Åre Skidlärarlinje


Stenhårt underlag ...

2011-02-26 23:19 | 4880 Visningar | Kommentera

Full fart, slipade kanter, hårt underlag, långa hopp, tajta kläder, nervösa tjejer ... World Cup i Åre ... Störtlopp, Super G och Superkombination. Alltid lika intressant att se tjejerna åka över branterna i störloppet. Det är svårt att föreställa sig hur hårt det är i backen och hur svårt det är när man bara ser det på håll.


Så här vill jag har kanterna, säger Anja!Johanna gick Skidlärarlinjen 05/06 och kommer från Småland. Under utbildningsåret intresserade hon sig för tävlingsarrangemang och när alpina VM hölls i Åre 2007 jobbade Johanna som gruppansvarig för delar av verksamheten. Varje år sedan 2005 åker hon till Åre för att jobba med World Cup. Det har blivit en vana, säger hon! Så här såg det ut första gången hon höll i en käpp, idag betydligt vanare! På plats i Åre även 2011.
# OLA


Vackert och kallt ...

2011-02-23 12:13 | 5024 Visningar | Kommentera

Åreskutan är vacker och kall för tillfället. Närmare -20 grader i Åre by men bara -12 på Åreskutan. Vårskidåkningen närmar sig. Dagarna blir längre och längre. Snart åker vi skidor i solsken klockan nio på kvällen i solnedgången :-) 

# OLA

 

 


2011-02-21 13:53 | 5037 Visningar | Kommentera

Campus Åre finns flera eftergymnasiala utbildningar som tillsammans härbärgerar över etthundra studenter. Förutom Skidlärarutbildning finns en ettårig utbildning som heter Event & Mötesproducent som precis som skidlärarutbildningen är en yrkeshögskoleutbildning. Vi har två universitetsutbildningar i huset också och det är Outdoor & Adventure management och Skarp. Båda dessa bedrivs i samarbete med Mittuniversitetet. Till nästa år tillkommer ytterligare två yrkeshögskoleutbildningar som ska förläggas på Campus Åre och även de är naturligtvis inriktade på turism. De heter Restaurant manager och Conference manager.

För dig som är intresserad av studera och bo i Åre under ett år ska genast titta på någon av dessa varianter ... sista ansökningdatum är 15 april för universitetsutbildningarna och 15 maj för yrkeshögskoleutbildningarna.

I dag hade vi planeringsmöte med delar av den ansvariga personalen. Diskussionens vågor gick höga.


Anita är utbildningsansvarig för Event & mötesproducent, Kicki är chef för Campus Åre, Annika håller i trådarna mot universitetet i Östersund, Sture är spindeln i nätet vad gäller administration.

 

# OLA

 

 


Morgonskidåkning

2011-02-17 09:47 | 5220 Visningar | Kommentera

Underbart med skidåkning precis före solen gått upp på nyfallen kallsnö som lagt sig som ett bra styrlager på den nypistade ytan. Robin Mild och Kicki Sanfridsson bjöd in till skidåkning och fortbildning kring temat puckel och kortsväng på morgonen i Björnen. Egen backe och lift tidigt på morgon innan alla andra gått upp. Inte alla dagar man står i backen kl 07.00 på morgon. Vi resonerade kring hur man ska presentera puckelskidåkning för elever i skidskolan och åkte några olika varianter som presenterades av Kicki. Ett mycket bra sätt att svetsa ihop personalgruppen i skidskolan samtidigt som man får chansen att både åka lite skidor samt lära sig några saker att använda i skidskolan. Tack för fin morgonåkning Robin och Kicki!

Lätt snöfall, fin styrsnö i backen och minus åtta grader ... toppen! Kicki går igenom vad vi ska göra.
Alla vill åka först ...


Åre Björnen håller på att vakna medan vi är ute och lägger de första svängarna ...

 

# OLA


Mot skidskolan ...

2011-02-13 22:40 | 5305 Visningar | Kommentera

LIA (Lärande i arbete) under sportloven i diverse skidskolor i Sverige. Vad har verkligheten att erbjuda? Lindvallen, Branäs, Vemdalen, Funäsdalen, Tänndalen, Klövsjö mfl skidskolor får besök av våra studenter under alla fyra sportlovsveckorna. Detta för att alla i klassen ska lära sig så mycket som möjligt om livet som skidlärare ...

 Här är det studenterna själva som blir utsatta för skidskola, eller rättare sagt skidtest. Mathias delger resultat efter praktiskt skidprov i backen ... många sammanbitna miner ... ibland är det tufft!

 

# OLA


Tack Vålådalen ...

2011-02-12 00:36 | 5222 Visningar | Kommentera

... för en mycket bra dag med längdåkning och lunch!

Vålådalen

 

# OLA

 


Tack för hjälpen!

2011-02-10 18:06 | 5274 Visningar | Kommentera

Carolina Olsson har hjälpt oss på utbildningen under några dagar med skidskolepedagogik och det tackar vi för. När Carolina inte är hos oss jobbar hon som tränare tillsammans med Fredrik Nyberg eller som instruktör på SLAOs skidlärarutbildningar. De dagar hon inte står på skidor hittar man henne jobbandes med fötter. Carolina driver nämligen företaget "Fötter i Åre" som tar hand om trötta fötter.

 

# OLA

 


Storslalom

2011-02-09 21:46 | 5215 Visningar | Kommentera

Tredje passet storslalom i Duved denna vinter ... åkningen börjar se bra ut, snyggt!

 

 

 

 

 

 

 

# OLA

 


Freeride Slope ...

2011-02-09 15:52 | 4745 Visningar | 11 kommentarer

Extrems nya skidor, "Freeride Slope"! Freeride i pisten ... spännande med rocker på en skida med den här skärningen!
Rocker - spann - flat tail!

 

# OLA

 

 


Nya skidor ...

2011-02-06 19:57 | 4783 Visningar | 2 kommentarer

Ett redan etablerat skidmärke lanserar en ny typ av skida i sitt stall, spännande! Följ med och se vilket märke det är ...

 

# OLA

 


I värmestugan ...

2011-02-04 18:50 | 4786 Visningar | Kommentera

Morgonförberedelser inför skidbacken ...

 

 

 

# OLA

 


Som i gamla dagar ...

2011-02-03 18:54 | 4718 Visningar | Kommentera

... när vi testade skidor från 80/90-talet. "Raka" skidor, mycket liten midja, 200 cm (eller längre) blir mer och mer ovanligt i backarna, som tur är. Det går fortfarande att åka hyfsat på grejerna. Vi testade korta och långa svängar, sladdsvängar, carving, puckel och off pist ... inga brutna ben, alla glada och med en ny skiderfarenhet i bagaget.

Klicka här för att se den snygga laguppställningen ... 

 

# OLA

 

 


Kan vara en tung skiddag ...

2011-02-03 00:01 | 4683 Visningar | Kommentera

... när man testas på sin skidåkning hela dagen, och dessutom andra dagen på raken. Ibland är skidlivets sanningar hårda att möta. De kommer som en klubba i huvudet, trots att man har sina aningar. Jag vill veta sanningen fast inte den jobbiga sanningen, den är så jobbig! Under två dagar har alla studenter testats på sin skidåkning. Vad har flera veckorsträning gett för resultat, har jag nått dit jag trodde, är jag bra på korta svängar, stora svängar mm? Ta vara på kritiken, tipsen, idéerna och gå vidare.

 

 

 

 

 

# OLA