Åre Skidlärarlinje

Åre Destination
Åre Destination AB ägs av näringslivet i Åre. Tillsammans med sina medlemsföretag arbetar de för att Åres gäster ska vara mycket nöjda. Gemensamt skapar Åres företag förutsättningar för ökad omsättning och därmed långsiktig hållbar utveckling av Åre. Therese Sjölundh, VD för Åre Destination, var till oss i klassrummet och berättade vad destinationsbolaget sysslar med och vilka gemensamma riktlinjer man jobbar efter i Åres näringsliv. Intressant, tack Therese!
/ OLA
Genomförd
Genomförd marknadsundersökning åt ÅreDestination. Nu ska här summeras ... #åredestination #skidlararlinjen #undersökning #ststistik
Therese Sjölund
Therese Sjölund ÅreDestination hälsar på i Skidlärarlinjens klassrum! #skidlararlinjen #älskaåre #åre #åredestination
Pjäxor, pjäxor, pjäxor ...
Pjäxorna, skidåkarens käraste ägodel! Inget i skidutrustningen är viktigare än ett par bra pjäxor. Det handlar inte bara om skidkänsla så man får till skidtekniken. Det är definivt en fråga om hälsa också. Bra pjäxor gör livet värt att leva. Dåliga pjäxor förstör inte bara skidåkningen utan livet i skor för all framtid, om man har otur. Näe, prioritera rätt. Pjäxor köps inte på rea. Pjäxor är en investering som kräver sunt förnuft.
Mats & Krille hjälpte oss berätta hur viktigt det är med bra pjäxor för den kommande vintern. Anpassade fotbäddar (sulor) tillsammans med rätt anpassade pjäxor är modellen ...
/ OLA
Förbereder oss för snö
Vi förbereder oss för snö i snö! Hur undervisar man? Vilka olika metoder finns det att tillgå? Vi provade olika undervisningsmetoder i dag genom att dela upp klassen i små gruppen och undervisa varandra. Helt klart är att även om man har exakt samma mål med sin undervisning kan själva upplägget av undervisningen styra hur passet genomförs. En duktig ledare varierar sitt sätt att leda och beroende på målsättning, grupp och situation anpassar man sitt sätt som ledare. Det gäller att kunna spela på gitarrens alla strängar!
/ OLA
Snöläggning
Patrik Attskog på Skistar berättade om livet som snöläggare. Ett fysiskt yrke som kräver att man klarar av nattjobb, kalla vintrar och varierade situationer. I Åre finns ca 400 snökanoner av olika sorter som ska hanteras under en vinter. Egentligen är det inget hokus pokus att tillverka snö. Några minusgrader, tryckluft och vatten är de enkla beståndsdelar som behövs för att greja snön. I dag är en skidort som Åre helt beroende av snötillverkning. Det skulle inte gå att lita på verksamheten utan snökanoner. Snökanonsystem är enormt dyra och vi fick se de kompressorer som krävs för att förse systemet med luft. De tar ett stort rum i anspråk ...
/ OLA
Tävling Mountainbike
Lördag + söndag mountainbiketävling Downhill Åre. Sista tävlingen i svenska cupen gick av stapeln i Åre och hela klassen fick chansen att känna hur det är att jobba med event på en skidanläggning sommartid. Skistars eventavdelning ansvarar för den här typen av arrangemang och vi fick chansen att träffa dom och se hur de går tillväga för att organisera en cykeltävling. Spelar ingen roll om det är sommar eller vinter när det gäller att organisera, planera och genomföra ett event med många människor inblandade. Johanna och Niklas visar oss runt och berättar vad man måste tänka på utifrån både åkarnas och andra människors säkerhet. Vissla i pipan, vinka med flaggan, hålla reda på andra cyklister, hjälpa sjukvårdare och se till att banan ser bra ut är några av uppgifterna en sådan här tävlingshelg.
Dessutom hade vi strålande väder och tack vare att vi var uppe med liftern före alla andra fick vi uppleva att ta oss upp genom morgondimman och se soluppgången. Hela Åredalen var täckt av dimma. Vi fick se många bra cyklister som behärskade banan oerhört bra. Några deltagare var på världsnivå och har kört flera internationella tävlingar.
/ OLA
Skidfix
Slipa, bryna, valla skidor. Ställa in bindningar och fixa pjäxor. Det gäller att ha koll på prylarna i verkstan för att veta vad man ska göra i en skiduthyrning, skidbutik eller skidverkstad.
/ OLA
Prata fritt
Alla skidlärare måste bli bekväma med att prata inför grupp. Det tillhör yrket. Vi börjar den processen tidigt och putsar färdigheterna inför klasskompisarna. Givet ämne, given tid och kompisar som utvärderar studenternas presentationer. Förberedelser, nervositet och analyserande blickar är en del av paketet. Det är bara att ge sig in i det hela. Att lära sig prata gör man inte genom att läsa en bok, det gör man genom att prata ...
/ OLA
Lära sig mer om gruppen
En härlig heldag på Åreskutan. Promenad upp till toppen och sedan ned. Naturligtvis har vi fika med oss i ryggsäckarna - fika är gott!
Är en sådan här dag viktig utifrån en utbildningssynvinkel, lär man sig nåt? Det är ansträngade att vandra hela dagen, varav mer än halva tiden är uppför, och det sätter sina spår i en grupp. Det är ofrånkomligt att vissa hamnar lite på efterkälken för att de är ovana att gå i fjällen, lite sjuka, mindre tränade, har sämre skor eller av någon annan anledning blir lite efter. Finns det någon/några i gruppen som uppmärksammar att en del sackar efter och hur löser de det? Gruppen har ett gemensamt mål och det är inte löst förrän gruppen tillsammans nått målet. Även om inte målet exakt är uttalat i förväg kräver det ändå att man har en känsla för att hitta lösningar gemensamt i gruppen. Det känner alla!
Vi ska tillbringa närmare ett år tillsammans under denna utbildning och varje gruppuppgift tar gruppen framåt i en utvecklingsprocess. Det är små, men viktiga, steg som tas varje dag på utbildningen. Varje moment tillsammans gör att gruppen mer och mer formas till en fungerande enhet. Ju mer vi förstår varandra och känner till hur vi reagerar i olika situationer desto bättre chans att veta vad var och en i gruppen behöver för att utvecklas.
En hel dags promenad skapar goda förutsättningar att prata idividuellt med många olika i gruppen om andra saker än det vi normalt resonerar om i klassrummet. Gemensamt fika (utan mobiltelefoner) lockar till berättelser och skratt som alla kan ta del av. Trötthet som visar sig i hela gruppen enar oss. Vi förstår varandras känsla, fnissar tillsammans och känner alla att knän, fötter och ryggar är lite trötta. Det är tillåtet att att lägga sig ned och vila när vi tar pauser - alla förstår - vi blir en grupp!
Alla når toppen, alla känner sig nöjda när vi gemensamt avslutar dagen ...
/ OLA
Inlärning genom upplevelse
Många saker i vår tillvaro lär vi oss genom att helt enkelt uppleva dom. Det är saker som ibland inte går att lära sig genom att läsa en bok eller att någon kunnig person berättar för mig hur jag ska lära mig saken i fråga. Under det utbildningsår vi erbjuder våra studenter så gäller det att vara på hugget och passa på att vara på plats för att kunna uppleva de moment vi skapar. Exakt vad varje enskild student upplever (lär sig) kan vi inte alltid svara på. Det kanske inte ens går att avgöra om de lärt sig något förrän ganska lång tid efter själva upplevelsen.
Ska man lära sig genom upplevelse krävs närvaro, att man griper situationen i flykten och att man är vaken och själv insuper möjligheterna. Skidåkning, fjällkunskap, vinterkunskap, ledarskap är fenomen som måste läras in genom att själv uppleva dom i kroppen. Inlärningen bygger också på känslor och humör. Det gäller att aktivt leta kunskap i upplevelsen.
Det finns hopp för det här gänget ...
Det är jobbigare att ta sig nedför skidbacken på sommaren än vintern ... nu har alla upplevt det!
Hur lär man sig att bli "fjällmänniska"? Kanske genom att uppleva fjället med hjälp av en god fika i gräset under släpliftens avstigning med hela Åredalen som utsikt.
/ OLA
Studier i solen
Det är skönt med en balkong i direkt anslutning till klassrummet. Studier i kommunikation i solskenet. Icke verbal kommunikation. Hur gör man för att anpassa sig till omgivningen och för att lyckas med kommunikationen människor emellan? Inte alltid lätt. Bra att tänka själv och reflektera kring fenomenet. Inte alltid bara ta saker för givet och hoppas på det bästa. Vad tycker andra mäniskor? Har vi samma uppfattning om hur vi beter oss? Är målsättningen att alltid ha samma uppfattning som andra männisor ... hmmm ... kanske, kanske inte!
En sak är i alla fall säker. Om jag är aktiv och funderar på det här med kommunikation människor emellan, om jag tänker in mig själv i olika kommunikationsprocesser, om jag diskuterar detta med min omgivning, kommer jag att utvecklas inom området. Förhoppningsvis bli klokare och bättre förstå hur jag ska hantera kommunikationsprocesser där jag själv är inblandad. Det krävs dock att man tänker själv för att utvecklas.
Alexandra läser och funderar på begreppet kommunikation ...
/ OLA
Ledarskap fysträning
Vi smyger så sakteliga in det egna ledarskapet i fysträningen. Studenterna förväntas lösa egna små uppgifter och dessutom se till att börja tänka som ledare. Skapa egna övningar, lekar och presentera dom. Det gäller att samla på sig fler övningar, lekar, idéer och spara i en bank för att sedan på egen hand kunna leda och instruera fysträning.
/ OLA
Dimman lättar
Åredalen var täckt av dimma hela morgonen men sakta trängde sig solen igenom täcket och dagen avslutades med en strålande utsikt från klassrummet ...