Åre Skidlärarlinje

Skidlärarlinjen i sporthandelsbranschen
Både arbetsgivare och tidigare studenter har önskat att Svenska Skidlärarlinjen ska utöka utbildningen mot sporthandelsbranschen. Det kommer sig av att möjligheterna för en skidlärare att hitta arbete ökar om han/hon har insikt i hur sportbutiker fungerar. Har en skidlärare kunskap i hur försäljning i sportbutik går till blir han/hon genast mer attraktiv för fler arbetsgivare. Möjligheterna att hitta arbete fler timmar i veckan samt över hela året ökar markant. En skidlärare är van att kommunicera med folk och att ta första kontakten så steget från skidlärarjobb till jobb i sportbranschen behöver inta vara speciellt långt.
Från och med hösten 2009 kommer utbildningen, tillsammans med flera företagare i Åredalen, att organisera så studenterna får träffa företagsledare, säljare, verkstadsmänniskor, administratörer mm inom sportbranschen för att få mer insikt i den världen. I Åredalen finns ett flertal företag som sysslar med tillverkning, import, design och försäljning av sportprodukter och under hösten 2009 kommer studenterna att få träffa flera av företagen. Det kommer att ske både i klassrumssituationer och i samband med studiebesök och praktik. Med hjälp av dessa företag vill vi skapa en förutsättning för våra studenter att knyta kontakter och få insikt i vad som händer bakom kulisserna i sporthandelsbranschen.
Hur tillverkar man en skida/snowboard? Vilka olika skidtyper/pjäxor finns? Hur anpassar man alpina pjäxor till olika fötter? Hur fungerar sporthandelssverige, vad är importör/leverantör/slutkund mm? Hur prissätter man sportprodukter? Hur blir man bra säljare? Vad innebär det att vara säljare? Vilka olika typer av säljare finns det? Hur behåller man kunder? Hur når man nya kunder? Varför hänger sportprodukterna på ett visst sätt i butiken? Dessa och många fler frågor hoppas vi kunna hitta svar till under utbildningen!
En skidlärare som har förståelse för hur en sportbutik fungerar har möjlighet, både under och efter utbildningen, att jobba extra i sportbutik på kvällar och helger ... och varför inte under sommaren och hösten också!
Steget från att kommunicera med människor i en skidlärarsituation och i en sportbutik behöver inte vara speciellt stort - troligt är att det finns fler likheter än skillnader!
Ju mer man kan om sportprodukter desto större chans är det att man får jobb inom sporthandeln. I Åre har alla studenter stora möjligheter att lära sig mycket om sportbutikernas produkter bara de har ett öppet sinnelag och är villiga att leta information. I Åre finns numera många sportbutiker som är öppna året runt, vilket gör att de också har ett sommarsortiment.
Konfektion, design, mode har blivit en allt större del av en modern sportbutik ... och Åre är inget undantag. Vi har många butiker som tangerar klädbutiker med sportinriktning.
Anpassa sulor och pjäxor till skidåkare är något som bara ökar.
Vad är det för skillnad på en skida och en skida ...?
Det blir utbildningssituationer i form av klassrumsundervisning, studiebesök och praktik på företag. Oavsett utbildningssituation är grundtanken att kunskapen ska hämtas från verkligheten, dvs direkt från företag som jobbar i sportbranschen. Vi anser att det är viktigt med kopplingen till företagen för det ger våra stundenter en omedelbar möjlighet att skapa nätverk inom branschen. Kanske en förläsare från ett företag i Åredalen hittar blivande personal under en föreläsning?
# OLA
Skidlärarlinjen vilar sig i form ...
Studsmattor, cyklar, vandringskängor, fiskeredskap mm har kommit fram i Åre istället för skidutrustning. Det är vackert i Åre när snön forfarande fläckvis ligger kvar på fjällen och lyser upp, samtidigt som grönskan sakta breder ut sig i Åredalen. Jag klippte gräsmattan förra veckan samtidigt som folk går förbi hemma hos mig med skidorna på axeln. Från mitt hus ser jag Tusenmetersliften och toppen på kabinbanan ... och där åker man forfarande skidor. Åres puckelåkare har samlat snö i centrala Åre i slalombacken och tränar hopp på skidor.
En glass på Åre torg i lugn och ro och titta på alla cyklister som kommer farande förbi Begbanan skitiga och upprymda av den fina åkning de hittat på stigarna utför fjället. Åre lever även om snön smält!
I söndags var jag med sonen och fiskade ... en gädda på närmare två kilo och en liten abborre gjorde att dagen blev en lyckad tillställning. Det är alltid spännande att bärga en gädda!
Sakta men säkert börjar årets studenter på skidlärarlinjen förstå att de inte längre är just studenter utan människor som ska vara tillgängliga på den öppna arbetsmarknaden ... en jobbig omställning för vissa ... en lycka för andra. Jag har kvar bilder från året som gick men människorna är helt plötsligt borta ... känns underligt ... vart tog alla vägen? Ett utbildningsår på Svenska Skidlärarlinjen är en intensiv period där man träffar många människor och knyter många kontakter. Det är så många relationer som skapas att det är svårt att förstå ... först efteråt när man får smälta allt börjar poletterna trilla på plats. Nu gäller det att sortera och titta framåt!
Att gå en skidlärarutbildning är inte bara en yrkesutbildning, det är också en förstklassig möjlighet att se hur en skidort fungerar bakom kulisserna. För många av studenterna knyts vänskapsband som håller i många år ... kanske hela livet!
I takt med att frågorna från årets gäng ebbar ut börjar frågorna från nästa års gäng komma igång. Ansökningar, telefonsamtal, brev, mail gällande nästa års utbildning ligger på våra skrivbord redo att tas itu med. I tankarna är jag 12 månader framåt ... ibland är jag faktiskt ännu längre bort än utbildningsåret 09/10 ... skidor ska ordnas, praktikplatser ska sonderas, när är det påsk nästa år, när stänger liftarna i maj 2010, böcker ska beställas, budgeten ska fungera, läger ska bokas ... snart är det vinter igen!
Vill du tillhöra en av de 24 stycken som får chansen att var med i Åre hela nästa år och lära känna vänner för resten av livet, åka skidor och få en yrkesutbildning? Om så är fallet skicka in din ansökan till oss så snart som möjligt. Visserligen har sista datumet för ansökan gått ut ... men vi är snälla ... ingen ansökan kastas i papperskorgen.
Barnen på gatan trivs när det är vår ...
Vårblommorna visar upp sig ...
Det är inte bara Red Bull som ger vingar ... en studsmatta klarar jobbet också !
# OLA
Skidlärarlinjen 09/10
Även om sommaren är i antågande gäller det att blicka framåt och fundera på nästa höst och vinter. Skidlärarlinjen årskull 09/10 startar sin utbildning sista veckan i augusti och ansökningarna rullar in för fullt just nu. För er som sökt utbildningen och är intresserade av att få veta mer om upplägget är självklart välkomna att kontakta någon av oss som jobbar med skidlärarlinjen.
Viktigt är också att ni redan nu börjar etablera kontakt med andra blivande studenter och det kan ni göra här i bloggen eller i hemsidans gästbok eller varför inte på facebook. Många tidigare studenter finns på facebook ... ni hittar dem lätt!
Kontakta Jonathan Claar som gick utbildningen 08/09 om ni vill veta hur det känns att vara student på Svenska Skidlärarlinjen. Jonathans blog hittar du här.
Vi tar fortfarande emot ansökningar.
Jonathan (jonte) Claar
# OLA
Skidlärarlinjen avslutningsdag i Åre
Utbildningens sista dag. Sommarväder, blommor, sommarvisor, ballonger och rektor som håller tal ... klassisk skolavslutning. Det känns naturligtvis lite konstigt att splittra gänget efter ett helt år tillsammans i vått och torrt ... men det gäller att sluta när det är som roligast.
Eftermiddagen bestod av pizzaätning och lekar i det gröna. Upptåg som naturligtvis gjorde att vi alla fick göra bort oss och skratta åt varandra.
My, Amelie och Annelie drar reglerna för lekarna ...
Erik är fullt koncentrerad för att inte krascha ägget ...
Gustav laddar järnet ...
Nencia har lite bekymmer med balansen ...
Under middagen läser Pontus en berättelse om ett gäng smurfar och gröngölingar som under ett år samlades i Åre för att leva tillsammans. En saga som drog ned massor av applåder och jubel ... de flesta tycktes känna igen sig i berättelsen!
Jacob firade ordentligt ...
Mer lekar under middagen skulle det bli ...
Malin och Jonte håller tal ...
Mathias, Pontus och Peter visar vem som är störst i käften ...
Lasse drar nöjt sista blosset på festcigarren ...
Tack alla för en mycket trevlig avslutningskväll och ett oerhört bra utbildningsår ... på återseende!
# OLA
Skidlärarlinjen skrattar ...
Ibland kommer orden inte riktigt som man tänkt sig ur munnen. De liksom snubblar ut ... och i fel ordning vid fel tillfälle. Jacob lyckades få till en riktig groda och bjöd många av sina kompisar på ett gott skratt. Frågan är om någon kommer ihåg vad han sa?
Nu kommer ju inte Jacob att gå utbildningen nästa år så han kan bjuda på fler skratt men någon annan kommer säkert att ordna så vi får skratta. Vill du vara med och skratta nästa år så skicka in en ansökan till nästa års utbildning.
# OLA
Skidlärarlinjen kommer ihåg
Nu kan vi bara drömma om skidåkning och längta till nästa vinter. Vintern är slut och sommaren på gång ... visserligen skönt även det ... och kanske till och med nödvändigt för att vi ska bygga upp ett nytt skidsug till nästa höst/vinter.
Så här hade vi det en vacker vinterdag i Duved i Januari. Solen har precis tittat upp över Jämtlandsfjällen och delar av skidlärarlinjen tränar skidåkning.
För er som vill vara med nästa säsong när skidlärarlinjen drar igång är det hög tid att ansöka nu. Nästa årskull på 24 personer börjar i slutet på augusti. Läs mer här: www.skidlararlinjen.se
# OLA
Skidlärarlinjen sluter cirkeln
Ett utbildningsår går fort har vi upptäckt!
Vi är tillbaka i klassrummet där vi började utbildningen i höstas och det som återstår är några projektredovisningar innan vi avrundar detta års utbildning.
Nästa års ansökningar är på väg in och flera personer har både mailvägen och via telefon visat sitt intresse för kommande års utbildning. Till hösten kommer Skidlärarlinjen att starta som antingen en yrkeshögskoleutbildning eller som en påbyggnadsutbildning. Alla Sveriges KY-utbildningar ska omformas till andra typer av utbildningar på eftergymnasial nivå och exakt vilken vi blir får vi reda på i början av juni.
För er som vill spendera ett år i Åre och samtidigt få chansen att utbilda sig till skidlärare vill jag passa på att hälsa välkomna med en ansökan. Sök nu ... innan det är för sent! Vill ni veta mer om utbildningen så titta antingen på vår hemsida eller kontakta Jonte på denna blogg: https://www.freeride.se/blog/claar/
En nyhet till nästa års utbildning som startar i slutet på augusti 2009 är att vi kommer att lägga till utbildningsmoment som syftar till att våra studenter skolas in att jobba i skidbutik, skiduthyrning och skidverkstad också. Det blir mer information om skidutrustning och mer praktik i sportbutiker i Åre utöver den praktik man redan har i skidskolan. Det här ökar möjligheterna till mer varierat jobb och bättre förutsättningar att hitta jobb även under sommar och höst.
Det går självklart bra att höra av sig direkt till mig också om du är nyfiken på utbildningen!
Magnus håller en presentation om inlärning ...
# OLA
Skidlärarlinjen i Handöl
Direkt efter toppturerna i Storulvån åkte vi för att titta på den mäktiga vårflod som kommit igång på allvar. Kontrasterna mellan de snöiga vita vidderna vid Storulvån och den barmark som finns nere i byn Handöl är enorm. All snö på fjällsluttningarna är på väg tillbaka till sjöarna. Fjällen lämnar tillbaka vattnet de lånat under vintersäsongen ... tack för lånet! Bäckar, åar, forsar fylls till bredderna och det är ett mäktigt skådespel.
Handölforsen med sina 125 meter är Sveriges längsta vattenfall. Forsen består av fem fall där vattenmängderna från Helags och Sylarna störtar ner mitt i byn Handöl. Medelvattenföringen är 16 kubik/sekund men vid vårfloden kan det vara 220 kubik/sekund.
Forsen är utbyggd i två omgångar, första gången 1910. Den gången var det Handöls Täljstensbolag som ägde rättigheterna till vattenkraften och stod för utbyggnaden. Den första kraftstationen ligger vid nedre fallet och försörjde från början Täljstensfabriken i första hand, men även bostäderna i byn med el. I mitten av 1980-talet byggdes forsen ut på nytt av Jämtkraft som nu hade köp rättigheterna till vattenkraften. Det hade nu blivit mycket kontroversiellt att bygga ut vattenkraft, men Handölsforsen blev utbyggd på ett sätt som gör att man utnyttjar det långa fallet i första hand och enbart använder 15% av vattenförningen i fallet. Den nya kraftstationen ligger i höjd med fabriken, precis ovanför det nedre fallet. Vattnet tas in i en tub vid forsnacken och går under jord ner till turbinen som även den ligger inrymd under jord. De två kraftstationerna i Handöl producerar 1500 kWh per dygn.
Med järnvägen kom de första turisterna till området och Handölsforsen var ett av de populäraste utflyktsmålen. Från kapellet och förbi Oppgården går en gammal väg upp längs forsen som passerar flera spektakulära utsiktspunkter över olika delar av detta mäktiga vattenfall. Det finns en anlagd grillplats i höjd med nedre fallet. Längst upp får man en fantastisk utsikt över det översta fallet med Sylmassivet i bakgrunden. Det finns även en hängbro över fallet vid den nya kraftstationen, som nås via gångvägar från täljstensfabriken och Hanriis Café.
En kalkrik berggrund längs fallet har bidragit till en artrik flora. Det finns bl.a. hundratals olika arter lavar och mossa som gynnas av den ständiga vattendimma som fallet piskar upp. På klippsprången längs forsen växer många rent alpina arter som fjällruta, fjällskära och björnbrodd. Och på områden som är starkt påverkade av forsdimman växer den sällsynta vippvedeln tillsammans med lapptåg, svartstärr och vänderot.
Det har funnits långt framskridna planer att upprätta ett botaniskt naturreservat längs hela fallet för att skydda floran.
Gustav och Pontus
Carro
Jacob och Pernilla
# OLA
Skidlärarlinjen på topptur
Liftarna är stängda i Åre men det hindrade inte oss från att åka skidor. De två sista skiddagarna på utbildningen tillbringade vi i Storulvån med telemarksskidor, snöskor och brädor samt Randonneutrustning. Toppturer stod på schemat. Tyvärr ville inte vädret visa sig från sin bästa sida. Molnen och dimman låg som ett lock över fjällvärlden och snön dalade sakta ned i fina flingor från molnen. Inget ont som inte har något gott med sig. Vi avslutade utbildningens sista skiddag med åkning i ospårad nysnö ... riktigt läckert ... något att minnas!
Avfärd mot toppen på Getryggen
In i snömolnen
Annelie kämpar med sina stighudar
Gå alltid lätt packad på fjället!
# OLA
Skidlärarlinjen i vatten
Sista helgens skidåkning gick i vattnets tecken. 15 grader varmt, vårbäckar, solsken och vatten överallt inbjöd till rolig och slaskig offpist. Offpiståkning i härligt styrande slaksnö vavat med letande av vattenpölar och bäckar ledde till många skratt.
Erik passerar Tvärån utan större problem.
Nencia håller tungan rätt i mun över vattnet.
Det gick inte lika bra för alla. Pernilla körde ned skidan i vattnet och fick stanna kvar i slasket för att leta efter en väl gömd skida. Efter lite dykande hittade skidan hem igen. Det är kallt att åka skidor med pjäxorna fulla av vatten påstod Pernilla ... badsäsongen började tidigt :-)
Soliga dagar gör att man blir törstig ... Lasse löste raskt det problemet!
# OLA