Åre Skidlärarlinje


100 skiddagar

2010-03-24 19:31 | 6719 Visningar | 2 kommentarer

Församlingen har nog fått ihop runt 100 skiddagar (eller pjäxdagar, om man så vill) och alla dagar är inte morgonhumöret på topp. Klockan 08.30, en halvtimme före alla andra skidåkare, har inte kroppen kopplat på skidåkning ännu. En kopp kaffe och lite frisk luft behövs innan benen vill göra de första svängarna. Robin mild (veckans externa instruktör) går igenom dagens innehåll och berättar hur grupperna ska delas in. På programmet idag står bland annat att reflektera kring hur man undervisar mer avancerade skidåkare i skidskolan.Dagen avslutas med ett teoripass där vi pratar om mekanik ... vilka yttre krafter påverkar oss när vi åker skidor, hur kopplar vi mekaniken till skidtekniken, varför är det viktigt att förstå mekanik när man lär in skidteknik? Det är ganska sent på eftermiddagen och många huvuden börjar svaja som om dom satt löst på axlarna. Då och då trillar ett huvud bakåt och matinsläppet blottas på vid gavel. Som tur är finns det hyggliga kompisar som snabbt löser situatinen genom att ge grannen med det lösa huvudet en vänskaplig knuff. Klockan är ca 17.30 när vi går hemåt ... bra jobbat ... i morgon åker vi puckel ;-)

 

# OLA

P.S sitter fortfarande med understället på mig!

 

 

 


I Parken

2010-03-21 09:20 | 6721 Visningar | Kommentera

Ville från skidskolan i Åre guidade våra studenter i parken i dag ... introduktion av hopp, rail och pipe.

Genomgång av regler i parken ...

Johannes över tunnan ...


Tommy i det blå ...

Ville i Pipen ...


Jesper får hjälp av Ville på railet ...

 

# OLA

 

 


Videoanalys

2010-03-19 17:54 | 6509 Visningar | Kommentera

Video är ett bra hjälpmedel när man vill analysera skidteknik och vi lägger in det med jämna mellanrum i utbildningen. Lagom är bäst - för mycket video blir trist och man kan inte uppfatta förbättringar om det kommer med för täta mellanrum. Näääee, det är som med godis - bara ibland :-)

Mathias står längst ned i Lundsrappet (kanske Åres brantaste backe?) och låter åkarna komma en och en. Idag är det valfritt vilken sväng man väljer ... valet beror på vad man önskar se i sin egen åkning. Vi har inte filmat på över en månad nu och många är nyfikna på hur skidåkningen ser ut.

Mathias fångar Sara med kameran ...


I väntans tider ...


Vädret är inte alltid det bästa för filmning ...

Analysdelen är naturligtvis det viktigaste momentet ... här har alla som är på hugget chansen att titta på mycket skidåkning och med hjälp av Mathias vänja sig vid att se detaljerna i skidtekniken. Det gäller att titta på många skidåkare och göra det vid upprepade tillfällen ... I början "ser man inte skogen för alla träden", som det så vackert heter! Ett analytiskt öga tar tid att skaffa sig och det gäller titta, titta och åter titta på skidåkning. Alla får tala om vad de ser i sin egen skidåkning, både positiva och negativa saker, och Mathias fyller i och hjälper till med analyserandet. Det är rackarns vad lustigheter man hittar i ett åk som visas i slow motion :-)

I skidskolans personalrum ...

 

# OLA

 

 


Campusåre

2010-03-17 13:31 | 5475 Visningar | Kommentera

Centrum för utbildning på eftergymnasial nivå i Åre ... campusåre. Hög tid att söka utbildningar för er som är sugna på att plugga i fjällvärlden.

 

# OLA

 

 


Lavinräddning

2010-03-16 21:44 | 5107 Visningar | Kommentera

Nu kan ni känna er säkra på Åreskutan ... klassen har fått information om hur man går tillväga vid sökning av lavinoffer. Hoppas bara de kommer ihåg något ... hmmm!! Urban Axelsson, till vardags ansvarig för Outdoor & Adventure management på campusåre, höll i lavinkursen.Vad är upp och vad är ned ... hmmm!?


Kamraträddning har man ju hört talas om ... men, kamratbegravning var något nytt!


Urban funderar på vad nästa drag blir ...

 

 

# OLA

 

 


Utbytesstudenter

2010-03-15 21:12 | 4999 Visningar | Kommentera

Skidåkning och brädåkning med studenter från världens alla hörn väntade klassen i dag. Vi tog hand om ett helt band utbytesstudenter och visade hur man åker på den svenska snön. Engelska blandat med svenska på ett prydligt sätt hördes i Rödkullens backar. Heter det verkligen snowboard på svenska också ... eller heter det snöbräda? Kan en sydafrikan åka skidor? Hur åker en Mexikan skidor ... spännande!?

In på Åre Skiduthyrning med hela högen och på med skid- och brädprylar på alla i församlingen ... ut med dom i backen, nu kör vi! Inga brutna ben ... bara en stukad fot :-) Japp, vi kör vidare med hela ligan i morgon också. 

 

# OLA