Åre Skidlärarlinje


Skidlärarlinjen och Skistar

2009-09-30 21:23 | 6206 Visningar | 3 kommentarer

Ibland får våra inlägg 100 läsare, ibland 200, ibland 300 och ibland ännu mer ... undrar vad läsarna tycker? Undrar vilka som läser? Undrar om det bara är vi själva som läser våra egna inlägg? Återkommer folk till vår blogg eller är det nya hela tiden som sedan vandrar vidare till andra bloggar? Undra sa flundra om gädda är fisk?

Nåja, nog undrat ... idag tittade två grabbar in till oss från Skistar Åre. Jonas Fagergren och Sebastian Thomasson. Hela förmiddagen gick i Skistars tecken och vi fick massor av information om skidskolan idag och dess framtid. Vi blev varse om att skidskolans verksamhet kommer att kompletteras med något som kallas Skistar Experience ... det ser vi gram emot att få uppleva på fältet i vinter. Dessutom hamnade vi på generella områden kring Skistar som behandlade Åre som helhet med boende, liftar, bokning, rekrytering, hemsidor mm för att till sist få en inblick i varför Skistarshop heter som det heter.

Ta en titt själv hemma hos Skistar.

Jonas Fagergren
alt


Sebastian Thomasson
alt

 

 

# OLA

 

 


Skidlärarlinjen möter hösten

2009-09-29 19:43 | 6078 Visningar | KommenteraVitt på Åreskutan, gult i träden, halt på vägen, kallt i luften ... allt talar för höst!
alt


Skotrarna står i givakt och bara väntar på att snön så fort som möjligt ska ta sig ned till Åredalen för en första åktur.
alt


De gula löven dinglar sakta ned och lägger sig som en vackert gul matta på allt som står i vägen.
alt


Sjön ligger fortfarande öppen och de kalla fjällvindarna som blåser från väster biter rakt igenom kläderna.
alt


Som tur var kom Said Bauman till Skidlärarlinjen idag och upplyste oss i höstmörkret om hemligheterna kring skidor, bindningar och pjäxor ... tack Said!
alt

 

 

# OLA

 

 


Skidlärarlinjen på hal is

2009-09-28 20:23 | 6102 Visningar | Kommentera

Längtan efter kallt underlag är stor men än så länge får vi nöja oss med en ickelutande yta. Som skidåkare går det att göra mycket roligt och nyttigt på en is. Skridskoslalom mellan koner är en modell. Ju säkrare man blir desto mindre avstånd mellan konerna.

Jacob visar upp snabba fötter i slalombanan ...
alt


Match ... tyvärr inte många på läktaren!alt


Skidlärarlinjens isprinsessor i glad parad ...
alt

 

 

# OLA

 

 


Skidlärarlinjen hos Lundhags

2009-09-26 22:18 | 6182 Visningar | Kommentera

Ett av Järpens mest intressanta företag - Lundhags - tog emot skidlärarlinjen för ett par timmars studiebesök. Ett företag på frammarsch inom outdoorsegmentet. Kängor är Lundhags adelsmärke men de har på senare år också blivit känt för sina ryggsäcker, långfärdsskridskor och mängder av friluftskläder. Lundhags är ett mångfacetterat företag med allt från tillverkning till försäljning mot slutkund och i lilla Järpen finns en av Åredalens största sport/friluftsbutiker samt en egen fabrik för tillverkning av kängor.

Jan Anders Lundhag, VD och tredje generationen Lundhag som driver företaget, tog emot oss och visade runt i byggnaden som faktiskt aldrig stänger. De har öppet 365 dagar varje år och en dag till vart fjärde år. Eftersom de ligger endast 10 meter från E14 på väg till Åre är läget suveränt för ett snabbt stopp om man vill titta i butiken eller ta sig en kopp kaffe.

alt


Jan Anders vid väggen med ryggsäckar.

alt


I skofabriken finns mångårig hantverksskicklighet bevarad. Det är med oerhörd precision som varje detalj sätts fast på de kraftiga kängorna. Här finns inte utrymme för slarv ... imponerande!

alt


Nålen på maskinen är oroväckande nära fingarna. Vi vågar knappt säga något med risk för att nålen ska slinta. Det här lär man sig inte på syslöjden i första taget!

alt


Ryggsäckar, jackor, byxor och andra produkter ska alla ha sina speciella spännen ... här gäller att ha koll på läget!

alt

 

# OLA

 

 

 


Skidlärarlinjen spelar teater

2009-09-25 19:06 | 6150 Visningar | Kommentera

Hur lär man en nybörjare att bära skidorna, hur får man fast bildningarna, hur kommer man upp om man ramlat, hur gör man ett lappkast ... och vad säger man om eleverna dessutom är engelsmän? Skidteater på engelska bjöds det på i skidlärarlinjens klassrum. Skidskoleelever och skidlärare i salig blandning på scenen. Skratten haglade!

Skidlärare Julia tar emot elever som inte kan bära skidor ...

alt


Jesper som skidlärare blir irriterad när eleven Johannes inte fattar ...

alt


Sara försöker förklara för stackars Linus som inte kan ta sig upp ...

alt


Jag tror det var skidåkning Tommy undervisade i ... men jag är inte säker?

alt


Linn har i alla fall roligt ...

alt


Simone koncentrerar sig för fullt för att hitta grundpositionen ...

alt

 

 

# OLA

 

 


Skidlärarlinjen snackar försäljning

2009-09-23 14:16 | 6190 Visningar | Kommentera

Krille från Åre Skidsport var på besök hos skidlärarlinjen för att prata om hur det är att vara säljare i sportbutik. Relation, kommunkation, förtroende är nyckelord som Krille använder när han beskriver möjligheterna att fungera bra som säljare i butik. Det ska kännas bekvämt och lustfyllt att vara säljare och det måste upplevas som man gör kunden en tjänst när man är i en säljsituation. Förtroende får man bland annat genom att vara påläst och kunna sina produkter samt genom att förstå hur man ska prata till just den kunden man har framför sig, påpekar Krille!

Klassrummet är fullt av skidor, pjäxor, skidtidningar, broschyrer, valla, mössor och andra attiraljer från Åre Skidsport. Grejer som Krille använder när han exmeplifierar olika säljsituationer. Naturligtvis blir det några minuters snack om de olika skidnyheterna inför vintern också :-)

Malin, Pär och Oscar har några nyfikna frågor till Krille i pausen!

alt

 

 

 

# OLA

 

 

 


Skidlärarlinjen, långboll igen ...

2009-09-22 18:19 | 6116 Visningar | Kommentera

Nu är ordningen återställd. Det står 1-1 i matcher i långboll ... och så låter vi det förbli! Kanske tur för den politiska och sociala trivseln under resten av utbildningsåret ... pust! Om ni undrar vad det här är så ta en titt i tidigare inlägg.

 

 

# OLA

 

 


Skidlärarlinjen i möte

2009-09-21 20:12 | 5823 Visningar | 1 kommentar

Bakom kulisserna på skidlärarlinjen händer det grejer ... eller njaa, händer och händer! Det förekommer ett antal möten och sedan är det möten och därefter möten. Har ni märkt att om man sitter i ett möte har man fullständig rätt att avsäga sig all kontakt med omvärlden? Möten är heliga ... stör inte, han sitter i möte. Möten är viktiga och dessa kan man inte få för många av ... ju fler desto bättre ... eller ... jo, visst är det så!

Kärt barn har många namn ... så här säger Wikipedia ... och då är det sant:

Sammanträde är en formell sammankomst, ofta där man fattar beslut. Kan inte de beslutande sammanträda, kan i vissa fall beslut fattas per capsulam. Några typer av sammanträden är årsmöte, dechargemöte och styrelsemöte. Mötet brukar följa en dagordning, och sammanfattas i ett mötesprotokoll.

Utbildningsansvarige sitter i möte med Calle som är general för höstmarknaden i Åre.
alt

 

 

# OLA

 

 

 


Skidlärarlinjen fysträning

2009-09-20 16:36 | 5782 Visningar | Kommentera

Om kroppen ska fungera en hel vinter måste den trimmas i tid ... vi kör 3-4 pass i veckan för att hålla alla muskler i ordning inför kommande skiddagar.

Tommy kör slalom ...
alt

Snabba fötter ...
alt

Tjejerna gör sig redo för start ...
alt

Sara i slalombanan ...
alt

 

 

# OLA

 

 


Skidlärarlinjen på skutan

2009-09-17 10:27 | 5901 Visningar | Kommentera

En strålande höstdag med klarblå himmel och toppenväder. Göran Häggström som är områdesansvarig för Duveds skidområde samt ansvarig för många byggnationer i Åres backar guidade oss utför backarna på Åreskutan. Vi gick längs med övre Tväråvalvsliften ned mot Stendalen för att ta oss förbi skutskjutsstarten och till Rödkullen.

Göran berättar om liftarna på Åreskutans högzon.
alt


Det är lite svårt att förstå att denna bild är tagen mitt i Stendalens pistade backe. På vintern är hela det här området täckt av snö och här ligger en vit, fin, nypistad backe.
alt


"Fika inte i puckelpisten" säger radioreklamen på vintern! En fika vid Rödkulleliftens avstigning funkar bra när det inte finns varken skidåkare eller byglar i liften.
alt


Efter en lång promenad i värmen på Skutan har klassen gjort sig förtjänta av ett svalkande dopp i Ullån bland bäcköringen.
alt

alt


Håll tungan rätt i mun när vi ska passera forsen!
alt

 

 

# OLA

 

 


Skidlärarlinjen spelar långboll

2009-09-12 17:00 | 6193 Visningar | 7 kommentarer

Den klassiska första matchen i långboll på skidlärarlinjen gick av stapeln i fredags och som vanligt var det ett lag som inte alls tyckte om spelet medan ett lag gillade upplägget ... konstigt nog blir det alltid så ;-)

Ena laget segrade med stor marginal och tyvärr fick det förlorande laget inte ens känna på hur det var att få poäng ... poängskörden var tämligen torftig för det förlorande laget.

Nu tycker jag att ni som spelat långboll och gått skidlärarlinjen förut måste ge årets förlorande lag några goda tips på hur man gör för att samla ihop poäng. Jag har lovat att de ska få revansch snart. Vi väntar på kommenterar från er som spelat långboll förut!

Den som minst gillat långboll genom årens lopp är nog Tobbe (04/05) ... han fick gåshud så fort någon pratade om Långboll ... :-)

04/05 Maria hittar på bollen ...
alt

07/08 Jens klipper till ...
alt

 

 

# OLA

 

 


Skidlärarlinjen på kajaktur

2009-09-12 13:58 | 6042 Visningar | 1 kommentar

Årefjällen erbjuder fler och fler aktiviteter även på sommaren och för den skidlärare som vill bredda sitt kunnande och möjligheter att jobba året runt i fjällen kan kajak vara ett alternativ. Genom att uppleva en kajaktur får vi bra känsla för hur det fungerar med väder, vind och utrustning.

Kicki går igenom kajakernas utrustning och hur man ställer in roder och bra sittposition.
alt


alt

Det är nog säkrast att göra det här på land ... :-)
alt

Var f-n la jag min mobil?
alt

Calle hittar balansen på land.
alt

Kicki försöker hålla koll på ett gäng virriga kajaker ...
alt

Vi paddlade från Åresjön och upp i Indalsälven till Tegefors. Där grillade vi och åt lunch.
alt

Linus frestar lyckan nära fallet vid Tegefors!alt

Det lyser "tävling" i Jockes hela utstrålning ... full rulle!alt

 
Grillspett över öppen eld ... toppen!
alt

Johan och Peter (längst till höger) är båda utbildade kajakguider. De följde med oss på turen och berättade hur de jobbar samt vilka möjligheter det finns att utbilda sig inom kajak. Skönt med guider som vet vad de gör. Peter driver ett kajakföretag som utbildar intresserade samt ordnar guidade turer på många olika ställen både i Sverige och Norge. Peters hemsida. Johan är en äventyrens man och vill du titta på bilder från många av världens hörn så kika in på Johans Hemsida.alt

Peter Kanmert - guide
alt

Jacob spurtar mot stranden ...
alt

 

Här kan du se fler bilder från kajakdagen

 

# OLA

 


Skidlärarlinjen får träningsvärk

2009-09-06 20:07 | 6386 Visningar | Kommentera

Andreas och Maxim på Golds gym i Åre tog emot klassen och såg till att musklerna fick sig en körare ... de flesta sov nog gott efter den behandlingen! Ska kroppen tåla att stå på skidor hela vintern gäller det att vara fysiskt förberedd. Vi fortsätter ett par pass till på Golds veckan som kommer.

Ta en titt här vad Golds i Åre kan erbjuda. Att gå skidlärarlinjen innebär inte bara att man har möjlighet att jobba som skidlärare. Utbildningen kan vara en inkörsport till fler arbetsmöjligheter. Två personer som tidigare gått skidlärarlinjen arbetar idag som ledare på Golds i Åre.

alt


Mage, ben, rygg, hjärta ... ja, de flesta kroppsdelar tränades!

alt


Pär och Oscar biter ihop!

alt


Balans/styrka för bålens bak- och framsida.

alt


Sakarias balanserar med skivstången.

alt

 

 

# OLA

 


Skidlärarlinjen och Klättermusen

2009-09-04 18:22 | 6328 Visningar | 2 kommentarer

Mattias från klädföretaget Klättermusen i Åre var på besök idag och berättade om företagets uppkomst och hur det funkar idag. Läs mer om Klättermusen här.

Kan skidlärare försöka dra lärdom av klädförsäljares kunskap om hur man närmar sig en kund ... undrar Mattias? Han drog ett antal liknelser mellan en säljares vardag och hur vi som skidlärare kunde agera för att skapa återkommande och nöjda kunder. Många spännande och tankvärda liknelser! Vad är försäljning? Hur gör vi för att få dricks? Hur skaffar vi fler kunder? Är det fult att skapa merförsäljning? Får vi pracka på kunderna många grejer bara för att de kommit till en skidlärare eller till en butik? Mattias drog några exempel ur det verkliga livet kring säljsituationer i sportbutik som åhörarskaran skrattade glatt åt och hans vilja att sticka ut hakan lite för att kunna sälja mer till kunderna fick oss alla att fundera på vår roll i skidskolan. Fortsättning följer ... Mattias kommer att besöka oss igen!

alt

 

 

# OLA