vintersporter


Fem vanliga frågor om Heli-Skiing

2018-06-14 13:05 | 1286 Visningar | Kommentera


Har du velat prova Heli-Skiing? Då är du inte ensam. Det har blivit en omåttligt populär aktivitet på senaste tiden. Men det är också vanligt att man undrar över hur det går till. Det är en lite mer avancerad aktivitet än många andra, och då måste man veta vad man ger sig in på. Vi har samlat de fem vanligaste frågorna om Heli-Skiing, så att du kan få ett svar på dem direkt. Läs den här artikeln och upplev ett heliskiing-äventyr i Sverige.

1. Är det dyrt?
Det korta svaret på frågan är ja. Det kostar en hel del. Är dina tillgångar obegränsade, så är denna fråga naturligtvis inte speciellt relevant, men om du är som de flesta av oss, och måste tänka lite på utgifterna, så är det dyrt. Ungefär tre veckors hotellvistelse på en solresort kan du räkna med att en heliskiing-upplevelse kostar.

2. Måste man köpa utrustning?
Du kommer att få låna eller hyra all utrustning utom skidpjäxor. Så ordna ett par rejäla sådana, och sedan är det klappat och klart! Detta gör att du kan resa lätt när du ska ta dig någonstans för en heliskiing-upplevelse. Det är förstås en fördel, och ger det hela en lite mer spontan känsla.

3. Måste man kunna åka skidor sedan tidigare?
Du måste kunna åka skidor, och dessutom vara ganska säker i backen, för att klara av heli-skiing. Dessutom, läs en heliskiing-guide för nybörjare innan, så har du lite teoretisk kunskap också! Det finns gott om dessa på internet, eller om du skaffar dig en bok i ämnet. Det är alltid bra att vara påläst när man ska prova något nytt.

4. Hur går det till att ta sig ur helikoptern?
Du kommer inte att behöva hoppa ur helikoptern när den är i luften. Den kommer troligen fortfarande vara igång när du går ur den, men allting går lugn och säkert till. Så det finns ingen anledning att vara nervös för denna helikopterflygning. Om du inte är flygrädd, förstås. Men då kan det kanske lugna dig att den som kör en helikopter hemavan naturligtvis är en rutinerad pilot. Se till att njuta av att flyga helikopter när du väl gör det! Det är inte varje dag som man ges den möjligheten.

5. Var kan man åka Heli-skiing?
Det finns möjligheten att åka Heliskiing på många ställen runt om i världen, där det finns höga, snöbeklädda toppar. Alperna är ett särskilt hett tips.

När du ska prova på en sport som denna, är det viktigt att du är i god form, och naturligtvis också att du kan åka skidor tillräckligt bra. Utöver det, så behöver du alltså bara egna skidpjäxor, och i övrigt kan du hyra utrustningen. Du kan åka heliskiing på många olika ställen världen över, och allting går till på ett säkert och tryggt sätt. Hoppas att detta har varit till hjälp, och att du får en rolig upplevelse!


När är det bäst att prova på Heliskiing?

2016-12-15 11:00 | 1620 Visningar | Kommentera

Du som älskar snö och vintersport känner naturligtvis till Hemavan Tärnaby, där det finns en uppsjö av olika vinteraktiviteter och sporter att prova på: skid- och brädåkning av alla de slag, skoter, pimpelfiske och den nya upplevelsen heliskiing. Hemavan Tärnaby fortsätter att vara ett populärt resmål för internationella turister år efter år och det är inte svårt att förstå varför. Här erbjuds svenska fjäll och vintersport långt utöver det vanliga.

Hemavan är en liten ort i Tärna distrikt i Västerbotten i Lappland, och det är 19 kilometer till Tärnaby och 150 kilometer till centralorten Storuman, samt 40 kilometer till den norska gränsen. De senaste 20 åren har skidåkning verkligen exploderat som turistnäring i Hemavan Tärnaby, och orten har idag fått ett internationellt rykte som bara fortsätter att öka år efter år. Hit kommer årligen turister från hela världen för att upptäcka och utforska de svenska fjällen, och njuta av skidor och brädor när snön ligger som bäst. Hemavans skidområde har över 50 olika nedfarter och 10 liftar, samt 2 stora snowparks och en Skicross-Arena. Här finns helt enkelt något för alla, och har du provat allt så kanske det är dags att upptäcka den nya utmaningen heliskiing, perfekt för dig som verkligen vill utmanas i din åkning.

Heliskiing innebär att en helikopter tar med dig upp på toppen av en bergstopp eller ett fjäll, och du tar dig sedan ner på skidor eller bräda. För att få mer information om heliskiing, och hur de olika företag som erbjuder den här typen av upplevelse i just Hemavan Tärnaby, är det smart att googla kombinationer som helikopter Hemavan, heliskiing Sverige, Hemavan Stockholm flyg och heli heli. Eller köp ett heliskiingpaket där både resa till och från Hemavan, boende och helskiingupplevelse ingår. Olika priser och hur många turer som ingår kan variera från helikopterföretag till helikopterföretag.

Vädret och säsongen avgör
Det är svårt att ge ett entydigt svar på när det är bäst att prova på heliskiing i Hemavan Tärnaby. Allt beror på vädret och hur säsongen utvecklar sig, och det kan som bekant skifta från år till år. Olika månader och veckor ser olika ut mellan säsongerna och vädret kan aldrig garanteras till 100 %. I en sådan extrem utmaning som heliskiing vill man naturligtvis undvika att ge sig upp på toppen av ett berg för att mötas av en snöstorm eller en lavin, och vissa dagar kör helikoptern helt enkelt inte upp med åkare just för att det bedöms vara så riskfyllt. Sedan trenden med heliskiing kom igång i just Hemavan har arrangörerna sett och verkat i alla typer av väder, och vilka förhållanden som bedöms som riktigt farliga beror naturligtvis också på hur mycket erfarenhet du som har som skidåkare.

Vanligtvis är december, januari och februari månader då det är snögaranti och där dagarna är korta och kalla, men ofta med goda chanser till sol och blå himmel. Det finns stora fördelar med att prova heliskiing tidigt på säsongen när dygnstemperaturen är något lägre och snön håller sig relativt torr. Det finns också mycket fin skogsåkning att uppleva under just de tidiga vintermånaderna, och skogen kan fungera som ett skydd mot väder och snöfall vid heliskiing.

Heliskiing är en tuff utmaning för rutinerade åkare
Heliskiing är inget som en som inte är riktigt erfaren skidåkare bör ge sig på. För att kunna njuta av upplevelsen och ta dig ner för de toppar som helikoptern tar dig med upp på bör du vara en mycket god skidåkare sedan tidigare. Det är till exempel bra om du har mångårig erfarenhet av att åka skidor eller bräda i olika större franska eller tyska skidorter i de europeiska Alperna, och du bör inte dra dig för att åka i backar och lutningar som betraktas som ”svarta” eller off-pist. För att kunna njuta av heliskiingupplevelsen är det också bra om du är van vid att åka i den här typen av backar under så kallade tuffa förhållanden där snön yr och det är bristande skare och skymd sikt.

Du bör alltså vara van vid tuff skidåkning och ha ett psyke som står pall för de tuffa utmaningar som heliskiing kan innebära. Det är även bra om du är en så pass van skidåkare att du kan utföra den här typen av åkning under flera dagar i rad, för att kunna utnyttja besöket i Hemavan Tärnaby till max. En stor fördel är om du har en god grundkondition och är lite äventyrslysten av dig, då heliskiing verkligen är en möjlighet att utforska naturen och snön på ett helt nytt sätt.