Åre Skidlärarlinje


Vad gör du i höst?

2012-04-29 01:23 | 4455 Visningar | Kommentera

Vecka 34 i augusti startar vi nästa års utbildning. Det är hög tid att söka nu för att komma med på utbildningen.

40 veckor i Åre med skidåkning, snowboard, sporthandelsutbildning, skidskola, telemark, offpist, park, teoristudier, praktik, Österrike, Sälen, fjällvandring, skidengelska, ledarskap, företagsutveckling, skidvård, pedagogik, snösäkerhet, skidläger, turåkning, topptur, kommunikation, skidteknik, träning på GYM, försäsongsträning, studiebesök, skidhistoria, skidtävlingar, träningslära, examensarbete, skidutrustning, skiduthyrning, skidförsäljning, skidtillverkning, puckelåkning, banåkning  mm mm.

Din billjett till arbete i fjllvärlden. Läs mer här: Åre Sport och Skidlärarlinje

Sista ansökningsdatum 15 maj!

Så här ser ett utbildningsår ut i bilder ...
Topptur

2012-04-27 18:56 | 4340 Visningar | Kommentera

Lite sorgligt är det ... sista skiddagen med årets gäng! Ett glatt och mycket positivt gäng tog skidor och stighudar och ställde färden mot toppen på Storsnasen. En strålande dag med trevligt sällskap, bra väder och fin snö ... härligt! Alla kämpade och humöret var på topp.

Tack alla glada som var med i dag, en mycket trivsam dag :-)

På väg genom skogen upp mot toppen ...
Skönt med lunch på fjället ...

 

Nu ser vi toppen ...


Annie kämpar tappert i det massiva fjällandskapet ...


Jonas på väg ned mot gruppen ...
Trötta men nöjda ben ...

 

# OLA

 


Möte på fjället

2012-04-25 17:50 | 4240 Visningar | Kommentera

Planeringsmötet förlades utomhus i dag!

Mathias Rutgersson (Lärare Skidlärarlinjen), Andreas Larsson (Utbildningsansvarig Scandinavian College of Travel and Tourism), Kicki Eriksson (Rektor Skidlärarlinjen), Klas Åstrand (Ledningsgruppen Skidlärarlinjen) + undertecknad.
Grupparbete ...

 

Andreas, Klas ...

 

# OLA

 


Skidlärare från USA

2012-04-25 06:59 | 4145 Visningar | Kommentera

Till vardags jobbar Klas Åstrand som skidlärare i Vail, USA. I tre dagar är han hos oss och tittar på hur vi jobbar med utbildning av skidlärare och berättar om hur skidlärarlivet är i USA.

 

 

# OLA

 


Det händer grejer ...

2012-04-22 20:45 | 4159 Visningar | Kommentera

Under 40 veckors utbildning händer det grejer i en grupp! Människor utvecklas - människor lär känna varandras olika sidor - människor kommer varandra närmare - människor lär sig att orientera i den mänskliga snårskogen - människor ser, läser av, viker åt sidan och fortsätter - människor betraktar gruppdynamiken på håll eller inifrån - människor blir andra människor - människor är olika - människor i grupp, ja, där händer det grejer vill jag lova ...

... vi hade i alla fall bra väder på Åreskutan i dag!
Offpist Åreskutan

2012-04-18 21:40 | 4227 Visningar | 2 kommentarer

Äntligen dök solen upp på riktigt! Solsken, kall nysnö, vindstilla är en magisk blandning för skidälskare. Fantastiskt bra förhållanden med kall och härlig snö, för att vara den här tiden på året. Brukar normalt vara slaskigt och barfläckar i backarna vid det här laget. Skidåkning när den är som mest pedagogisk testade vi i dag. Sköter man inte sina kort väl och ser till att nyttja skidtekniken på bästa sätt blir man avslöjad av underlaget direkt. Svårigheten med åkning i orörd, vindpackad djupsnö är att våga åka som vanligt. Dvs använd samma skidtekniska fördelar som är inlärda i den pistade backen och krångla inte till livet ... men det är inte lätt att göra det lätta! Vindpackad snö får de bästa skidåkarna på fall. Det är inte helt enkelt att "bara" låta skidorna göra som de normalt gör när man är på det pistade underlaget.

Under förmiddagen värmde vi upp med åkning bredvid Tusenmetersliften, under Kabinbanan, i Tväråvalvet och ned mot Stendalen ... inga åk i pistad terräng. Snön gav oss feedback direkt om vi hanterade skidtekniken på ett funktionellt sätt. Tyvärr talade snön inte om hur vi skulle lösa problemen, till någras förtret. Ibland måste man komma på lösningen själv.


Mot offpisten ...

 

Bredvid Tusenmetern ...
Vid Tväråvalvet ...


På väg upp mot toppen ...
Äntligen uppe ...
Mot Huså i lössnön ...
Välförtjänt vila i Huså ...

 

Vacker utsikt över Kallsjön och fantastisk skidåkning i Huså ...

 

På skotern på väg hem till Åre ...

 

 

# OLA

 

 


Rotig skidåkning ...

2012-04-17 19:47 | 4234 Visningar | Kommentera

Att åka skidor i varierad snö är ofta, för stunden, mycket frustrerande men i regel bra träning! Mindre bra sikt, vinpinad snö, lössnödrivor, hårdpackade isytor och diverse annat underlag gällde det att hantera i dag. Svettigt, jobbigt, balansproblem, stela ben, skenande skidor, innerskidor är några av de ord som beskriver dagens skidåkning och det låter ju inte speciellt spännande för en skidåkare. Näe, förvisso, men ett otroligt bra scenario som gör att ens skidteknik ställs på sin spets och får kroppen att verkligen fokusera för att hantera situationen. Med andra ord bra träningen för balansen, timingen, rytmen, modet och känslan för ytterskidan.

Trötta lår och törstiga strupar gjorde att vi slutade innan det gick sönder nåt knä av ren utmattning. I morgon blir det samma sak igen på fjället. Vi letar upp rotig snö som hjälper oss att krångla till balansen för studenterna. Det behövs inga övningar, det behövs ingen direkt instruktion, det behövs bara positiv iställning så lär sig kroppen att hantera läget. Stretch, bra mat och sömn i kväll så kommer humöret att vara på topp och kroppen kommer att stå ut med att vara i obalans under ännu en skiddag på Åreskutan ...

Vindpinad snö ...
In i dimman ...
Ur Gondolen, in i snöstormen ...
Varierat underlag ...
Hjälp Robin att leta skidan i lössnön ...
Lite mer snö så försvinner lifthuset i Tväråvalvet ...
Mathias i Susabäcken. Vattnet porlar bredvid skidåkningen ...
# OLA

 


Gott om snö i Åre ...

2012-04-16 20:29 | 4279 Visningar | Kommentera

Vintern kommer på retur. Snön vräker ned i Åre, igen!

Hela klassen har varit på praktik i skidskolor runt om i landet under två påsklovsveckor och är nu tillbaka för de två sista skidveckorna på utbildningen, tiden går fort. "Lite sorgligt, när man tänker efter", som någon i klassen uttryckte sig i dag! Nu gäller det att göra det bästa av den skidtid som återstår. Vi hade förhoppningar om att kunna åka lite offpist på den nya fräscha snön som kommit uppe på Åreskutan det senaste dygnet, men tyvärr blev det lite för mycket av det goda. Sikten var inte den bästa. Nåja, vi avvaktar bättre väder och hoppas på sol dagarna som kommer.

Gondolen är totalt nedisad av den senaste tidens snöväder ...


 

# OLA

 


Skidträning i Österrike

2012-04-06 19:25 | 4486 Visningar | 1 kommentar

Vecka 44, 2012 åker vi med utbildningen till Kaprun i Österrike för skidåkning på glaciär. Eftersom vi har lediga stolar kvar i bussen tänkte vi passa på att erbjuda platser för er som är intresserade att komma igång med skidåkningen inför vintern i Sverige. Det blir skidåkning på egen nivå med personlig tränare för er som hänger med. Karolina Lerner från Åre kommer att vara din personliga tränare i Karpun. Hon har jobbat som skidlärare i Åre och på Nya Zeeland i flera år och hon har dessutom arbetat som alpin tränare med Bengt Erik Nyhlén och Fredrik Nyberg. Förutom det jobbar hon också som utbildare av skidlärare och examinator på svensk skidlärarexamen. Analys av din skidåkning, personliga tips, filmning, banåkning är några av momenten som du får vara med om tillsammans med Karolina. Håll ögonen öppna för mer info ...!

Glaciären i Kaprun hösten 2011 ...I väntan på att bussen ska åka upp till glaciären på morgon. Vi har egen buss som kör oss till och från glaciären varje dag. Vi bor ca 15 minuter från skidåkningen.

 

 

# OLA


Reine Barkered på toppen ...

2012-04-04 10:11 | 4489 Visningar | 2 kommentarer

Bilden är tagen vintern 01/02, ganska precis tio år sedan. Då stod Reine Barkered på toppen av Grofjället och blickade framåt. Undrar vad han såg? Kan det ha varit större berg och brantare sluttningar? Reine var faktiskt den enda i klassen som gick upp och ställde sig på toppen och tittade på utsikten. Han kanske kände att han tio år senare skulle stå på toppen igen och blicka ut över de snötäckta fjällen. I dag som världsmästare i friåkning är han på toppen av skidvärlden ... grattis Reine! 

# OLA

 

 


Mångsidig skidåkning ...

2012-04-03 22:21 | 4387 Visningar | Kommentera

Multi SM Skidor gick av stapeln i Åre i helgen ... i bildspelet kan du se slopestyle, skicross och puckel!
Många fantastiskt duktiga allroundskidåkare visade upp sig. 

 

# OLALärande i Arbete

2012-04-01 11:19 | 4520 Visningar | Kommentera

Under två påsklovsveckor kommer hela klassen att vara på olika skidskolor i landet och snappa upp kunskap genom "Lärande i Arbete". De följer med de vardagliga rutinerna på en arbetsplats. Nu ska flera saker som upplevts och lärts in under utbildningen omsättas i praktiken. Att vara närvarande på ett skidskoleföretag handlar inte bara om att lära sig ren fakta och förstå hur man undervisar i skidåkning. Det handlar också till stora delar om att förstå hur en arbetsplats rent generellt fungerar - Hur fungerar en personalgrupp? Hur upplever jag rutiner på en arbetsplats? Hur fungerar min relation till en chef? Hur gör jag för att lösa vardagsproblem? Hur lär jag mig att ta ansvar? Hur förändras arbetsplatsen över en vinter? Hur gör jag för att få jobb i framtiden? Funderingarna är många och de blir tydliga om man verkligen vill se dom och lära sig hur det funkar på en arbetsplats. Man måste vara vaken och själv leta inlärningstillfällen för att få svar på frågorna och komma framåt i tillvaron ... ingen annan gör det åt en ... den som inte letar hittar inget!

Åre bjuder på bra snö och fina förutsättningar inför påsken!

 

 

# OLA