Planetskier


Uruguay

2013-10-08 21:41 | 4695 Visningar | Kommentera

Nödsnö är fortfarande på -66 grader. GPS säger att jag är på rätt plats. Jag har miniskis på. Allt är färdig för den första skidåkning av Uruguays högsta berg. Men först måste jag frambringa vintern.

Min resa till Uruguay skulle vara snart slut, och jag var på väg till flygplatsen. De nästa två nätterna skulle jag att spendera i olika flygplan på väg hem. Men innan flygplatsen jag vänder min bil mot Cerro Catedral, Uruguays högsta topp. Denna 513 meter berg var bara erkänts som den högsta toppen 1973, eftersom det är en ganska alldaglig backe bland många liknande sådana. Och det är verkligen en backe snarare än ett berg. Området används som kohagen, och distans från närmaste väg ligger bara 300 meter - horisontellt.

Men tillbaka till skidåkning. Jag har den lilla Orthex "mini skidor" och nya, fällbara stolpar från Black Diamond. Så jag inte behöver en ski bag på denna resa - allt passar fint in i min resväska bredvid affärskostymer :-)

Hur som helst , bergen i Uruguay är inte bara små - dom har också ingen snö. Det snöar här kanske en gång i 20 eller 30 år. Jag hade förberett ett nödpaket snö, 10 kg kolsyresnö. De läsare av min blogg vet att jag har experimenterat med kolsyresnö tidigare att prova man kan åka skidår på detta. Men nu är jag med den för första gången på bergen. Torris passar syftet bättre än vanlig is, eftersom det håller sig kall längre och det finns ingen smältvatten att väta min ryggsäck. Dessutom ser den rökiga is roligare i bilder! Torris säljs av Praxair i Uruguay, trots de stora isblock torris som de levererar måste krossas i bitar/snö genom noggrann tillämpning av en tung sten.

Nödpaketen är i min ryggsäck, och min GPS visar förpackningen temperatur med hjälp av en fjärrkontrollerade sensor. Temperaturen höll väl på ca -70 grader under flera timmar. Jag är faktiskt lite förvånad över att den trådlösa, batteridrivna sensor höll på att arbeta vid denna temperatur.

När jag nådde toppen, var det tids att sprida kolsyresnö och åka ner den nybildade två meter skidbacke. Lyckligtvis, högar av färsk ko spillning gör för en smidig, välsmord fortsättning av denna lilla backen. I varje fall har jag åkte en bit från toppen och det är dags att gå till flygplatsen . Uruguay - har det gjort det. Land # 40.

Min skidåkning kan kanske vara den första någonsin från Cerro Catedral. Sökning på Internet hittar inte några tidigare berättelser om någon skidåkning här. (Notera att Cerro Catedral är ett populärt namn.  Jag har själv varit tidigare i en annan Cerro Catedral, en av de mest populära skidorterna i Argentina.)

Den svåraste delen av klättringen gick genom ett staket:

 

After-ski

Omvägen via berget tog tillräckligt med tid att jag hade ingen tid kvar för after-ski. Eller äta. Nåja. Jag skulle snart ombord på ett flygplan och njuta av bra mat ombord :-)

 

Övriga Aktiviteter i Uruguay

Uruguay i allmänhet är ett trevligt land att besöka. Det finns inga höga berg, men det är vackert och modernt .

Huvudstaden Montevideo ligger vid kusten, och stadens strandlinjen består nästan helt av fina stränder. Stränderna är mycket populära på sommaren. Jag ville inte att testa vatten i kallt vårväder. Men jag hade en chans att fly arbetet för en cykeltur i en kväll. Jag cyklade på stränderna och på vattnet cykel / joggingspår. Rekommenderas! Och du ofta kan hyra en cykel från din hotell. Jag gjorde så även i detta fall, och det var till och med gratis. Bra!

 

Fler Bilder

Här jag bryta isen :

Min besvikelse när det inte finns någon snö på toppen:

Tecknet på vägen till bergen:

Det finns också en skylt bredvid toppen , men det har skjutits i bitar:

Jag vill tacka mina vänner Raul för lokalt stöd och Stephen och Russ för företag och hjälp med fotografering.

Foton och videoklipp ( c ) 2013 by Jari Arkko. Tämä artikkeli löytyy myös suomeksi. This article is also available in English.