Sökresultat

eriC1
eriC1 1 månad sedan Tips samt utrustning för att Topptura (22 svar)

Tänk också på vilka människor du ska åka med. Enligt mig själv som större delen av tiden gör kortare turer på max 1000hm per dag i maximalt ett par dagar i rad, så föredrar jag lite bredare/längre skidor som hanterar all typ av åkning, framför något som maximerar höjdmeter per timme. Men skulle jag hänga med folk som bara kör superlätta lagg så skulle jag inte ha så kul alls, då jag skulle få kämpa som ett djur i jämförelse.

Jag går mkt på tur själv, eller med folk som inte är ute att slå rekord i höjdmeter/timme, så för mig är en bredare och längre skida roligare, då jag kan ha roligare på flera typer av underlag med bara en skida i bagaget. Jag har märkt stor skillnad trots tung skida genom att köra lättare bindningar, lätta pjäxor med bra gåläge, samt stighudar med bra glid och vikt.

eriC1
eriC1 2 mån sedan Vad gjorde du med din utrustning idag? (880 svar)

Slog mig nu när jag städade undan monterings-prylarna vad jag använde för lim. Köpte ett utomhuslim (D3) på clas ohlsson som jag även använt tidigare, det är ett utomhus/fuktbeständingt lim, men det är ju inte så kallad vinter-anpassad trälim, är de något att oroa sig för? Det är ju vattenbaserad, men tänker att mycket av vattnet dunstar när de torkar, eller är se risk att tätningen spricker vid minusgrader ?

Edit, verkar som att vinterlim är mer om man ska limma i minusgrader, men att när de väl är härdat i rumstemperatur så ska de inte spela alltför stor roll väl ute i minusgrader?

eriC1
eriC1
eriC1 2 mån sedan Vad gjorde du med din utrustning idag? (880 svar)


Hehe aa, fick en liten pulshöjning när jag såg det. Lurigt med topsheet ibland, ibland är ju även markering för monteringspunkt olika, så de gäller att man kollar på riktigt med tumstock och inte bara monterar.

eriC1
eriC1 2 mån sedan Vad gjorde du med din utrustning idag? (880 svar)

Fick äntligen i bindningen på skidorna. 3e paret jag monterar med pappersmall, och äntligen blev de som jag tänkt mig, helt jävla super-rakt. Jag gissar att dubbelkolla trippelmånga gånger med tumstock och vara lite känslig med skruvdragarn lönar sig!  Att förborra någon millimeter ner med en liten 2-3 mm träborr med spets för att hamna i krysset på pappersmallen innan man går på med riktiga borren för att guida den rätt, är fan tricket.

https://www.freeride.se/img/photo/n/054a4aea3eb809c960510c3d87f0f9c7.jpg

eriC1
eriC1 2 mån sedan Helgresa Alperna nu? (7 svar)

Från Milano Malpensa kan du ta billig Flixbus till antingen Turin eller Chivasso, därifrån har du tåg mot Aostadalen. Monterosa, Courmayeur, Cervinia, La Thuile, är alla orter som går att ta sig till rätt lätt. Från flygplatsen får du räkna med kanske 3-5 timmar om allt funkar som de ska.

eriC1
eriC1 2 mån sedan Torka pjäxor (21 svar)


Blir de verkligen helt torrt mellan skal och innersko med en sådan? Vet att vi alltid körde pjäxorna när jag jobba skiduthyrning i en sådan pjäxtork modell "stor", varje dag efter uthyrning, och ja dem blev ju torra i innerskon. Men lik förbannat när vi i slutet av säsongen skulle rycka innerskon ur 200 par pjäxor för att verkligen torka inför nästa säsong så luktade det förjävligt och hade möglat på typ alla par vi hade utanpå innerskorna.

eriC1
eriC1 2 mån sedan Torka pjäxor (21 svar)

Det slits garanterat mer av att ligga och ruttna i fuktigheten som blir mellan skal och innersko. Tog ut innersko varje dag på säsong i 2 år, klart innerskon är sliten, men de beror nog mer på att dem har 200 åkdagar än att man drog ut innersko.

Ta alltid ut innersko , och sedan sulan varje dag är mitt råd. Behövs ingen värme utan vanlig torr luft gör ofta susen. Om du skulle köra innerskon i pjäxtork någon gång, ta ut sulan, för där kan du sabba formgjutna sulor.

eriC1
eriC1 2 mån sedan Tips till ny i Alperna (3 svar)

Kombon smidigt och billigt är oftast svår, men håll koll på sista minuten priser hos någon researrangör isåfall.

Annars kommer man ju ganska långt genom att kolla lågpriskalendrar på olika flygsidor, google Maps för att leta reda på lokaltrafiken från flygplats till skidort, och Airbnb för boende väl på plats.

eriC1
eriC1 2 mån sedan Icelantic Nomad 105 (4 svar)

Jag köpte Lite-modellen av Nomad i 191. Har inte hunnit montera bindning än så inte hunnit åka, men jag är övertygad om att de är en bra allroundskida som man kan ha mkt kul på. Funderar du på 191an så bör du vara införstådd med att den är ca 5-6 mm bredare över hela skidan än och betydligt tyngre än vad Icelantic säger på sin hemsida. Detta gäller dock Lite modellen

eriC1
eriC1 2 mån sedan Bästa tiden för Riksgränsen? (13 svar)

Istället för att chansa på att pricka in ett snöfall så är väl Gränsen ändå mest nice under slasksäsong (maj-juni) ? Större chans till sol, möjligheter att se konturer och känna lite vårvärme? Dock är de bara min uppfattning, har aldrig varit där så tidigt på säsongen så puder har varit en möjlighet.

eriC1
eriC1 3 mån sedan Transfer Turin - Champoluc 16-23 mars (4 svar)

Det är ganska smidigt med tåg till Verres sen lokalbuss upp till champ.  Ca 15 euro per skalle totalt skulle jag tro .

Ni måste kanske ta en shuttle in till Turin,  men därifrån går tåget till Verres, som är byn i botten av ayas dalen. Bussar till champo från Verres går rätt ofta.
Förut gick även en buss direkt från Turin mot aosta som stannade i Verres. Kolla upp de

eriC1
eriC1 3 mån sedan Hudar till Salomon rocker 2 122 (4 svar)

På dem hudarna så monterar man top-spännet själv, och då kan man justera lite hur stor själva spännet ska vara för att passa olika bredder och former på tipen.

https://www.youtube.com/watch?v=W1cZRIafN5k

Så ja, jag skulle bli förvånad om det inte passade. Ett tips bara, se till att du monterar det så tajt som möjligt, så att huden ligger an mot skidan på ett bra sätt. Jag tycker personligen inte BD top-spänne på dem hudarna är speciellt optimala, då det blir en liten lucka mellan plasten och klistret där snö gärna kryper in.

eriC1
eriC1 3 mån sedan Tunnt mellanlager (10 svar)

https://woolpower.se/produkt/zip-turtleneck-200/

Kan vara ett av de bästa plaggen som finns i min mening. Är de kallt, kör en merino t-shirt under. Är de varmare, kör bara  tröjan, är de ännu varmare, dra ner dragkedjan.

Temperatur-spannet som ullfrotten är behagligt är mkt större än många andra plagg jag provat. Det binder mkt värme, samtidigt som de är sjukt luftigt. Jag äger några Icebreaker och Aclima underställ också, och dem är ju nice, men om jag ska ut någon dag och är lite osäker på hur stora temperaturvariationer de kommer vara så slår sällan Woolpower 200 fel.

eriC1
eriC1 3 mån sedan Göraalltskida- (17 svar)

Beroende på hur lång du är låter Icelantic Nomad 105Lite som en najs skida om du vill ha något lätt och lekfullt.  Jag köpte 191 cm varianten av den skidan men där stämmer inte måtten utan den är 111 midja och 600 gram tyngre än specad per par. Men klarar du dig på 181 cm så får du en lätt, lekfull och välbyggd skida.
Jag letade själv som fan efter en lekfull turskida runt 100-105 midja, och de enda som dök upp på min radar var Nomad105 lite,  4frnt raven och Moment Meridian tour, då jag utesluter alla skidor med mer spann än någon mm. Blev dock nomad då twin alltid är najs på allround skidor

EDIT! Såg nu att de var en gammal tråd wink

eriC1
eriC1 3 mån sedan Gaustatoppen (13 svar)

Snöläget är svårt att sia om, men mitten av mars är ju relativt tidigt, så de kan väl vara både puder och slask. Var där för några år sedan i mitten av april, och då fanns mkt snö kvar. Tältade lite nedanför själva Gaustatoppen, en bit nedanför skidanläggningen, så de var ski in/ski out.

eriC1
eriC1 4 mån sedan Borra nya hål i skidorna nödvändigt? (9 svar)

Förhoppningsvis tillhör han den skara män (majoriteten) som hela livet överdrivit sin skostorlek för att man har breda/höga/volymiösa fötter. Är hans fot verkligen 295-300 mm lång? Om så är fallet, ja då kanske de blir svårt, om foten är runt 290 mm lång, så kan han troligen utan problem pressa ner den i bredare 28.5 dojjor, och det finns många modeller som har BSL under 313 mm då. Finns även 29.5 pjäxor som har BSL under 313 mm (Dynafit TLT7 t.ex)

Vilken Dynafit bindning är det? Många modeller har ju lite justermån så den ska passa +- en storlek ungefär.

eriC1
eriC1 4 mån sedan Ont i foten av pjäxorna, hjälp uppskattas! (26 svar)


Ok, men ta å kolla längden i mm sen! Efter många år med å kränga kängor och hyra ut pjäxor så har man lärt sig att 90% av alla människor överdriver längden på sina fötter. Förhoppningsvis har väl dem som sålde pjäxan till dig tagit mått och vet vad dom sysslar med. Troligen är de väl något annat som strular förutom fel size, men alltid bra å börja med å kolla det problemet innan man börjar överanalysera allt annat smile

eriC1
eriC1 4 mån sedan Ont i foten av pjäxorna, hjälp uppskattas! (26 svar)


Har du en bred fot och normalt runt 48 i skor så är de troligen en ok pjäxa, om inte så är den troligen för stor både på längd och bredd och höjd.

eriC1
eriC1 4 mån sedan Lite snö i Italien (12 svar)

Verkar ju som det ska komma 20-30 cm nu i dagarna.
Har ni varit uppe på berget eller bara i byn? Alagna ligger ju sjukt lågt och inklämt mellan bergen så inte ofta det är så mkt snö nere i byn. Ibland kommer inget på Alagna-sidan, och dumpet kommer i Gressoney eller Champo istället.

eriC1
eriC1 4 mån sedan Ont i foten av pjäxorna, hjälp uppskattas! (26 svar)


Och din fot är hur lång och hur bred på bredaste stället?

eriC1
eriC1 4 mån sedan Ont i foten av pjäxorna, hjälp uppskattas! (26 svar)

Bränner låter ju som att foten glider runt alternativt dåliga strumpor. Vad kör du för skidstrumpa, hur lång är din fot i mm, vad är storleken på pjäxan,  vilken pjäxa har du, samt hur ser din fot ut?

eriC1
eriC1 4 mån sedan Problem/Funderingar med bredd på broms Dynafit (4 svar)

Hej, köpte ett par Dynafit ST Rotation 12 till mina Icelantic Nomad Lite 105. Problemet är att skidan inte är 105 utan 111mm i midjan. 120 mm broms fanns inte kvar , så blev 105 då jag tänkte att de borde passa.

Det finns gott om utrymme för 105 bromsen på skidan när den är utfälld, problemet är att när man trycker ner så bromsen åker upp så fälls den ihop ganska mkt, både upp och ihop, så i ihopfällt läge är den betydligt tajtare. Provade bara med handen att fälla upp bromsen som att man stod på den med pjäxa, och släppte ner bromsen igen, och det är ganska mkt som fatts då och bromsen tar i ganska mkt på skidan innan den fälls ut igen. Det går ju säkerligen att böja ut vingarna ganska mkt, men frågan är, som det ser ut när jag provar är det typ 5-10 mm som fattas på varje sida för att inte vingarna ska slå i skidan när dem fälls ut.

Är det någon som haft ungefär samma problem och kan verifiera att det kommer funka bra vid åkning sen, att några mm bändande funkar, och att broms

eriC1
eriC1 4 mån sedan Pricecheck, formerly known as "Vad i helvete?" (4344 svar)


Skönt att han ändrade priset, nu är den ju riktigt prisvärd igen! tongue
https://www.freeride.se/admarket/ad.php?id=151500

eriC1
eriC1 4 mån sedan Pricecheck, formerly known as "Vad i helvete?" (4344 svar)


Man måste ändå ge han lite cred. Den verklighetsuppfattningen om begagnade prylar var inte å lek med! Sådan optimism ser man inte varje dag i världen, thumbs up!

eriC1
eriC1 4 mån sedan Vad ska jag ta betalt för begagnad utrustning? (1 svar)

Det beror helt på skicket. Nypris när dem kom runt 2013 var väl runt 5500-6000 kr någonting. Har sedan dess reats ut på flera hemsidor långt under det.

Så allt från 500-1000 för ett slitet par, till kanske 1500-2000+ för ett par fräscha.
Storleken kan inte vara "22.5 cm ungefär", utan bör vara exakt något, och detta nummer står på sidan av pjäxan. Lycka till med försäljningen smile

eriC1
eriC1 4 mån sedan Toppturstips med tåg/buss (7 svar)


Leirvassbu. Dock bäst senare på säsongen. Tror de går buss ända fram bommen under våren men för att komma upp till fjällstationen med buss får du vänta till juni tills dem öppnar vägen. Har haft bra skidåkning in i juli där ! Det är västra jotunheimen så tar lite mer tid å ta sig. Annars östra har jag varit en del men inte lika spektakulärt som västra, dock finns en hel del å åka ändå.

eriC1
eriC1 4 mån sedan Toppturstips med tåg/buss (7 svar)

Jotunheimen går fint att ta sig med buss från Oslo. Väl där finns hur mkt som helst. Dålig koll på kollektivtrafik annars i Norge, men de flesta dalar går nog ta sig med tåg eller buss.
Annars är ju storulvån och sylarna en bra bas och går tåg nästan hela vägen fram+buss från Duved eller enafors sista milen. Men de tar ju sin lilla tid från götet, du kanske tänkte  närmare att dra över helgen?

eriC1
eriC1 5 mån sedan Köpråd varmt underställ (36 svar)


Det kommer lukta, jag fattar verkligen inte varför man gör underställ på det viset, det absolut enda positiva är att det kommer transportera fukt lite bättre, så ja det är väl nice om man typ kör vasaloppet eller sjukt svettiga aktiviteter och absolut inte bryr sig om lukt. Min flickvän köpte nåt Karii Traa ställ som var mestadels merino i, men någon kom på det smarta iden att lägga paneler av syntet under armarna och ryggen, så det stället är ju i princip värdelöst ur ett använda länge och lukt perspektiv.

Kör något med närmare 100% merino, eller som Woolpower gör i sina 200g frotte ställ, där det blandas lite syntet i, men att den hamnar på utsidan där slitage sker mest, och ullen hamnar nä

eriC1
eriC1 5 mån sedan Köpråd varmt underställ (36 svar)

Woolpower crewneck 200. Inte billigast men väldigt varmt för sin materialvikt, samt hållbar.

eriC1
eriC1 5 mån sedan Gå upp i storlek på pjäxa? (8 svar)

Du har nog garanterat en ganska volymiös fot om du tycker 24,5 är tajt för din 24,2 fot. Vet inget om pjäxan i fråga om den är lågvolym eller ej men troligen finns det pjäxor som passar din fot bättre.
Jag själv har en ganska smal, låg fot som är 282 mm, och skulle aldrig drömma om att simma runt i en 28,5 pjäxa (undantaget toppturs-tofflor), annars är det alltid 27.5 som gäller för min fot.
Så jag skulle tro att en bekvämare pjäxa i ditt fall är antingen en modifiering av dina nuvarande, eller en annan i liknande storlek som passar din fot.

eriC1
eriC1 5 mån sedan Kompis för turande i vinter (37 svar)

Jag brukar alltid dra ett par gånger per år till Storulvån på egen hand. Förra året var första gången jag hade tid och vädret på min sida för att dra till Sylarna, och jag fick rejäl mersmak på att göra fler turer där. Brukar oftast dra själv och alltid tälta, men ibland är de ju nice med sällskap smile

Hade varit coolt med ett större gäng, bygga tältcamp och ha lite "fjällfest mini" typ i april. Det är ju jävligt nice att tälta vid fjällstationerna, kunna betala en hunka per natt och ha tillgång till bastu, dusch och kök.

eriC1
eriC1 5 mån sedan mina fötter är storlek 42. kan jag köpa skor storlek 43,5 och använda tjocka strumpor? (5 svar)

Mät dina fötter i reella storlekar, dvs centimeter eller millimeter.
Jag gör en ren gissning på att din fot inte är 265 mm lång, trots att du säger att du har 42. (Rätta mig gärna om jag har fel, baserar uttalandet på att i min erfarenhet så har 9 av 10 människor betydligt mindre fötter än vad dem säger att dem har). Folk med köttiga klumpfötter har ju självklart ofta lite större storlek även om dem har en vissa längd.

Är dina fötter runt 275-280 mm skulle jag tror att ett par boots i 43.5 kan funka. Nu är jag dock inte expert på hur snowboardboots ska sitta, men man vill väl inte simma runt där heller.

eriC1
eriC1 5 mån sedan GUIDE - Montera själv - GUIDE (329 svar)


Nice! Tack för det, så ska de se ut smile

eriC1
eriC1 5 mån sedan GUIDE - Montera själv - GUIDE (329 svar)

Hello

Ska montera flera par skidor nu med Dynafit ST Rotation, det ska enligt utsago vara samma hålbild som Radical 2.0 då det i princip är samma bindning. Har någon monterat radical 2.0 och hittat en sjysst mall?

Enda jag hittat är denna:
https://www.wildsnow.com/backcountry-sk … 2-2015.pdf

Hade dock varit skönt med en med lite skalor på sullängd. Dock kan man väl göra själv, men känns lättare med skalan på längden printad, så man slipper 4 dubbelkolla allt var sjätte sekund vid montering. Bra förslag annars hur jag klipper isär den länkade mallen och på ett lätt sätt fixar så jag får bombsäkert rätt avstånd för flera olika monteringar med olika sulmått.

eriC1
eriC1 6 mån sedan Pricecheck, formerly known as "Vad i helvete?" (4344 svar)

https://www.freeride.se/admarket/ad.php?id=149922

Om jag inte minns fel är de där en Narvik från runt 2010-2011 nånting. Oavsett hur bra man tvättat och impregnerat under åren så håller det inte för evigt. Att någon ser det där priset som attraktivt, när man kan få förra årets top of the line skaljackor för samma pris begagnat, tvivlar jag starkt på.

eriC1
eriC1 6 mån sedan Angivna vikter/mått och faktiska vikter/mått - Vad är acceptabelt? (18 svar)


Bara vikten som stämmer in på mina krav där tyvärr. Sjukt mkt camber och minimal twin.
Whitedot Director däremot, där börjar de likna något! Tack för det

eriC1
eriC1 6 mån sedan Angivna vikter/mått och faktiska vikter/mått - Vad är acceptabelt? (18 svar)

Hej igen alla glada smile

Har nu varit i kontakt med Icelantic och skidans angivna vikter är tydligen inte baserat på verkligheten, så jag får finna mig i att dem är över halvkilot tyngre, eller skicka tillbaka och få pengarna tillbaka.

Saken är ju den att den skidan jag egentligen vill ha inte verkar finnas. Det jag vill ha är alltså en skida med typ 103-110 midja, låg eller ingen camber, twintip och under 2 kilo stycket. Finns denna skida i verkligheten, eller bara i fantasin på Icelantics hemsida? Har letat igenom vad jag kan komma på alla världens skidmärken, men inte hittat något. Får jag nöja mig med mitt köp helt enkelt, eller finns skidan någonstans där ute hos någon tillverkare? Enda jag hittat är Moment Meridan tour, men längden (187cm) är lite gränsfall i för kort iom. twin,  samt att priset och tillgängligheten i europa är svår.

eriC1
eriC1 6 mån sedan Lavinutrustning i Alperna? (29 svar)


Jag menar självklart inte att man ska röra sig långt bort från pisten bara för att det finns spår. Jag menar om man känner att man verkligen vill prova lite utanför så om man tar en sväng eller två någon meter (läs enstaka meter) utanför pisten i lutningar under 25° för att känna på lite fluff efter ett snöfall, så är man relativt safe.
På bilden du länka där folk åkt och b

eriC1
eriC1 6 mån sedan Lavinutrustning i Alperna? (29 svar)


Du kan utan tvekan få det grymt bra om du bara håller dig till pisterna. Du har ju hela Monterosa att utforska, och pisterna är breda, långa och oftast lite folk. Jag har gjort flera säsonger i området, och ja självklart var man där för offpisten, men vissa dagar ville man bara bränna i dem grymma pisterna. Just pisten från toppen av Alagna-sidan ner till Alagna är ju magisk! Ihållande brant första delen, 1800 höjdmeter av ren njutning. Extremt mkt åkning för liten tid i liften.