Sökresultat

somebody
somebody 4 år sedan Hur många säsongare? (41 svar)


Man kan väl göra en säsong oavsett hur många hotell det finns? Att arbeta är ju inte direkt obligatoriskt, att vara boende på en skidort under en säsong är ju det enda kravet för att kunna kalla sig just säsongare!

somebody
somebody 4 år sedan En plats sökes i bil Schweiz till Sverige (22 svar)

Kolla med ucpa eller what ever bolag som chartrar bussar, brukar alltid gå att hitta någon plats! Hade dock hellre valt en spräckt trumhinna alternativt grav hjärnblödning framför buss genom europa en gång till!

somebody
somebody 4 år sedan GUIDE - Montera själv - GUIDE (329 svar)

Är det trä så 3.5-3.6mm. Jag borrade mina cd3 med det i vart fall! Spetsen hade jag inte brytt mig om så länge den inte går igenom skidan när du har borrat dina 9mm

somebody
somebody 4 år sedan Trasig sth12 (8 svar)

Utmattad plast, konstruktionsfel, felinställd bindning är väl det som kan ha hänt!

somebody
somebody 4 år sedan Felmonterade skidor 2ggr (41 svar)

Du ska ha en ny skida helt enkelt. Antingen ersättning för vad rek priset på den skidan dom sabbat är eller om du går med på att välja ut en skida i samma prisklass som den skida du har i deras butik och det ska väl inte ens vara någon diskussion om det! Alla gör bort sig men inte så där många gånger, jag har monterat prylar som jag inte varit helt säker på men då framfört det innan jobbet görs och med resultat när det är klart. Jag har inte misslyckats ännu men om det hade skett hade jag nog inte gett mig på det både en och två gånger till utan att säga något.

somebody
somebody 4 år sedan GUIDE - Montera själv - GUIDE (329 svar)

Vi snackar ju relativt små mängder, det är skillnad på att laminera brädor och fylla typ 8 skruvhål. Blanda ute på balkongen, bron eller på fönsterbrädan, dra på köksfläkten och lägg skidorna på spisen och jobba där. För att slippa eventuell allergi så använd handskar, stoppa inte näsan i flaskan med härdare och peta dig inte i ögon, klia på pungen eller på annan bar hud med kladdiga fingrar. Primenta har allt du behöver.

somebody
somebody 4 år sedan GUIDE - Montera själv - GUIDE (329 svar)

Ja det blir ju aningens värre att få bort skiten men om man värmer skallen på skruven med en lödkolv så går det oftast lätt! Det andra är nog ett större problem om man använder den där sega massan som kommer ur dom där dubbelsprutorna men med en mer lättflytande historia blir hålet mer marinerat än fyllt av lim och då finns det inte så mycket som kan tryckas upp.

somebody
somebody 4 år sedan GUIDE - Montera själv - GUIDE (329 svar)

Det är väl ingen skillnad på att skruva i trälim och epoxy som inte har härdat? Inte vad jag har märkt i vart fall men då har jag bara använt lättflytande historier som är tänkta till laminering och liknande. Mest för att laga topsheets och liknande där det är fint när det blöter upp ordentligt och inte härdar direkt men jag har även blaskat i skruvhål och inbillar mig att när det suger så pass bra så stärker det helt enkelt upp materialet mellan hålen en aning och inte bara får skruven att sitta in i helvete hårt.

somebody
somebody 4 år sedan GUIDE - Montera själv - GUIDE (329 svar)

Trä är ju poröst och nackdelen med att använda det där 5 minuters limmet är ju att det inte hinner suga speciellt mycket innan det härdar och därför mest bara blir en plugg i gamla hål där mer lättflytande epoxy stärker upp träet mer!

somebody
somebody 4 år sedan Flex pjäxor (16 svar)

Är det enda problemet att du blir trött i låren är ett gymkort en bättre investering än ett par pjäxor

somebody
somebody 4 år sedan Sprucken tådel NTN bindning (7 svar)

Bidningens utslösningsfunktion är väl mest en biprodukt av designen och något som bör tas med en nypa salt.

somebody
somebody 4 år sedan Sprucken tådel NTN bindning (7 svar)

Kontakta rottefella skulle jag ha gjort, dom brukar vara bra att ha å göra med.

somebody
somebody 4 år sedan Montering av NTN på rockerskida (5 svar)

Montera midsole efter strecket på skidan bara, konstruktionen på skidan är tänk att bindningen ska sitta där. Man kan ev flytta lite bakåt men att flytta så att ball of foot hamnar över märket på skidan kommer resultera i att du står väldigt långt bak.

somebody
somebody 4 år sedan Hur f-n går det till när en verkstad felmonterar bindningar? (35 svar)

Att montera bindningar rätt med butiksmall tar ungefär lika lång tid som att montera dom fel. Att lägga ett måttband över båda skidorna för att kolla så markeringarna stämmer överens med verkligheten tar ca en minut, att kolla så gummikuddarna på mallen sitter där dom ska när man plockar ner den från hyllan/väggen tar väl ca 10 sekunder och att dubbelkolla inställningarna när man flyttar över till den andra skidan tar väl även det ungefär 10 sekunder.

Har man därtill lite ordning i sin verkstad så ser man till att byta felaktiga eller trasiga mallar. Sen finns det ju som någon sa mallar som rent ut sagt är skit! Att montera fel beror oftast bara på ren lathet eller att personen som gör jobbet är korkad! Sen är såklart alla människor och fel kan det ju bli men det är ju inga större problem att göra allt man kan för att det ska bli rätt.

somebody
somebody 4 år sedan Vaxa hit och valla dit... glidvalla, sickla, borsta, vilken djungel.. (25 svar)

Rillning i all ära men orkar man verkligen lägga en passande struktur inför varje dag? En tryckande rill funkar men att skära in strukturen gör verkligen mer skillnad men då måste skidan planas varje gång har ändra rillen.

somebody
somebody 4 år sedan Köpt fel skidor? (24 svar)

Det ska inte flexa i skaftet på pjäxan utan det är benet som ska flexa! Klart 90 kan vara rätt om man inte har stått på ett par skidor på 17 år. Det finns andra parametrar än vikten att ta hänsyn till och jag trivs på allt från 80-130 beroende på tillverkare och pjäxmodell. Flex-index är ju inte direkt något standardiserat utan bara en siffra.

somebody
somebody 4 år sedan Vaxa hit och valla dit... glidvalla, sickla, borsta, vilken djungel.. (25 svar)

Nej det är bara själva mättningen som går till på det viset. Man vill ha ett belag som är så fullt med valla som det bara går helt enkelt och då väljer man ett mjukt paraffin t.ex swix CH10 och vallar in det under flera omgångar utan att sickla av det. Funkar såklart med hårdare paraffin också men en CH10a tycker jag blir mer lättarbetad. Låt skidan svalna mellan turerna bara. När man lägger glider så sicklar man mellan varje gång.

CH är helt enkelt ett paraffin utan något flour i medans LF har en mindre mängd fluor och HF en högre mängd. Priset skiljer därefter. Cera F är fluorpulver som inte bara är dyrt utan kräver ett järn som också det är dyrt för att värma in det på ett vettigt sätt.

Man kan hålla på i en hel evighet men frågan är hur mycket det gör och hur mycket man märker det när det inte finns någon klocka att jobba mot. Det blir nog mer mentalt skulle jag säga.

Till alpint hade jag nöjt mig med en CH10 en CH8 och en CH6

somebody
somebody 4 år sedan Vaxa hit och valla dit... glidvalla, sickla, borsta, vilken djungel.. (25 svar)

För den glade piståkaren finns väl inte så mycket att lära sig egentligen. Att mätta skidan kan vara vettigt och görs enklast med CH10 eftersom att den är mjuk, det är ju i princip vad du gör inför varje sommarförvaring men man kan gott värma in samma valla 3-4 gånger utan att sickla av den! Efteråt är det bara att lägga valfri glider och då eventuellt låg fluor om man så vill. Klossen det står LF på alltså, jag ser dock inte riktigt meningen med det utan upplever lika bra glid med CH paraffin. Borsta och polera kan man ju hålla på med om man tycker att det är mysigt och rogivande. Pulver och HF är inte ens att tänka på eftersom att det är svindyrt och bara är rent raceprepp. Jag har nog aldrig hört om någon som ens på längdskidor skulle få för sig att träna på pulver.

Att lägga struktur är ett annat kapitel och då handlar det helt enkelt om en grövre struktur för blötare före och en finare struktur när det är kallare. Inte heller något man behöver tänka så mycket på utan det räcke

somebody
somebody 4 år sedan När är bäst att åka till Riksgränsen? (18 svar)


Det kan säkert skilja från uthyrare till uthyrare och stället till ställe men det spelar ju ingen större roll när man utan förarbevis inte får framföra skotern utom en guidad tur över huvud taget och det är inte unikt för gränsen.

somebody
somebody 4 år sedan När är bäst att åka till Riksgränsen? (18 svar)

"Du som har körkort eller traktorkort, också kort som är utfärdade efter den 1 januari 2000, har rätt att köra snöskoter inom organiserad turistverksamhet om färden sker

i en grupp på högst tio förare.
under ledning av en person som har förarbevis för fordonet.
längs en sträcka som ledaren har bestämt i förväg."

Det där är alltså vad som gäller och det lär inte inbjuda till någon häftig offpiståkning. För att få köra skoter som du själv behagar så måste du ha ett körkort utfärdat före 2000-01-01 eller ett skoterkort!

somebody
somebody
somebody 4 år sedan När är bäst att åka till Riksgränsen? (18 svar)

Då är frågan, hur kör man en sherpa? Eller är tanken att sherpan ska köra dom ut i den så kallade backcountryn?

somebody
somebody 4 år sedan När är bäst att åka till Riksgränsen? (18 svar)

Jag tror inte att scouterna tar på sig sådana uppdrag faktiskt!

Scouter

https://d1u1p2xjjiahg3.cloudfront.net/fc1bca2b-9d34-4dbb-93d7-f475f2f62767_l.jpg

Skoter

http://www.adrenalinare.nu/Bilder/areskoter4.gif

somebody
somebody 4 år sedan Funkar dessa som telis? (2 svar)

Rocker på telis har samma fördelar som när man åker alpint och en G3 eller Cobra funkar definitivt och enligt mig till och med bättre!

somebody
somebody 4 år sedan Vilka krav gäller på lavinutrustning i alpera. (11 svar)

Sele behöver du bara om du ska klättra och ABS kan man väl använda om man vill. Något du dock helt säkert behöver är kunskapen att undvika laviner och i värsta fall använda den utrustning du har med dig!

somebody
somebody 4 år sedan Lag på snökedjor i Schweiz? (42 svar)

Oavsett vad din far säger så betalar man mer än gärna den där femhundringen när det verkligen behövs.

somebody
somebody 4 år sedan Lag på snökedjor i Schweiz? (42 svar)

Köp kedjorna i Sverige och träna på att kränga på dom ett par gånger, jag kan lova att det blir en behagligare upplevelse när man väl står där klockan 3 på natten i kräksnö och mjukisbrallor om man har koll på hur dom ska på. Kasta med ett par arbetshandskar också, och reflexvästar till alla i bilen.

somebody
somebody 4 år sedan Säsonga i Kanada - pris? (24 svar)

Jobb är nog inget större problem men däremot är det inte direkt höga löner så det är mer värt att knega ihop stålarna hemma och vara ledig istället.

somebody
somebody 4 år sedan Säsonga i Kanada - pris? (24 svar)

35-40 brände jag på 2½ månad i canada men då var boendet oförskämt billigt med strax under 400 cad per månad.

somebody
somebody 4 år sedan Besluts ångest samt ? På budget för en säsong. (6 svar)

Jag har alltid klarat mig på 30-40000 utan att leva speciellt sparsamt. Man kan kröka ett par gånger i veckan, käka nån pizza och bo helt ok om man inte väljer dom mest hypade orterna och om man stannar dec-april.

somebody
somebody
somebody 4 år sedan Skidor för puder i japan? (15 svar)

Radien är av mindre betydelse i massa puder. Jag hade nog plockat med en feting som är rev/rev typ powderboards och sen ett mer allround åk runt 115 i midjan. Känns som att om man släpar sig till japan så är merkostnaden för ett par skidor värt det.

somebody
somebody 4 år sedan Vad är detta? Skidbindningsmontering (3 svar)

Ser ut som ett splitkit från voilé eller i vart fall ett kit för att montera bindningar på en splitboard och har således inget med skidor att göra.

somebody
somebody 4 år sedan Nordens bästa liftburna offpist? (9 svar)

Stranda är bra när det är bra och totalt hemskt annars. Förra säsongen var katastrofal med en enbart en lift öppen hela vintern så jag skulle nog inte boka en resa dit med mer än typ 1 dags varsel.

somebody
somebody 4 år sedan Rookie på telemark - hilfe bitte! (43 svar)

Ska du inte tura så är 22 designs vice ett bra alternativ, bombproof jämför med R8 och O1

somebody
somebody 4 år sedan Rookie på telemark - hilfe bitte! (43 svar)

Hänga i pjäxor kan man göra när man inte orkar mer men kontrollen blir ordentligt lidande. Plöstryck är lika vettigt på telisar som på alpint.

Angående skidor så kör på det du gillar för vanlig alpin åkning, telemark med höga och hårda pjäxor skiljer sig inte nämnvärt när det gäller hur man upplever en skida.

somebody
somebody 4 år sedan Halvsäsong - funderingar (5 svar)

Skaffa ett jobb och ett boende utan kontrakt för hela säsongen och säg upp både boende och jobb i lämplig tid innan du drar. Du behöver ju inte nämna det när du söker

somebody
somebody 5 år sedan Hjälp mig hitta stället att säsongs på! (35 svar)

Skit i någon mindre genuin alpby och dra dit det hänger lite mer folk. Små byar och ett berg för sig själv är toppen i några veckor. Att bara ligga och stirra i taket ensam är inte så fett i 4 månader. Ta valfri känd ort då det är enklare att få jobb med mer ruljans på folk i byn och man klarar sig ofta på engelska. Vill man inte supa skallen av sig så kan man ju välja att gå ut utan att dricka eller avvika tidigare än resterande partyanimals!

somebody
somebody 5 år sedan Val av kablar på cobra (8 svar)

Vill du åka fort hårt och explosivt så brister det ju på pjäxorna mer än bindningarna.

somebody
somebody 5 år sedan Allroundskida för alperna (17 svar)

185-190cm, 115mm i midjan, lagom rocker, lagomt hård och en radie runt 35-50 meter så är du i mål, funkar till allt sen är det skitsamma vad som står på skidan.