Åre Skidlärarlinje


Pannan i djupa vecka!

2013-09-30 17:04 | 4549 Visningar | Kommentera

Iliopsoas behöver behålla sin rätta längd för att inte få ont i ryggen när man är skidåkare, hur kan det komma sig? Hur många muskler består quadriceps av? Används quadriceps i huvudsak koncentriskt eller excentriskt i en storslalomsväng? Varför engageras inte flundramuskeln speciellt mycket hos en alpin skidåkare? Antagonister och synergister ... vad i hela fridens namn är det?


#träningslära #kroppsuppfattning #anatomi #rörelseapparat #dynamiskt #statiskt #fäste/ursprung #muskelfiber #kulled #hävarm #uthållighet #muskelbuk ... ord och termer som ligger till grund för hur kroppen fungerar. Skidåkning är idrott, idrott är rörelse, rörelse kräver förståelse. Få skidlärare kommer att prata i dessa termer med sina kunder/gäster i skidskolan. Det är rent utav dumt att göra det. Däremot kommer de skidlärare som har den grundläggande förståelsen för dessa företeelser att kunna skapa övningar och vettig träning för sina kunder som de möter i skidsammanhang. De kommer att kunna analysera skidåkning utifrån kroppens funktioner och de kommer att kunna göra rörelseanalyser och åtgärdspaket som harmonierar med ett rörelseekonomiskt beteende. Enkelt uttryckt - de skidlärare/skidåkare som har viss insikt i träningslära fattar varför skidtekniken är utformad som den är och varför skidmaterialets utveckling ser ut som det gör.

Prov i anatomi, träningslära stod på dagens program ...


# OLAPraktik i sporthandel

2013-09-28 21:28 | 4446 Visningar | 2 kommentarer

Den här veckan är klassen ute på LIA (Lärande i arbete) för att se och lära inom sporthandel. Få insikt i skiduthyrninger, skidutrustning, skidkläder. Förstå hur man säljer, servar, tillverkar sportutrustning och specifikt vintertrelaterad utrustning. Här skapas kontakter och möjligheter att hitta framtida jobb. Full fart i Åre på all verksamhet nu när det är höstmarknad. 

# OLA


Bli inspirerade!

2013-09-23 21:37 | 4510 Visningar | Kommentera

Östersundstjejen Caroline Strömberg har åkt skidor i hela sitt liv. Tävlat alpint, friåkt, åkt med kompisar, gått på skidlärarlinjen, tävlat stora berg och i största allmänhet njutit av skidåkning i många länder runt om på jorden. En tjej som gillar skidåkning och som gör det mesta för att få åka så mycket skidor som möjligt på vintrarna. Full fart på laggen hela vinterhalvåret.

På sommarhalvåret laddar hon kroppen mentalt och fysiskt samt försöker hitta finansiella vägar så hon ska kunna åka skidor så ofta det bara går när snön kommer. Det har blivit några friåkningstävlingar genom årens lopp och hon har också hunnit med att jobba med både filmare och fotografer i Sverige, Kanada och Alperna.

I dag tillhör Carro ett gäng tjejer som tillsammans sorterar under arbetsnamnet Inspireus och som gör allt för att få chansen att åka skidor tillsammans utifrån ett socialt perspektiv. Ibland hinner faktiskt tjejerna även besöka någon skidtävling i något skidland och då och då åker de också skidor framför en kamera. De jobbar framförallt mycket med att sprida skidglädje vidare till andra tjejer. De vill att unga tjejer ska förstå hur roligt det kan vara att umgås och åka skidor. Girls day out är ett projekt som startade för att de ville att fler skulle få chansen att samlas kring skidåkning och trivas tillsammans. Det konceptet kommer att växa vintern 13/14 och ska genomföras på flera skidorter i Sverige under vintern. Tjejer, håll ögonen öppna!

Bilder från utbildningsåret 08/09 när Carro gick Åre Sport och Skidlärarlinje


Glad skidtjej i Kaprun ...
Fysträning för att hålla kroppen i trim ...
Kaprun Österrike ...

 

Shopping i Zell am See är populärt ...


En och annan telemarkssväng blir det också ...
Baksidan Åreskutan ...

 

# OLA

 

 

Skidlärare blir Styrkecoacher ...

2013-09-20 08:49 | 4528 Visningar | Kommentera

Blivande styrkecoacher! I utbildningen ingår kursen träningslära där vi jobbar med förståels för hur kroppen fungerar. Det är bra att ha grundläggande kunskaper i anatomi och träningslära när man ska analysera skidåkning. Ett gott samarbete med Sportsgym Scandinavia gör att vi också får med moment som värdskap, gästmottagande, ledarskap inom styrketräning. Delar som alla är nära besläktade med ledarjobbet på skidor utomhus. Vi slår många flugor i smällen!


Jonas Brunnemyr instruerar teknik med skivstång ...
Joel pratar om värdskap på ett gym ...


Ledarträning. Instruera klasskompisarna i maskinerna ...

 

# OLA


Nu slipar vi

2013-09-19 22:31 | 4388 Visningar | Kommentera

Filar, filhållare, brynen, skruvmejslar, tänger, hållare, skruvdragare, sicklar, varmluftspistol, silvertejp ... verkstaden börjar snart se ut som en verkstad. Grejerna är på plats. Nu ska vi skita ned händerna och bryta några naglar när vi ställer in bindningar, slipar skidor, borrar i pjäxor, flyttar spännen och lär oss hur utrustningen ska skötas.För ett par veckor såg det ur så här i rummet när vi bar in arbetsbänkar, mätte, möblerade och funderade på hur det skulle se ut. Nu finns det arbetsplatser för elva personer samtidigt i rummet. Vi har satt ihop egna hållare så skidorna snabbt ska kunna läggas upp på bänkarna för att slipas och vallas. Hållarna kan med ett handgrepp flyttas för att frigöra arbetsytor till annat jobb också.

# OLA

 

 


Det är konstigt

2013-09-18 18:31 | 4354 Visningar | Kommentera

Vad händer? Vad sysslar de här stollarna med? En vanlig dag på Skidlärarlinjen i Åre ... hmmm! Blir det skidlärare av sånt här? Hur kan föräldrar skicka sina barn till sådan här verksamhet. Inte en sffra rätt. Vem ansvarar för det här? Det här gänget ska ut till olika företag i Åredalen nästa vecka och göra praktik ... hand upp om ni tror att det går bra!

 

 

 

 

 

# OLA 

Ledare

2013-09-17 18:26 | 4281 Visningar | 1 kommentar

Hur lär man sig att simma, jo, genom att simma. Hur lär man sig att åka skidor, jo, genom att åka skidor! Hur lär man sig att leda andra människor, jo, genom att leda andra mäniskor! Inlärning genom egen upplevelse, reflektion, analys! Med vissa givna förutsättningar i form av tid, aktivitet och utrymme ska var och en enskilt leda de andra i klassen och bli bedömda på hur de genomför ledarskapet. Intressant och nyttigt. Att vara ledare för skidverksamhet i en skidbacke är en speciell situation med tanke på väder, vind, lift, kyla mm så att träna ledarskapet under enklare förhållanden där yttre omständigheter inte stör är en bra mjukstart.

Planera, genomföra, utvärdera. Det gäller att få med alla momenten i ledarskapet. Utvärdering genom egen reflektion kring sig själv som ledare och utvärdering genom att få höra vad deltagarna tyckte om träningspasset.

Ibland får man lov att klia sig i huvudet och fundera på hur man ska göra som ledare ...
Att kunna demonstrera en övning är nödvändigt som ledare. Samla gruppen och se till att de hör vad jag säger och ser det jag vill visa. Det krävs kroppsuppfattning för att kunna demsonstrera idrottövningar korrekt. Det frutsätter också en viss teoretisk förståelse för hur kroppen fungerar så man vet vad som är viktigt att visa i sin demonstration.Vad gör jag med gruppen när de blir tröttare än vad jag räknat med?

 

# OLA

 


Vi fixar skidorna

2013-09-13 14:50 | 4335 Visningar | Kommentera

Invigning av vårt nya skidfixarrum på Campusåre! Elva arbetsplatser att stå och fixa skidorna vid. Perfekt att låta halva klassen jobba i klassrummet och andra halvan i skidfixarrummet! Massor av chanser att träna på hantverket - ingen undanflykt - alla kommer att bli superbra på att slipa skidor i vinter ;-). Första slipskadan redan omplåstrad ... och fler lär det bli. Ska man bli bra på nåt krävs det lite uppoffring.

Mathias går igenom grunderna hur man slipar ...

 

En av världens bästa skidåkare vaktar ingången till rummet - Aksel Lund Svindal. 

# OLA
Skidresa till alperna

2013-09-08 17:50 | 4443 Visningar | Kommentera

Vi har några platser kvar i bussen om du vill hänga med till Österrike vecka 44. Ta chansen att starta vintern tidigt!


Från tidigare resor ...


Morgonsol och förväntansfulla skidåkare ...


På det här hotellet bor vi ...


Sköna svängar på glaciären ...
Här serveras härlig skidåkarlunch ...
Jocke tar säsongens första svängar ... Först upp i liften medan morgondimman ligger tät ...

# OLA


Reine Barkered hälsar på ...

2013-09-07 23:01 | 4364 Visningar | Kommentera

Reine Barkered hälsar på i klassrummet. Besök av en världsmästare. Jag möter Reine vid bilen där han först tar hunden på en kort promenad innan vi bär upp skidor, pjäxor, ryggsäck och väska till klassrummet. I väskan ligger Reines Barkered signature line som han förärats med från sin klädsponsor 8848 inför kommande vinter. Självklart har klassen sett en presentation av kläderna på internet men vad går upp mot att få höra Reine själv berätta om hur kläderna känns att åka skidor med.

Det är ju uppenbart att det ingår i jobbet för ett skidproffs att säga hur bra hans sponsorgrejer är, det är ju liksom grejen med hela sponsorcirkusen, men jag känner att det självklara lugn som Reine utstrålar när han berättar gör att man som åhörare gärna vill tro på den här försäljaren. Ränderna går aldrig ur, som det heter. Den genuine fjällkillen från Duved som växte upp i fjällen och Norrland verkar inte kunna hetsa upp sig. Visserligen kan han vara underfundigt ironisk när han berättar något och locka till skratt, men att hetsa upp sig i onödan är inte hans grej. En lugn Jämte. Det känns genuint.

Signering av bilder och diverse andra föremål plus det obligatoriska fotograferandet av skidstjärnan avslutar Reines besök hos oss. Vi håller tummarna och hoppas att det går bra för honom i vinter på Freeride World Tour ...

 # OLAUtsikten från klassrummet ...

2013-09-05 17:07 | 4286 Visningar | Kommentera

Kan tänka mig att godkänna utsikten från klassrummet i dag. Åre har fått sommar igen.

 

Fysträning i det fina vädret. Löpning baklänges uppför en grässlänt tar på benen och kräver både balans och timing för att inte halka.
Sammanfattning av dagens aktiviteter ...

 

# OLA