Sökresultat

steglund
steglund 2 veckor sedan Tågpriser i Japan? (11 svar)

Tack för svaren allihopa! Efter att ha kollat på Google Maps och i den angivna appen, fick jag bekräftat att priserna inte ligger i närheten av vad som angavs på hemsidan jag länkade till. Ett Rail Pass är inte billigare än en enkelresa.

steglund
steglund 2 veckor sedan Tågpriser i Japan? (11 svar)

Enligt den här sidan:
http://japansnowtriptips.com/japan-rail … port-deal/
...kostar det 300-400 USD att åka tåg från Tokyo till Nagano-området, enkel väg. Ett Japan Rail Pass för sju dagar kostar ca 250 USD. Om det stämmer, innebär det att en enkelresa på den sträckan kostar mer än ett Rail Pass. Kan det verkligen vara korrekt? Sträckan är kortare än Stockholm-Göteborg. 300-400 USD låter väldigt mycket.
Jag har försökt leta efter uppgifter om kostnader för tågresor i Japan, men de verkar inte sälja enkelbiljetter online i Japan. Alla sidor jag får upp, erbjuder bara olika varianter av Rail Pass.
Ni som har åkt tåg i Japan och köpt enkelbiljetter på plats - vad är en ungefärlig kostnad för att ta sig t ex från Tokyo till Nagano?

steglund
steglund 3 veckor sedan Tåg till Japan! (3 svar)

Ett intressant alternativ som jag funderar på själv, eftersom jag och min dotter planerar tillbringa tre månader i Japan nästa vinter. Finns det någon mer som har erfarenhet av den resvägen? Hur stor kan koldioxidvinsten förväntas bli, tro? Tåg är alltid bättre än andra färdsätt, även om de drivs av diesel eller "smutsig" el. Vad jag förstått är hela transsibiriska järnvägen elektrifierad. Färjan över Japanska havet (och eventuellt över Östersjön) är väl däremot inte speciellt klimatvänlig?
Insta-kontot har f ö två s: https://instagram.com/transsiberiatojap … 89qn6uafce

steglund
steglund 3 veckor sedan Japan (4 svar)


Naturligtvis! Tack för korrigeringen! Nu är det ändrat.

steglund
steglund 3 veckor sedan Japan (4 svar)

Jag tror du fick svar på det mesta i artiklarna som Vattendroppe länkade till, men jag kan komplettera med mina erfarenheter.

* Vilken plats är bäst. Hokkaido, Hakuba eller annat?
Vad som är bäst är väldigt subjektivt. Om ni vill ha partyliv på kvällarna och inte bara skidåkning, har jag en bild av att Niseko och Hakuba är i princip de enda alternativen värda namnet.
För mindre konkurrens om den orörda snön finns det andra ställen som är betydligt bättre - Okushiga Kogen, Geto Kogen, Myoko Kogen, Lotte Arai och till viss del Kiroro och Rusutsu. De tre sistnämnda domineras av stora, dyra och kitschiga lyxhotell. I Rusutsu går det att hitta några fåtal ställen med billigare boende, men då gäller det att vara tidigt ute.
För lite "vildare" åkning i liftburen men mer "obanad" terräng rekommenderas Tenjindaira, Hakkoda eller Kurodake.
När det gäller utflykter bortanför liftburna områden har jag dålig koll på vad som är bäst.
Om ni kommer till Geto Kogen kan jag guida er runt till go

steglund
steglund 3 veckor sedan Telemark (3 svar)


Kan vara värt att nämna att Nomad 105 finns i en Lite-version också:
https://skidad.com/icelantic/icelantic- … lite-2019/

steglund
steglund 1 månad sedan Norska offpisthålor? (6 svar)


Instämmer med föregående! Tack för ett utförligt svar @OleK.
Det bekräftar bilden jag har haft sedan tidigare. Många ställen som kan vara grymma, men de är ofta ännu mer väderkänsliga än vad som är normalt i fjällen. Det gäller förvisso de svenska orter jag nämnde också.

steglund
steglund 1 månad sedan Norska offpisthålor? (6 svar)

Vilka norska skidorter har bäst liftburen offpist, i kombination med den bästa och mesta snön? Kort och gott - vilka är de norska motsvarigheterna till Kittelfjäll, Riksgränsen eller Abisko?
En bra säsong är det nästan Japan-klass på snöfallen i västra Norge, men vilka orter håller måttet när det gäller att få varierad och rolig offpist med skaplig fallhöjd?  Väderleken kan också vara nyckfull i de trakterna, med plötsliga omslag till plusgrader och regn.
Tänkbara kandidater som jag kommer på är följande:
- Myrkdalen
- Röldal
- Narvik
- Stranda
- Gaustatoppen
- Sogn och Hodlekve
- Möjligtvis Oppdal
Vet i katten om något av de ställena bräcker de tre nämnda svenska alternativen, bortsett från att Kittelfjäll är beroende av stora snömängder som inte dyker upp varje år.
Har jag missat något ställe?

steglund
steglund 3 mån sedan Rocker (7 svar)

Sport-bittl säljer lite olika Völkl BMT-modeller ganska billigt. De skidorna är lätta och brukar få goda omdömen (men de är i kolfiber och inte glasfiber).
Den här skidan ligger inom det angivna bredd-intervallet:
https://www.sport-bittl.com/en/voelkl-b … 97267.html
...och här har vi en ännu billigare, men bredare:
https://www.sport-bittl.com/en/voelkl-v … 43544.html

steglund
steglund 3 mån sedan Resesällskap Georgien Gudauri V9 (50 svar)

Hur var det nu i Gudauri? Var det fin åkning? Mycket konkurrens om den orörda snön? Hur mycket folk, generellt sett?
En recensent på powderhounds satte uncrowded-faktorn till 2 av 5, vilket jag blev lite förvånad över: http://powderhounds.com/Europe/Georgia/Gudauri.aspx

steglund
steglund 4 mån sedan Var köpa Intuition? (21 svar)


Jag tror det har gjorts försök tidigare, men efterfrågan på separata innerskor är inte tillräckligt stor för att svenska butiker och distributörer ska kunna hålla ett sortiment. @GALSAC kanske vet mer?

steglund
steglund 4 mån sedan Vakuum Salomonpjäxor (8 svar)


Det är många fler pjäxor som går att köra enligt Fischers Vacuum-process än Fischers renodlade Vacuum-pjäxor, men Fischer ser inte med goda ögon på att deras utrustning används till pjäxor av andra fabrikat. Det är upp till butiken hur lojala de vill vara. Salomons Custom shell-pjäxor lär gå bra, vad jag vet.
Generellt sett fungerar Vacuum-processen bättre till att skapa mer utrymme där det behövs än för att göra pjäxorna tajtare, men det gör i alla fall viss skillnad.

steglund
steglund 5 mån sedan Resesällskap Georgien Gudauri V9 (50 svar)


En liten undran - är det inkl skidfrakt och vilket bolag åker ni med i så fall? Jag har planer på att åka dit med familjen nästa år och funderar kring om det kan vara lika bra att hyra på plats.

steglund
steglund 5 mån sedan Ge upp livet i Göteborg för ett liv i Östersund/Åre? (56 svar)

Ett par fundringar:
- Är hustrun insatt i planerna och konsekvenserna?
- Är inte frilufts- och framför allt alpinvärlden bland de mest materialistiska som finns?

steglund
steglund 5 mån sedan Vallning av snowboard. (2 svar)

Köp ett hyfsat billigt vallajärn, lite valla, en sickel och kanske en vallaborste. När du vallar brädan för andra gången, har du sparat in pengarna jämfört med att lämna in den.
Jag har även provat att köra med ett kasserat strykjärn, men de håller inte värmen med tillräckligt god precision.

steglund
steglund 6 mån sedan Reparera kraftigt repade stålkanter? (18 svar)

Nu kan jag meddela att säljaren och jag har kommit överens om en lösning som vi båda känner oss nöjda med. Några detaljer kring den tänker jag inte avslöja här.
Jag tror att båda två har tagit lärdom av det inträffade och att det därmed går att ha fortsatt förtroende för honom som säljare. Han hörde av sig på eget initiativ efter att ha sett diskussionen här och var beredd att göra rätt för sig.
Tack för övriga inlägg, åsikter och tips.

steglund
steglund 6 mån sedan Reparera kraftigt repade stålkanter? (18 svar)


Jag kan bekräfta att så har skett. Vi får se vad som händer. Dialogen kring vad vi kommer överens om är inget vi kommer att föra öppet här.

steglund
steglund 6 mån sedan Reparera kraftigt repade stålkanter? (18 svar)


Det är taget på sämsta stället. Alla fyra stålkanterna har runt skidans midja ett parti vardera på ca 3-5 cm som ser ungefär lika illa ut. Från midjan och bakåt är de generellt repade, men går att återställa genom en enkel slipning. Från midjan och framåt ser de fina ut. Frågan är hur mycket ett dåligt parti på 3-5 cm påverkar skidans egenskaper.

steglund
steglund 6 mån sedan Reparera kraftigt repade stålkanter? (18 svar)


Jo, så är det - jag åkte på en blåsning. Och tyvärr var det här på Freeride, så säljaren kanske läser det som skrivits här. Samma säljare som till de här pjäxorna: https://www.freeride.se/admarket/ad.php?id=150191

Tack för svaret @Bud66. Det blir till att lämna in dem, i så fall.

steglund
steglund 6 mån sedan [Köpråd skidor/pjäxor] Tagit mig ned för svart backe efter totalt 4 åkpass (5 svar)

Undvik ren nybörjarutrustning - om du köper något alltför enkelt kommer du snart att vilja uppgradera igen. Köp något som du kan utvecklas med, men du ska nog inte heller ge dig på värstingutrustningen med de styvaste pjäxorna och skidorna med detsamma.
Tipset ovan att börja med pjäxor är väl värt att lyssna på. Prova många olika pjäxor och nöj dig inte förrän du har hittat ett par som sitter riktigt bra på just dig. Passform på pjäxor är väldigt individuellt. Köp också gärna pjäxorna på plats på skidorten, så att du kan komma tillbaka och göra eventuella justeringar när du åkt några dagar. Se också till att få garantier om att det ingår.
Lycka till!

steglund
steglund 6 mån sedan Reparera kraftigt repade stålkanter? (18 svar)


https://www.freeride.se/img/photo/n/aa3f44c634c8bee688188a733267507e.jpg
https://www.freeride.se/img/photo/n/c4dbc797c1dd66991e2a6d1027d25a32.jpg
Svårt att ta bilder på så nära håll, men här syns en del. Ingen fullständig katastrof, men inte vad som förväntas av ett par skidor som bara ska vara använda en dag.

steglund
steglund 6 mån sedan Reparera kraftigt repade stålkanter? (18 svar)


Jag har påpekat saken för säljaren, ja, men han var ganska nonchalant. Nej, skicket framgick inte av annonsen. Naturligtvis börjar jag med att sätta hårdare press på säljaren innan jag drar det till domstol, om jag över huvud taget orkar ta det så långt.

steglund
steglund 6 mån sedan Reparera kraftigt repade stålkanter? (18 svar)

Tack för svaret!
Får väl lämna in dem för den åtgärden då och hoppas att det blir bra. Tyvärr måste en rätt rejäl bit slipas av för att ojämnheterna ska elimineras - kanske uppemot halva stålkanten där det är som värst.
Vi får se. Alternativet är att göra ett domstolsärende mot säljaren av fallet.

steglund
steglund 6 mån sedan Reparera kraftigt repade stålkanter? (18 svar)

Är det någon här som vet om det går att reparera stålkanter som har repats av så till den grad att det inte helt går att återställa en vass kant genom slipning? Jag åkte på en nit när jag köpte ett par begagnade skidor. "Använda en dag" visade sig betyda "Åkte med mina nya skidor på uselt underlag och vill få tillbaka lite pengar för dem". Alla fyra kanterna var kraftigt repade från midjan och bakåt och runt midjan var det totalt fyra avsnitt på 3-5 cm som var så avskavda att en skarp kant just där inte går att återställa genom att göra en vanlig slipning. Förmodligen påverkar det väl inte prestandan så farligt mycket, men jag gillar det inte. Stålkanterna sitter alltså på plats som de ska, men den yttersta kanten är rejält avskavd på några partier.

steglund
steglund 1 år sedan Storlek på Duke? (S/L) (15 svar)


Nu är den här diskussionen fem år gammal, men jag hade samma frågeställning och det kan vara intressant för eventuella framtida frågor. Jag skickade frågan till Marker och fick följande svar:

Det tolkar jag som att den övre gränsen för Marker Duke S alltid har varit 325 mm och inte 320 mm.

steglund
steglund 1 år sedan Skidprylar som kommer 2019 men som redan har läckt (44 svar)

Det verkar inte som att Ranger Free går att få i en Vacuum-version. Synd, även om vikten sannolikt hade blivit lite högre då.

steglund
steglund 1 år sedan Bredd på skidor (10 svar)


Expert och expert - det beror väl alldeles på vilken typ av expert en vill bli?

steglund
steglund 1 år sedan Hur skulle Volant Spatula stå sig idag? (2 svar)

Volant Spatula må ha varit en skida som revolutionerat synen på hur en bra lössnöskida ska se ut, men den var också i stort sett helt värdelös på alla andra underlag än just lössnö. Marknaden för en sådan skida är så klart ganska begränsad och mängden tydligt renodlade uppföljare från olika märken har varit ganska få (och kortlivade?). Full rocker förekommer på en hel del skidor, men omvänd skärning är rätt ovanligt.
Hur ser de allra mest utpräglade lössnöskidorna av idag ut, om vi talar enbart lössnö och inget annat än lössnö? Prestandan på hårt underlag är helt ointressant. Vilka egenskaper utöver skidans bredd och rockerprofilen är mest avgörande? Var Shane McConkeys tankar om omvänd skärning överdrivna eller håller de än idag? Hur skulle Volant Spatula stå sig mot dagens mest utpräglade lössnöskidor och vad är det som skiljer dem åt?

steglund
steglund
steglund
steglund 1 år sedan Hur syns storleken på Marker Duke? (5 svar)

Jag håller på att köpa ett par begagnade skidor med Marker Duke monterade på dem, men säljaren är inte säker på om det är stl S eller L. Står det skrivet någonstans på bindningen vilken storlek det är?