Åre Skidlärarlinje


Kaprun

2011-10-31 21:59 | 5246 Visningar | Kommentera

Två strålande dagar i Kaprun Österrike med kallsnö, blå himmel och vindstilla ... känns bra! Vi har sammanlagt sex dagar på snö här innan vi åker hem till Åre så nu håller vi tummarna att väder och vind håller sig lika bra i några dagar till.

Första dagarna på snö med årets utbildning, alltid lite pirrigt att kliva ut på snön tillsammans första gången för klassen. Nu är vi igång med skidandet och det är toppen. Resan har börjat på riktigt.

Nya skidkläder från Stadium ... Fifteen! Johan, Lisa, Filippa, Sebastian, Anton och Lina på ca 2700 meter över havet.

 

# OLA

 

 


Vi flyttar!

2011-10-27 12:25 | 5369 Visningar | Kommentera

Vi flyttar Campus Åre 100 meter västerut till nya lokaler.


Sture är i färd med att sortera sina pärmar i flyttlådor ;-)

 

Conferenceutbildningen var först in i de nya lokalerna med sin verksamhet ...

 

Skidlärarnas nya lokal ...Utsikten från balkongen i skidlärarnas klassrum är helt ok ...

 

Nya köksavdelningen känns fräsch ...

 

# OLA


Försäljning, vad är det?

2011-10-25 19:44 | 5346 Visningar | Kommentera

Ullis som är ansvarig för inköp på Skistarshop delar med sig av sina erfarenheter kring begrepp som försäljning, inköp, logistik merchandising mm. Det är många moment innan en, till synes enkel, vara hamnar prismärkt på hyllorna ... ofta många fler än man tror! Inte ens de som jobbar i sportbutikerna vet många gånger vad som hänt med varan innan den är på plats för försäljning. Var i butiken ska varan ligga? Hur ska den ligga? Vilka färger ska exponeras? Vilka varor säljer bra tillsammans med andra? Hur många varor ska ligga framme? Hur bedömer kunder en butik? Ljusa eller mörka färger i en butik?

Mycket är det ...!

 

 

# OLA

 


Grön eller vit vinter ... ?

2011-10-23 12:13 | 5078 Visningar | Kommentera

Frågan som vi alla skidåkare ställer oss är om det blir en grön eller vit vinter i Sverige i år ...

 

# OLA

 

 


Hela klassen

2011-10-20 18:50 | 5174 Visningar | Kommentera

Alla på plats, ser man på!

 

# OLA

 


HEAD ...

2011-10-20 09:37 | 4998 Visningar | Kommentera

Andreas visade oss hur det ser ut i HEADs showroom i Åre hos företaget Interski som sköter distribueringen av HEADskidor. HEAD är i dag sveriges största leverantör av skidor räknat i antal sålda skidor. Ett spännande marknadsföringprojekt som HEAD kör just nu är att de samarbetar med gruppen MotorHEAD som de tillsammans med tillverkar skidor som rockar.


Andreas visar skillnaden på några olika typer av HEADskidor ...

 

 

# OLA


Ordning på skidorna

2011-10-19 19:50 | 4723 Visningar | Kommentera

Skidvård för att få ut mesta möjliga av utrustningen när vi åker till Österrike nästa vecka. Bryna, slipa, valla, ställa in bindningar ... allt ska vara på topp. Trist att upptäcka att bindningarna inte passade till pjäxorna när man står första skiddagen på glaciären i Kaprun.


Matilda koncentrerar sig för att inte skära bort hela skidan när hon drar av plasten vid stålkanten ...
Alla på hugget ... och Erik gör lite smygreklam för Åre skidfabrik!

Erik drar på valla ... rör strykjärnet hela tiden, annars bränner du belaget!

 

# OLA


Nya pjäxor ...

2011-10-18 17:37 | 4804 Visningar | 1 kommentar

... är det sällan jag byter till. Har jag arbetat in en pjäxa får den följa med tills den ramlar i bitar. Nu var det dags trots allt så det var bara att stega iväg till Åre Skidsport för att passa in ett par nya dojor. Fischer står troligtvis för den mest innovativa nyheten till denna vinter. En pjäxa där hela skalet värms och formas efter foten ... ska det lyckas, vi får se när skidåkningen kommer igång ;-)


Niklas formar till de nya sulorna som utgör basen i pjäxan ...

På med skydd för utstickande delar på foten så de inte skaver mot pjäxans skal, i med hälen ordentligt och spänn prylarna ... nu ska det värmas!
Hela pjäxan bäddas in i ett fodral och som sedan töms (eller om det är fylls!) på luft så skon formas efter foten. Knäna fixerade mot en ställning ... stå still och vänta närmare 10 minuter! Ta bort fodralet, vänta ett dygn, åk skidor!

 

 

# OLA

 


På väg till Österrike ...

2011-10-16 19:42 | 4692 Visningar | 2 kommentarer

Vi är på väg till Kaprun, Österrike, med årets klass. Mindre än två veckor kvar. Vintern är på väg i Kaprun. Det snöade förra veckan och det är minusgrader i skidsystemet.

Det finns några lediga stolar i bussen vecka 44 ... ska du hänga med?

Så här såg det ut i bussen till Österrike hösten 2010 ...Här bor vi ...Vi har ca 15 min i bussen upp till skidåkningen varje morgon ...Uppe på glaciären på närmare 3000 möh ...Nypistat på morgon ...Härligt, härligt men farligt, farligt ...

 

Avslappnande fysträning efter skiddagen ...

 

# OLA

 


Sveriges handske ...

2011-10-14 15:45 | 4671 Visningar | Kommentera

... kan vi väl utan överdrift kalla Hestra. Ett företag som varit i farten sedan 1936 och som nu går in på fjärde generationen ägare inom familjen Magnusson - intressant! Hasse Mattsson var hygglig nog att ta emot oss för en visning och information i det sk "Hestrahuset" i Åre. Ett hus som är till för att ta emot företagskunder som köper in handskar till sina butiker. Hasse berättade om företaget Hestra, historia- nutid- framtid! Hur fungerar en handske? Hur är den uppbyggd? Vad är viktigt att tänka på vid försäljning och exponering? Hur sköter man en handske, plus mycket annat. Såsom blivande skidlärare borde alla vara mycket nyfikna på hur de ska hålla sig varma och torra i vinter och eftersom vi dessutom behandlar ämnet sporthandel fanns många anledningar att spetsa öronen under eftermiddagen.

Det är fascinerade att se hur många olika modeller av handskar som Hestra faktiskt tillverkar och att de finns inom många olika segment. Hestra koncentrerar sig på att bara producera handskar, man skulle ju kunna tro att det skulle locka att börja tillverka andra produkter också ... men icke!

 

# OLA


Åre Skidskola

2011-10-13 17:47 | 4712 Visningar | Kommentera

Robin och Kicki från skidskolan i Åre berättade om skidskolans verksamhet: Skidskola, Skistar experience, gruppindelning, privatlektioner, snowboard, barn, vuxna, åldrar, priser, inlärning, upplevelse, hur funkar LIA, förväntningar, skyldigheter mm mm. Nyttig förkunskap för klassen inför verksamheten i vinter. Dessutom trevligt att få träffa Robin och Kicki :-)

 

 

# OLA


Blås för livet ...!

2011-10-12 08:14 | 4742 Visningar | 1 kommentar

HLR (Hjärt- lung räddning) är bra att känna till oavsett vad man gör i livet. Det är oftast människor i ens närhet man tvingas hjälp med HLR och då är det skönt att ha lite insikt i hur det funkar. Vi gör inte anspråk på att våra studenter ska bli experter på sjukvård och säkerhet men vi vill gärna att de ska ha insikt i området och kunna vara omvärlden behjälpliga om det händer något och de är först på olycksplatsen. Detta gäller såväl i skidbacken som i livet i stort.

Hjärtkompressioner - följ instruktionsfilmen och jobba i takt!

 

Isak gör allt för att blåsa liv i dockan ... ska han lyckas måntro :-)

 

# OLA


Skidåkargym i Åre

2011-10-11 18:05 | 4752 Visningar | Kommentera

Skidåkargym nummer ett i Åre är Gold´s där vi tränar själva, lär oss träningslära, får grunder i coachande och dessutom får chansen att praktisera för att lära oss hur det är att jobba med människor på ett gym - toppen! Idag stod benböj, i olika former, på schemat. Det gäller att hitta rätt form på kroppen för att benböj ska vara skonsamt för rygg och andra utsatta kroppsdelar. Här tränar Ebba, Matilda, Sebastian och Erik på att hitta rätt teknik med olika redskap. Tanken är att de i framtiden ska kunna hjälpa andra träningsintresserade med att hitta rätt bland redskapen och veta hur de ska göra på ett gym.

 

 

# OLA

 


Hårt plugg gäller ...

2011-10-10 21:34 | 4720 Visningar | Kommentera

Nu finns det inga genvägar, det är plugg som gäller. Samla krafterna, planera tillvaron och bit ihop. Ju mer man lägger ned i tid på plugg nu desto ljusare blir tillvaron framöver. Snart är det skidåkning som hägrar och då kan man tacka sig själv om alla uppgifter är inlämnade och alla proven är avklarade. De som hamnar på skolbänken för att göra omprov eller fixa inlämningsuppgifter när snön ligger vit på marken brukar tycka att livet är orättvist! 

# OLA


pjäxor, pjäxor, pjäxor ...

2011-10-08 12:38 | 4837 Visningar | 1 kommentar

Klassrummet fullt med pjäxor! Daniel och Krille från Åre Skidsport och Mats från Olmed Ortopediska är på besök och hjälper oss att förstå hur viktigt det är att fötterna mår bra när man ska stå många dagar i plastpjäxor en kall vinter.
Vi hoppas klassen förstår att pjäxorna kommer att vara deras käraste ägodel under vintern och att det gäller att sköta dom ordentligt.


Daniel resonerar om pjäxor med en student.
Krille upp på bordet och visar hur knäna ska röra sig när man åker skidor.
Fotanalys är viktigt för att förstå hur foten är uppbyggd och vilken form den har. Det är grunden för att sedan kunna hitta rätt pjäxa. Rita av fötterna, mäta dom, se om de har felställningar, titta på vilken läst som passar mm är vikigt för att anpassa pjäxvalet.
Mats går igenom fotanalysen med Lina.
Originalsulorna som kommer med pjäxorna när du köper dom slänger vi ut och in med vettiga förstärkta sulor (fotbäddar) som är specialgjorda efter pjäxägarens fötter, viktigt! Mats och Krille gjuter fotbäddar till alla fötter i klassen.


Fotografen själv får vara med på bild den här gången ... :-)
# OLA

 


En sann kärlekshistoria ...

2011-10-05 22:18 | 4822 Visningar | Kommentera

Mats Agnvall, läkare i Åre, har blivit lika självklar på vår utbildning som självaste jultomten. Varje år dyker han upp och delar ut presenter när man minst anar det :-) Både Mats och jag hoppas att våra "ungdomar" som kommer till oss i Åre ska fundera på hälsan när de är här i Åre och därför är det viktigt att de känner till vad som lurar bakom hörnet om man inte använder rätt skydd vid rätt tillfälle under dygnets alla timmar. Det gäller att ha skydd på alla huvuden. Landstinget sponsrar oss på gratisskydd i dag :-)

 

# OLA


Tänndalen på besök ...

2011-10-03 22:33 | 4797 Visningar | Kommentera

Nina Öqvist, skidskoleansvarig i Tänndalen, berättade om skidskoleupplägget i Tänndalen och informerade om Grönklittsgruppen som äger skidanläggningen. Tänndalen bygger mycket inför framtiden. Det kommer nytt boende, snökanonsystem och förändringar i backarna. Det är andra året som Tänndalen drivs i den här organisationen, riktigt spännande, verkar mycket bra! Området i västra Härjedalen brukar vara bland de tidigaste i Sverige med snö i backarna och det är framförallt Funäsdalsberget som har snö tidigt på säsongen. Vi håller tummarna att kylan snart kommer till våra grannar i Härjedalen så de får dra igång kanonerna.

 

# OLA

 


Kepsexpert

2011-10-02 16:20 | 4771 Visningar | Kommentera

Johan gör sitt Lärande i arbete (LIA) på Åre Avdenture Zone (Jibbshopen) och har snabbt blivit keps- och huvudbonadsexpert. I jibbshopen hittar du butikens webshop ...

 

Anders Holmdin (Ägare av butiken) gick själv Åre Sport och Skidlärarlinje på 90-talet och har jobbat som skidlärare i både Sverige och utomlands. Han har abetat inom sporthandelsbranschen på olika nivåer i över 10 år. Adventurezone på facebook.

 

# OLA

 


Lärande i arbete, sporthandel

2011-10-01 18:41 | 4751 Visningar | Kommentera

Undervisningen har flyttat ut till olika företag. Det som gällt hela den här veckan är för studenterna att bekanta sig med sporthandel och försäljning, kundbemötande, lagersortering, kassan, uppackning, hänga varor mm mm. Ungefär halva klassen har varit i Åre och resten på andra företag i Sverige. Vi har pratat om sporthandel i klasssrummet, men hur är det i verkligheten? Kanske inte alltid så ombonat och tillrättalagt som man vill tro när man sitter i ett klassrum och hör de goda exemplen :-)

I Åre hittade vi Filippa som har haft koll på kassan i Produkthusets källare. Där är försäljning med massor av folk och full rulle. Kisspaus blir det efter arbetsdagen!

 

# OLA