Åre Skidlärarlinje


Gör sig redo

2012-01-31 23:01 | 4012 Visningar | Kommentera

Det är som i ett omklädningsrum inför match, alla har sina procedurer. Tränaren har berättat när laget ska samlas. Det krävs mental laddning och det krävs att man har koll på utrustningen ... alla laddar på olika sätt och det tar olika lång tid att ta på sig prylarna. Var är min hjälm, hojtar någon! J-lar jag klev i en vattenpöl, ojar sig någon annan! En del går att skämta med på morgon och det känns vilka det är. Andra bör man akta sig för att säga mer än ett försiktigt godmorgon till, humöret har inte riktigt stabiliserat sig ännu. Frukosten förstärks och ytterligare en person vaknar till liv. Musikspelare, telefoner, hörlurar och diverse annan elektronik florerar i lokalen. Är det musik, facebook, nyheter, mail som hanteras, svårt att säga, stör inte den som har sladdar i öronen. Det är ofta samma person som är sist kvar med grejerna och går med raska steg mot dörren ... det är minus 22 grader ute, burrrrr!

  

# OLA


Gammalt möter nytt

2012-01-30 23:01 | 3954 Visningar | Kommentera

De gamla ladorna som står precis bredvid liften i Duved är det nog ingen som tänker på numera ... de bara står där. De har ju alltid stått där. Undrar varför ingen tagit ned dom? Vad finns inuti? När Mathias åker förbi med sina nya röda skidkläder från 8848 ser man kontrasten mellan gammalt och nytt. Egentligen är byggnaderna rätt vackra med sina förfallna delar som börjar trilla av och begravas i snön.

 

# OLA


I banan ...

2012-01-30 07:37 | 3973 Visningar | 2 kommentarer

Någon laddar järnet i storslalombanan vi körde i Duved ... vem är det? Känner ni igen stilen?

# OLA


Vad ser du?

2012-01-29 08:10 | 3966 Visningar | 2 kommentarer

Det gäller att kunna se det stora i det lilla! Vad ser du i den här bilden? Beror på vad man vill se, beror på vad man vill (och behöver) känna, beror på om man vet var bilden är tagen, beror på om man vet hur kallt det är, beror på om man känner lugnet, beror på om man har tid att titta. Det kan hända att man inte ser någonsting alls ... ja, möjligtvis några träd och en sol som går ned bakom fjället, men bortsett från det så ser man inget annat i bilden. Du bestämmer själv vad du vill se!

 

# OLA


Vi firar!

2012-01-28 19:31 | 3815 Visningar | 2 kommentarer

Vad firar vi? Ja, det kan vara mycket! Att vi är tillsammans och får chansen att göra det vi gör. För tro det eller ej, det är faktiskt få som har haft eller kommer att få chansen att göra det vi gör.

Vad mer firar vi? Nya vänner som skapas under ett helt år tillsammans och som kanske på sina håll förblir vänner resten av livet ... det är värt att fira ... fast det upplever man inte när man är mitt i det!

Bör vi fira något annat? Vi skapar historia. Tjugoårsjubileum som Skidlärarlinjen samarbetar med sina danska vänner från Köpenhamn ... stort!

Kan vi fira mer saker? tjaaa, vaför inte ... låt oss fira att Lennart Kjellin och Bosse Kristoffersson startade Åre Sport och Skidlärarlinje för 25 år sedan ... tack!

Behöver vi fira nåt mer ... skriv en kommentar i så fall!

 

# OLA


Inga kommentarer ...

2012-01-28 00:32 | 3822 Visningar | 11 kommentarer

Det var länge sedan någon kommenterade något i den här bloggen ... fast å andra sidan vad ska man kommentera? Jag kanske ska skriva något riktigt otrevligt, publicera en bild på någon som inte vill bli publicerad, låta studenterna på utbildningen offentligt få skäll i bloggen, prata illa om min arbetsgivare, plåta några snuskiga bilder och slänga in i bloggen, avslöja några otrevligheter om mina kollegor (akta dig Mathias!) ... nääeee, det kan man väl inte göra! Tittade på en videoblogg i dag som en tonårstjej lagt upp på tuben (avslöjar inte namnet) och det var minst sagt hårresande. Vågar inte ens återge vad hon berättade. Är bara glad att jag inte är hennes pappa!

Ska vi ta bloggen åt någon annan riktning? Ska vi lägga ned bloggen? Behöver man verkligen kommentarer i en blogg? Varje inlägg har 150-300 läsare, mer ibland om jag väntar några dagar mellan inläggen ... men ingen tycker något, i alla fall inte i text! Ibland gillar någon bloggen genom Facebook där jag ofta lägger en länk. Har det blivit för mycket bloggande och faceboookande för folk ... är det för jobbigt att kommentera?

Jag har ofta undrat vilka som egentligen läser den här bloggen. Är det studenternas föräldrar som vill hålla koll på sina ungar så de inte gör något dumt? Är min son med i bloggen är han ju åtminstone på lektionerna kanske de resonerar. Är det studenterna som går utbildningen just nu? Fast de vet ju redan vad som hände under dagen. Är det blivande studenter som vill veta vad som händer på utbildningen? Då borde de väl i alla fall ha några kommentarer eller frågor. Är det skidåkare i största allmänhet? Ha, ha, Näeee det är omöjligt, den här bloggen är inte cool nog och det publiceras inte bilder på coola skidåkare ... och vilken tuff skidåkare vill läsa något som en nästan femtioårig pappa skriver, omöjligt! (Jag kanske bara skulle publicera bilder på coola skidåkare och strunta i mina vanliga studenter för jag har ju faktiskt bilder på många namnkunniga åkare som varit i Åre, hmmm, vem vet ...)

Nåja, jag fortsätter väl med att ta mina bilder och skriva en och annan rad i den här bloggen. Nu lovade ju i alla fall Yrkeshögskolemyndigheten att vi skulle få fortsätta med utbildningen i åtminstone två år till så ännu slipper ni inte undan mitt bloggande och fotande ...

I dag blir det två suddiga bilder på Mathias och mig. Micke Berg snodde min kamera och tryckte av två bilder på oss i värmestugan i Edsåsdalen. Han kunde inte ens ställa in kameran rätt ... allt blev suddigt, klantskalle!# OLA

 


Lugnet i Edsåsdalen

2012-01-26 22:48 | 3824 Visningar | Kommentera

I Edsåsdalen hittar man verkligen lugnet! Hela byn utstrålar lugn och ro. Harmonin infinner sig så fort man kommer dit med bilen och parkerar vid Köja Fjällhotell och Sportboden. Inne på Köja brinner en varm eld och framför den står en härlig soffgrupp och det är bara att slå sig ner och slappna av!

Under fem dagar i lugnet åkte vi telemarksskidor, hade föreläsningar, tränade och inte minst tog hand om ca 80 danska ungdomar som skulle lära sig att åka skidor. Strålande väder, kanske aningen kallt någon dag, men på det stora hela mycket vackert väder underlättade arbetet i backarna.


Danskar och skidlärare ...
Sebastian med kall snö i skägget ...
Avslutning med skidskolan ...

Se bilder från Edsåsdalen i bildspelet nedan:

 

 

# OLA

 


Arg tant ...

2012-01-20 23:39 | 3993 Visningar | Kommentera

På väg upp i Duveds Linbana i dag stod det en tant och viftade ivrigt under liften. Vid första anblicken såg hon arg ut och jag undrade om jag hade gjort något dumt. Eftersom jag hade kameran i handen brännde jag av ett par bilder ... men kameran blev nog också förvånad för alla bilder blev suddiga. Kanske lika bra det, man ska inte hänga ut oskyldiga människor på internet har jag lärt mig. Hon kanske bara var glad och ville vinka till liften eller så hade hon tappat något ... jag är osäker. Jag vågade inte åka ned till stället där hos stått och vinkat. Det kan ju hända att jag hade gjort nåt dumt. Hon ropade något också men hennes dialekt var lite grötig så det var svårt att uppfatta vad hon sa.

Är det någon som vet vem tanten är? Har någon fler råkat ut för henne?

 

# OLA

 


Full gas i backen ...

2012-01-19 20:00 | 4008 Visningar | Kommentera

Härligt pistat och bra väder, perfekt för lite storslalom igen! Snabbt upp i backen så vi får nyttja tiden. Alla är på hugget. Halva klassen åker snowboard och halva kör storslalom.

Helt OK manchester i Duved ...

 

Erik bär käpparna som plockepinn ...
Ebba och Matilda ...
Robert knäpper sina Nordica och gör sig beredd ...
Jakobs fighting face ...

Annie hittar linjen ...

 

Mitt i banan smyger det en fotograf, Micke Berg ...

 

 

# OLA
Micke fotar vidare ...

2012-01-19 18:29 | 3866 Visningar | Kommentera

Micke Berg, som är mest känd för att fota stockholmsbilder, öser på med fler bilder i skidåkningens tecken. Micke tar rygg på våra studenter och fotar för allt han är värd. Kameran går varm. Titta i hans blogg så visar han bilder och skriver lite om sin tid i Åre ...

Foto: Micke Berg

 

# OLA

 


Om en blogg

2012-01-18 17:39 | 3784 Visningar | Kommentera

Kan man skriva om en blogg i en blogg ... kanske! I fotografen Micke Bergs blogg finns i alla fall vardagsbilder från de två senaste dagarna när vi varit i Duved med utbildningen. Micke har skuggat oss med sin kamera. Klicka här så ser ni resultatet: Micke Berg! Håll ögon och öron öppna, Micke lär fota och skriva mer i ämnet!

Foto: Micke Berg


Foto: Micke Berg


# OLA

 

 


Storslalom

2012-01-14 06:34 | 3882 Visningar | Kommentera

Storslalom i Duved. Fin nypistad kallsnö. Först några friåk i machestern och sedan hela dagen i bana för att hitta känslan bland käpparna.


Lisa håller tungan rätt i munnen ...
Jalle vräker sig in i svängen ...
Erik hittar rätt vid röda käpppen ...
Annie gasar ... 

# OLA


Mycket snö i Tegefjäll

2012-01-12 17:31 | 3860 Visningar | Kommentera

Nysnö i Tegefjäll, full fart dit och åka innan alla andra skidåkare kommer på att de ska dit! Passade bra att åka i mycket nyfallen snö i dag och att dessutom se och höra hur pistörerna sprängde laviner i Tegefjäll för på eftermiddagen hade vi lektion i snö/lavinkunskap ...

Snön vräker ned på klassen på morgon utanför värmestugan  ...
Massor av härlig mjuk snö på granarna ...

 

Erik gasar mellan träden i djupsnön ...
Mathias klyver en driva ...
Pistörerna har precis sprängt bort snön ovanför liften. Det ramlade ned ganska mycket snö. Brottkanten är kraftig ...

 

# OLA

 


Kallt, kallt, kallt

2012-01-10 07:03 | 3840 Visningar | Kommentera

Ibland blir man överraskad! Tittade på termometerna i går och såg att det var minus åtta grader men fick en smärre chock när jag kom ut och vinden och kylan kastade sig i ansiktet på mig. Hur kan åtta grader vara så kallt? Det var fuktigt, dimmigt och blåsigt och kylan kändes rakt in i hela kroppen. Borde ha tagit på mig mer kläder! Någa, det är bara att bita ihop och köra på, skulle ju bli varmare längre fram i veckan ...

 
# OLA