Dags för Martin Söderström Invitational

I unga år blev Martin Söderström bortkörd från slottet i Uppsala när han var där och cyklade street. Nu är han tillbaka där allting började, men den här gången schasar ingen iväg honom, och han har bjudit in världseliten inom freestylecykling till sin egen tävling.

 

Det luktar blöta löv och sågspån på borggården vid Uppsala Slott. Gräsmattorna ner mot botaniska trädgården är inte längre klargröna, och många förbipasserande har rotat fram både täckjackor och vantar. Men solen skiner.

En vanlig höstdag med andra ord, om det inte vore för det gigantiska stål- och plywoodskelettet som reser sig vid båda sidorna av Dag Hammarskjölds väg. Luftfärden kommer hamna någonstans kring femton meter när hoppet är klart, och avståndet ner till marken är närmare tio meter. På lördag kommer några av världens bästa MTB freestyle-cyklister ta sig an monsterbygget i den första riktigt stora tävlingen som arrangerats i sporten på svensk mark. Det är dags för Martin Söderström Invitational.


Femton meters flygfärd, nästan tio meter över vägen. Banans första hopp är minst sagt rejält.

– Red Bull frågade om jag hade någon idé, något jag ville göra, hinner Martin säga innan hans telefon ringer, och han ursäktar sig för ett kort samtal som mest verkar handla om cykelkedjor. Det är mycket att stå i när man planerar en tävling.

– Sverige har ju haft ett antal bra åkare inom MTB freestyle, men aldrig något stort, bra event. Jag vill visa allmänheten vad det här är för något, visa Uppsala vad jag sysslat med de senaste sju åren, fortsätter han.


Om två månader är Martin Söderström tillbaka på cykeln igen efter benbrottet han ådrog sig under Crankworx i Whistler.
Det är första
gången Martin Söderström Invitational arrangeras, men förhoppningsvis inte den sista.

– Det är sjukt kul att vi har fått till det här, och jag har svårt att se att det inte ska bli lyckat.

Tävlingen livesänds i SVT Play, och stora delar av eliten inom freestylecykling kommer finnas på plats, däribland nykorade världsettan Sam Pilgrim. Det är även flera svenskar inbjudna, inte minst Anton Thelander, även han från Uppsala. Förra helgen vann Anton Freestyle.ch i Zürich, och tidigare i år utsågs han till årets nykomling under Crankworx-veckan i Whistler.

– Det är en jädra bra uppslutning, så nu känner jag pressen på mig att allt ska bli bra. Och att tävlingen sänds i Play är stor grej, allt pekar på att freestylecykling håller på att bli mer igenkänt, säger Martin.

Det enda som inte gått enligt planerna är det faktum att Martin själv inte kan ställa upp i tävlingen. En dryg månad har gått sedan han bröt benet på Crankworx i Whistler, och det dröjer ytterligare två innan han är tillbaka på cykeln.

– Man får se det från den ljusa sidan, nu har jag mer tid att lägga på att anordna en bra tävling, konstaterar han.


Banan sträcker sig från borggården till fontänn nere i Botaniska Trädgården.
Vem tror du vinner då?

– Jag har sagt att jag bettar på Anton. Klarar han pressen från hemmapubliken så..
Sam Pilgrim är också ett hett kort, och det kommer en väldigt intressant ryss som heter Pavel Alekhin.
Han gör helt sjuka trick som jag aldrig sett någon göra förut, och han är mer en en-tricks-hoppare än bra på att köra långa banor så här där det är två raka hopp borde passa honom utmärkt.

Banan startar på borggården vid Uppsala slott, och efter en inledande stepdown kommer hoppet över vägen, som följs av ännu ett hopp nere i botaniska trädgården.

– Shit vad sjukt det ser ut, utbrister Martin när Anton testrullar upp till kanten på den halvfärdiga kicken.

Tittar man bakåt i Martin Söderströms cykelkarriär blir det lätt att förstå hans pepp. Hur Uppsala har lyckats få fram så duktiga cyklister som Martin och Anton är smått obegripligt, för stan vimlar inte av uppenbara cykelspots.

– Det fanns väl någon bmx-bana, men inte så mycket annat. Jag har cyklat här hela mitt liv, säger Martin och syftar på slottet och dess omgivningar.

– Jag har hållt på mycket häromkring och blivit bortkörd och utslängd, och nu är jag tillbaka och bygger upp en av de största banorna som byggts i Europa. Det är overkligt.

Om vi blickar längre fram, förbi tävlingen på lördag, vad har du för planer framöver?

– Rehabba. Vinna den jädra världstouren nästa år. Och den här tävlingen, nästa år.


Martin Söderström och Anton Thelander

Inbjudna åkare:

Pavel Alekhin Vishneviy (RUS)
Andreu Lacondeguy (ESP)
Sam Pilgrim (GBR)
Sam Reynolds (GBR)
Yannick Granieri (FRA)
Thomas Genon (BEL)
Szymon Godziek (POL)
Linus Sjöholm (SWE)
Anton Thelander (SWE)
Peter Henke (GER)
Teo Gustavson (SWE)
Adrian Tell (NOR)
Elof Lindh (SWE)
Matt Jones (GBR)
Max Fredriksson (SWE)
Sindre Harbak (NOR)
Antoine Bizet (FRA)

Martin Söderström Invitational

Tid: Lördag 28 september 14:00

Plats: Uppsala Slott


Tävlingsformat: 
Tävlingen inleds med en kvalomgång som rankar åkarna inbördes, följt av en final i head-to-head-format. De åtta bästa från kvalet gör upp, och den bäst rankade åkaren ställs mot den sämst rankade, den näst bäst rankade mot den näst sämst rankade och så vidare. Vinnaren i de inbördes mötena som avgörs med två åk går vidare till nästa omgång. Slutligen återstår en ensam vinnare.

Text: Hedda Berander
Foto: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. Anton_F
  0
  Anton_F | 2013-09-29 12:45          

  Verkar bli riktigt grymt! Bästa stället att ha de på med. Riktigt kul att Sverige får sig en sånhär tävling. Martin gör stordåd för sporten. Keep it up!

 2. JonathanGoude
  0
  JonathanGoude | 2013-09-26 17:36          

  Galet!

 3. JohEng
  1
  JohEng | 2013-09-26 16:14          

  kommer bli fett!