Sökresultat

onda_ogat
onda_ogat
onda_ogat 4 år sedan Hur aggressivt måste man köra för att köra aggressivt? (13 svar)


Som vårdarbetare vill jag bara påpeka att det är den typen av resonemang, som leder till den här typen av frågor: https://www.freeride.se/forum/thread.php?t=97601

onda_ogat
onda_ogat 4 år sedan Snöläge kring narvik/gränsen (9 svar)

Ordentligt snöfall igen idag i Narvik-trakten. Ser ut som att det kan bli lite vinter i år trots allt!

onda_ogat
onda_ogat 4 år sedan Snöläge kring narvik/gränsen (9 svar)

Har varit en historiskt dålig vinter i Narvik, men det kom en dryg dm på söndagen och enligt rapporter kommer det att vara väldigt bra på baksidan av Narvikfjellet när toppliften öppnar till helgen. I Riksgränsen var det riktigt bra med snö i lördags, och bör ha fyllts på igen på söndagen.

Går själv inte på tur (gud måste haft en tanke när han skapade gravitationen), men konstaterar att det fortfarande såg lite tunt ut på den vindexponerade framsidan i Narvik - kanske bättre att vara på den svenska sidan?

onda_ogat
onda_ogat 4 år sedan Visa din quiver! (630 svar)

Bra bruksknivar. God slipning direkt från fabrik. Dessutom omedelbart igenkännbara som "dyra" för en tillfällig besökare även om hon inte är matlagningsnörd - ett värde som inte skall förringas i en skidåkningslägenhet.

onda_ogat
onda_ogat 4 år sedan Hjälmtips till grande kabesa (9 svar)

Jag hade tidigare Giro (G någongting?) XL som satt som en smäck, köpte nu Scott Chase MIPS L. Funkar bra storleksmässigt för mig - skruvar man ut inställningen maximalt är den snarast lite större än Giro:n. Nackdelen är att det saknas möjlighet att stänga ventilationen, vilket innebär att man behöver en tunn mössa under på kalla dagar.

onda_ogat
onda_ogat
onda_ogat 4 år sedan Varmt mellanlager? (22 svar)


Jag är nyfiken, funkar det att torktumla med två tennisbollar efter tvätt, som man gör med duntäcken?

onda_ogat
onda_ogat 4 år sedan Erfarenheter av att flyga med skidbagage SAS (201 svar)


*Med Swiss ingår första skidpaketet "Pair of skis, 1 pair of ski poles, 1 pair of ski boots (also in a separate bag), 1 helmet" förutom med Geneva Economy Light Fare-biljett (endast handbagage)! Boka direkt via deras hemsida (söker du på t ex flygvaruhuset misstänker jag att du får upp GELF-biljetterna som inte inkluderar bagage). 

*Med Lufthansa ingår första skidpaketet (enligt samma definition) inom Europa om den totala vikten för ditt bagage understiger biljettens totala bagage allowance  -23kg för economy. (Jag har dock flugit denna sträcka flera gånger 2008-2013 utan problem. Vet inte om det är nyligen ändrade regler, eller om de bara haft en praxis att inte kolla? Desstuom står det att man skall boka plats för sin sportutrustning genom att ringa ti

onda_ogat
onda_ogat 4 år sedan 5 dagar i slutet av mars, hyfsat nära München, vart ska vi åka? (3 svar)

Jag minns Kaprun som grym åkning. Finns hur många system som helst i närområdet för blåsiga dagar. Bo där det finns uteliv, kör till Kaprun för skidåkningen.  (Allra bäst av grannarna är kanske Kitzbuhel en timmes bilväg bort, men jag vet inte hur mycket det smält där i slutet på mars?)

onda_ogat
onda_ogat 4 år sedan Erfarenheter av att flyga med skidbagage SAS (201 svar)

Köpte du biljetten i SAS i Sverige eller i Danmark?

onda_ogat
onda_ogat 4 år sedan Hjälm på flyg (24 svar)

Jag kanske är lite  tvångsmässig, men jag packar aldrig hjälmen i resväskan. OK, det är liten risk att den skall få så kraftiga smällar att funktionen äventyras, men hjälmar är engångsartiklar och om någonting händer med min säkerhetsutrustning så vill jag veta det.

Jag har inte varit med om att någonstans få klagomål för att ha hängt hjälmen på ryggsäcken, men kan köpa att de skulle kunna införa sådana regler om det är väldigt hög andel av skidåkare på vissa flyg? Jag undviker att packa handbagaget proppfullt, så att jag kan peta ner (t ex) hjälmen där om det behövs.

onda_ogat
onda_ogat 4 år sedan Tips på bra lavinsändare? (18 svar)

Enda orsaken jag kan komma på till att ta av sig lavinsändaren under dagen. 

+2 till la_grave.

onda_ogat
onda_ogat
onda_ogat 4 år sedan Visa din fika! (119 svar)


Järnspikar, vilka stora litchier...

onda_ogat
onda_ogat
onda_ogat 4 år sedan Off pist / Guide Val Thorens (11 svar)

Om jag minns rätt finns det någon slags Office de montagne centralt i byn. Vi travade in där och bokade på plats, funkade hur bra som helst. Jag tror att det är mest skidlärare som guidar, men de två vi åkte med var bägge proffsiga och hittade bra på berget. Ett tips kan vara att gå in första dagen för att boka guide till dag två och tre, sedan kan ni köra runt själva den första dagen för att lära er att hitta på liftkartan.

Det finns en hel del lättillgänglig off pist, särskilt i den "bortersta" delen som heter Orelle(?), men med guidning blir ni visade en del ställen som man inte hittar till själv också. Priset kan ha varit 200euro för halvdag och 350 för heldag eller något liknande (två år sedan, kan ha blivit lite dyrare). Klart värt det om man är några personer som kan dela på kostnaden.

Jag upprepar påpekandet att tranciever, spade och sond på varje åkare (samt träning att använda dem) är obligatorisk vid all off pist åkning i alperna. Som bilden ovan visar så går laviner

onda_ogat
onda_ogat 4 år sedan Säsongs problem och behöver lite hjälp med eventuell UCPA resa! (3 svar)

UCPA är Lösningen om du inte har någon att resa med (eller råd att hyra en bergsguide själv). Det fina är att "allt" ingår: Boende, åkning i grupp, hyra av skidor och lavinutrustning och framför allt instruktör eller guide (beroende på aktivitet) i 4,5 dagar. Det är en deal som inte går att slå.

Boendet är vandrarhemsliknande med 4-6 personer per rum. Maten är enkel, men du får äta så mycket du vill. Skidåkningen är det som räknas. Jag rekommenderar att börja med en vecka ski toute neige, så får du en känsla för vad vill boka nästa gång. Låt dig inte luras av uttrycket "toute neige", pisterna används bara vid transporter.

Val Thorens verkar som ett väldigt bra ställe, eller så hade jag grym tur med vädret när jag var där.

tldr; Fundera inte, åk! (Men ta med eget pulverkaffe till frukosten).

onda_ogat
onda_ogat 4 år sedan Träning för mitt ''symptom''? (2 svar)

Jag skulle tro att det handlar mest om att bibehålla (eller återställa) normal rörlighet och rörelsemönster medan du väntar på att vävnaderna skall läka. Bäst är att boka tid med en duktig sjukgymnast. Om du inte tänker göra det är det näst bästa att börja med obelastad rörelse (sträcka helt - böja så mycket det går. Att få ut fullständig sträckning är viktigast. Gäller att få med sammandragningen av raka lårmuskeln. Om du ligger platt på rygg skall du genom att kontrahera raka lårmuskeln kunna sträcka så mycket på knäet att hälen lyfter sig lite från underlaget.) Sen lägger du till gradvis mer belastning t ex knäspark, knäböj och lårcurl samt balansplatta och motionscykel. Sist lägger du till sånt som har sidledsförflyttningar eller vändningar.

onda_ogat
onda_ogat 4 år sedan Åtal efter lavinolycka i Tänndalen (7 svar)

Jo, men då är ju backarna granskade av pistörerna först...

onda_ogat
onda_ogat 4 år sedan Dimglas till Oakley Crowbar? (51 svar)

Jeppenator: I reklamfilmen illustreras att prizm-linserna för skidglasögon har större genomsläpp för ljus inom två våglängdsområden, motsvarande blå respektive gul färg. Kan du länka någon information om vilka våglängder det rör sig om och/eller hur stor del av ljuset som släpps igenom vid dessa våglängder jämfört med kringliggande?

onda_ogat
onda_ogat 4 år sedan Dimglas till Oakley Crowbar? (51 svar)

Orkar inte titta på alla videor, men en grej jag tänker på när jag köper glasögon är att blått glas (= stort genomsläpp av blått ljus) är farligt för ögonen. Undrar vad det har för betydelse när man designar glas specifikt för att släppa igenom blått ljus. Någon som är insatt nog för att vidareutveckla?

onda_ogat
onda_ogat 4 år sedan Hur jobbig är bussresan? (27 svar)

Jag har varit i Val Thorens sjælv och i Argentiere med UCPA, så jæmførelsen blir kanske lite skev. Men jag uppfattar Val Thorens som ett lite mer lættøverskådligt och nybørjartillgængligt stælle, och med betydligt mindre puderhets (alltså mer løssnø kvar åt dig). Båda kan rekommenderas starkt.

Redigerat: Det skall næmnas att kvællslivet i Argentiere ær obefintligt. Om det ær en faktor væljer du en annan ort.

onda_ogat
onda_ogat 4 år sedan Riksgränsen Säsongs Boende (9 svar)

Betænk att sæsongen i riksgrænsen ær ganskare kort (øppnar i mitten av februari, och skidåkningen ær bæst fram till påsk). Dessutom många dagar som stormar bort i børjan, och om man førutsætter att det ær liftburen åkning som gæller så ær området litet. Har du med dig bil och gillar toppturer eller kanske skoteråknig får med mer valmøjligheter, men om livet kænns kort kan det finnas bættre alternativ att tillbringa en hel vinter æn i detta lilla system (om man kan kalla en anlæggning med två och en halv lift før system). Detta från en som kommer att bo i Narvik den kommande vintern - vi ses i backen...

onda_ogat
onda_ogat 4 år sedan Hur jobbig är bussresan? (27 svar)

Att resa med UCPA ær alltid vært det!

Jag tycker det kan vara vært att prøva bussen en gång, men har du råd går det ju bra att flyga också. UCPA erbjuder numera paket med flyg till vissa reseorter, och æven flygplatstransfer før de flesta orterna før den som vill boka flygbiljetten sjælv. Enklast ær det till Chamonix/Argentiere, en drygt timme på fina bilvægar från Geneves flygplats.

onda_ogat
onda_ogat 5 år sedan Technica Cochise åkläge som glappar (12 svar)

Jag köpte Lange XT 120 som glappar på precis det vis du beskriver, redan från första dagen. Jämförde med en annan kille som hade samma modell, och det var likadant med hans. Jag drog slutsatsen att det bara är så på pjäxor med gåläge, och man får gilla läget?

onda_ogat
onda_ogat 5 år sedan Pjäxfråga re lange XT120 (1 svar)

Har köpt nya pjäxor inför denna säsongen. Har tidigare åkt i ett par Salomon X-Wave 8.0 från 2002, som började bli lite slitna... Skaffade nu Lange XT 120 som jag hade tänkt skulle bli en schysst uppgradering. Det kanske var ett misstag att köra säsongens första vecka i de nya skorna, men jag tyckte inte alls att åkningen funkade.

Jag är inte säker på att det vad som är problemet, men mina gamla skor är helt "block-stela" mellan sko och skaft, i de nya glappar det flera millimeter fram och tillbaka trots att de är i låst läge (inte gå-läge) . Dessutom viker sig skaftet lätt framåt genom att ryggen på skon flexar vid ganska litet tryck.  är det meningen att det skall vara så här, och är det fler som har tyckt att det känns konstigt?