Planetskier


Färsk stenar och snowboard

2013-09-22 22:47 | 4157 Visningar | Kommentera

Nu ska vi testa prylar. Snowboard. GoPro videokameran. Men detta kan vara det tyngsta test du har sett.

Jag kommer ner från Anak Krakatau, en aktiv vulkan i Indonesien. Jag trodde att jag skulle kunna rida på ask, men en nyligen utbrott täckte hela berget med ett tjockt lager av vassa klippblock och stenar. Men det gör ingenting, jag var där att åka och det gjorde jag. Även om det var min andra dagen med snowboard...

Ändå tog snowboard och kameran misshandeln ganska bra. Jag änvender fortfarande kameran. Även om låset i kameraskydden är lite besvärlig, kanske det blev slagna för hårt. Och snowboard är full av bucklor och repor, men det finns inga stora hål :-)

Ta en titt på videon nedan, och skruva upp volymen för att höra repor och tjat!

 

Den fullständiga artikeln från mitt besök till Anak Arctic kan hittas här

Foto och video (c) 2013 Jari Arkko

 


Vanlig Tourist

2013-09-19 00:01 | 4231 Visningar | Kommentera

Lite ledigt tid dök upp i min arbetsresa, så jag ville bli en turist för ett par timmar. Och göra alla de vanliga sakerna turister gör här i Peking. Som att gå till bastun eller att åka skidor. 

Peking är stor och har en även större trafikproblem. Det kändes som jag hade redan tillbringat mycket av min resvecka i en bil från ett möte till ett annat. Och samma sak på min väg till skidområdet: det tog två timmar där. Men jag lyckades använda den tiden. Den föregående natten hade varit kort; resor i Asien är tufft, om man också behöver att tillbringa nätterna i telefonkonferenser till EU och USA! Men tiden i taxi där och tillbaks gav mig nästan fyra timmar extra tid at sova.


(If the above video does not display, please click on the video here.)

 

Bastu

Det var en överraskning! Mitt hotell hade en bastu! Ännu mer överraskande var det att det var precis rätt för den finländska resenären. Åttio grader och en stor skål med vatten att slänga på kaminen. Bra! Naturligtvis fanns det vissa idiotiska regler också, som tex skylt på dörren som visar att bastun är inte lämplig för barn. Nåja, den här gången reser jag inte med min familj, så det var inga problem. Min hotellet, Doubletree, var förresten ett bra val för Beijing resenären. Det var inte så dyrt som det "rätta" Hilton hotel, men på många sätt var det minst lika bra. Rekommenderas!

 

Qiabo Skidåkning

Jag hade åkt skidor tidigare i Peking, så nu var jag på väg till Qiaobo inomhus ski hallen för den andra gången. (Rapporten från mitt tidigare besök är här .) Qiaobo ligger bakom flygplatsen, långt bort från stadens centrum. Och det är på ett område som de lokala taxichaufförerna inte kan navigera till. Den karta jag printade ut från nätet var nyttigt, och telefonnumret till skidcentret var ännu mer användbar. 

Du bör inte förvänta sig att hitta en annan taxi för hemresan heller. Lyckligtvis är det lätt att övertyga förarna att vänta på dig och få en annan lång resa. När jag hade rest två timmar till Qiaobo, åkte i två timmar, och gjorde en returresa, min chaufför antagligen hade gjort sitt dagsverke just med mig. 

Qiaobo har två backar, en liten till nybörjare och huvudbacken för dom andra. Nybörjarebacken är rak och enkel. Huvudbacken är långt, full av hopp, rail och box. En rolig skidbacken! Den här gången den övre delen var tyvärr inte i bruk. På mitt tidigare besök den övre delen hade även en bra puckelpist! Men nu båda backarna var ganska kort. Nåja, jag hade kul ändå. 

Qiaobo har också en restaurang, mötesrum och naturligtvis hyrbutiken. De hyr också de kläder du behöver, naturligtvis! Men jag var lite överraskade att det fanns också butiker som sålde skidutrustning. 

En dagens liftkort kostar ungefär 200 kr. 

Även dom korta backarna var kul att åka. Hissen på huvudsidan var snabbare än på andra sidan, som hade an flyttande matta hissen. Jag klättrade också upp den stängda delen av huvudbacken på smältande, smutsiga is och betong. Skidpatrullen oroade om detta och kom till mig. Eller kanske dom ville bara prata - vi hade inget gemensamt språk så jag vet inte. Jag visade att jag ville ta ett par bilder, och åkte ner. Den alltid artig kinesiska jagade mig inte vidare. (Och här är en Planetskier tips: om du behöver att bryta regler, det är typiskt en bra idé att bryta dem på sista åk, om du förlorar ditt liftkort. Men gör inte något dumt, eller orsaka fara...)

 

Afterski

Eftersom vi var i Peking, jag var tvungen att äta Peking Anka till middag. Den stackars ankan vi åt var serienummer 168.206. Som en del av måltiden, fick jag ett "åminnelse" kort för ankan. Ankan serveras Quanjude restaurang nära Beijing Science Park.


Det bästa efter-middagen nattliv för turister kan hittas från Hou Hai insjö området. Min kvällen var avkopplande i baren The Zone. Lite senare gick ja till Mix, en vild nattklubb. 


Men jag tycker att den bästa delen av kvällen var att följa lokal befolkningen som fiske på Hou Hai. De använde ficklampor och fiskespön (eller spjut) i denna nattliga aktivitet. Det är, naturligtvis, förbjudet och helt ohälsosamt, för sjön är förmodligen inte ren. Men det var rolig! 


Foton och videoklipp (c) 2013 Jari Arkko. Tämä blogi löytyy myös suomeksi. This blog is also available in English.