Åre Skidlärarlinje

Skidundervisning
Skidundervisning är (inte så konstigt) målet med hela utbildningen och allt vi gör syftar till att stärka studenternas förmåga att undervisa i skidåkning. Kicki Sanfridsson har hjälpt oss under ett par dagar i backen med att prata just skidundervisning. Hon har tagit fram olika exempel på tillfällen som kan uppstå i en skidskola och tillsammans med klassen har hon resonerat om hur man bäst tar hand om sina skidskoleelever. Utifrån den praktik och alla moment vi gått igenom på utbildningen gäller det för den enskilde studenten att själv lägga ihop två och två och fundera vilken typ av undervisning som passar honom/henne bäst ... och då gäller det att vara på hugget och verkligen tänka på vad Kicki har sagt.
Kicki summerar ...
# OLA
Rotig skidåkning ...
Knölar, varierad snö, brant, pucklar, isfläckar, snöhögar ... ja, det är rotig skidåkning. Svårt, hoppigt, jobbigt, balanskrävande ... med andra ord: fantastiskt lärorikt för den som vill flytta fram sina positioner och bli bättre skidåkare.
Isak under Hummelliften ...
# OLA
Skidteknik ...
Teori - träning på Gold's gym - teori ... var upplägget för dagen. Teori i boken Ultimate skiing av Ron LeMaster. En mycket detaljrik bok på engelska med många illustrativa bilder om skidteknik. Jobbade med skidteknik på förmiddagen - tränade på Gold's före lunch - käkade lunch - fortsatte att läsa om skidteknik ...
Lovisa x två kämpar med instuderingsfrågor ...
# OLA
Förstå skidåkning ...
Att åka skidor är en sak - att förstå skidåkning är en annan!
Skidlärare ska inte bara kunna åka skidor, de bör dessutom förstå de bakomliggande faktorerna inom skidåkningen. Vilka delar består skidtekniken av, hur sätts de olika delarna ihop, i vilken ordning sätts delarna ihop, kan man sätta ihop delarna på olika sätt ... detta och lite till gäller det att ha koll på för en skidlärare. I yrkesrollen som skidlärare räcker det inte om man bara förstår skidåkningen för egen del - den ska också kunna förmedlas till andra skidintresserade. I dag har vi diskuterat just detta: Hur förmedlar vi skidåkning till en viss grupp skidåkare i skidskolan? Inte lätt alla gånger, och att det kan göras på flera sätt förbryllar också ibland ... hmmmm! Krävs lite egen eftertanke och reflektion för att få bitarna att falla på plats ... ibland behövs tid också för att hinna smälta intrycken.
Mathias först på plan i Rödkullen i dag ... inte en skida i skidställen!
Reflektion och sammanfattning av dagens pass i skidbacken. Minnet är bra men kort - gäller att hjälpa sig själv på traven och snabbt skriva ned vad vi gått igenom så det finns möjlighet att repetera vid senare tillfälle. Ju tydligare man är i det här läget desto störe chans att kunna förstå i långa loppet!
# OLA
Lite nervöst i dag!
Alltid lite nervöst när det är prov i skolan. I dag uppåk och test av den egna personliga färdigheten i skidåkning. Har jag tränat tillräckligt? Vi vill att skidlärare ska vara allsidiga i sin skidåkning och kunna demonstrera skidåkningen tydligt för sina elever. Det gäller att ha balans, koordination och koll på sin egen kropp. Gör jag det som jag tror att jag gör - eller gör jag nåt annat!? Vi har tränat balans, koordination och takt sedan första fyspasset i höstas. Skidåkningen ska sitta i ryggmärgen och det som visas ska vara lätt att uppfatta för betraktaren. Därför petar vi i detaljer och ser till att allas skidåkning fungerar. Att lära sig att hantera sin egen kropp och skidåkning ger dessutom en förståelse för skidtekniken i stort och de blivande skidlärarna lär sig att uppfatta teknikmoment som de sedan ska kunna se hos sina elever i skidskolan.
Mathias läser upp resultatet från dagens skidtest ... både glada och ledsna miner!
# OLA
En bra skiddag ...
En dag på skidor är en bra dag! Aningen hög luftfuktighet när hela gänget gav sig ut på turskidor från Edsåsdalen. Trots det lite bistra vädret hade vi en skön tur på skidorna och det var extra trevligt i vindskydd och kåtor när vi skulle fika eftersom alla ville sitta under tak. En uplevelse till att lägga i kartoteket med skidhändelser som man kan berätta om för barnbarnen på ålderns höst. Vanliga dagar kommer man inte ihåg ... den här dagen kommer man ihåg!
# OLA
Nya tjejskidor ...
Skistarshop lanserar en helt ny linje med tjejskidor till nästa år. Äntligen, säger tjejerna på Åre Sport och Skidlärarlinje!
Hög akademisk nivå ...
Vi har snäppat upp den akademiska nivån på föreläsningarna så här i slutet på utbildningen. Det multinationella företaget MER ställer upp med sina resurser och kör videokonferens direkt till oss i Rödkullens värmestuga. I dag kördes föreläsningen i en populistisk animerad version med både ljud och rörlig bild. Temat var "barns utveckling" ... eller om det var barnfilm, vet inte riktigt! Det knepiga var att MER hade möblerat med så små stolar att man nästan kunde tro att föreläsningen var ämnad för barn, märkligt! Hur som helst så lyckades föreläsningen trollbinda åhörarna så till den milda grad att det var svårt att få klassen att lyssna på den informatin som jag (som vanlig lärare) ville delge. Det gäller att skapa föreläsningar/lektioner utifrån åhörarnas nivå ... det får man lära sig som blivande skidlärare.
Ett stort tack till MER som gladeligen ställer upp och fortbildar våra studenter ... älska MER!
# OLA
Turåkning
Nästa vecka är det dags för turåkning på fjället, eller i skogen, om vädret så kräver. Jonas går igenom vad som ska med på turen och vilken utrustning som är lämplig. God fika, varma fötter, torra fingrar och skidor med fäste ... då är turen räddad!
# OLA
Stormen rasar ...
Möttes av snöstorm när jag klev ur bilen på Rödkullen i morse. Skidställen låg utspridda över nejden, skotrarna hade frusit fast, pistörerna jobbade frenetiskt för att få loss grejer som frusit fast eller blåst bort. Patrik (pistör) skakade bara på huvudet "Det känns som ett skämt, vad har hänt med vädret", undrade han!
Vi kör dag två med utbytestudenter från Rotary och nu gäller det som skidlärare att ta fram alla tricks i påsen för att få verksamheten att fungera i snöstormen.
# OLA
Skidåkning med utbytesstudenter ...
Internationell skidåkning. Utbytesstudenter från hela världen som är i Sverige på ett utbildningsår. De samlas i Åre för en veckas skidläger och vi tar handom dom i två dagar för att introducera skidåkning och brädåkning. Spännande att genomföra verksamheten på engelska och att få chansen att träffa studenter från andra delar av världen. Tror det knyts en del kontakter som kan vara intressanta i framtiden.
# OLA