Sökresultat

FF
FF 1 år sedan Kan Man Tura Utan Stighudar? (27 svar)

Alltså. Allt GÅR. Ta en granruska och silvertejpa fast under skidan. Men det är ju nåt du gör i nödfall när du glömt hudarna eller de gått sönder. Inte nått du gör för att du inte har råd att köpa hudar smile Du borde kunna hitta ett par beg hudar för max 500 spänn som du splittar längs mitten, vips så passar de alla skidor även om de bara var 85 breda från början.

FF
FF 1 år sedan Topptura i Lofoten i maj? (11 svar)

Tror maj kan vara lite av en chansning (läs: ganska sent på säsongen). När jag var där runt påsk var snön genomrutten hela vägen genom alla lager en bit upp på berget. Vi hitta bra åkning ändå och det blev naturligvis kallare uppe på lite höjd, men just saying. Senja ligger ju lite längre norrut, kanske kan vara värt att kolla på också.

FF
FF 1 år sedan Trugor för pist & topptur/snöskor (5 svar)

Något jag brukar göra för att trugorna ska funka i alla förhållanden är att köpa stora pudertrugor. Dessa brukar bestå av en inre del som är som en cirkel och tre (3) yttre delar. Sedan skär jag av en av de tre yttre bitarna och placerar den moddade "korta" sidan av trugan framåt på staven. Då får du en truga som inte knäcks upp ur snön när du stakar dig på hårdpack men fortfarande gott om bärighet för att kunna staka i puder smile

Kanske är lite oklar beskrivning, men poängen är att du kan köpa en större truga och skära av oönskad plast.

FF
FF 3 år sedan Courmayeur /Pt Helbronner (6 svar)

Du behöver inte oroa dig särskilt mycket för att det ska vara så läskigt att du inte klarar av det, det löser sig lätt, speciellt med assistans och coaching av en guide.

Om du behöver ställa frågan om huruvida du ska ha en guide, ska du absolut ha guide på helbronner. Det är ett farligt ställe att befinna sig på utan mycket god kännedom om berg.

FF
FF 3 år sedan Mammut Light Protection 30 (4 svar)

har inte testat den där men äger vad jag förmodar är föregångaren, light 35. Sjukt bra säck, 35an, dock relativt ömtålig. Man kan inte få allt. Låg vikt = mindre "funktioner" och mer ömtålig. Funktioner är i mina ögon dock oftat trams, bättre med avskalat och lätt. Eftersom allt som behövs finns, skid och yxfästen, samt tillräcklig volym för att lätt få med sig allt som behövs för en ordentlig dagstur. Även flerdagstur gick bra nu i lofoten sist.

Sen angående vikt, jag tycker det är sjukt viktigt hur väl säcken sitter på ryggen samt hur långt ut ifrån kroppen vikten är, för hur mycket man upplever vikten. Så en något lättare säck som känns som den kasar runt lätt är sämre än en som väger ett par hundra gram mer men har vikten nära och fast mot kroppen

FF
FF 4 år sedan Vilken systemkamera? (18 svar)

En fördel med att använda canon/nikon jämfört med andra märken är att andrahandsmarknaden är omfattande och du kan lätt köpa och sälja grejer i takt med att du vill komplettera eller uppgradera.

Canons billiga 50mm f1,8 är och samyang 8/14mm är givna objektiv i kogret.

FF
FF
FF
FF 5 år sedan Söker hjälp i jakt på nya PRISVÄRDA stavar! (14 svar)

Äh trams, köp det billigaste bara. Slipper man bli ledsen när man tappar bort dom eller bryter av en stav.

FF
FF 5 år sedan Dynafit TLT 5 till freeride (10 svar)

f12, har den en bakkappa som liknar dukens?

FF
FF 5 år sedan Dynafit TLT 5 till freeride (10 svar)

tlt5 funkar inte i vanliga bindningar. Eller jag har iofs bara prövat i dukes och det funka inte. Möjligvis funkar det hjälpligt om man har en bindning med vanlig bakkappa men jag är tveksam. Plasten är för mjuk också, djupa märken i mina från när jag försökte åka på dukes.

FF
FF 5 år sedan Rädda en övertorkad lins? (20 svar)


Intressant! Har för mig jag testa gnugga lite salt också faktiskt, men är inte säker. Ska definitivt göra ett nytt försök och återkommer med resultat.

FF
FF 5 år sedan Rädda en övertorkad lins? (20 svar)

Tänkte skjuta in en fråga om spegelgoggles.

Har ett par där spegeln i klassiskt maner försvunnit i nåt typ av zebramönster vilket gör gogglesen helt värdelösa att försöka se igenom. Det konstiga är att det verkar inte vara bortskrapat utan snarare så har spegelskiktet typ lösts upp och runnit bort fläckvis.

I ett försök att konvertera gogglarna till flatljusgoggles har jag har försökt få bort återstående spegel från linsen med hjälp av; vatten, diskmedel & vatten, vodka, olja, klorin och citron. wink Men spegeln sitter som berget såklart, nu när man faktiskt vill ha väck den.

Nån som har nåt tips?

FF
FF 5 år sedan Dynafit TLT 5 till freeride (10 svar)

Som någon sa, du får känna efter själv. Kiku är väl damvarianten på mantra? Till dessa skidor tror jag tlt5 räcker. Körde själv på bara tlt5p hela förra säsongen då jag hade en skadad fot och inte fick ner fötterna i alpinpjäxorna, men då kör jag också med styvare tunga från dalbello. Det är ju lite vingligare men efter ett tag anpassar man sig och man tänker inte så mycket på det, men givetvis är det ju inte samma prestanda som i ett par alpinpjäxor. Så, svaret är alltså att du får känna efter själv. Om du kört i dina tlt5 och tycker det funkar fint hade jag dock fortsatt med det och kännt efter om du saknar alpinpjäxorna - du kan alltid gå tillbaks till dem om du ångrar dig.

FF
FF 5 år sedan Ryktestråden 14/15 (287 svar)

Vet inte om detta har varit uppe här tidigare, men technicas chochise kommer i ny tappning. Bättre walk-mode och en solid åkkänsla i ett 1600g orange skall levereras enligt information.

http://tecnicablizzardexperience.com/cochise2014/

FF
FF 5 år sedan MnO&Co presenterar: PROJECT OPINION (1917 svar)

skitsnyggt! go retrokänsla.

FF
FF 5 år sedan Ryktestråden 14/15 (287 svar)

Besynnerligt att göra en turskida som väger 2,5kg, är väl som ett par pro riders om inte mer? Säkert en kanonskida för ett enskidequiver om man bor nånstans där det är varierande förhållanden och åker mest nedförs, men väl tung för att marknadsföras som BC kanske.. Styv och vridstyv skida med den skärningen borde också bli lite lurig på brant hårdpack.

FF
FF 5 år sedan Charmonix - tips, tänka på? (12 svar)

Många visdosord här. Kan även rekommendera att ni stannar lite längre om ni inte har ett jobb att passa, då april är absoult prime time. Även en bit in i maj om det vill sig väl.

Testa även Kebabrullen "galette" i cham sud - mest kött per krona i dalen.

Skaffa turutrustning och gå en glaciärkurs med bergsguide.

Dunka fram isyxorna på bardisken och köp fernet.

Slåss inte med vakterna utanför Garage.

Sist men inte minst, respektera bergen...


Till Kappakomplett: Fram till förrförra året var skidbussen gratis men de ändra på det förra året och börja ta betalt. Fan vet hur det blir i år...

FF
FF 5 år sedan GBG - Sthlm - GBG 28/11 - 1/12 (1 svar)

Ska köra till Stockholm tur och retur över helgen. Åker upp torsd em och hem igen antingen söndag eller lördag em/kväll.

0739159740

FF
FF 5 år sedan Investera i skidor vs. hyra. (28 svar)

Ställer mig i led och rekommenderar att du köper ett par bra pjäxor. Dessa kommer du kunna ha länge, kanske cirka halva ditt liv om du bara åker en vecka om året.

2000kr i skidhyra låter väldigt dyrt. Är detta om du bokar genom researrangören? Nu vet jag inte vad det kostar exakt att hyra i VT, men tror du kan komma undan med ca hälften om du hyr på plats istf att förboka. Detta påslag på 1000 spänn går nog rakt ner i arrangörens ficka och det är dessa typer av tillägstjänster som dom tjänar pengar på idag, inte själva resan.

FF
FF 5 år sedan Dynastar Cham HM - turskida? (3 svar)

Det är absolut ingen dum ide att ha lite kortare turskidor om du har dom som dedikerade turskidor. Det är ganska mycket lättare att göra kickturns med korta skidor tycker jag. Sånt spar man mycket energi på, och dessutom är de lättare som du säger.

Men om du ska använda dom varje dag att åka på hade jag valt den längd som känns bäst att åka på. Vilken längd det är specifikt för dig är väl lite personligt, men skulle tro att din längd plus 5cm kanske är lagom. Trenden går mot att man kör lite kortare skidor numera, det är inte nödvändigtvist den som har längst skidor som är tuffast på afterskin wink

FF
FF 5 år sedan Svenska klättrare omkom i Nya Zeeland (5 svar)

En svensk har tragiskt omkommit. För att stilla din oro kan jag meddela att det inte är någon av de två du nämner via namn.

Ta hand om er där ute.

Vila i frid.

MVH

FF
FF 5 år sedan Min lägenhet i Chamonix uthyres. (12 svar)

Jag undrar lite om poolen..

Vilka tider är den tillgänglig, får man dricka öl i den och får man ha "sällskap" på besök i den? Vill hemskt gärna ha svar på dessa frågor, så maila gärna snarast på hubbabubba75@hotmale.com.

Det går också bra att svara här i tråden.

FF
FF 5 år sedan dynafit bindningar... (76 svar)

Men när jag tänker efter så är det nog skit samma för en sån skida som seven summits kräver nog inga 12-dinnare. Slutsats: lättast möjliga bindning som fortf inte är race-bindning. Klarar du dig utan stoppers sparar du 200g per skida eller nåt i den storleksordningen och med en skida som redan är såpass lätt hade nog jag gjort ett försök och testat det.

Jag hade nog köpt den dynafitmodellen som är bäst erbjudande på.. Hade personligen inte tyckt det var värt 1000 spänn extra för att bindningen ska heta radical och ha en hälhöjare som man inte behöver vrida runt. Utan att spara någon vikt heller. Men är å andra sidan inte särskilt inläst på övriga uppdateringar. Isåfall hade jag köpt ett par Plum bindningar som går till 12 eller pyntat ytterligare en slant och gått för de där bindningarna Vattendroppe länka längst ner. De väger ju nästan noll och ändå har inställbar DIN. Sjukt, halva vikten mot dynafittorna!

FF
FF 5 år sedan dynafit bindningar... (76 svar)

Går speed radical till 12?

FF
FF 5 år sedan dynafit bindningar... (76 svar)

TS: vad kör du för bindningar och skidor till vardags och vilken DIN använder du? hur är din körstil?

DrJ: Allt sånt där är ju rätt subjektivt så det är väl bara att skruva dit grejerna och teståka. Om du stör dig för mkt på lutningen får du korrigera efteråt med mer upprätt skaft i pjäxan eller platta under tådelen tex

FF
FF 5 år sedan En vilsen själ på jakt efter en Turskida. (och bindning) (43 svar)

Helt sant, ett par titans i rätt storlek brukar gå att hitta riktigt billigt beg! Och säkert nya också för den delen. Klockren första turpjäxa för den som kört alpint innan.

FF
FF 5 år sedan Chamonix 13/14 (49 svar)

Grejer som du behöver för att vistas i bergsmiljö ala cham köper du också helst på plats. Dels är det avsevärt billigare än sverige och dels behöver du ju ha en susning om vad du är ute efter och då är det gött att snacka runt och gå runt i butikerna och klämma på alla grejer. Och så är det väldigt lämpligt att gå en kurs i glaciärvistelse som också täcker utrustningen så du vet hur den används, och därefter köpa allt. Pm:a mig om du vill ha tips på kanonbra guider.

FF
FF
FF 5 år sedan En vilsen själ på jakt efter en Turskida. (och bindning) (43 svar)

Ja alltså, kan bara stämma in i kören ang att tura, det gör man väldigt gärna på techbindningar. Dock, om din budget ligger på 6k blir steget över till tech svårt tror jag eftersom det är vad bara pjäxorna kostar i princip. Det är stor skillnad på pjäxa och pjäxa när man pratar turpjäxor, till skillnad från alpinpjäxor där det ju som bekant mest handlar om att dom ska sitta bra.

FF
FF 5 år sedan Tips på nya skidor tack :) (14 svar)

Kanske de där extremskidorna som är så erkänt bra allround. Project 100 heter de väl.

FF
FF 5 år sedan Alperna 2013/2014 - Vart ska man åka? (128 svar)

Hej Olichor

Tror det inte är så bra att betala en hel säsong i förskott på hyran om ni hade tänkt föröskt hitta jobb. Som du säger får man ofta boende med då. Men det är såklart ingen universal sanning, finns även deltidsjobb som inte prackar på dig ett boende om du letar lite utanför lådan.

Ett tips kan vara att gå ihop med dina vänner och dela på en tjänst. Eller om ni 3 delar på två heltidstjänster. Min erfarenhet från gubbarna i st anton är nämligen att de ofta jobbar väldigt mkt, då vintern är jobbsäsong för dem. På sommarn tar dom det mer chill och lever på intäkterna från vintern. Så om ni 3 delar på ett diskjobb tex som normalt tillsätts av 2 kan det bli fint.

Själv jobba jag min första säsong på Mooserwirt... Det var tider det smile

MVH

FF
FF 5 år sedan Första snön! (50 svar)

Woop woop! Kan det bli ännu ett fantastiskt snöår månne?

Se nu till att släpa upp era rövar och lägga några krystade svängar i en skreva nånstans och starta upp den här säsongen. Bilder obligatoriska. Mårten? Upp och undersök snön!

FF
FF 5 år sedan Langley vs Nortlander (7 svar)

Du ställer frågor om saker som avtal och fritid. Jag blir lite nyfiken på dina tankar kring att jobba som reseledare då. Är det för att du vill kunna festa varje dag - säkert med god raggpotential och c-kändis status bland dina lamm du vallar runt? Men samtidigt tjäna minimalt med pengar i företag som betalar ut lön via danmark för att ytterligare kunna pressa ner lönerna? Jobba jämt och ha väldigt lite tid över till åkning på egen hand? Då är du ute på rätt spår med ditt yrkesval.

Vill du ha ett eget liv och kunna åka skidor på dagarna är det mer lämpligt att jobba som diskare, bartender, servis, kök eller nattreception mm. Gärna i schweiz där de har föredömligt hög minimilön.

Men L vs N frågan kan jag tyvärr inte svara på. Det är väl bara att läsa bägge avtalen när du får dem. Själv hade jag nog spontant beskrivit det precis som A här ovan.... pest eller kolera. But each to his own.

FF
FF
FF 5 år sedan Chamonix 13/14 (49 svar)

Hejhopp!

Kul med taggat folk som vill tura i cham smile

Tänkte bara reflektera över de där 90-10 procenten. Skulle tro vad som åsyftas är att det bara är kanske max 10% av de duktiga åkarna som bemödar sig att tänka tillräckligt mycket utanför boxen men om man gör det blir belöningen ytterligare stora möjligheter att åka puder i dalen, när att alla andra åker redan uppkörd snö i ytterligare ett lap i de klassiska turerna. För uppkört blir det ofta fort, även på många branta turer.

Med risk för att låta som en stofil; Skynda långsamt i bergen och var jävligt misstänksam mot något som inte blivit öppnat... Det finns många bra åkare i dalen som alla letar puder och frågan man bör ställa sig är, varför har ingen hunnit dit före mig? Är jag först pga slump eller har tom. puderhetsarna dömt ut åket som osäkert? Är jag säker på att det är säkert? Förvänta dig inte att kunna komma till denna ort utan lokalkännedom och kunna vara en av de där tio procenten. Du kommer också säkert i din

FF
FF 5 år sedan Säsong i alperna för Puderfreak, Vad rekommenderar ni? (9 svar)

Vilken sida av alperna som får mest puder just denna vinter är tyvärr omöjligt att säga. Så för att safea är det smart att satsa på något ställe som har åkning både på hög och låg höjd så att du får snö även om det blir en varm vinter. Beträffande priserna är det nog mest skillnad från ort till ort och inte så mycket mellan olika länder. Nån mindre populär och "stekig" ort blir billigare. Jag tänker mest på boendekostnaderna då. ValT som du ju redan varit i har jag hört ska ligga högt i pris på bostad..

Beträffande vilken ort som är "bäst" är det ju mycket tycke och smak. Själv åker jag till chamonix och kan väl rekommendera det som ställe att åka till om du är villig att lära dig om bergen och vill lära känna folk som inte bara festar. Senaste två vintrarna har varit magiska snömässigt men det kan naturligtvis också vara hårdpack mesta delen av vintern. Verbier är riktigt grymt om du vill freerajda, men vet inte riktigt hur det är med skog där? Tror det ska finnas skog att åka i br

FF
FF 5 år sedan boende st jakob (4 svar)

Kom på en till grej, du kan nog maila turistinformationen och be dom skicka dig en lista på alla hauses man kan bo i, så är det bara att börja mailbomba.

FF
FF 5 år sedan boende st jakob (4 svar)

Om ni tänkt jobba där nere får man ofta boende med jobbet i ett paket. Så ska ni söka jobb bör ni inte hyra in er i ett boende och förskottsbetala hela vintern så att säga.

Var ett tag sen nu så jag kommer inte ihåg de andra alternativen så väl, men har bla bott hos haus anita i st jacob. Bara att googla namnet så hittar du. Billigt? Vetifan om jag kan påstå det men säkert lite mindre apdyrt än st anton proper. Om ni väljer att bo här är tipset från coachen att bjuda anita på strohrom som hon gärna dricker, speciellt om mannen i huset inte är hemma..

Sen har jag för mig att det fanns nåt billigare bummarhus i jacob som hette typ haus katz eller nåt sånt.. Du bor granne med några jävla oxar och hela huset luktar kattpiss och stall.

Om ni behöver bo billigt och inte orkar jobba så ni får boende, tror jag många söker sig längre bort till pettneu för att hitta mer rimliga hyror. Men vem fan vill bo där borta?

Ha en skoj säsong! wink

FF
FF 5 år sedan "Alpernas fetaste jobb" med Nortlander ? (47 svar)

Det är väl förstås nån slags reiseleiter.. Aka jobba hela dagen och natten alla dagar, få nästintill inget betalt tack vare danskt ulands-kontrakt, betala massa pengar för att gå en "kurs" på försäsongen (där bara en bråkdel som deltar får jobb). Men, fan, jobbet säljs ju in snyggt så det blir säkert kul.