpat oss upp en bit i värmen hittade vi en barfläck som passade perfekt för fika och mys! Några bestämde sig för att gå ännu en bit upp för att få ett längre åk och sedan gled vi alla ner i eftermiddags slushen! Glädje rakt igenom!

 När vi kommit ner var det dags att tolka tillbaka till stugan och packa in våra grejer. kl 17:30 serverades en brakmiddag lagad av de fantastiska stugvärdarna. 3-rättersmiddag satte fint efter en lång dag.

 Någon gång innan middagen kläcktes också idén att hoppa över utedasset av Arvid. Snart var kicken klar och det var dags att skicka!

 Det fantastiska vädret och aprilsolen som aldrig ville gå ner fick oss att känna att vi inte riktigt var klara med dagen trots att vi hunnit med en hel del! Johan och Dic åkte före ut till en liten barfläck och tände en eld, kokade kaffe och la ut renfällar. Allt framför den mäktiga U-dalen i Systerskalet. Snart enslät resten av teamet och vi satt och myste runt elden samtidigt som vi tittade på Carl som tog en långåken strax innan solen försvunnit från bergstopparna.

 När det långsamt började mörkna åkte vi tillbaka till stugan för en liten snacksbricka innan det var dags att krypa till kojs!

 


RIDE THE COW CAMP 18' - DAG 1

2018-04-16 21:27 | 1666 Visningar | Kommentera

Måndag och starten för Ride The Cow Camp 2018, nu för fjärde året i rad

 Kl 10 träffades vi över en kaffe på Solkatten för att träffa årets 12 deltagare och presentera campets crew.

Dagen lovade mycket med blåkupa och noll vind. Efter presentationer av både varandra och hur veckan kommer se ut tog vi oss upp med kungsliften för att sedan huda på och gå upp på Jungfruvårtan. Väl uppe blev det fika och vatten i värmen innan vi började glida ner mot Kobåset. 

 Några glassiga svängar senare och en bit ner gjorde vi basecamp för dagen och körde sen lite kortare åk på ett utvalt face för att ge chans till att åka flera åk och på så sätt träna på att hitta sin valda linje. Samt götta sig i den gassande solen såklart!

I år har vi med Gabriela Edebo som åkare/inspiratör på campet som ska kunna ge ett riktigt åkarperspektiv när det kommer till tävling. Gabriella gick igenom lite tips och tricks för att på bästa sätt nedifrån välja en linje man känner sig bekväm med och sen hitta den uppifrån.

När alla fått åka en 2, 3 gånger var det dags för Pontus Lindal Rosén, som var med i domaregenskap att berätta hur bedömningen kommer på till på tävlingen senare i veckan. Vad man ska göra och inte göra för att få en bra poäng. Vad domarna tittar på och liknande.

Vid klockan 16:00 var det dags att lämna Kobåset för den här dagen och sen glida ner tillbaka till våra boenden och göra iordning oss för middag på Nannas Kök & Bar. Där bjöds det som vanligt på ett varmt välkomnande och god mat!

Vilken fantastisk dag och start på årets camp! Massa skidglädje och härligt väder i fantastiskt miljö. Bättre blir det helt enkelt inte.
INFÖR RTC 2018

2018-04-15 18:14 | 1673 Visningar | Kommentera

Äntligen dags att återvända till vårt älskade Hemavan för ännu en Ride The Cow-vecka!

Idag, söndag har vi rekat både inför veckans camp och tävling. Dagen började med en tur in i Kobåset för att se hur snön ser ut och även spana in ett eventuellt tävlingsface. Efter en vinter med lite annan vind än man är van ser området lite annorlunda ut än det brukar. Det har helt enkelt fått tänkas på nya sätt får att få ett roligt face. Där solen kommer åt blir det riktigt härlig slush! Och idag kan  man väl säga att vi hade vädret på vår sida, och vi fick in två gofikor på den lilla turen. 

På eftermiddagen blev det en tur till Gemken för att undersöka lite åk om vädret skulle bli sämre under veckan. Där finns det åkning i lite mer skyddad miljö som skulle kunna vara ett alternativ om vi inte kommer upp på storfjället.

Helt enkelt en fantastisk dag i Avan! Nu laddar vi inför veckans äventyr och ser fram emot massa härlig skidåkning och glada ansikten!


RIDE THE COW - TÄVLINGSDAG 2 2017

2017-04-08 14:22 | 3016 Visningar | Kommentera
« Föregående Nästa »