Sökresultat

AndreasM
AndreasM 6 mån sedan Lavin i Meråker 16 dec 2018 (2 svar)

Jag åkte med i en liten lavin i Serre Chevaliere, det hade inte snöat på hela veckan vi var där och snön var riktigt hård. Skråar bort inom skidområdet och när jag åker över en liten kant släpper den vindförflyttade snön på andra sidan kanten. Såg inte ordentligt att det låg 2-3dm vindpackad snö där då det var skugga. Man ska alltid vara berädd på det oväntade och ha utrustning och träning för det. Karnske kan kännas lite dumt att åka med ryggsäck och transciever när man åker mest pist men händer nått så är det inte kul utan utrustning.

Vindförflyttad snö är lurig, råkade ut för det med skotern när vi körde på en led i snöstorm. Helt plötsligt var det 1-1.5m vindflyttad snö i en uppförsbacke som knappt syntes i den dåliga sikten. Räckte för att polaren skulle sätta fast skotern och välta. Nu var det inget problem då vi skottade lite och sen tog oss fram igen. Men det hade blivit kritiskt om man hade varit själv, inte hade haft spade och inte en skoter för lössnö som fixade det där.

AndreasM
AndreasM 6 mån sedan Tvätta skalkläder (10 svar)

Går utmärkt att tvätta men för Gore Tex eller liknande som har proröst membran ska man använda speciellt tvättmedel. Sen kan man tumla på låg värme och sen spraya på impregnering. Jag har kört NikWax produkter som finns på sportaffärer. Jag köpte på XXL men det finns säkert lite här och var.

https://se.tobeouterwear.com/skotselrad

AndreasM
AndreasM 7 mån sedan Omöjligt att hitta en vettig skidjacka (41 svar)

Min Tobe jacka har borttagbar huva och jag kör nästan alltid utan huva men har huvan i ryggsäcken för att ta fram om det är ruskväder. Tycker att luvan är skön om det är stormigt när man sitter i liften men ganska oanvändbar annars. Stör mig framförallt på huvorna som tar vind eller fastnar i saker. Kör en bra ansiktsmask istället.

AndreasM
AndreasM 7 mån sedan UCPA Buss eller Flyg? (26 svar)

Nedresan
Går på Fredagen om du ska åka buss. Åker du flyg kan du arbeta på Fredagen och sen sova hemma till Lördag morgon, ta det lugnt till flygplatsen. Dock är kruxet efter att du har landat att man behöver lasta ombagaget och sen åka buss. Är det nått strul som rasad väg mellan Grenoble och La Grave eller reparationsarbeten på nån tunnel drar timmarna iväg och du kan vara på centret runt midnatt.

Hemresan
Åker man flyg brukar man kunna åka förmiddagen innan man hoppar på transfern. Sen får man lasta av bussen och vänta en bra stund på flygplatsen innan flyget går hem. Men man är ändå hemma runt midnatt på lördagen och kan sova gott i sin egen säng och ha Söndagen hemma. Åker man buss är man hemma runt middagstid på Söndagen.

Är långa dötider med flyget som gör att resan inte går så snabbt som man kan tro. Dessutom lite bökigare med lavinutrustning och airbag i säkerhetskontrollen. Men flyget sparar mycket tid men drar mer bränsle än en buss.

AndreasM
AndreasM 7 mån sedan Rygg skydd, vilket lager? (7 svar)

Jag kör alltid ryggskyddet ovanpå understället. Behöver jag ett mellanlager så har jag det över ryggskyddet och byxorna så det är lätt att ta av om det blir förvarmt. Blir lätt varmt på ryggen med ryggskydd, framförallt i kombination med ryggsäck.

När det är varmt är det guld med öppningsbar ventilation på byxor och jacka som även funkar när man har ryggsäck på sig.

AndreasM
AndreasM 10 mån sedan Ryggskydd 2018-19 (1 svar)

Jag har ett hårt ryggskydd från Scott, vilket gör att det blir lite varmt på ryggen. Man får dessutom lite mer kylning på framsidan av kroppen pga fartvinden. Många ryggskydd är lite obekväma när man åker lift eller sitter i en bil då det åker uppåt mot nacken.

Jag har en skyddsväst när jag kör skoter och den ger mer djämn temperatur mellan bröst och rygg. Men den är sämre på våren då den gör bröstet varmare än ett hårt eller mjukt skydd på ryggen.

Tycker att det blir lite varmt med ryggskydd, framförallt i kombination med ryggsäck. Karnske är bättre med en ryggsäck med integrerat ryggskydd då det isf sitter utanför skalplagget. Men då har man inget ryggskydd när man åker pist utan ryggsäck vilket känns lite dumt. Sen fungerar väl ryggskydd inbyggda i ryggsäck lite sämre då de inte sitter lika bra på plats som ett som bärs närmre kroppen.

Men jag har hellre ryggskydd och svettas lite än att riskerar ökade skador vid ett fall. Leta efter ett med bra passform är mitt tips.

AndreasM
AndreasM 1 år sedan Riksgränsen (7 svar)

Snöläget är väldigt dåligt i år mot normalt norr om Hemavan. Tror det är anledningen till att de inte har öppet på midsommar som vanligt.

Är nog glaciär som gäller

AndreasM
AndreasM 1 år sedan Dalbello Lupo 130 C VS. Dalbello Lupo T.I. Plus I.D (11 svar)

Har tyvärr inte så mycket erfarenhet av mina Lupo T.I. Plus. Har varit skadad i år. Får du dem billigare än 130C så är det nog ett bra köp. Men som vanligt med pjäxor så är ju passformen allt.

De är lite knepiga att ta på om man inte sätter på sig innerskon först och snör den och sen kliver i skalet. Men gångläget känns mycket bra, speciellt om man plockar bort tungan.

AndreasM
AndreasM
AndreasM 1 år sedan Dalbello Lupo 130 C VS. Dalbello Lupo T.I. Plus I.D (11 svar)

Informationen jag fick är att dessa pjäxor är mycket lika. Tror 130C har fiberförstärkt bakkappa men annars ska de vara i princip identiska. Dvs Lupo 130C är i princip Lupo T.I Plus från året innan. Lupo Carbon har bakkappa i kolfiber och är ännu lättare.

Vanliga Lupo T.I (utan plus) har en helt annan innersko och sämre rörlighet i gångläget då den inte har demonterbar tunga och samma rörlighet i skaftet. Även fast jag tycker att denna innersko är trevligare att åka utför i jämfört med innerskon med snörning som är mer fokuserad mot att tura.

AndreasM
AndreasM 1 år sedan Device för att hitta varandra i skogen (13 svar)

När vi kör skoter så kör vi Garmin Rhino, radio som kan skicka position med en knapptryckning samt med fridluftskartan. Tyvärr har de slutats tillverkas och är ganska dyra begagnade, 2500-3000kr ungefär.
Är mycket bra att kunna ropa på radion och säga att man sitter fast och behöver hjälp, eller att man kommer loss själv om en stund.

Ett annat alternativ är BCA BC Link men då skickar man inte position. Samma sak med vanlig jaktradio men de löser iaf problemet med utebliven mobiltäckning.

Är ju såklart bra med transciever även för att hitta någon men räckvidden är tyvärr lite begränsad mot en radio. Man kan ju lätt hamna några hundra meter ifrån varandra om man inte märker när någon försvinner

AndreasM
AndreasM 1 år sedan Rotauf lavinboj, tillför det något? (12 svar)

Med vass lina kan det funka. Ligger man inte så djupt och kan dra linan genom snön så kommer man rätt. Frågan bara hur det funkar i hård lavinsnö.

Har bara hört på nån lavinkurs att det är många som missar kroppsdelar över snön eller att dra i en stav eller skida för att se om den fortfarande sitter fast i personen.

AndreasM
AndreasM 1 år sedan Rotauf lavinboj, tillför det något? (12 svar)

Kruxet är att den inte nödvändigtvis hamnar ovanför den begravda så man måste oavsett finsöka och sonda för att veta vart man ska gräva. Möjligtvis som ett mellansteg mellan ryggsäck och airbagryggsäck.

Men det finns en viss poäng, har ju hänt att personer har dött i laviner med kroppsdelar eller delar av utrustningen ovanför snön vilket man såklart ska kolla. Framförallt om man vet att personen gud förbjude saknar transciever.

AndreasM
AndreasM 1 år sedan Det här med pjäxor...2- resp 3-delsskal och friåkningspjäxor resp pistpjäxor - i pisten? (48 svar)


Kommer samma väg, från Krypton till numera Lupo. Är dock lite sugen på att testa wrap innerskon ifrån Krypton i mina Lupo då jag upplever den innerskon som bekvämare för allt utom turande. Har aldrig varit så nöjd med pjäxorna som med mina Krypton, men jag vill ha gummisulan och gångläget från Lupo.

Sitter Dalbello bra på din fot finns ingen anledning att välja nått annat bara för att Dalbello är tredel. Tycker att det är en konstruktion som har många fördelar mot

AndreasM
AndreasM 1 år sedan Det här med pjäxor...2- resp 3-delsskal och friåkningspjäxor resp pistpjäxor - i pisten? (48 svar)


Mina gamla pjäxor var Dalbelly krypton. Upplever att 3 dels har mer progressivt flex och är enklare att kliva i och ur.

Har inte upplevt nån skillnad på Wrap innersko och vanlig med avseende på andning. Däremot är wrap innerskon i kombination med tredelsskalet lättare att ta ur och torka ordentligt.

Passar 3 delsskalet dina fötter bra är det bara att köra på den. Den har några andra fördelar också

AndreasM
AndreasM 1 år sedan Salomons nya bindning S/LAB SHIFT MNC 13 (75 svar)


För att tura kräver den såklart tech, men den bör väl gå att åka på även med vanliga pjäxor även fast poängen då går förlorad.

Super intressant att byta ut min rambindning mot dessa, spara 545g per fot när man åker eller bär skidorna. Samt slippa lyfta bindningen om man ska tura. Samt troligen lägre ståhöjd än en rambindning.

AndreasM
AndreasM 1 år sedan Oakley prizm linser (10 svar)

Har Rose och den funkar bra förutom när det är soligt. När det är riktigt soligt är det skönt med en riktigt mörk lins som t.ex. black. Mellantinget är väl egentligen bara bra om man bara har ett par brillor.
Brukar ha med mig ett extra par i ryggsäcken. Är det en solig dag tar jag de mörka, annars de ljusa. Kan även vara skönt att byta om man är påväg hem sent på dagen då ett par mörka gör att man ser väl dåligt när det börjar skymma.

Mitt tips är att köpa Black om du har Rose.

AndreasM
AndreasM 1 år sedan Serre Chevalier vs Les Arcs v.4? (8 svar)


Lite irrelevant då ni redan har valt men iaf.

Har varit på båda ställena och centret är mycket trevligare i Serre och maten var bättre. Har också råkat ut för trapporna i LesArcs centret, men man vänjer sig smile

Tout Neige tar de inte med till La Grave, är bara Grand Trace som åker på utflykt två dagar. Samma sak i Les Arcs, då är det skidsafari Tarantraise som åker iväg. Tout Neige åker bara i Les Arcs eller över till La Plagne.

Åkningsmässigt upplever jag Serre ha större offpist ytor och bättre skogsåkning men mycket av dem är lite flackare. Det var kul åkning i Les Ar

AndreasM
AndreasM 1 år sedan Mammut Barryvox S ? (1 svar)

Är säkert en bra transciever. Jag har Element som är föregångaren till Barryvox.

Finns test här på freeride
https://www.freeride.se/test-mammuts-ny … arryvox-s/

Är viktigt att öva på att använda den också, lite övning gör att tiden det tar att hitta en begravd minskar ordentligt vilket kan vara skillnaden mellan att överleva eller inte.

AndreasM
AndreasM 1 år sedan ABS Ryggor Fläkt eller Flaska? (20 svar)

Jag har en The North Face Patrol ABS, min vän har Black Diamond Jetforce. Har inte märkt några problem med Black Diamond ryggan i vinter men vi har inte provdragit den.

Är nöjd med min ABS men den är ganska tung med stålpatron och det är lite meckigt att sätta i och ta bort utlösningshandtaget. Flyga var inget problem om man bara skruvar loss patronen, har korken och papper på att man får flyga med den.

Har du budget för en med fläkt hade jag definitivt köpt en sådan, de är dessutom lättare att plocka ihop än en ABS som måste vikas på ett speciellt sätt. Men nackdelen med fläkt är priset, man får ju en patron ryggsäck med extrapatroner för mindre pengar.

Stora nackdelen med lavinsäckarna är vikten och att det är betydligt mycket mindre plats i dem än en vanlig ryggsäck i samma storlek. Men man vänjer sig med vikten och det lilla pysslet runtomkring.

AndreasM
AndreasM 1 år sedan Resa med lavinryggsäck (23 svar)


Vore intressant att se hur stor skillnaden är. Känns inte helt orimligt att 300bar Stålpatron och 340bar Kolfiberpatron har mer kraft initialt än de enstaka bar i tryck som fläkten i Jetforce kan skapa. 300bars tryck i patronen faller dock snabbt, men frågan är vad resttrycket är i en Airbag när den är uppblåst? Hittade en uppgift på att trycket är 0.1 bar (över atmosfär) i en upplåst airbag dvs inte speciellt högt. Det kan fläkten också skapa utan problem...
https://www.abs-airbag.com/us/abs-system-

AndreasM
AndreasM 1 år sedan Resa med lavinryggsäck (23 svar)

Handbagage med tub urskruvad och handtaget urkopplad. Är bra att ha skrivit ut intygen där det står att du får ta med den på flygplanet. Till Usa får du inte flyga med gaspatron, annars ska det gå.

Tänk dock på att ta ur spaden och sonden ur lavinryggan om du tar den som handbagage och packa dessa saker i ditt incheckade bagage istället.

https://www.freeride.se/tips-trix-pa-re … avinrygga/

AndreasM
AndreasM 1 år sedan "En riktigt bra deal!" – Eller cykeln på köpet! (277 svar)


Köpte en sådan.
BCA B-1 EXT Lavinspade (Färg: Blue) 199kr
Hittade en sond också
BCA Sond Stealth 240 (Storlek: 240 cm) 179kr

Har iofs 3 spadar och 2 sonder nu men det är bra att ha extra. Bekvämt att ha en sond och spade på skotern också förutom i ryggsäcken som används för både skidor och skoter.

AndreasM
AndreasM 1 år sedan Soloveckor med UCPA. Någon med erfarenhet av detta? (27 svar)

Hej,

Jag var nere under soloveckorna för nått år sedan. Jag åkte iofs med två andra men min uppfattning var att det var en hel del personer som åkte ensamma som var klart sociala. Mer än en normal vecka då det tenderar att bli många små grupper som håller ihop.

Du kommer med största sannorlikhet inte vara den enda familjefadern som är 40+ under någon vecka. Är troligen fler i samma situation under soloveckorna. Är lång ifrån nån singel dejting resa med bara folk i 20 års åldern. Min uppfattning är att de flesta är runt 30 och av olika anledningar åker själva.

Att ens normala umgänge inte vill åka på liknande resor som en själv är en dålig anledning till att stå över. Åk själv istället, du lär säkert känna någon som du trivs bra med som du kan boka nästa års resa med. Håller med om att åldern har förskjutits uppåt, är långt ifrån bara ungdomar på resorna.

AndreasM
AndreasM 1 år sedan UCPA Buss eller Flyg? (26 svar)

Jag har bara flygit. På Lördagen spelar det mindre roll då man inte hinner åka nått på Lördagen oavsett. Motiveringen för min del har varit att kunna arbeta på Fredagen och att komma hem sent Lördag kväll istället för på Söndag kväll.

Har pratat med folk och det beror rätt mycket på varit i Sverige du bor. Från södra Sverige tar bussresan betydligt kortare tid än från Stockholm.

Är alltid trevligt att lära känna lite folk även om man inte är i samma grupp.

AndreasM
AndreasM 1 år sedan UCPA - Harmonisering i Telemark Offpist Expert (8 svar)

Brukar göras nån form av harmonisering på Måndagen som är första dagen med guide. Så behövs det så blir man nedflyttad. Skulle hellre sikta lite högt än lågt om du är berädd att få jobba lite men å andra sidan utvecklas som åkar betydligt mer.

Skulle säga att det mer handlar om kondition än absolut åkskicklighet vilken grupp du ska välja. Har du bara konditionen så orkar du även om de andra i gruppen har lite bättre teknik. Är kombinationen sämre kondition och sämre teknik som blir förödande jämfört med de andra i gruppen. Då hamnar du efter på vandringar och har då dåligt med energi utför.

AndreasM
AndreasM 1 år sedan UCPA v.1 offpist. Bäst alternativ (29 svar)

Har haft riktig oflyt med snön de senaste tre åren. Men man har ju fått mycket träning på att åka uppkörd offpist i solsken iaf smile

Jag har kört Tarentaise i Les Arcs och Grand Traces i Serre Chevaliere och skillnaden mot normal offpist eller expert offpist är att man åker iväg till annan ort två dagar vilket brukar vara trevligt. Min uppfattning är att alla offpist grupper åker på ungefär samma ställen i hemmaskidområdet men de mer avancerade grupperna har högre tempo och gör någon lite längre vandring. Är iaf intrycket man får när man pratar med folk i andra grupper om vilka åk de har gjort. Men det beror mycket på vilka du delar grupp med.

AndreasM
AndreasM 1 år sedan UCPA v.1 offpist. Bäst alternativ (29 svar)

Skulle säga baserat på tidigare två år i Serre Chevaliere att V1 är väl tidigt för att det ska finnas en bra bas att åka offpist på. Har varit i Serre Chevaliere V4 två år och då var det snöfall v2-3 som gjorde att offpisten var okej om än uppåkt. Tidigare år har det varit riktigt tunnt med snö runt jul.

Valde förra året att åka till Les Arcs v7 för att vara säkrare på en bra bas vilket funkade bra, hade dock oflyt och fick en vecka utan snöfall och bara sol. Centret i Les Arcs är i sämre skick än Serre.

Om du ska åka v1 så sikta på en ort på hög höjd för att säkra en bättre bas för offpiståkning. I min värld är det Chamonix/Argentiere.

AndreasM
AndreasM 1 år sedan Rambindning (16 svar)

Rambindningarna har ju en led i framkant på ramen som borde göra att skidans flex inte påverkas nämnvärt. Däremot ökar de ståhöjden mot skidan vilket är negativt för åkkänslan. De flesta rambindningar är också rätt tunga vilket jag tycker påverkar åkkänslan lite negativt.

Är samma sak på Tech bindningarna med leden men här har man nackdelen med mindre elasticitet i bindningen och ev tjuvsläpp på hårt underlag.

Vad du ska välja beror mest på hur långa turer du ska gå och om fokus är på turen eller åkningen,

AndreasM
AndreasM 2 år sedan Tips på smal och styv tech-pjäxa till nästa säsong (24 svar)


Du kan ju också prova vanliga Dalbello Lupo T.I som har en annan innersko. Det går att byta låset till tungan till ett borttagbart som på 130C. Kruxet är att du inte får en innersko med snörning som nog är lite sämre att gå med men å andra sidan är bättre utför. Du tappar väl iofs lite vikt på det också...

AndreasM
AndreasM 2 år sedan 2018 års skidnyheter! (70 svar)


Hittade lite mer information här. Ser intressant ut med borttagbar tunga på alla modeller samt tech inserts på alla. Får nog bli nått sådant till nästa år om man inte lyckas hitta Lupo TI till bra pris i vår.
https://innovation.ispo.com/dalbello/pa … po?lang=en

AndreasM
AndreasM 2 år sedan Åker med ucpa (19 svar)

Pjäxorna kan du ju ta i det incheckade bagaget eller som handbagage sålänge vikten inte blir förstor.

Det som kostar extra är skid och pjäxbag, landar på runt 600kr tur och retur.

Skidor får du beroende på vilken grupp du är med i, offpist grupperna brukar ha Rossignol Soul 7 eller Sin 7. Åker du i offpistgrupp får du även låna ryggsäck med spade, sond och transciever.

Pistgrupperna får nån form av smalare Rossignol skidor som inte har sett ut som allmountain i mina ögon. Går absolut att åka pist med men inte nått optimalt för offpist utflykter.

AndreasM
AndreasM 2 år sedan airbag (abs) - på flyget? (107 svar)


Mmm. Verkar ju inte vara bestämt om patronen ska vara inskruvad eller ligga löst i väskan. Men har man med korken kan man iaf plocka loss eller sätta dit patronen beroende på dagsform på flygplatsen.

Att patronen ska vara i lavinryggan och att utlösningshandtaget ska vara bortkopplat är iaf helt säkert.

AndreasM
AndreasM 2 år sedan Transciever/Sond/Spade - Handbagage? (5 svar)

Jag blev stoppad i säkerhetskontrollen på Grenoble med min spade och sond i ryggan. Hade glömt att lägga dem i det incheckade skidbagaget. Som tur är gick det att checka in dem utan extra kostnad. De har en monter med bland annat spade och sond som exempel i ankomsthallen. Transciever är inget problem att ha i handbagaget vad jag vet. Har iaf haft det flera gånger.

https://www.freeride.se/img/photo/n/cc43890b90043ab1b4c787e4a7827b81.jpg

AndreasM
AndreasM 2 år sedan Nya flight deck immar igen! (47 svar)

Är för övrigt i princip omöjligt att montera en lins utan att få fingeravtryck på insidan. Brukar ha med mig två par för att kunna byta men det är hyggligt svårt att lyckas torka ett par ute på berget, har provat i innerfickan på jackan men det funkar sådär.

AndreasM
AndreasM 2 år sedan Snöläget i Alperna 16/17 - är vi på väg mot en katastrof? (74 svar)

Verkar vara lite standard. Har varit i Serre Chevaliere V3 eller V4 de senaste två åren. Har varit dåligt med snö fram tills efter jul och sen har det kommit endel i början på Januari. Basen har varit lite väl tunn även uppe på höjd.

Fegade lite i år och bokade V7 i Les Arc för att ha lite mer tid att bygga på snölagret.

AndreasM
AndreasM 2 år sedan el/värme googles (11 svar)


Blir en klar skillnad mellan skidåkning och skoteråkning då skoterhjälmen har hakskydd, detta gör att utandningsluften tenderar att åka upp mot glasögonens utsida. Samt att en balaklava kan göra att utandningsluften går upp på glasögonens insida.

Hade stora problem med imma på mina Oakley Crowbar när jag åkte skoter, vid skidåkning har det fungerat bra förutom om man har lyft upp dem på en blöt eller snöig hjälm. För min del blev det bättre med en balaklava som riktar utandningsluften mer nedåt. Jag har en FXR blackout balaklav

AndreasM
AndreasM 2 år sedan En äventyrsbil blir till (174 svar)

Kul projekt, ska följa detta. Roligt att nått intressant händer här även under sommarhalvåret.

Hur gör du med värmen? Vattenbaserad värme är helt klart att föredra framför luft. Sen är det bra med någon form av vattentank även fast denna bil bygger på att det finns toalett och duschmöjlighet någonstans i närområdet.

Glöm inte heller ventilation, blir halvtrist miljö i bodelen annars.

Tror att det kommer att funka kanon med solpanelen om det inte är vinter

AndreasM
AndreasM 3 år sedan Reatråd våren 2016 :) (11 svar)


Tack för tipset, passade på att köpa en. 3500kr inklusive stålpatron är riktigt bra pris.

Känns vettig men den är inte jättestor invändigt och har ingen dedikerad plats för vätskesystem. Ska dock inte gå på nå längre turer så den ska nog fungera bra för mig. Blir dock rätt full med bara ett förstärkningsplagg och säkerhetsutrustningen, klart rymligare med min tidigare 32l väska utan ABS systemet.

AndreasM
AndreasM 3 år sedan La Grave glaciär fara? (5 svar)

Bidrar med en bild från P3 dvs 3200m nivån den 28:e Januari i år. Man ser sprickorna långt ner och att det är dåligt med snö
https://www.freeride.se/img/photo/n/01cd09433cd3210083f700ed86aa8482.jpg