Åre Skidlärarlinje


Skidlärarjobb i Kanada

2010-10-26 21:01 | 5827 Visningar | 3 kommentarer

Jonathan Claar gick Åre Sport och Skidlärarutbildning för några år sedan och har alltid varit mycket skidintresserad ... trots att han kommer från Småland :-) Han stora intresse för skidåkning har tagit honom en bra bit på väg mot en intressant tillvaro inom sport och skidåkning. Jag ställde några frågor till honom om hans tidigare insatser och hans tänkta framtid.

Du tog Svensk Skidlärarexamen förra året. Förmodar att du fick jobba lite för att förbereda dig. Var det värt besväret, berätta!
Utan tvekan värt besväret. Jag bestämde mig ganska sent för att gå upp på examen. Vilket gjorde att teori-plugget blev väldigt intensivt. Jag offrade många kvällar på bygget för att sitta hemma i soffan och läsa. Kändes surt vissa kvällar, men när jag bestämde mig för att försöka på examen, var det ett seriöst försök som skulle göras. Plugget på teorin var den tråkiga delen, träningen på skidåkning och undervisning den roliga delen. Så när teoriprovet var över började det roliga. Men även detta var tufft. Jobb hela dagarna, och efter det skidträning minst tre kvällar i veckan, i både Hamre och Lundsrappet. Jag försökte att hela tiden ha roligt, lite svårt när jag pluggade mekanik ska jag väl erkänna. Men när jag var i backen, om det var riktigt tråkigt en kväll, då åkte jag hem, då lärde jag mig inget. Man utvecklas när man har kul. Min inställning till examen var med stor respekt, jag visste att det skulle vara svårt och även om jag hade bestämt att göra ett seriöst försök försökte jag hela tiden tänka att jag ska dit och lära mig, ta till mig så mycket som möjligt, och om det går vägen så gör det. När jag väl hade kommit dit fanns det bara en sak i skallen. Klara examen! Så då blev jag väldigt taggad, jag försökte använda nervositeten till min fördel och med full fokus prestera så bra jag kunde. Med facit i hand så var examensveckan en av de roligaste veckorna på hela säsongen. En mycket lärorik vecka med sköna människor och riktigt duktiga skidåkare. Att sedan köra snabbast av alla deltagare i banan var lite extra kulDu har fått skidlärarjobb i Kanada. Hur gjorde du för att få jobb i Kanada?
I vintras bestämde jag mig för att jag ville utomlands kommande säsong. Min skidlärarkollega i rödkullen Adrian Seligman hade jobbat sju säsonger på en skidort i klippiga bergen som heter Sunshine Village. Detta såg jag som min chans och jag bad honom hjälpa mig att söka jobb där. Han fixade namn och mailadresser, samt hjälpte mig genom att sätta ihop ett brev där han rekommenderade mig för jobb i deras skidskola. Detta skickade jag iväg tillsammas med mitt CV och ett personligt brev. Och inom någon vecka fick jag svar där skidskolechefen skrev att mina kunskaper lät intressanta men att jag måste ha ett visum för att bli erbjuden ett jobb. Eftersom att jag hade blivit starkt rekommenderad ville hon, trots att jag inte ännu hade fixat visum, göra en telefonintervju med mig. Jag ansökte om visum och under 30 minuter pressade Colleen (chef för skidskolan i Sunshine Village) mig på kunskaper och tankar om skidskola. Hon var väldigt snäll och intervjun gick bra. Dagen före midsommarafton fick jag ett mail där hon erbjöd mig jobb, och midsommaren var räddad. Att fixa jobb handlar minst lika mycket om kontakter som utbildning och erfarenhet "It's about who you know, not what you know" användes flitigt av min kanadensiska kollega. För att vara säker på att få jobb utanför Sveriges gränser sökte jag även jobb i Verbier, Schweiz, och även detta med goda resultat. Här hade jag ingen som rekommenderade mig, men jag skrev i min ansökan att jag känner skidlärare i Veriber. Mina tips är att leta sig runt på internet till olika skidskolors hemsida, och sen bara skicka iväg CV och personliga brev till så många skidskolor som möjligt. Det är ju roligast att själv få välja skidskola. Det värsta man kan få är ett nej. Var inte blyg när du skriver CV och brevet om dig själv.
När åker du till Kanada?

Jag åker till Kanada den 26e november. Då är jag där i åtta dagar innan vi börjar jobba. Dels för att lära mig lite om systemet, hitta osv. men även för att fixa försäkringar, bankkonto och telefon osv. Anläggningen öppnar 15 november, men så tidigt är det inte skidskolesäsong. Den börjar först i mitten på december.

Vad är planen i vinter?
Planen i vinter är att ha riktigt kul, lära barn i Kanada att åka skidor, åka i djupare snö än jag någonsin tidigare gjort samt se mig runt bland skidorterna i västra Kanada. Men även att skaffa mig kontakter, överallt finns kontakter, och de är till för att utnyttjas. Jag vet inte alls hur mycket jag kommer få jobba i vinter, men jag har sparat ihop pengar för att vid ledig tid kunna åka runt och testa snön på flera skidorter. Jag ser också fram emot att utveckla min engelska. Den är inte dålig, för då hade jag inte fått jobbet, men den, liksom allt annat, kan alltid bli bättre. Det ska bli väldigt kul


Jobbar du med skidåkning om 10 år?

Förhoppningsvis jobbar jag i skidbranchen om 10 år. Om jag jobbar som skidlärare vet jag inte. Det återstår att se. Jag vill jobba med skidåkning eller utrustning på något sätt. Och sedan vill jag såklart ha ett jobb där jag får åka mycket skidor. Skidåkning är min stora passion och jag är nästan sjukligt intresserad av det.


 

Låter som en lärorik och spännande vinter som väntar. Vi som är kvar i Sverige i vinter önskar naturligtvis Jonte lycka till i Kanada. Kolla på Jontes blogg om du vill hänga med på det stora äventyret.

 

# OLA

 


Fötter gör ont i pjäxor ... !

2010-10-22 18:29 | 6014 Visningar | Kommentera

Fötter gör ont i pjäxor ... om man har fel pjäxor! Krille och Mats visade oss hur man gör för att fötterna ska må bra när man är i pjäxorna hela vintern. Rätt pjäxa, rätt hårdhet, rätt läst, formgjuten sula, strumpor mm mm. Det gäller att fatta vettiga beslut inför vintern. Pjäxorna är skidlärarens bästa vänner - eller ovänner ... beroende på hur man gör!

Mats och Krille visar fotmodeller och pjäxor och lotsar oss fram ...


Det finns lika många typer av fötter som det finns skidåkare ...
Krille visar vad som händer med knäna vid felställning ...
Fotanalys ...
Så här ritar man av fötter ...


Det kanske går lika bra om jag provar dom på händerna ...

 

# OLA

 


Teoriprov i skidåkning

2010-10-20 12:31 | 6052 Visningar | Kommentera

Pannan i djupa veck och många suckar ... det skrevs så pennorna glödde! Teoriprov i skidteknik, skidhistoria, Jämtland, skidmekanik, tävlingar mm. För att få en djupare förståelse för fenomenen skidåkning och turism gäller det att plugga lite också. Kunskapen ligger som en bra grund när vi snart ska börja åka skidor och praktisera det hela också. Kan vi relatera till vissa teoretiska moment blir inlärningen bättre i backen.

Nu ska proven bara rättas också ...

 

# OLA

 

 


Tillverka skidor

2010-10-16 20:15 | 6133 Visningar | Kommentera

Extrems fabrik i Åre bjöd in till rundvandring! Ett ordentligt hantverk att tillverka skidor och brädor, mer än man kan tro. Skid- och snowboardfabriken som började med bara snowboardtillverkning i ett garage på Frösön på 80-talet kan idag tillverka 10000 par skidor per år.


Klassen i hemliga rummet ... här görs all design på skidorna.Stefan berättar hur varje lager i skidan läggs på för hand ...


Alla detaljer är inte exakta vid montering, ibland måste stålkanterna slipas till för att passa ...


Skidorna innehåller trä, och mycket blir det ...


Eftersom varje skidmodell har en egen speciell stålkant krävs ett stort lager kanter ...


# OLA

 


Att jobba i sportbutik

2010-10-05 15:16 | 6555 Visningar | Kommentera

Krille från Åre Skidsport berättar om hur det är att jobba i sportbutik. Vad är Åre Skidsport? Hur tänker företaget när de köper in produkter? Vilken typ av företag är Åre Skidsport? Vad ska man kunna som anställd på företaget? Hur agerar man som säljare? De här och många fler frågor fick klassen svar på i dag.

Krille visar olika typer av skidor ...

 

# OLA

 


Åre Höstmarknad med skidtävling ...

2010-10-03 09:50 | 6566 Visningar | 3 kommentarer

Vackra höstfärger, solsken, massor av människor i Åre. Hela klassen har haft fyra dagars praktik med inriktning på försäljning och sporthandel. De har sålt höstpass, sorterat sportutrustning, sålt skidprylar, lärt sig hantera kassan, packat upp vinterutrustning mm under hela helgen.

Fullt av folk på Åre torg ...


Snö! Vid Åre skola hade det byggts hopp och årets första hopptävling gick av stapeln ...

 

# OLA