Sökresultat

iLd0tt0re
iLd0tt0re 2 år sedan Romme Alpin rustar ned? (39 svar)

Kokkaffe. Allt annat är nymodigheter som fjölen hittat på.

iLd0tt0re
iLd0tt0re 5 år sedan Marker Baron EPF v.s. Marker F12 Tour EPF (9 svar)

Det enda negativa med Marker Tour F12 är ljudet när man kliver i dem. I övrigt är det en riktigt bra bindning med bra åkkänsla och relativt sett låg vikt.

Baron känns dock betydligt mer solid men jag har svårt att se att det skulle ha någon betydelse i praktiken.

iLd0tt0re
iLd0tt0re 5 år sedan Jefla Sollyskräp (22 svar)

Känslan av att kliva i ett par STH16 är synonymt med kvalitet.

iLd0tt0re
iLd0tt0re 5 år sedan GS skidor för pistcarve och friåkning, hjälp och tips vid köp tack. (32 svar)


Körde denna skida nere i Stubai under den gångna helgen fast i 175 cm längd. Du kommer inte att bli missnöjd.

iLd0tt0re
iLd0tt0re 5 år sedan GS skidor för pistcarve och friåkning, hjälp och tips vid köp tack. (32 svar)

Jag har ett par 185 cm långa Völkl speedwall GS-skidor med 23 meters radie (damskidor) och jag tycker att de har ett väldigt begränsat användningsområde. Så länge underlaget är hårt och man åker fort så är de riktigt bra (inte helt oväntat) men om man kollar på hur det ser ut på många skidorter så är förhållandena annorlunda. Mjuk snö som blir uppåkt och hamnar i högar, barnfamiljer i fallinjen osv osv...

Jag skulle hellre kolla på en modern allmountainskida med tip rocker, ca 80 mm midja och 17-18 meters svängradie. De har ofta bra prestanda i pisten oavsett om det är hårt, manchester eller uppåkt samt att de fungerar hjälpligt utanför pisten också. Jag är personligen förtjust i Salomon Enduro RXT / XT 800 men det finns ju många andra liknande skidor i samma kategori.

MVH
Carl

iLd0tt0re
iLd0tt0re
iLd0tt0re 5 år sedan Skistoppers till Dynafit TLT Radical FT (4 svar)

Hej!

Med att den verkar mer robust menar jag att DIN-talet är högre, inget med utseendet att göra alltså. Ställer iofs aldrig bindningen högre än 10 oavsett så att gå på FT blir kanske onödigt. Det känns bara bättre att ligga lite mer i mitten av DIN-skalan än i ändarna.

iLd0tt0re
iLd0tt0re 5 år sedan Skistoppers till Dynafit TLT Radical FT (4 svar)

Hej!

Jag har ett par K2 Hardside som skall utrustas med Dynafit-bindning. Vill helst ha TLT Radical FT men de finns enbart med 110 mm bromsar hos SC. Radical ST finns med 100 mm bromsar men jag tycker att FT-modellen verkar mer robust.

Hardside har en midja på 98 mm. Är det möjligt att med gott resultat böja 110 mm bromsen att passa 98 mm eller går det att byta ut bromsen till en mindre? Eller är det så att TLT Radical FT finns med 100 mm broms fast inte hos SC?

/Carl

iLd0tt0re
iLd0tt0re 5 år sedan mittmontera offpist skida - idiotiskt? (18 svar)

Jag kan inte svara för några av de skidor du räknar upp men jag köpte ett par K2 Obsethed begagnade som med mitt sulmått hamnade på +5 enligt K2:s skala (vilket jag tror är -2.5 från center). Trodde att jag skulle hamna alldeles för långt fram med tanke på min åkstil men jag trivdes rätt bra med dem. Möjligtvis hade de inte samma flyt som jag hade förväntat mig av en skida i den storleken men åkkänslan var bra. Monterade sedan om dem till +2.5 som ett experiment men jag tyckte inte alls att skidan blev bra då. Det kändes som om man hamnade i baksätet och skidan blev inte lika lekfull. Som tur är monterade jag inserts så bindningen skall ånyo till +5.

iLd0tt0re
iLd0tt0re 5 år sedan Mattias Hargin, Hot eller ohot (186 svar)

Mattias Hargin släpper alltså ut mer koldioxid än hela Argentina, är det vad du påstår? lol

Det skulle ju förvisso vara en bedrift i sig men det gör honom knappast till ett hot mot skidsporten... (bara mot miljön)

iLd0tt0re
iLd0tt0re 6 år sedan Lavinutrustning svenska "fjäll".. (73 svar)

Jag har redan lavinutrustning i form av spade, sond och transceiver så för mig är det självklart att stoppa ned dem i ryggsäcken även när man åker i snöfattiga svenska fjäll framåt vårkanten då det inte kommit nederbörd på länge. Jag har ju redan prylarna och de väger inte så mycket att jag stör mig på dem.

För mig känns det lite som att använda bilbälte. En normalt funtad person använder sig av bälte även om denne kör på E4 i 110 km/h, tidigt en morgon utan trafik och med viltstängsel.

I mitt fall så äger jag ju redan utrustningen så det är inte så mycket att fundera på. Men med handen på hjärtat så hade jag inte införskaffat säkerhetsutrustning för över 10000 kronor för att åka offpist i de anläggningar som nämnts. Då hade jag anpassat åkningen efter eget omdöme istället.

iLd0tt0re
iLd0tt0re 6 år sedan Gotama med ståfräs (5 svar)

Har ett par K2 Obsethed med samma fenomen.
På mjukt underlag märker jag absolut ingen skillnad. På hårt underlag och på skär så märker jag inte heller någon signifikant skillnad. Dessutom räcker det typ att blåsa på den andra skidans spets för att den ska få samma rocker shape. smile

Jag skulle inte bry mig om att försöka fixa detta.

MVH
Carl

iLd0tt0re
iLd0tt0re 6 år sedan Samma bindning på x antal skidor = inserts (67 svar)

Ja, insert driver är vad som menas. Gör det avsevärt lättare att dra ned insertsen.

Tap & drill guide är ett block med två hål - ett för borren och ett för tappen - som skall göra det enklare att borra och gänga rakt. Efter att ha dragit i ett hundratal inserts tycker jag inte att det är svårt att få det rakt men för nybörjaren kanske den kan vara till hjälp. Den varianten jag har verkar ha utgått, nu finns det istället något som heter "Drill Guide Block - self centering".

Försänkaren tycker jag däremot är ett absolut måste om man vill ha en snygg installation. I alla fall om skidan har ett mjukt top sheet (ej titanal).

iLd0tt0re
iLd0tt0re 6 år sedan Samma bindning på x antal skidor = inserts (67 svar)

Jag har monterat inserts på sex par skidor nu och jag måste säga att det fungerar hur bra som helst. Det ser snyggt ut och det är enkelt att montera om. Jag rekommenderar att man köper binding freedoms basic installation kit och kompletterar med insert tool, tap & drill guide och deras försänkare/kantfasare. Då har man allt man behöver för en snygg installation.

I övrigt tycker jag att binding freedom är bra men de svarar som sagt inte på mail.

iLd0tt0re
iLd0tt0re
iLd0tt0re 6 år sedan Salomon Guardian 16 eller Marker Duke EPF till en all mountain skida som ligger åt big mountain. (82 svar)


Det finns säkert tillräckligt med människor som inte bryr sig om prislappen för att den begränsade upplagan på 2500 par ska sälja slut tämligen fort.

iLd0tt0re
iLd0tt0re 6 år sedan Salomon Guardian 16 eller Marker Duke EPF till en all mountain skida som ligger åt big mountain. (82 svar)

Jag tycker att det har varit väldigt tyst om Fischer Adrenalin 16 som åtminstone på papperet verkar vara en värdig utmanare. Rörlig AFD och möjlighet att switcha mellan gå- och åkläge med skidan på. Samma höjd som Duke.

iLd0tt0re
iLd0tt0re
iLd0tt0re 6 år sedan Hur ställa in STH16 (2 svar)

Letar runt på nätet men hittar inget tydligt svar. Hur ska man egentligen ställa in en STH16 med avseende på förspänning häl, vingar och tåhöjd?

Förspänningen hittar jag allt från en millimeter till att skruvens skalle skall vara jämn med bindningens bakkant (typ 5 mm).

Vingarna hittar jag inget vettigt om överhuvudtaget.

Tåhöjd säger vissa skall vara så att ett visitkort med viss möda får plats mellan pjäxa och bindning. Enligt Salomons tekniska manual skall spelet vara 0 mm.

Så vad gäller egentligen?

iLd0tt0re
iLd0tt0re 6 år sedan Ny skida 105-115mm som pallar det mesta. (29 svar)

Black Diamond Zealot i 192 är en riktigt bra skida. Hade kunnat tänka mig den som one quiver om det inte vore för att jag är lätt pryltokig.
Den skidan passar bra till alla typer av friåkning, dock är den rätt trist i låga farter. Skall tilläggas att jag äger den gamla gröna modellen som har lite större svängradie än efterföljaren.

iLd0tt0re
iLd0tt0re 6 år sedan Ny pjäxa klämmer (29 svar)

Tycker att 26 låter lite väl litet om du har 42-43 i vanliga skor. I ganska många fall är det dessutom bara innerskon som skiljer hel- & halvstorlekarna.

Jag har ett par för i år nya Dalbello Scorpion SF130 som jag köpte i 26.5. Har normalt 42 och högerfoten är större.

Vid inköp så breddades tåboxen på bägge pjäxorna samt att man lästade lite för bredd på höger fot. Sedan bakades innerskon. Men det här med pjäxor är svårt. Först nu efter 5 skiddagar börjar jag få en känsla för var höger pjäxa måste lästas ytterligare för att det ska bli riktigt bra. Jag räknar med ett par vändor till alpingaraget innan jag är helt nöjd. Vänster pjäxa är dock "fulländad".

Jag delar FF:s uppfattning om att det är bättre att välja en för liten pjäxa och sedan anpassa den tillsammans med en bootfitter. Förra året åkte jag med för stora pjäxor (27.5) vilket stundtals var komfortabelt men å andra sidan var hälgreppet inte det bästa och jag tvingades spänna åt så förbannat för att hålla foten någorl

iLd0tt0re
iLd0tt0re 6 år sedan Hel-/halv-storlek på pjäxa. Teori pjäxa/löparsko. (17 svar)

Man köper en storlek för litet, därefter lästar man där det behövs så att den värsta smärtan försvinner och om man vill ha det där extra så formsprutar man innerskon. smile

iLd0tt0re
iLd0tt0re
iLd0tt0re 6 år sedan Längd på Völkl RTM 84? (11 svar)

Jag är själv inne på 181. Är det lätt att pressa skidans radie?

iLd0tt0re
iLd0tt0re 6 år sedan Längd på Völkl RTM 84? (11 svar)

Jo, jag borde väl försöka testa. Är uppe i Vemdalen rätt ofta så jag får väl försöka pricka in något där.

Jag är ute efter en skida att ersätta mina gamla Völkl Supersport 5* som jag har i 175. Upplever det som en ok längd för den skidan men den har ju något tightare radie än RTM84 och därigenom inte samma krav på högfartsstabilitet. Vill inte ha en skida som känns för kort.

iLd0tt0re
iLd0tt0re 6 år sedan Längd på Völkl RTM 84? (11 svar)

Hej.

Är nyfiken på RTM 84 och funderar på att beställa ett par men eftersom jag aldrig provåkt modellen så har jag lite svårt att välja längd. Jag är 181 och väger 78 kg. Någon som har erfarenhet av modellen som törs uttala sig? Är det stor skillnad åkmässigt mellan 176 och 181?

Med vänlig hälsning,
Carl

iLd0tt0re
iLd0tt0re 6 år sedan Nya katana, 2013 (13 svar)


Som någon skrev, Katana har haft "full rocker light" sedan 2010. Tror inte att man gjorde något undantag för årsmodell 2011. Men du borde ju rimligtvis ha koll eftersom du äger ett par, förutsatt att du inte har fabrikationsfel på dina. smile

Det är stor skillnad på Katana och Gotama i pist tycker jag. Gotaman fladdrar avsevärt mycket mer.

iLd0tt0re
iLd0tt0re 6 år sedan Pricecheck, formerly known as "Vad i helvete?" (4344 svar)


Dem... dem... dem... dem...

Inte nog med att säljaren begär ockerpris, han är analfabet också... big_smile

iLd0tt0re
iLd0tt0re 6 år sedan Motorpulka - motordriven ski touring (6 svar)

Kul grej smile
Påminner lite om den svenska "skotern" Larven.
http://www.larvenklubben.se/

iLd0tt0re
iLd0tt0re
iLd0tt0re 6 år sedan Hur mycket gör ett kilo på skidorna vid turande. (7 svar)

Black Diamond Justice är en mycket trevlig skida. Bara att köpa. smile

iLd0tt0re
iLd0tt0re 6 år sedan Är detta västernorrlands största BC-kicker? (10 svar)

Backen i fråga är helt ok för att vara en "stadsbacke" men jag skulle personligen inte åka någon längre sträcka för den. På den tiden man bodde i Sundsvall var dessa backar bra om man ville slå ihjäl ett par timmar men åkte man någonstans över en heldag så blev det Hassela eller t.o.m. Vemdalen.

iLd0tt0re
iLd0tt0re 6 år sedan Gopro Hero 3 (29 svar)

Hoppas att den är lika bra som filmen antyder. Har själv en HD Hero "1" och jag hade önskat lite bättre ljuskänslighet i den. Förhoppningsvis har man rättat till det i version 3.

iLd0tt0re
iLd0tt0re
iLd0tt0re 6 år sedan Tankar kring ditt "quiver" inför 12/13 (Once again) (125 svar)

Mitt "quiver" 2012/2013

BD Zealot 192 (2011) med STH16 steel - Allroundskida
BD Justice 185 (2011) med Marker Baron - För topptur och puder
Salomon the Rocker 192 (2010) med STH16 - Puderskida
Fischer RC4 SC 165 (2012) - Pistskida

Nytt för i år är bara the Rocker som jag köpte begagnade. Under förra säsongen fick tre par Völkl-skidor stryka på foten: Mantra 184, Gotama 186 och Kuro 185. Mantran för att den var tråkig och de två andra för att jag inte gillar fullrockade skidor. De ersattes av Black Diamond-skidorna och nu känns det mycket bättre. Traditionellt spann med tiprocker ska det vara! smile

iLd0tt0re
iLd0tt0re 6 år sedan Mjuka, lätta puderskidor? (30 svar)

Kolla lite på Black Diamond Justice. 185 cm lång och 115 mm under foten. Den är mjuk och följsam samt relativt lätt.

iLd0tt0re
iLd0tt0re 6 år sedan Snöskor eller turbindning? (9 svar)

Finns det snöskor som är kompatibla med pjäxor?

iLd0tt0re
iLd0tt0re 6 år sedan Letar Turbindning för att åka ner (36 svar)


Jag har också ett par Baron (Small) som sitter på BD Justice 185. Tycker att det är en riktigt bra bindning och så länge man inte ska gå länge känns den inte för tung. Hade även ett par Marker Tour F12 förut men de tyckte jag inte fullt lika mycket om. De kändes mycket plastigare och det lät som om de gick sönder varje gång man tryckte ned pjäxan. Utöver detta har jag inget att klaga på hos F12.

Så,

iLd0tt0re
iLd0tt0re