Åre Skidlärarlinje


World Cup Skicross

2014-03-14 21:16 | 5154 Visningar | Kommentera

Hela klassen på plats för att se hur det går till att arrangera en skicrosstävling på högsta elitnivå. Världens bästa åkare på plats för att göra upp om världscuptiteln. Vi ser till att banan är i bästa skick. Tyvärr blev det inga kvalåk första dagen. Vädrets makter var inte på vår sida. Nu är snön och vintern på ingående så nu blir det i alla fall vitt på backen.

Glada och spralliga tjejer i gondolen. Fotografen fick många livfulla tips på motiv att fotogafera. Tyvärr tillåter inte min tystnadsplikt som lärare att jag avslöjar alla motiv ... hmmm! Vår manlige mederesenär i gondolen hade fullt upp med att hålla sig för skratt och rodnande nog en smula när hela tjejligan bredde på :-)

 

Glädjen fortsatte ur gondolen och en bra bit ned i backen ... jiiipiiieee!

 


Troligtvis Angry Birds som attraherar grabbarna ...


Hela församlingen. Bra jobbat, slut för i dag. Imorgon lördag ses vi klockan sju vid liften ...

 

 

# OLA

 


Carvingskidor 20 år

2014-03-01 21:52 | 5369 Visningar | 1 kommentar

Det är festligt att vi benämner skidteknik från 90-talet som old school medan många människor fortfarande tycker att det är nytt med carvingskidor. I Duved 1992, på skidlärar-SM, åkte jag carvingskidor för första gången. Det var ett par Kneissl Ergo 180 cm långa med ett par Salomon hyrbindningar på. Någon upphöjningsplatta under bindningen var det inte tal om och inte hade Kneissl heller avslöjat skidornas mått vid brätte, midja och bakände. Numera är både höga bindningar och skidornas mått självklarheter. I skidlärarkretsar började carvingskidorna (eller timglasskidorna som vi då kallade dom) göra sitt intrång i början på 90-talet. Det var Kneissl, Head och Elan som hade tillverkat skidor av carvingmodell. Det skulle däremot dröja flera år innan skidorna fick genomslagskraft i racingsammanhang på World Cup nivå. Skidorna smög sig in i storslalom först, innan de fick tillträde till salombanorna. Ylva Nowén (Östersund) vann fyra raka salomsegrar vintern 97/98 (dec-jan) och det gjorde hon på den äldre sortens slalomskidor. Därefter gick det snabbt och carvingskidorna vann snabbt mark även på tävlingsnivå.

1994 spelade det Svenska Demoteamet in filmen "Skidåkningens Kraft" som beskrev hur carvingskidorna skulle ändra skidåkningen och hur yttre krafter påverkar oss som skidåkare. Filmen fungerade som underlag för det Svenska Demoteamet som representerade Sverige på Interskikongressen i Japan, Nozawa Onsen 1995. Där pratade demoteamet just om hur de nya carvingskidorna lättare skapade gynnsamma krafter som skulle underlätta skidåkningen i framtiden. Se filmen i Skidlärarföreningens kunskapsbank.

På Interskikongressen i Japan var Sverige den enda nationen som åkte på carvingskidor av närmare 40 nationer. Till Japan hade vi med oss både gamla raka skidor och carvingskidor för att gardera oss. Vi visste ju inte med säkerhet hur skidvärlden skulle ta emot dessa nya carvingskidor. Det var inte utan att vi kände oss lite udda när vi kom bärande på 180 cm långa skidor, när alla andra nationer hade skidor som var ungefär 200 cm. Det faktum att vi åkte på carvingskidor fick en oerhörd genomslagskraft och fyra år senare på Interskikongressen i Norge hade alla nationer carvingskidor.

Nozawa Onsen i Japan är en intressant skidort. När vi var där, för närmare tjugo år sedan, hade området inte en enda snökanon. Det var kanske inte så konstigt för de hade sex meter snö när vi anlände. Det var snö överallt och det snöade i princip varje dag. Det är enda skidorten jag varir på där pistörerna har problem att åka nedför backen med skotrarna. Det var så mycket snö att snön forsade över framrutan och gjorde att föraren inte såg nåt. Nere i själva bykärnan finns ett nätverk av naturligtvarma källor som leds runt i byn där de värmer upp gator vilket gör att det är snöfritt på gator och torg.

När jag tittar tillbaka på bilder från Japen 1995 känns det som det var länge sedan, inte minst känns kläderna riktigt old School. Med tanke på det är det knepigt att begreppet carving fortfarande har nått magiskt över sig och att många människor fortfarande betraktar fenomenet som nytt.

Demoteamet som representerade Sverige i Japan 1995. Bakre raden från vänster: Ass coach Mats gruving, Ola Rockberg, Anders Warensjö, Stefan Brandström, Peter Emretsson, Stefan Olofsson, Peter Åström, Kalle Ljungberg, Putte Gottlieb, Lise Benberg, Coach Kjell Ruder, Mona Hedström, Jocke Johansson.


Demoteamet i uppvisningsbacken med sina Kneissl Ergo carvingskidor ...


Interskikongressens öppningsceremoni med intågande nationsvis med flaggor. Närmare 40 nationer från jordens alla världsdelar deltog.


 
Demoteamet har middagsmöte ...


Den japanska organisationen informerar var vi kan träna ...


Trötta och glada efter en hård träningsdag i backen ...

 


Snöfria gator och torg tack vare de naturligt varma källorna ...
Hotellrummen i Japan var inredda med bastmattor på golvet där man sedan rullade ut sin madrass att sova på. Mitt i rummet stod ett lågt bord som vi långa nordbor skulle nå ned till genom att fälla ihop benen i skräddarställning. För att värma fötterna fanns ett värmeelement under bordet och över det låg en tjock filt som bevarade värmen ... skönt :-) Observera mängden snö utanför hotellfönstret.

 

De låga borden i restaurangen föranledde kramaktigt gymnastiska övningar när man, efter tuffa skiddagar, skulle resa sig från middagsbordet ...


Japanska Demoteamet ...

 

Peter Åström och Kjell Ruder ...

 

Palle Andersson har lite ordväxling med den lokala ordningspolisen ...


Kjelle provar de lokala kulinariska rätterna ... vi vet fortafarande inte vad han åt!
Hemfärd och många deltagare har bytt sin svenska kläder mot andra nationerns dressar. Åsa i kläder från Schweiz, Lise har fått på sig en Japansk jacka, Mats iklädd Japansk keps, jag i en Slovensk jacka.Nästa Interskikongress går av stapeln i Argentina 2015. Läs mer här.

 

# OLA