Åre Skidlärarlinje


Jana Lindqvist

2013-12-13 16:30 | 4535 Visningar | Kommentera

Jana Lindqvist gick skidlärarlinjen år 2000/01. Jana har jobbat mycket som skidmodell i både Sverige och alperna under flera år. Man kan bland annat se henne i Free Radikals produktioner. Jana är ett känt namn i tävlingssammanhang också. Få tjejer (om ens någon) har så många starter i NM i Riksgränsen. Mellan all skidåkning jobbar hon på Alpingaraget i Stockholm där hon delar med sig av sin skiderfarenhet.

Läs mer om Jana här

 

 

# OLA

 


David Kling-Odencrants

2013-12-12 21:47 | 4623 Visningar | Kommentera

Träffade ett kraftpaket till skidåkare i backen i dag, David Kling-Odencrants. David gick skidlärarlinjen 2005 och har jobbat med skidåkning på heltid sedan dess. Han har jobbat som skidlärare och guide i Österrike, varit skidmodell och jobbat på Alpingaraget i Helsingborg. När 100 kg David åker skidor är det alltid gasen i botten. Stora berg, höga klippor och tätt mellan träden är Davids favoriter vad gäller skidåkning. Finns inget underlag som hindrar hans framfart. Få skidåkare är så entusiastiska som den här killen i dreads. Skidåkning, cykling och andra extremsporter är Davids liv. Det händer alltid nåt när han är i farten. Med tanke på hans kraftfulla åkning gäller det att utrustningen är av den tuffare sorten. Jag tror inte att jag känner någon skidåkare som avverkat fler skidor, bindningar, stavar, pjäxor och tom skidkläder som David gjort genom årens lopp. Håller prylarna för hans skidåkning så håller de för allt!


Läs mer om David här


 

 

 

# OLA

 

 


Skidträning i Gästrappet

2013-12-12 17:50 | 4467 Visningar | Kommentera

Skidträning i Gästrappet i dag. En skidlärare förväntas driva träningsprocessen framåt och ansvara för att hålla igång verksamheten en viss tid i backen. Som skidlärare blir man duktig på att analysera skidåkning, demonstrera skidteknik och resonera om olika sätt att använda skidtekniken. Det är inte alltid alla skidlärare är exakt överens om hur man löser problem och de är inte heller alltid överens om i vilken ände man påbörjar skidinlärningen ... och det är en stor del av charmen med det hela - det finns ibland flera lösningar till samma problem!

Det tär dock på tålamodet att försöka analysera skidåkning, diskutera detaljer, känna i sin egen åkning vad som händer. Då är det lätt att be magistern lösa problemen så slipper jag bry min egen hjärna. Kruxet är att magistern vissa gånger bara svarar på frågorna med motfrågor och då slår hjärtat en extra volt - varför får jag inga bra svar - måste jag lösa allt själv ... f-n!

Hålla ihop gruppen och ge alla i gruppen chansen att träna sin skidåkning. Försöka hjälpa sina kompisar. Experimentera, diskutera och treva sig fram till lösningar var dagens uppgift i Gästrappet. Försöka att sortera sin egen kunskap och tillsammans med kompisarna komma framåt i skidåkningen. Vissa gånger är den egna upptäckten bättre än den förväntade ledarens lösningar. Själv är bäste dräng!


 

 

 

 

 

# OLA

 
Fröå gruva med Vildmarksguiderna

2013-12-10 21:44 | 4373 Visningar | Kommentera

Hela klassen blev inbjuden till Fröå gruva i dag. Oömma kläder, lagindelning, mörker, vinter, hemligt - vad skulle hända? Vildmarksguiderna hade arrangerat en kulturell vandring i kombination med lite lekar, stafetter och andra upptåg. Lagen tävlade mot varandra och det bjöds på både teater, spex och stämningsfull julfika i de olika byggnaderna i Fröå Gruva. En trivsam eftermiddag tillsammans med runt femtio studenter från tre olika utbildningar på Campusåre. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

# OLAFler bilder från Sälen

2013-12-08 18:37 | 4376 Visningar | Kommentera

En vecka i Sälen med skidåkning i Lindvallen och Tandådalen samt praktiserande på skidtester i Lindvallen ...


Snöstorm när vi åkte från Åre ...

 

Kvällssamling ...

 

Först i Gustavbacken (Lindvallen) på morgon ...

 

Soluppgång ...

 

Bra dag väntar i Tandådalen ...

 

Tandådalen ...

 

Tandådalen ...

 

Äter lunch ...

 

Skidtest med Fischer ...

 

Massor av folk på skidtestet ...

 

Nysnö i Lindvallen ...


# OLA

 


 


Skidlärarlinjen i Sälen

2013-12-03 22:34 | 4562 Visningar | Kommentera

Då var vi på plats i Sälen. Lindvallen i går och Tandådalen i dag. Strålande snö i backarna men ingen snö utanför ... tur att det finns snökanoner. Fyra dagar med egen skidåkning och sedan två dagar då vi jobbar med skidtester och hjälper olika skidmärken med skidtester i Lindvallen.

Vi har jobbat med Personlig färdighet, skidförståelse och övningar i skidbacken. Att bli skidlärare är komplext med tanke på att man måste ha ett brett kunnande kring skidåkning. En skidlärare ska själv kunna utöva skidåkning, kunna demonstrera skidåkning, kunna analysera skidåkning, kunna förstå skidåkning teoretiskt, kunna förmedla skidåkning till olika kategorier skidåkare, kunna kommunicera med människor. Det här innebär att man måste lära sig att fundera på alla dessa företeelser och bara tankeprocessen är mångfacetterad.

 Balansövningar i backen ...

 

Undertecknad själv i backen (foto: Micke Berg) ...

 


Ibland vet jag inte vad vi gör i backen, men kul är det ...

 

Håll takten och följ mig ...

 

 

# OLA