Åre Skidlärarlinje


Undervisningsövning

2014-01-31 12:59 | 4868 Visningar | Kommentera

Undervisningövningar i backen som ett naturligt slut på en vecka med mycket diskussion om undervisning i skidskola. Nu var det studenternas tur att visa vad de kunde. Utifrån "case" i skidsammanhang skulle de sätta ihop lösningar till dessa "case" och presentera dessa i backen två och två. Det gäller att tänka igenom situationen, förstå analysen, skapa en röd tråd, kunna förklara, kunna demonstrera.


Christoffer förklarar hur skidan fungerar inför ett carvingmoment ...

 

Ragna låter oss känna på kantning samtidigt som hon förklarar bergreppet i backen ...

 

Det ska vara rödvita skidor i år, så det så!

 

# OLA

 

Robin Mild instruktör

2014-01-29 22:40 | 4642 Visningar | Kommentera

Det är väldigt roligt att engagera tidigare studenter från skidlärarlinjen som extra instruktörer. Robin Mild gick skidlärarlinjen 06/07 och har jobbat med skidåkning sedan dess. Nu förkovrar han sig inom turism i ett större perspektiv på universitetets turismprogram. Den här veckan är Robin med oss för att berätta om undervisning i skidskolan och ge studenterna exempel på hur man bör tänka som skidlärare i skidskolan.

Robin och Mathias resonerar om dagens lektionsupplägg i Duved ...

Robin i storslalombanan när det begav sig vintern 06/07 ...Robin har varit Åre trogen i flera år och har jobbat som både skidlärare och arbetsledare på Skistar. Chef Robin vid sitt skrivbord ...

 
Våren 2007 gick rykten att Näcken hade skådats i Susabäcken ...

 

# OLA

 

 


Danska i Edsåsdalen

2014-01-24 08:44 | 4799 Visningar | Kommentera

För 21 år sedan startade vi ett fanstastiskt samarbete med en skola i Danmark, Köpenhamn - Kastanievej efterskole. Det samarbetet har vi vårdat ömt varje år sedan dess och vi har haft ett oerhört intressant utbyte av tjänster. En vecka varje år kommer det ca 100 danskar (90 elever+10 lärare) från skolan för att åka skidor i Edsåsdalen. Eleverna är ca 16 år och få av dom har åkt skidor. Det betyder att det blir en perfekt utmaning för våra 25 blivande skidlärare på Skidlärarlinjen.

Ett spännande möte mellan ungdomar, kulturer och språk. Skidåkningen är den gemensamma länken den här veckan och varje dag åker de skidor tillsammans i bestämda grupper med våra blivande skidlärare som ledare. Alla är klädda i tjocka skidkläder, hjälmar, skidglasögon. Man ser knappt personerna bakom alla kläder. Våra blivande skidlärare får alltid en lista med namn (som de knappt kan uttala) och det är med en viss nervositet de svenska och danska ungdomarna närmar sig varandra. När grupperna väl kommer iväg tillsammans på skidorna uppstår ofta spontana, lite nervösa, skratt och fnissningar. De blir barriärbrytande. Någon ramlar och de andra skrattar glatt. Skidlärarna gör allt för att hjälpa sina danska vänner och anstränger sig för att förstå danskan. Trots språkförbistringar kommuniceras det hej vilt i grupperna. Man lär sig fler och fler knep i grupperna för att förbättra kommunikationen. Alla lär sig varandras namn och de blir inte längre så konstiga. De namn som är lite svåra skapar man tillfälliga namn för som fungerar under den här skidveckan i Edsåsdalen. Både skidlärare och danska elever får nya, roliga, spännande namn. Men namnen finns bara under den här veckan och bara i den här gruppen, sedan finns de inte mer. Namnen blir en gemensam kod. Namnen blir broar mellan kulturer. Det har skapats nån sorts positiv kemi mellan danskar och svenskar, skidlärare och elever. Helt plötsligt ser man människan bakom alla de där tjocka skidkläderna, hjälmarna och skidglasögonen. Leeden, skratt, kramar, glada tillrop, skämt - alla är enade genom skidåkning. En fantastisk vecka!

Se bilder från några tidigare års samarbete:
2009
2010
2011
2012
2013

Nedan bilder från årets vecka i Edsåsdalen:

 

 

 

 
 

 

 

 
 

 

 

 

 

 
 

# OLA

Snowboard

2014-01-17 18:24 | 4097 Visningar | Kommentera

Daniel Roos hjälpte oss att balansera på bräda. En bra aktivitet som håller igång blodcirkulationen en kall vinterdag. Det gäller att hålla tungan rätt i munnen. Tåvsväng och hälsväng ... nu ramlar det in fler termer att hålla reda på. För den som är intresserad finns det goda möjligheter att göra sig själv mer populär på arbetsmarknaden. Att kunna instruera på både skidor och bräda ökar möjligheterna att få jobb. Dessutom får den som behärskar båda delarna bra variation i sitt jobb.

 

 

 

# OLA


Retroskidor

2014-01-15 21:10 | 3871 Visningar | 3 kommentarer

Att åka med alpina skidor under 200 cm på 90-talet ansågs som mycket töntigt. I dag är det väl förmodligen tvärtom. Hela klassen utrustades med skidor från glada 90-talet och fick uppleva skidhistorien från den tid då de knappt var födda. Längden spelar ingen roll!

 

 

 

# OLA


Lös häl

2014-01-14 20:50 | 3611 Visningar | Kommentera

Släpp hälarna lösa! Vi fortsätter avdelningen balans och koordinationsträning. I dag på telemarksgrejer. En fot framåt och den andra bakåt. Det gäller att få hjärnan att sända rätt signaler till skidmusklerna för att bibehålla balansen. Nyttigt med nya rörelser på skidorna. Det främjar den totala rörelseberedskapen på halkiga skidor. "Lelle" från Skidskolan i Duved tog hand om klassen på telisgrejerna.

 

 

# OLA

 


Balans & koordination

2014-01-13 21:53 | 3575 Visningar | Kommentera

Träning av balans & koordination i skidbacken kan se lite annorlunda ut för en utomstående betraktare. Det finns flera syften med att dribbla med balans koordination för en blivande skidlärare. Man kan hitta moment som går att överföra till skidskoleverksamheten. Det går också att förstå att skidåkning består av flera komplicerade sammansatta rörelser och ju fler sammansättningar av rörelser man kan behärska desto större chans är det att man är beredd på olika situationer i sitt skidliv. Hitta balans och styra kroppens alla delar i ett koplicerat mönster i full fart är något skidåkare måste behärska. Koordinationsträning startar med fördel i långsammare tempo och situationer där man ges chansen att lyckas.

Just i dag gällde det dessutom att arbeta i grupp och analysera, diskutera, förstå rörelser, skapa bra inlärningssituationer, hålla ihop gruppen och behärska kylan. Egentligen hela skidlärarverkligheten i ett koncentrat genomfört på 30 minuter ... inte alltid lätt!

 

 

# OLA


Kylan tar tag i kinderna

2014-01-12 19:11 | 3577 Visningar | Kommentera

Den efterlängtade kylan har kommit till Åre. Det nyper friskt i kinderna när man slänger sig utför backarna. På med kalsonger och extra tröjor. Det är inte många timmars dagsljus och den här tiden på året och det lilla ljus som kommer är kallt och blått. Nu sållar vi agnarna från vetet :-)
 
# OLA