Sökresultat

KaptenStofil
KaptenStofil
KaptenStofil 10 år sedan Våga säga nej till "spritfesterna" (73 svar)

Åter igen hamnar förmiddagskaffet i vrångstrupen. Forumet på den här glada hemsidan är fullt av trådar där det diskuteras huruvida minderåriga kan komma in de olika nöjesetablissemangen som finns i fjäll- och alpbyarna runt om i Europa. Det diskuteras helt öppet om hur det är med fylla och oredlighet på skidresor riktade till skolungdomar.

En skidresearrangör med ett namn snarlikt det för drog- och alkoholproblemrelaterade musikbandet Rolling Stones hymlar inte på sin hemsida. Samtidigt som det visas bilder på alkoholdrycker och skrivs om ösigt uteliv, söker skidresearrangören volontärarbetare för affischering på just gymnasieskolor.

Detta busliv är något vi måste kväva i dess linda. Några av oss såg hur det urartade på 1980-talet då kvällsbladens löpsedlar på vintrarna var fulla av rubriker som "svenska ungdomar förbjudna i alperna" och  "svenska skidåkare löpte amok på hotell". Vi anständiga fjällmänniskor vill inte mötas av skyltar så som "Svenskar och hundar gör sig icke besv

KaptenStofil
KaptenStofil 10 år sedan Inför regler för barn under 18 år (145 svar)

Jag riktar mig till de vuxna medlemmarna i detta skidforum. Det talas runt om i samhället hur vi ska skydda våra barn och ungdomar från allt det onda som det elektroniska informationssamhället medfört. För många föräldrar har det blivit en självklarhet att barnen inte får nyttja internet ensamma. Detta skulle kunna vara en lösning även för Freeride. Barn och ungdomar får endast använda hemsidan i vuxnas sällskap. Då kan de vuxna direkt förklara för barnen vilka faror som de diskuterade aktiviteterna innebär.

Det skulle också vara bra om det infördes en vuxendel på Freeride, där vi vuxna kan diskutera fjällfärdsel utan att de juvenila medlemmar ska exponeras för risktagandet.

Med hopp om bättring,

KaptenStofil
KaptenStofil 10 år sedan Inför regler för barn under 18 år (145 svar)

Jag förfasar över den låga åldern på deltagarna i diskussionerna på den här internetsidan. Är verkligen era föräldrar och förmyndare medvetna om den farliga livsföring ni ska lättsamt skriver om i de så kallade trådarna?

Att fara med skidor utanför markerade nedfarter är farligt. De stora hopp som skidanläggningarna numera tillhandahåller är utan tvekan också mycket riskfulla att fara i. Fjällsäkerhetsrådet borde lämpligen införa åldersgräns på sådana och dylika aktiviteter.

Freeride bör därför föregå med gott exempel och sätta en åldersgräns på 21 år, eller i alla fall 18 år. Om inte så bör i alla fall föräldrars och förmyndares underskrifter inkrävas innan barnen får tillgång till denna högrisklivsstilshemsida.

Med hopp om bättring,

KaptenStofil
KaptenStofil 13 år sedan Lavinsändare/mottagare, en dödsfälla (41 svar)

Bäste herr Magnus76, ett alldeles utomordentligt förslag på min ära!

Självklart så ska också hjälmar och så kallade ryggskydd förbjudas. Det är bara att konstatera att också sådan utrustning ökar ungdommarnas risktagande och faktisk mer säljs som en modefluga istället för att på riktigt öka säkerheten bland utförsåkarna. Se bara på hur de så kallade ryggskydden var utformade då flugan slog igenom, har verkligen skidåkare 30-35 cm kortare ryggrad än motorcykelåkare?

Herr Centralbyråkrat, visst har herr Tremper rätt i sin text kring "stupid line" men att som du skriva upp hans bok till den främsta för tillfället måste väl ändå vara en överdrift. Den nordamerikanska lavinforskningen har helt snöat in på problematiken kring variatoner i snötäcket och har fullständigt glömt sin historia. Nä, den bästa lavinboken är och förblir så: Snowstructures and Ski Fields av G. Seligman från 1936. Väl avvägda tankar kring ämnet och mycket fina illustrationer.

Med hopp om bättring,

KaptenStofil
KaptenStofil 13 år sedan Lavinsändare/mottagare, en dödsfälla (41 svar)

Så här i sportlovstider förfäras jag av alla dessa lavinexperter som press och media skramlar fram ur dammiga vrår.  Den här insändaren skulle kunna handla om ett ifrågasättande av deras "expertskap". Vilka krav ställer egentligen Sveriges Television, Dagens Nyheter och andra media på sina sakkunniga? Men i förhållande till deras eventuella brist på kompetens så är deras numera evigt hamrande budskap långt mycket värre. Budskapet "bär alltid spade, sond och transciever" är för unga utförsåkare en dödsfälla.

Då dessa ungdommar börjar använda så kallad lavinsäkerhetsutrustning så ökar automatiskt deras risktagande och de far över långt mer farliga sluttningar än de annars skulle ha gjort. Med sin lavinsändare/mottagare innan för vindjackan så tror de att de är odödliga, därför bör all försäljning av lavinsändare/mottagare förbjudas omedelbart.

Den hjältemodige fjällräddaren Sten Lindgren förespråkar lavinsnöret och jag skulle här vilja slå ett slag för detta lavinräddningsverktyg.

KaptenStofil
KaptenStofil 13 år sedan JL, en högst oansvarig klädestillverkare. (17 svar)

I min upprördhet har jag tagit fel på klädesmärke.

Efter att i lugn och ro nagelfarit skidåkarekläderna från JL kan jag enkelt konstatera att ett samarbete med den anrika föreningen STF måste ha ägt rum. Det är med stor glädje jag konstaterar att jackan "Damon Fast Forward with Coyote Fur" är påtagligt lik den klassiska svenska fjällanoraken. Den vindstyva struten har till och med försetts med pälskrage. Den är sydd i klara färger som lätt återfinns av Fjällräddning och SLAO Skidpatrull. Tyvärr är färgerna aningen feminina för att höra hemma i den krävande fjällterrängen.

Som tidigare nämts är det märken som Oakley och Burton vilka har upprört mitt fjällsäkerhetssinne. Vi kan dock inte beskylla snöbrädeskulturen för angreppet på den svenska fjällsäkerheten. Svenska skidklädestillverkaren Peak Performance syr tyvärr kläder i det förkastliga kamoflagetyget. Dekadens på min ära, då detta företag tidigare sytt fjällkläder i signalrött och härliga flanellskjortor att bära under anorak

KaptenStofil
KaptenStofil 13 år sedan JL, en högst oansvarig klädestillverkare. (17 svar)

Då jag under en resa till Storvallen stannade till Åre för att införskaffa den senaste fjällkartan från Lantmäteriet kom jag att få se det senaste inom idrottsuniformer för skidåkare. Med mycket upprörda känslor har jag turat i helgen och fortfarande blir jag arg när jag tänker på vad jag såg. Hur kan Fjällsäkerhetsrådet och Skidsäkerhetsrådet tillåta dylika dresser? Om dessa ungdommar, så kallade "jibbers", skadar sig i snön, hur ska då Fjällräddningen och SLAO Skidpatrull kunna återfinna dem? Dagens skidklädsel sys av så kallade kamoflagetyger som mig veterligen mest hör hemma i det gamla anrika Fältjägareregementet!

Med hopp om bättring,

KaptenStofil
KaptenStofil 13 år sedan Skidinstruktör, vad är detta för trams! (20 svar)

I veckan har jag försökt boka in mig för vinterns teknikträning tillsammans med en Skidlärare. Då jag bad att få veta min blivande skidlärares kompetens fick jag höra något trams om skidinstruktör i olika nivåer från något som kallades SPS eller den idéella föreningen Friluftsfrämjandet. Vad har hänt här? Jag vill få min teknikträning från en proffesionell yrkesman och inte någon idéellt utbildat skolungdom. Förr i tiden krävdes det att man var minst Gymnastikdirektör för att få gå upp på Skidlärarexamen. Nej, i år förlägger jag min teknikvecka i Österrike där det fortfarande går att hitta riktiga skidlärare med sinne för ordning och reda!

Med hopp om bättring,

KaptenStofil
KaptenStofil 13 år sedan Goda förebilder åt er förtappade. (10 svar)

Äntligen fick vi se unga, friska och vältränade män i välsittande skidkläder. Är det inte fröjd att världscupen äntligen dragit igång igen så att vi åter kan påminna oss om att riktig skidåkning inte på något sätt handlar om knarkrelaterade subkulturer utan om hälsosamma ungdommar som medelst kraft och balans kämpar på de branta sluttningarna! Detta vill jag påpeka är skidåkningens riktiga väsen, inte något friåkningstrams med säckiga kläder och drogproblem.

Med hopp om bättring,

KaptenStofil
KaptenStofil 13 år sedan "Fun parks", detta otyg! (72 svar)

Unge herr Nojlas,

Du en poäng i ditt svar. Om vi samlar detta busliv och drogproblem till en och samma plats blir det ju förvisso lättare för polismakten att övervaka dessa subkulturer. Men i övrigt anser jag ändock att dessa "parker" är av ondo!

Med hopp om bättring,

KaptenStofil
KaptenStofil 13 år sedan "Fun parks", detta otyg! (72 svar)

När ska SLAO:s skidpatrull ta tag i problemet med dessa så kallade "parker", fulla med hopp och andra olycksframkallande hinder? I en tid inte allt för länge sedan var Skidpatrullens säkerhetstänkande klart högre och man såg ofta hur dess personal skottade ner alla eventuella hopp och gupp som busungar gjort som rena fällor åt oss seriösa skidåkare. Det är med förfäran som jag tvingas se att dessa "parker" numera ska byggas på varje skidort i landet. Vi riktiga skidåkare som njuter av fria vidder och mjuka backar riskerar ju att ofrivilligt hamna i en sådan park. Kan inte doktorer och Landsting inför kommande vinter göra ett upprop mot dessa då antalet skador måste vara skyhögt i anslutning till "parkerna"?

Med hopp om bättring,

KaptenStofil
KaptenStofil 13 år sedan POSSE 18 års gräns (6 svar)

Jag anser att ni borde ha 21 år som åldersgräns på samtliga visningar då annars ungdomarna kan lockas till riskaktiviteter som de inte behärskar!!!

Med hopp om bättring,

KaptenStofil
KaptenStofil 13 år sedan Skistar, var kan jag hämta ut min liftbiljett? (4 svar)

I morse var det inte helt utan att jag satt mitt morgonkaffe i vrångstrupen. I reprisen av Sverige Runt på SVT:s morgonsändningar (sedan Opp amarylis i P1 slutade sändas är jag hänvisad till andra program och media) visades ett inslag från den jämtländska fjällvärlden, närmare bestämt den f.d fjällbyn Åre. En fånigt leende lokalpolitiker invigde en ny tunnel där biltrafiken ska ledas i under en skidåkarbacke. Inte för att en lokalpolitiker kan bringa en luttrad medborgare som mig ur fattning men när priset för tunneln nämndes så kunde jag inte annat än uppröras, 70 miljoner varav 35 miljoner kommer från Vägverket. Hur kommer det sig att ett statligt verk bygger en skidanläggning åt ett kommersiellt företag? Jag kräver att Skistar ger mig en liftbiljett gällande för den kommande vintern så att jag kan inspektera min egendom så som svensk skattebetalande medborgare!!!

KaptenStofil
KaptenStofil 13 år sedan Alpingaraget & Sport-Conrad, dessa Mammons tempel (30 svar)

Herr Jan, ditt namn antyder just att du fastnat i materialismens käftar. Om du som din profil anger bor i den svenska fjällkedjan hade du mötts av mycket mer respekt med namet Janne GS eller Janne S. Antalet dagar då den så kallade fetskidan går att utnyttja tillfullo i skanderna är ytterst få även om man ser till en längre tidsperiod. Dessa skidor är utvecklade för snöförhållanden som sällan uppkommer i Sverige. Detta är ett typiskt exempel på hur dagens skidåkare blir lyckliga av utrustningen de åker på och inte hur åkning egentligen känns. Nästa gång du kopierar fakta från Kalmarmuseums hemsida kan du också passa på att läsa övrigt text. Antalet kanoner var 126.

Bäste herr Hyllengren, det gör mig uppriktigt ledsen att läsa om din förstörda skiddag men dina nya skidor är inte den form av den utrustningsdyrkan som jag kritiserar. Förr i tiden hade dock arméns skidreparationssats från 1927 räddat en sådan dag.

KaptenStofil
KaptenStofil 13 år sedan Alpingaraget & Sport-Conrad, dessa Mammons tempel (30 svar)

Vart ska denna materialism leda skidåkningen till? Ända sedan Ingemar Stenmark började åka på skidor av märket Elan har den materiella cirkusen snurrat allt fortare. Innan herr Stenmark skördade sina lagrar så var det lugnt och skönt både skidaffärer och liftköer men sedan dess har det hörts ett upprepat tjat från alla dessa ouppfostrade ungar om att de ska ha den senaste skidåkarutrustningen. Det är med olust jag tänker tillbaka på snoriga näsor i jofa-hjälmar som med gråten i halsen snyftar om att de också vill ha Elan skidor. Och inte var sporthandlarna sena att utnyttja föräldrarnas oförmåga att säga nej till sina barn. Detta gjorde att en hel generation blev slavar under devisen "flest prylar vinner". Herr St Clair Renard måste ta sin del av ansvaret för detta. Nu när den förslavade generationen i sin tur börjar få barn ser vi i dessa ännu värre monster som inte bara ska flest utan också bäst utrustningsdetaljer, detta i form av så kallade "högtekonologiska material". Vart tog den

KaptenStofil
KaptenStofil 13 år sedan Förbjud svenska ungdomars resor till alperna (48 svar)

Jag ber om ursäkt för syftningsfelet. Jag avser att det är skidluffarlivet som är utan gangn för det svenska samhället.

Men om pengarna som omsätts i Åre verkligen kommer samhället till nytta kan bli ett framtida inlägg.

KaptenStofil
KaptenStofil 13 år sedan Förbjud svenska ungdomars resor till alperna (48 svar)

Till de centraleuropiska alporter bör vi också räkna den i sverige belägna fjällbyn Åre. Exploateringen av denna tidigare så gemytliga by har lett till att den i  dags datum mer liknar en alport än en svensk fjällby (mer om detta i ett senare inlägg). Det är sorgligt att läsa alla dessa inlägg om hur ungdomar planerar att leva det så kallade skidluffarlivet i den numera högst kommersialiserade fjällbyn som är helt utan gangn för det svenska samhället.

KaptenStofil
KaptenStofil 13 år sedan Förbjud svenska ungdomars resor till alperna (48 svar)

Nu får det väl ändå vara nog!

Hur länge ska diskussionen om svenska ungdomars dekadenta liv i de centraleuropeiska alperna få fortgå på Freeride? Personligen så tycker jag att det är högst olämpligt att fylla ett annars så bra forum för skidans främjande med alla dessa frågor om vilken ort man ska vistas i, hur man får arbete på någon av dessa orter och liknande (ja, ni som följer forumet vet ju vilken typ av inlägg som dominerar för tillfället).

Om Sveriges ungdomsminister kunde ta i med hårdhandskarna och förbjuda den här säsongsverksamheten och istället upprätta skidläger på fina gamla hederliga orter  så som Vålådalen och Storlien för alla dessa vilsna ungdomar. Då skulle vi slippa alla dessa inlägg och stället kunna hålla oss till kärnämnena för det glada utövandet av skidåkning.

Med hopp om bättring,