Åre Skidlärarlinje


Med knäna

2013-01-31 21:19 | 4914 Visningar | Kommentera

Det gäller att ha koll på kroppens alla delar i svängen. Vad händer i en sväng och vad gör jag? En detalj i svängen är knänas arbete. Det exemplifierade vi i dag med att åka kortkäppar i terrängvågor i grön backe. Gröna backar kan faktiskt ställa till det med rätt hjälmedel. Nära käppen - känn var knäna är - styr skidorna med hjälp av knäkantning. Nära käppen med knäna - ibland över käppen om det behövs !


 

 

 

# OLA


 


Brädad

2013-01-30 20:58 | 4340 Visningar | Kommentera

David Lindgren tog hand om balansträningen på ett åkfordon i dag. Fastspända fötter och inga stavar ... ovant för många i klassen! Gick som en dans, vi kör ett pass till i morgon. Det gäller att både fundera på sin egen åkning och samtidigt koppla på instruktörstänkandet. Hur gör man som snowboardinstruktör? Hur samlar man gruppen, hur börjar man träningen, vad är likheterna/skillnaderna mot att åka på skidor? Den som är vaken registrerar allt detta och lägger det i sin kunskapsbank för kommande bruk! 

 

# OLA

 


Massor av danskar i backen ...

2013-01-25 12:41 | 4010 Visningar | 3 kommentarer

Fem dagar i Edsåsdalen med närmare 100 danskar som vill lära sig skidåkning - spännande för båda parter! Dessutom en hel klass vingliga skidlärare på längdskidor ... vilka hade svårast med balansen kan man undra? God mat och trevligt omgänge på Köja Fjällhotell - en pärla i fjällvärlden!


Så här ser det ut när en hel skola med danskar samlas för skidåkning ...

Anna leder sin grupp till backen ...

 

I dagens digitaliserade samhälle kan det vara svårt att slappna av och njuta av att göra ingenting. Saga har stängt av mobilen och njuter av musik från pianot när Max och Niklas spelar - härligt grabbar! Slappna av, göra ingenting, gå in i sig själv, titta på elden i brasan och bara ta't lugt lär man sig på Köja - inte lätt alla gånger, men lärorikt!

Längdåkning på smala skidor är inte lätt om man inte testat det förut. Vi tog tillfället i akt och tågade till Ragnar som driver Edsåsdalens Sportbod. Han berättade lite om vallning och vi plockade alla ut skidor ur hans hyravdelning för att testa.

Ragnar visar hur grejerna funkar ...Sammie, Maja, Sara och Mikaela kletar på valla ... 

Japp, då var det dags att ge sig ut i skogen. Man kan spåra en viss nervositet på sina håll :-)Lite teknikträning i spåret ...

 

Nöjda skidåkare efter 7 km i spåret ...

 

 Se fler bilder från Edsåsdalen här ...

 

# OLA

 
Skidlärare utomlands

2013-01-19 12:22 | 4161 Visningar | Kommentera

Lars Lindblad gick skidlärarlinjen 05/06 och har jobbat som skidlärare i Schweiz i ett par olika skidskolor genom åren. Lars är skärmflygare, förutom att han är skidlärare, så han gillar höga höjder. Det kom några bilder i min mail från hans äventyr i Verbier och Crans Montana, Schweiz. 

 

 

 

# OLA

 

Vill du jobba med skidåkning?

2013-01-18 07:09 | 4006 Visningar | Kommentera

Vill du bli skidlärare? Ta chansen i Åre  i vinter! Häng med bakom kulisserna i tre dagar i Åre. Klicka på bilden och läs mer ...


 

# OLA

 

 


Locket är på ...

2013-01-16 21:43 | 3982 Visningar | Kommentera

Ett tjockt lock låg över Åredalen i dag. Bara toppen på Åreskutan syntes. Det är alldeles vitt just nu på toppen. Nedisningen har gjort ett bra jobb för oss skidåkare (ursäkta ni som jobbar med att knacka is!). Det är fritt fram att åka på de flesta ställen över 1000 möh - strålande! 

 

# OLA


Telemark

2013-01-15 19:46 | 3946 Visningar | 1 kommentar

Får vi lov att bjuda på lite hederlig telemark! Hela gänget körde med lös häl i dag. Några lite ovanliga vurpor bjöds det på - oj, tvärstopp, näsan i snön! Många skratt, bra balansträning men faktiskt inte helt olikt den vanliga alpina skidtekniken ... hmmm, intressant!

 

# OLA

 

Storslalom

2013-01-12 10:57 | 3987 Visningar | Kommentera

Nypistat och minus sju grader, strålande för storslalom i Duved. En hel dag med åkning i Hamrebacken och nästan inga andra människor där - lyxigt värre! Är man på hugget hinner man många åk en sån här dag.

De flesta i klassen hade inte åkt en storslalombana på det här sättet innan den här dagen. Det var stenhårt underlag tack vare plusgrader dagarna före så nu gällde det att hitta kanterna på skidorna. Inte lätt alla gånger fick många erfara. Det kräver att man är redo för uppgiften och ger sig den på att vilja lyckas. Ibland kan den mentala förmågan förflytta berg ...


Anton på start - väntar på sin tur!
Maja ser åkaren framför sig ge sig i väg - full koncentration!
Mikaela i slutet på banan!
David håller tungan rätt i mun!

 

 

# OLA


Introkurs till skidlärare ...

2013-01-06 17:11 | 4237 Visningar | Kommentera

Vill du prova på att bli skidlärare?

I vinter kommer vi att köra korta kurser för dig som är i Åre och vill prova på att bli skidlärare. Åk skidor i Åre och får information om yrket från de som jobbar som skidlärare. Hur blir man skidlärare i Sverige?

Vi kommer att prata om hur man blir skidlärare i Sverige och om vad det innebär att jobba som skidlärare på en svensk skidort. Huvudfokus kommer att ligga på skidåkning i Åres skidsystem.

Vårt mål är att utveckla dig som skidåkare men också att ge dig en grundförståelse för de tekniska delarna i skidåkningen och vad det innebär att vara ledare. Genom att åka bana, puckel och offpist hoppas vi att ta din skidupplevelse till en ny nivå.

Efter dessa tre dagar tillsammans har du fått en bra inblick i det
svenska utbildningssystemet och vi hoppas att du väljer en
fortsatt bana inom vår bransch. Vi kommer under ett teoripass
presentera de olika utbildningsorganisationerna som finns i Sverige. Dessutom presenterar vi utrustningserbjudanden från några av Åres sporthandlare.

Utbildningen kommer att hållas på Campus Åre under
sportlovsveckorna 2013 v.7-9 och v.14
Kursdagar tisdag-torsdag kl 09:00-15:30.
Minimiålder16 år för delta på kursen. Pris: 2250:-/ person

Anmälan & frågor: Mathias Rutgersson
Kursansvarig, Lär dig bli skidlärare.
070-510 47 20
mathias.are@telia.com


 

# OLA