Åre Skidlärarlinje


Inlärning genom upplevelse ...

2008-10-19 00:04 | 3436 Visningar | 4 kommentarer

... är skidlärarlinjens paroll! Halva höstterminen har redan upplevts ... undrar om någon lärts sig något? Undrar om någon utvecklats? Vem har svaret? Vad är kunskap här i livet?

Kommande vecka ska skidlärarlinjens studenter åka till Österrike på läger och fortsätta att uppleva olika saker ... eller kanske lära sig saker ... eller om det är samma sak! När kan vi kalla det vi känner till för kunskap? Det vi känner till vet vi inte alltid att det är bra att kunna. Ibland vet vi det först mycket senare ...

Nästa vecka ska vi sitta i en buss i närmare 30 timmar tillsammans och uppleva det. Den upplevelsen kan väl ändå inte kallas kunskap. Vem lär sig något av att sitta i en buss och trängas?

alt

Åredalen är vackert på hösten med dimman över sjön och de kalla klara mornarna med höstens alla stiligt gula färger. Det är en upplevelse att se dessa tavlor i verkligheten, men är det någon skillnad att se dem i verkligheten och på bild? Spelar det någon roll?


alt

Träningspass med skidlärarlinjen. Vad tänker de på? Varför gör de detta tillsammans? Det är en upplevelse att se alla dessa mäniskor träna och kämpa mot samma mål. Undrar om de upplever något som individer när de ligger där på golvet? Ser lite knäppt ut!

Hur som helst ... nästa vecka ska vi samla upplevelser i Alperna ... undrar vem som samlar flest och hur gör de för att komma ihåg dem? Tål att fundera på?


Vi ses snart ...!

 

# OLA

 


Skidlärarlinjen mot Österrike

2008-10-15 12:09 | 3350 Visningar | 1 kommentar

Nästa vecka packar vi in hela klassen i en buss i Örebro och sticker ned till Kaprun i Österrike. Snöläget ser helt OK ut där för tillfället så vi hoppas vädret också blir bra. Vi kamperar ihop med Örebro slalomföreningen som är ett mycket trivsamt gäng. För våra studenter som kommer från hela Sverige (även från Örebro i år!) så brukar den lite släpiga dialekten hos Örebroarna få våra att dra lite på smilbanden. Ungdomarna från Örebro brukar kontra med att de inte förstår vad våra smålänningar, skåningar och norrlänningar säger så blandningen av dialekter är en utmärkt anledning att börja prata med varandra!

Buss genom stora delar av Europa sätter sina spår i kroppen. Det gäller att ladda med kudde, godis, bra bok och bra musik så blir färden helt OK. Fördelen med buss är att man lär känna varandra väl (både fysiskt och mentalt!) så när vi väl är framme i Kaprun är Skidlärarlinjen och Örebro slalomföreningen ett sammansvetsat gäng som ska åka skidor tillsammans. 

En vanlig dag på glaciären

alt


Restaurangen på 2500 möh erbjuder mycket bra käk ... men tyvärr lite dyrt om man inte ser upp.

altGlaciärsprickor är inte att leka med! Det skyltas på lite olika ställen på glaciären om att man bör ta det lugnt men få skidåkare tror att skyltarna gäller just dom. Skyltarna är säkert till för andra skidåkare ...

alt


Utsikten en vacker dag är magnifik från Glaciären som erbjuder skidåkning upp till 3000 möh. I bakgrunden syns byn Zell am See och dess sjö.

alt


Här bor vi. Ca 20 minuter från Gondolerna som tar oss upp till glaciären. I bussen skymtar man Anders och Johan som är våra chaffisar ... och så även i år!

alt


På väg upp i den första av två gondoler som tar oss upp till skidåkningen. Parkeringen skymtas i bakgrunden.

alt

 

# OLA

 


Skidlärarlinjen tränar inför vintern

2008-10-12 14:26 | 3316 Visningar | Kommentera

Hela klassen tränar och står i för att kropparna ska tåla alla dagar i pjäxor när väl snön kommer. Som skidlärare gäller det att vara allmänt tränad med både kondition och styrka då håller kroppen alla de miljoner små påfrestningar som den utsätts för under hela vintern.

Erik kör skridskohopp.
alt


Johanna, Carro och Perka ger magen en omgång.
alt


I ishallen i Järpen har vi bra möjligheter att träna både på läktarten och under läktaren där det finns löparbanor. Malin kör hopp både uppför och nedför läktaren. Bakom Malin kan man skymta klätterväggen. Naturligtvis kan vi även använda oss av isen.

alt


Alla dessa ben ska vara i topptrim till vintern!
alt


# OLA


Skidengelska för skidlärarlinjen

2008-10-06 18:32 | 3284 Visningar | Kommentera

I de svenska fjällen ser man en trend att fler och fler besökare kommer från andra länder. Ryssland och dess grannar har under de senatste åren skickat många skidåkare till oss i Norden. Dessutom får vi alltid besök från sydligare delar av Europa. Holländare, engelsmän, danskar och tyskar börjar dyka upp i fjällregionen. För att vara rustad för denna skara människor läser skidlärarlinjen en kurs skidengelska. "Camber, liner, shovel, mogul, unloading area" är några begrepp som kan vara bra att ha lite koll på som skidlärare.

alt
Cilla och Nencia studerar flitigt ...!

alt
Lasse, Pontus och Malin förklarar diverse engelska termer för varandra.alt
Magnus håller låda på engelska medan Peter sköter sektreterarsysslan.

 

# OLA


Skidlärarlinjen på Jocks

2008-10-01 23:10 | 3256 Visningar | 3 kommentarer

Snabbt hem på lunch idag för att byta om till träningskläder och upp på Jocks gym i Åre. Jag hann köra ett enkelt träningspass precis innan hela klassen ramlade in på gymmet för att träffa Andreas (ansvarig på Jocks). Väl inne i gymmets gymnastiksal berättade Andreas lite om vad man kan göra på Jocks och därefter drillade han gänget i ett hårt pass som troligtvis kommer att sätta sina spår i ett antal delar av kroppen.

alt

Peter och Pontus kört hårt med skivstängerna.
alt

Undrar om Pernilla har nåt namn på den här positionen? alt


Vår egen hårtslående Gustav "the killer" Eriksson vill man inte möta en mörk natt i en gränd.
alt

Cilla och Gustav verkar trivas på balansbollarna.
alt


Det är lite oroväckande att både Johanna och Elsa blir så glada så fort de får slå någon hårt. Ska vi våga släppa ut tjejerna bland folk?
alt


Till slut lite streching under ledning av Andreas.
alt

 

# OLA