Åre Skidlärarlinje


Skidlärarlinjen fixar sulor och pjäxor.

2008-09-28 15:21 | 3393 Visningar | Kommentera

Hela fredagen ägnades åt att fixa sulor och prova pjäxor. Tack vare Mats, som normalt jobbar i Uppsala på Olmed ortopediska och är expert på fötter och skoinlägg, och Krille, som till vardags finns på Åre skidsport på skid- och pjäxavdelningen, så fick skidlärarlinjen experttips.

alt


Pjäxorna med tillbehör är skidåkarens bästa vän. Ingen detalj i skidutrustningen är ens i närheten när det gäller att skapa en bra förutsättning för att åka skidor. För skidlärare som tillbringar mycket tid i pjäxorna är det oerhört viktigt att de sitter rätt både ur ett skidtekniskt perspektiv men också ur ett häsloperspektiv. Fötter, knän, ryggar mm är meningen att de ska fungera till annat än bara skidåkning och en felaktig pjäxa förstör inte bara skidåkningen utan ställer även till det för hela kroppen på sikt om man har otur.

Det är inte alltid lätt att hitta rätt pjäxor som sitter bra. Det krävs tålamod och kunskap för att veta hur man ska prova ut rätt grejer. I butikerna finns en mängd olika märken och sorter så det gäller att hitta en butik som vet vad de pratar om. Mats och Krille har samarbetat under ett par år och är noga med att se till att fötterna mår bra ... så gott det nu går i en stenhård plastpjäxa!

alt  


För att hitta rätt pjäxa krävs en fotanalys så man vet ungefär vilken typ av pjäxa som kan vara intressant. Det är viktigt att känna till fotens längd, höjd, bredd mm innan man ger sig på att prova pjäxorna.

alt 

 

Så här ser mina fötter ut, säger My, som glatt visar upp den avritning som gjort av hennes fötter.

alt

 

Formen på fotvalvet (hålfoten) är viktigt attt känna till för att på sikt kunna anpassa ett stabilt fotinlägg (sula) som gör att foten sitter rätt i pjäxan. Med hjälp av speglar kan man se alla sidor av fötterna och därmed avgöra hur inlägget ska tillverkas.

alt

 

Alla skor/pjäxor har en läst, dvs en speciell form. När man köper pjäxor gäller det att förstå att olika märken har olika läster och passar sålunda till olika fötter. Därför måste skidåkare vara öppna för att välja ett märke som passar just deras fötter. Alla sko/pjäxtillverkare bygger sina läster utifrån modeller som sedan blir själva skon. Det är dyrt och svårt att ta fram dessa modeller så därför ändras de inte i onödan. Skidpjäxor ser ofta likadana ut år efter år, vad gäller lästen. Det som ändras är färger, spännen, remmar och annat krims krams. Det är kan vara intressant att känna till det och att det ofta går lika bra att köpa en pjäxa från fjolårets sortiment.

alt


De inlägg/sulor som finns som orginal i en pjäxa när man köper dem är inte speciellt bra. Det är något som tillverkarna faktiskt är medvetna om men det är inte mycket att göra åt. De sulor som ligger i innerskorna måste ju passa massor av olika fötter och därför lägger de inte ner speciellt mycket arbete och pengar på dom, och det kanske är bra, för då skulle pjäxorna kosta ännu mer. Det här innebär att den seriöse skidåkaren bör (måste!) ordna inlägg/sulor som är anpassade efter de egna fötternas form.

alt  

Det finns en uppsjö olika varumärken som tillverkar inlägg/sulor och i vanliga sportaffärer hittar man ofta både billiga och dyra varianter. Det som krävs för att de ska bli anpassade efter ens egen fot är någon specialist som kan analysera fötter och kan förstå användarens behov och det är nog viktigare än själva varumärket i sig.

Ett sätt att anpassa inläggen är att låta de formas på en vakummadrass under insikt av en kunnig person.

alt 

 

Att bara ställa sig på madrassen räcker inte. Den som ska forma inläggen måste veta var under foten det krävs stöd och hur det ska se ut när fötterna sedan står på inläggen. Mats och Krille vrider och vänder på skidlärarlinjens fötter för att se till så fötterna hamnar i ett neutralläge som gör att hålfötter, hälsenor, tår, hälar mm får en vilsam tillvaro i de annars så hårda pjäxorna.

alt

alt

 

Alla fötter är inte lätta att få till så ibland krävs det en liten minikonferens herrarna emellan för att bestämma hur de ska göra. En vrider benet och den andra ser till att stödet under foten blir rätt.

alt


Gustav koncentrerar sig på att hålla balansen så avtrycken på hans inlägg blir bra.

alt


Tyvärr får inte alla i klassen fixa inlägg just nu. Med en stukad fot blir inte inläggen bra ... det är bara att bita ihop och komma igen vid något annat tillfälle, Jonte!

alt

 

Tack för all hjälp Mats & Krille ... och Olmed ortopediska & Åre skidsport!

 

# OLA


Skidlärarlinjens klassrum

2008-09-23 18:37 | 3375 Visningar | Kommentera

Under hösten, när det ändå inte är snö, passar vi på att köra de stora teoriblocken på utbildningen. Den här lektionen går Micke igenom hur man måste tänka ekonomiskt om man ska driva företag. En skidskola är ett vinstdrivande företag och det gäller att ha lite koll på hur den dagliga verksamheten fungerar utifrån ett ekonomiskt perspektiv. En skidlärare ska inte bara kunna svänga höger-vänster, det gäller att ha lite insikt i hur företagande rent generellt fungerar också. Anläggning/organisation heter den teorikurs som behandlar det här området.

alt

Förutom Mickes kurs läser vi också kommunikation, pedagogik, humanbiologi, skidengelska och skidturism under höstmånaderna ...när vi inte är i Norge eller i Österrike och åker skidor :-)

Dessutom måste kroppen hållas igång så vi tränar 3-5 pass i veckan med olika bollsporter, kondition, styrka, spänst plus lite annat. Nästa vecka ska vi till Jocks, som är Åres största gym, där vi ska få köra ett träningspass med ledare och få se vad gymmet i övrigt har att erbjuda. Kanske det kommer mer om det i bloggen framöver!

 

# OLA 


Skidlärarlinjen i Norge

2008-09-20 23:14 | 3364 Visningar | 3 kommentarer

Galdhöpiggen Sommerskicenter i Norge visade upp sig från sin bästa sida när Skidlärarlinjen var där för en veckas skidåkning. Norge är oerhört vackert på hösten med alla höga berg och mäktiga dalar och tack vare det fina vädret fick vi uppleva det väldiga landskapet.

alt

 

Glaciären är ca 30 meter djup på sina ställen och avslutas i en grön glaciärsjö som vackert speglar snön när solen skiner och det är vindstilla. På glaciären finns en släplift som är 1450 meter lång och en backe som i princip är lika lång som den är bred.

altDet enda som skiljer skidåkarna på snön från den kalla glaciärsjön är ett litet luggslitet nät.

alt


Varje år i september åker skidlärarlinjen till Norge för att åka skidor.

alt

alt

 

Vi bor på ett vandrarhem i dalen nedanför själva glaciären och där kör vi fysträning, skidvård och teori på kvällarna. Jacob visar hur man gör armhävningar på en arm medan Elsa och amelie tar ett dopp i forsen bakom våra hytter. Vattnet i forsen kommer från glaciären och är inte direkt varmt. Magnus fixar skidor.

alt

alt

alt


På glaciären hittar man mest alpina träningsklubbar, vilket syns på alla slalomkäppar. Men de senaste åren har det dykt upp fler hopp och rails på glaciären vilket också lockar till sig grupper av jibbers.

alt

alt

alt

 

Fler bilder från lägret hittar du här.

# OLA