Åre Skidlärarlinje

Skidintyg på film
När man söker till Åre Sport och Skidlärarlinje måste man bifoga ett skidintyg till ansökan. Läs mer om skidintyget och ansökan här.
Nytt för i år är att du kan verifiera din skidfärdighet på film istället för på ett skidintyg på papper om du så önskar. Vill du spela in din egen skidåkning och skicka eller maila oss en filmfil har du möjlighet att göra det nu. Använd en vanlig digital kamera med filmfunktion eller videokamera och spela in när du genomför de punkter som som finns på blanketten för skidintyget och delge oss resultatet. Tänk på att filmen måste vara av bra kvalitet från första början. Undvik att filma med mobiltelefonen om den inte är av mycket bra kvalitet. Kan vi inte bedöma din skidåkning på filmen tvingas vi be dig göra om filmen alternativt skaffa ett skidintyg på papper. Är filmen av dålig kvalitet eller om det saknas moment tvingas vi underkänna filmen som giltigt skidintyg.
Du går tillväga enligt följande punkter:
1. Titta på blanketten för skidintyget som finns att ladda hem från hemsidan och se till att filma alla de moment som du förväntas kunna genomföra för att vara tillräckligt god skidåkare. Gör det i rätt ordning. Alla moment på skidintyget ska vara med på filmen.
2. I slutet på filmen ska du filmas i porträttläge (så ansiktet syns tydligt utan hjälm, goggles, glasögon, mössa eller liknande). Där ska du berätta vad du heter, var du kommer ifrån och säga ditt födelsenummer.
3. Du måste filma så vi ser att det är just du som åker skidor. Vi jämför filmen med verkligheten när du kommer in på utbildningen.
4. Filmen får inte vara längre än 4 minuter.
5. Du kan delge oss filmen på följande sätt:
A: Gör iordning en lämpligt stor filmfil och maila den till: info@skidlararlinjen.se (använd gärna sprend.se)
B: Bränn filmfilen på en DVD eller kopiera den på ett USB-minne och skicka den till oss tillsammans med din ansökan.
6. Du måste vara noga med att märka filen med både ditt namn och födelsenummer med tio siffror.
Några studenter genom årens lopp som haft godkända skidintyg ...
2012 ...
# OLA
Utbildningen säsongen 12/13 ...
Telefonsamtal, sms, mail, djungeltrumma, röksignaler och diverse andra kommunikationsmedel används ivrigt nu när nästa års utbildning snart ska ta form. Många hör av sig och är nyfikna på kommande års utbildning. Det är läge att samla ihop sina papper och göra en ansökan så man kommer med till nästa års gäng. Det som ofta ställer till lite huvudbry är skidintyget som krävs för att vara behörig sökande till Åre Sport och Skidlärarlinje. Läs mer om det här.
Utbildningen är 40 veckor lång och vi börjar i slutet på augusti det här året och kör till början på juni kommande år ...
Ett av klassrummen på Campusåre som vi använder i undervisningen ...
Årets klass har lektion i backen ...
Robert testar brant skidåkning ...
Välkommen in med din ansökan till nästa års utbildning!
# OLA
Andra bullar ...
Kicki bjuder på bullar på dagens möte på Campusåre ... gött!
# OLA
Sol i Åre
Gårdagens kraftiga snöande övergick till en underbar dag med solsken och blå himmel. Snön som kom i går lyser vackert vit i solskenet och alla verkar nöjda och glada. De som jobbat med Red Bull Crashed Ice är lättade att snöfallet bara höll på knappt ett dygn. Efter mycket röjande av snö i banan gnistrar åter isen och är redo att ta emot åkarna på sina skridskor. En spektakulär show som man inte bör missa. Jag tittade på träningen för ett par dagar sedan och med tanke på vad jag fick uppleva då vågar jag nog utlova en mängd vådliga vurpor ...
# OLA
Massor av snö i Åre ...
Snön vräkte ned i Åre i dag ...
# OLA
Längdåkning Vålådalen
En hel dag i Vålådalen med klassen. Längdåkning, titta på Muséet, äta lunch, njuta i gillestugan och i största allmänhet bara förstå hur en anläggning som Vålådalen fungerar. En mycket intressant destination och en trevlig kontrast till Åres, ibland, lite hetsiga vardag. I Vålådalen, som ligger i slutet av vägen, känner man sig lugn och tillfreds, dvs om man ger sig själv möjlighet att göra det. Kan ju finnas en risk att man bara tycker att det "inte finns något att göra där". Till kaffet, efter lunchen, njuter man i lugn och ro i sofforna och spelar lite kort med sällskapet vid bordet. Istället för att skicka sms till varandra skickar man mm (mänskliga meddelanden) och alla får ta del av meddelandena. En form av kommunikation som tyvärr ibland missas av den yngre generationen. Bredvid soffbordet står en musikmaskin modell lite äldre med namnet Philips. En pjäs som kräver en egen möbel och som med största sannolikhet står tyst för det tar för lång tid att ratta in radiokanalerna ... men den är charmig!
Bengt hälsar oss välkomna till Vålådalen och berättar hur sportshopen fungerar ... hela klassen lånar längdutrustning!
Vålådalen har toppmodern längdutrustning i sin shop men hur gör man för att hitta rätt skidor ...?
Vi tar liften upp till fjället och börjar åkningen en bit upp ...
Man kan ana en viss osäkerhet hos Matilda och Lisa när bygeln närmar sig ... kan vara bra att veta hur nybörjare i skidskolan känner sig!
Ute på längsspåret stannar vi till vid skjutvallen, där skidskyttarna ska försöka träffa den där lilla svarta pricken långt borta ... känns inte helt enkelt!
Vålådalen som har fantastiskt fina anor vad gäller att erbjuda idrottsklubbar och landslag bra träningsmöjligheter har också ett museum med idrottsföremål som är sedan början på 1900-talet ... imponerande! Fascinerande hur många idrotter från olika hörn i både Sverige och världen som haft träningsläger eller match/tävlingar i Vålådalen.
Boxningshandskar från Svenska landslaget som varit i Vålådalen vid upprepade tillfällen på träningsläger ...
Bandyutrustning ...
Thomas Gustavssons skridskor ... fyra OS-guldmedaljer!
En OS-flagga original ...
Det här kan ni klura på! OS i Finland 1940? Vad är historien bakom detta?
# OLA
En vanlig dag
En vanlig dag i livet, vad nu en vanlig dag är för nåt? Beror säkert på vem man frågar. Förmodar att det finns många varianter på vanliga dagar. Det kanske inte ens är vanliga dagar det vi har på utbildningen ... måhända är det kanske mest ovanliga dagar vi har under utbildningsåret? Finns det någon Sverigenorm för vad en vanlig dag är? Faller vi i så fall in under den normen?
Tänk om våra dagar under ett helt utbildningsår är ovanliga ... det kanske dom är! Det kan man ju bara veta om man gått utbildningen och sedan varit med om andra vanliga dagar. Vilka är vanligast? De under utbildningen eller de efter utbildningen?
Starten på en dag kan se ut så här ... oavsett om den är vanlig eller ovanlig!
Klasskompisarna är först på plats i backen, värmestugan har inte ens öppnat, klockan är ca 08,30 och solen har börjat färga himlen ...
Mathias samlar klassen i backen och går igenom dagens program ...
De första svängarna för dagen. Här tränar vi på att känna hur det är att svänga i låg hastighet. Det gäller att ha koll på hur mycket (eller lite) man kantar skidorna, vrida runt dom med fot/benvridning samt några grejer till som är bra att veta i samband med skidinlärning ... ännu inga andra skidåkare i backen.
Solen fortsätter att stiga upp över fjälltopparna ...
Vanliga eller ovanliga dagar, ja, det kan man ju diskutera!
# OLA
Arbeta som skidlärare
Tommy Selin gick Åre Sport och Skidlärarlinje för två år sedan och jobbar i dag som skidlärare i Åre. Han har nyttjat möjligheten att kombinera två jobb - på vintrarna jobbar han som skidlärare och resten av året jobbar han som elektriker. Två utbildningar är bra!
Läs mer om Tommy i tidningen Arbetsliv här ...
Tommy på baksidan av Åreskutan under utbildningsåret på Åre Sport och Skidlärarlinje ...
# OLA
Studera i Åre
Nu är det dags att söka till nästa års utbildning! Läs mer om ansökan här. Kom ihåg att du ska ha ett skidintyg som verifierar att du kan åka skidor på lämplig nivå för att kunna söka till utbildningen. Det är viktigt att det intyget fixas innan snön försvinner ... av förklarliga skäl!
Mathias står i vårt klassrum med studenterna ...
Johan har som uppgift att klara av att åka i brant terräng med risig snö ... bra för balansen! Åre by skymtas genom björkskogen denna kalla vinterdag i solnedgången.
# OLA
Fotoduell ...
Jag jobbar med skidåkning och en av mina största hobbies är att fotografera. Micke Berg Jobbar med fotografering och en av hans störta hobbies är att åka skidor. Vi möts på halva vägen ... vi åker skidor i Åre och snackar foto tillsammans ... bättre kan det inte bli. Micke dyker upp i backen när man minst anar det med kameran instoppad under jackan och när man tillfälligt sänker blicken är hans kamera framme och klipper tre bilder. Hans bilder är spontana, vardagliga och blir intressanta om man försöker se lite bakom det självklara motivet. Varför är bilden tagen? Vad berättar bilden? Har bilden ett historiskt värde?
Micke plåtar mig när jag inte är med ...
Jag svarar med att knäppa den här bilden ...
# OLA
Kallt är det
I dag bet det i kinderna, kalsongrekord - fyra par! Köldeffekt på -38 grader på Åreskutan.
# OLA
Tidigt på morgon ...
Det är en skön syn som möter en på morgonen i Åres skidområde om man kliver upp med tuppen. Ett par timmar före liftarna öppnar ser det ut så här i skidområdet. Det är faktiskt en ren njutning att bara se hur solen sakta stiger upp och färgar landskapet på ett trolskt sätt. Det borde alla uppleva ... och det kan man faktiskt, för liftarna (läs VM8:an) öppnar faktiskt klockan åtta på morgon. De två första timmarna i backen är magiska nu mitt i vintern. Ta chansen, ut och åk! Det är lätt att bli hemmablind och glömma bort hur fantastiskt det är just dessa timmar på dygnet. De morgontrötta får skylla sig själva ... ;-)
# OLA