Åre Skidlärarlinje


Nya ansökningar!

2013-05-24 14:57 | 4508 Visningar | Kommentera

Ta chansen att studera och bo i Åre under ett år! Skidåkning, sporthandel, träningslära, pedagogik och många andra intressanta saker får du lära dig. Över hundra dagar i skidbacken, praktik i skidskolor och på sporthandelsföretag, föreläsningar från skid- och sportbranschen, kompisar för resten av livet. Vi tar fortfarande emot ansökningar.

Du får lära dig skidtermer på engelska, du får lära dig att ta hand om skidutrustning, du får se Åres World Cup tävlingar backstage, du får åka snowboard, telemark, randonnee, turåkning, banåkning, längdåkning - vad mer kan man begära?

Ett spännande år som ger dig kontakter, både på det personliga och yrkesmässiga planet, för resten av ditt liv. Många har påbörjat sin yrkeskarriär med en utbildning inom skidåkning, ledarskap och turism. Att leda andra människor, att prata inför grupp, att se hela turistbranschen från insidan gör att man utvecklas som person vilket är givande för sin framtida yrkesverksamhet. I år har vi haft studenter från hela landet, från Skåne i söder till Luleå i norr. En mycket spännande grupp som under 40 veckor stötts och blötts och utvecklats tillsammans. Om en vecka är den här gruppen, bestående av 25 personer, flygfärdiga och ska ut i Sverige och andra länder för att söka jobb. Vi önskar dom lycka till, samtidigt som vi välkomnar nästa års grupp  ...




# OLA


Vi kryddar med filosofi ...

2013-05-14 18:10 | 4719 Visningar | Kommentera

Martin Alzén kryddar skidåkningen med filosofiska tankar och får klassen att fundera på skidåkning och bedömning av skidåkning på ett lite annorlunda sätt. Med 37 veckors utbildning i bagaget är det läge för klassen att släppa lös tankarna en aning. Vid det här laget har de flesta i klassen en relativt säker grund att stå på och tål att låta tankarna virra runt i huvudet en stund, innan de faller på plats igen.

Är skidåkning att betrakta som en sport, vilken som helst, eller har skidåkning ett innehåll som gör att vi snarare kan jämföra den med företeelser som musik eller kärlek? Många skidåkare vill påstå att skidåkningen inte är en hobby. Skidåkningen har snarare övergått till en livsstil där man lever, andas, skiter skidåkning. Kan man jämföra skidåkning med dans eller musik och vilka värden får i så fall skidåkningen? Om skidåkning är att jämföra med musik hur mäter vi då aktiviteten skidåkning? Kan man tävla i musik?

Skidåkning i tävlingssammanhang är ju enkel att värdera. Den som åker snabbast i banan vinner ... lätt som en plätt att förstå. Det är bara att titta på klockan, den bestämmer, jag behöver inte ens tänka själv. Klockan gör jobbet åt mig. Är det så våra gäster i de svenska fjällen tänker när de ska på skidsemester? Den som är snabbast ned vinner. Ja, det finns säker de som genomför en skidvecka med sina kompisar på det sättet. Det är nog dock långt ifrån alla. Det finns de som hellre bedömer sin skidåkning i termer av estetiska känslomässiga värden och gärna vill att skidåkning ska vara "snygg". Kan man göra så? Kan skidåkning vara snygg? Kan musik vara subjektivt "bra" eller måste den ha andra värden för att kunna bli högt skattad. Ska musiken vara snabbast, starkast, längst, högst eller nåt annat mätbart ... hmmm, nu blev det konstigt!

Att man ska kunna åka skidor bra för att jobba som skidlärare är vi nog alla överens om, men hur bra behöver man kunna åka och hur ska jag kunna mäta det på ett sätt som går att använda i ett lärarsammanhang ... hmmm, nu blev det konstigt igen! En lärare, oavsett ämne och skolform, bör ha mer än bara sin ämneskunskap (skidåkning för skidlärare) för att agera god lärare. Kommunikativ förmåga, analytisk förmåga, social förmåga, förmåga att känna igen talanger, förmåga att entusiasmera mm mm ... och hur viktig blir själva ämneskunskapen i det här sammanhanget ... hmmm, nu blev det inte bara konstigt nu blev det svårt också!


 

 

 

# OLA


Sista skiddagen för i år ...

2013-05-01 20:53 | 4933 Visningar | Kommentera

Det är med blandade känslor vi konstaterar att årets vintersäsong med skidlärarlinjen är över. Utbildningen sträcker sig till månadsskiftet maj/juni men nu åker pjäxorna i malpåse. Visserligen går det bra att fortfarande åka skidor på Åreskutan - massor av fin snö kvar på sluttningar i alla väderstreck. Krävs dock att man tar sig upp för egen maskin.

Vintern har verkligen varit bra. Stabilt väder mer eller mindre hela säsongen (bara någon lite svacka då och då!) och därmed få käppar i hjulen planeringsmässigt. Tror vi alla, personal som studenter, känner oss nöjda med dagarna, veckorna, månaderna utomhus på snön. Jag vet inte riktigt om jag ska längta inomhus eller om jag ska önska att vi kunde vara ute med verksamheten en stund till. Det heter ju att man ska lägga av när det är som bäst ... och det kan vi lätt säga att vi gjort i år.

Tack för i vinter ... nu knyter vi ihop säcken i klassrummet :-)

 

# OLA