Åre Skidlärarlinje


Mattias Döl, Skidlärare i Österrike

2010-11-18 21:58 | 5111 Visningar | 1 kommentar

För tio år sedan kom det en långhårig yngling till Åre som hade gått skidgymnasiet och sa att han ville bli skidlärare. Mattias Döl hette han och kom från Malung. Uppvuxen med alpin tävlingsåkning i bagaget landade han i Åre och gick vår utbildning under ett år. Tyvärr hade många års skidåkande satt sina spår i ömmande knän och Mattias var själv lite skeptisk till hur det skulle gå framtiden med skidåkning och onda knän.

Mattias praktiserar i Duveds skidskola för tio år sedan ...


... och vem hade koll på Glöggen när det var julfest?


Turåkning, en inte allt för uppskattad aktivitet hos unge herr Döl när det begav sig ...För ett par veckor sedan, när vi var med klassen i Österrike, träffade vi, den nu lite korthårigare Mattias som rakryggad och världsvan stod klädd i skidskolekläder. Det har gått tio år sedan Mattias gick Åre Sport och Skidlärarutbildning och nu tillhör han en av de rutinerade skidlärarna i Karprun, Österrike. Han jobbar för en skidskola som heter Ski mit uns.

Hur många skidsäsonger har du jobbat i Österrike?
- Jag har i princip jobbat här sedan jag gick ut utbildningen i Åre. Gör min 9:e säsongen i Kaprun, samma skidskola. Det är ett fantastiskt ställe att jobba på.

Hur lång är säsongen för en skidlärare här med tanke på att glaciären är öppen året runt?
- För mig startar säsongen i mitten av oktober och håller på tills maj, ge och ta. Många andra skidlärare börjar i december och blir kvar tills påsken, slutet på april. Skidåkningen är riktigt bra uppe på glaciären till mitten slutet av maj.

Nu när Mattias samlar ihop skidskolegrupperna i Kaprun gör han det flytande på tre språk, svenska, tyska och engelska. Det syns att han känner sig hemma i rollen som skidlärare ...

 

Du gick Åre Sport och Skidlärarutbildning för tio år sedan. Har du gått någon mer utbildning sedan dess?
- Jag har gått alla 4 stegen i Österrike, Anwärter (dual skid & snowboard), Landes I och Landes II plus en alpinkurs och för 2 år sedan gjorde jag min Statlich geprufte skilehrer (examen) därtill gjorde jag även min Landes Snowboardutbildning, man har även en till alpinkurs. Om man räknar ihop kursdagarna så landar man runt cirka 130 dagar. Man måste alltid ha en säsong (30 dagar) praktik emellan kurserna. 

Vilken typ av kunder har du i skidskolan i Kaprun?
- De flesta av våra gäster kommer ifrån Tyskland, Holland, England men Öststaterna blir starkare och såklart en del svenska stamgäster. Vi undervisar alla åldersgrupper men vår styrka ligger hos de vuxna och då bättre skidåkare. Vi har satsat mycket de senaste tiden på freeride, skidsafari (åka till olika skidområden i land Salzburg), racing men mest då höst och vårträning pga av glaciären såklart. De typerna jag undervisar är de bättre grupperna, ju bättre utbildning du har desto bättre grupper får man köra med.
 

När vi kommer på morgon står liften pga hård vind. Mattias tar direkt på sig rollen som värd för skidorten och berättar för gästerna vad som står på. Lyssnar vad de säger i högtalarna och översätter för de som behöver.Skidskolan du jobbar för heter "Ski mit uns". Det är en av flera skidskolor i Kaprun. Berätta mer om er skidskola och hur det funkar totalt med skidskolorna i Kaprun!

- Det finns totalt 7 skidskolor inkl oss i kaprun, alltså hård konkurrens, så det gäller att ligga i. Vi är ju inte den största skidskolan utan vi har en stam runt 15 pers och under högsäsong kan vi vara upp till 30-35 st som arbetar inkl. snowboardskolan. Vi försöker ju att vara den personliga skidskolan med riktigt bra kvalitet, vi har 6 statligt utbildade skidlärare. Om man jämför med Zell am sees skidskola som har över 100 anställda under högsäsong har de bara 5 statligt utbildade skidlärare. Pga av detta har vi många stamgäster som kommer tillbaka varje år och som vi då åker mycket offpist med, inte bara i Kaprun utan även, Zell am see, Saalbach Hinterglem, Maria alm/Muhlbach, Kitzbuhl osv.  Det är stark konkurrens men vi är alla kolleger så man hälsar på varandra och dricker även en öl med varandra, alltså ingen fientlighet emellan skidskolorna, inte de anställda i alla fall ... Många skidskolor har olika resebolag bakom sig men vi gör vår egen reklam och får fixa våra egna gäster, därför att det viktigt att vad vi säljer har kvalitet och de kan jag verkligen stå för att vi har.


 

Mattias väntar på en privatlektion ...

 

Den Mattias som i början på 2000-talet inte var speciellt intresserad av turåkning berättar att det finns otroligt fina områden runt Glaciären i Kaprun för turer på skidor med lös häl. När det är fint väder och bra snöförhållanden brukar han och någon kollega ge sig iväg på turer. Man är inte sämre karl än att man kan ändra sig! De ömmande knäna är faktiskt bättre också och Mattias ser stora möjligheter att han kommer att jobba länge med skidåkning. Mattias har fullt schema så vi släpper iväg honom på jobb och önskar lycka till. I år kom snön tidigt till Glaciären i Kaprun och Mattias verkar hoppfull inför säsongen. Det är alltid bra att få börja en säsong med många bokningar.

 

# OLA

 Österrike

2010-11-08 15:30 | 5320 Visningar | 3 kommentarer

Efter 25 timmars bussresa från Örebro kom vi till hotellet strax utanför Kaprun. Det går bättre än vad man tror att sitta stilla på bussen så länge ... det är karaktärsdanande! Rätt utrustad med filmer, musik, böcker, tidningar och en gosig kudde hemifrån löser sig det mesta. Till och med mina 190 cm över havet får sig några timmars sömn på natten :-)Första skiddagen höll på att sluta lika fort som den startade. Storm på berget gjorde att liftarna inte kunde öppna direkt vid utsatt tid. Turligt nog är de mycket duktiga på att köra liftarna i Kaprun och med bara en timmes försening var vi igång.

Många väntade på att liftarna skulle starta ...
 


Samling uppe vid Alpincenter på 2450 möh. Årets snölager var det bästa på åtta år ... snö ända nere på parkeringen och skidåkning ner till nedersta gondolens avstigning ... på ca 1900 möh ... mycket bra för årstiden!

Förväntansfulla skidåkare samlas vid entrén ...Nedjoggning efter skiddagen med fantastisk utsikt ...
Skidåkning på närmare 3000 möh ...


Magistrarna på bild ...
Nöjda miner på hotellet ...

 

Christoffer solar sig i glansen med sitt nya Norrönaställ ...

 

Heidi kör de avslutande svängarna i solsken sista dagen ...

 

# OLA