En äventyrsbil blir till

LawndartGustav
1098 inlägg
LawndartGustav 1098 inlägg 2 år sedan

Krya o jobba 2mån om du kan och kom igen i april maj? smile

Åk mer jobba mindre! Citera
Vattendroppe
Online 3049 inlägg
Vattendroppe 3049 inlägg 2 år sedan

LawndartGustav :

Krya o jobba 2mån om du kan och kom igen i april maj? smile

Det är förhoppningen smile Jag hoppas på att veta mer efter helgen!

www.randoscando.com || @rando_scando Citera
FlyingW
73 inlägg
FlyingW 73 inlägg 2 år sedan

Fruktansvärt trist med knät, men tackar för en väldigt underhållande blogg här. Trots noll bilintresse och byggintresse är det riktigt kul!

Vattendroppe
Online 3049 inlägg
Vattendroppe 3049 inlägg 2 år sedan | Senast ändrad Vattendroppe (2 år sedan)

Tog lite tid att få ihop en debriefing kring bilen. För er som inte följer mig på instagram beror det på att jag fått veta att jag har en total främre korsbandsruptur, vilket innebär att min skidsäsong är över. Dessutom, i och med att jag lär opereras, kan det vara så att klättersommaren är out the window också. Musten gick som ur lite. Mer detaljer om det går att läsa i min blogg... Hur som helst, har plockat ur det mesta ur bilen nu när den ändå inte kommer användas på ett tag. Vissa grejer kommer nog få ligga kvar, men textilier och sånt vill jag ha ut så att jag undviker att få jordslag eller mögel i dem.

Att bo själv i bilen gick, rent fysiskt, bra utan några som helst egentliga förhinder. Däremot blir ett boende som du har själv rätt så ensamt väldigt fort och allt med att styra upp folk att åka med etc etc blir bökigare. Det kommer inte heller gå att hålla någon direkt värme i bilen, speciellt inte om matlagning sker någon annan stans. Vid soloboende var frysande vatten ett problem, men i gengäld var fuktutvecklingen inget direkt problem, körde båda fläktarna på ungefär halvfart och det räckte för att inte få någon direkt märkbar kondens över huvud taget.

På två personer med matlagning var det lite annorlunda. Den stora detaljen i det läget är fukt. Vid högtryck är det inga problem, det är lätt att laga mat i bilen med öppen/öppna dörr/ar, och det är inga problem att spendera mycket tid ute ur bilen och känna att livet är rätt jädra gött ändå. Motpolen är ju med temperaturer strax under nollan och kraftigt snöfall. Att laga mat eller vara kring bilen med öppna dörrar mer än nödvändigt är inte ett alternativ, och en undviker gärna att sitta ute och "njuta". En stund under såna förhållanden går bra, men längre tid när det är två personer som ska bo blir nog rätt så träligt, helt enkelt eftersom fukten lätt tar över.

Det finns dock några grejer som gör det lite lättare. Laga alltid mat med lock på i så stor utsträckning som möjligt, det gör en jätteskillnad. Blir det jätteblött när du är ute och åker, smit in i på något bummarboende, gå i affärer på stan (att prova ut ett par nya pjäxor du inte har någon intention att köpa kan ta ordentligt med tid!) eller maxa "kaffetiden" på ett café medans du torkar ut. Beroende på fräck du känner att du kan vara går det att passa på att torka stighudar och allt möjligt annat. Under tiden vi bodde två i bilen hade vi mestadels den senare typen av väder, vi körde ventilationen på fullt ös dygnet runt och det funkade. På natten hade vi kondens på all framstickande metall, vilket nog är extremt svårt att undvika, och under riktigt kalla nätter även litegrann på de delar av tak och väggar där det inte finns någon isolering mellan metall och panel. Då var det dock så pass kallt att all kondens hunnit frysa.

Hur som helst, vanligen var det bara nattlig kondens på öppen metall och i flytande form. Det var dock aldrig blött i våra täcken, madrass eller andra grejer, och även skalkläder torkade OK under natten. Undantaget naturligtvis om en lyckades dra något mot någon metall på morgonen innan trasan varit framme. För ja, trasa/or är typ obligatoriskt och torka av allt med på morgonen. När kondensen inte var frusen på morgonen eller frös under vädrades det mesta ut under dagen.

Värmen vid tvåpersonersboende var en jädra skillnad. Det var ofta riktig "dräglig" temperatur när vi gick och la oss. På morgonen såklart svalt, men rätt ofta plusgrader. Frysning av vattendunkarna var inte heller något problem, men vi hade inte jättekallt väder när vi bodde två heller. För att hålla lite pejl på det hade vi en vanlig halvliters PET-flaska nere på golvet vid vattendunkarna som vi kollade varje morgon. Om den var fryst kollade vi de stora dunkarna och vid minsta isbildning skulle vi tappa ut någon halvliter till en liter ur dunkarna, koka upp på spisen och hälla tillbaka. En grej som också är värd att tänka på är att om det blir jävelkallt går det att köra gasolköket som en brännare under kortare perioder för att få upp lite bättre värme i bilen.

Ventilationen när vi bodde två fick gå på max, dygnet runt. Under natten av förklarliga skäl och under dagen för att suga ut så mycket fukt som möjligt. Fick också en bra indikator på att det är rätt bra fräs i ventilationen ändå och att vi lyckades hålla värmen där inne rätt bra, på utsidan av ventilationskåporna satt nämligen varje morgon stora istappar de flesta mornarna!

Solcellen fungerade sjukt bra! Vi borstade av den när det hade snöat och det räckte för att förse oss med den el vi behövde för att ladda telefoner, belysning och köra gasolen, trots ganska mycket snöfall bitvis och sådär. Jag uppskattar att det fungerar bra även om jag ska köra lite längre fotoredigering etc innifrån bilen så länge vädret är soligt. Är det snöigt väder och jag ska redigera bilder blir det nog att köra lite på dieselmotorn för att ladda batterierna.

Några ytterligare tips, vid stillastående, skotta inte taket eller framrutan på bilen. Låt snön ligga, det ger bra extra isolering! Utom solpanelen förstås, den är värd att skotta, borsta och hålla efter noga, men allt annat kan svampa till ordentligt. Vidare bidrar det med onödig fukt i bodelen att ha skidor, stavar och annat inne i bodelen. Vi hade skidor och stavar under bilen tillsammans med spadarna (ingen idé att packa ihop dem när morgonen oftast började med skottning ändå), sen använde vi också själva förarutrymmet som förvaring för ryggsäcker, vissa kläder etc.

Ett ytterligare tips, se till att skotta kontinuerligt om det är snöfall. Det är schysst att försöka få av så mycket snö och blött från kläder och utrustning som möjligt innan det tas in i bodelen, det blir väldigt mycket enklare om en inte står i 30 cm nysnö!

Till sist kan jag säga att jag också fick bekräftelse på att gasolhinken fungerar bra! Under körning hade campingaz-flaskan skruvat upp sig vid ett tillfälle (jag vill påstå att deras design är "sådär"), vilket upptäcktes nästkommande morgon när vi skulle laga frukost och det helt plötsligt inte fanns någon fräs i köket. När vi öppnade gasolhinken började det lukta kraftigt av gasol och gasollarmet gick igång med buller och buljong. Vi fick vädra ur och skruva tillbaka allt på plats igen, men med tanke på att det varken kommit gasoldoft eller gaslarm innan vi öppnade locket på den (uppenbarligen) helt gasfyllda hinken tar jag det som ett rejält gott tecken för hinkens funktion!

@FlyingW Sjukt trist med knäet, speciellt nu när det visade sig vara värsta tänkbara i min situation. Men det är glädjande att du tycker tråden är kul, värmer faktiskt i en tid som för min del är rätt nedstämd smile

www.randoscando.com || @rando_scando Citera
linder
3475 inlägg
linder 3475 inlägg 2 år sedan

Har du haft några problem med dina omålade ytor som dessa länkade?

Köpr mig en bil nu och börjat bygga så funderar på hur mycket man måste måla tongue

https://www.instagram.com/p/BSFrJf1BJh9/

Vattendroppe
Online 3049 inlägg
Vattendroppe 3049 inlägg 2 år sedan

Det enda obehandlade träet jag har är i reglarna under sängen (för att de blir ganska glatta annars), så har svårt att svara på det!

www.randoscando.com || @rando_scando Citera
Reine
303 inlägg
Reine 303 inlägg 2 år sedan | Senast ändrad Reine (2 år sedan)

Fan va tråkigt med knät, har följt bussbygget och det har varit väldigt intressant, Jag kör själv på enklare modell i en transporter med en enkel träsäng som jag har skidorna under.. Så enkelt som det blir, stormkök, vattendunk och polarsovsäck. Sen har jag dock Webastovärmare som jag kör igång när man kryper ned eller går upp, funkar jäkligt bra. Sover bara dock bara ett fåtal gånger i bussen på vintern, under långkörningar eller brist på annat . Får se om jag gör ett bättre bygge i sommar.

Tillbaka till knät, min kollega Stefan Häusl drog knät i vintras (9 Feb) men har gjort en enastående rehab, kolla in hans Facebook där han kontinuerligt lägger ut hur rehaben går. Kan vara inspirerande och hoppingivande tänkte jag. Han cyklar nu även om det inte är något extremt. Han är också 40 år gammal så han borde inte läka så bra men han gör ju det smile

Det viktiga är att inte gå ned sig mentalt, det är länge tills det blir helt bra men man får sätta ut små mål istället, när man kan börja med vissa aktiviteter OSV. Då flyger tiden förbi snabbare och man vänjer sig med eländet. Det kan bara bli bättre, dag ut och dag in.

Som någon sa till mig nu när jag gjorde illa foten, "Man ska alltid vara glad att det inte är huvudet" Det fick mig att vakna till och känna att det inte var så farligt ändå, att slå huvudet är otäckt på riktigt, då kanske du aldrig blir dig själv igen. Hjälpte mig, hoppas att det hjälper dig.

Reine

Vattendroppe
Online 3049 inlägg
Vattendroppe 3049 inlägg 2 år sedan

@Reine Kul att du uppskattat att följa med i bygget! Knäet är sjukt trist, helt klart, men all uppmuntran hjälper (både den jag fått här i tråden, via PM, insta och t o m telefonsamtal)! Det stärker mycket smile

Det som tär mycket just nu är att jag ännu inte är opererad. Det fina med svensk sjukvård är att jag får bli opererad utan direkta knussel, men det jobbiga i kråksången är att i princip alla andra får det också, så det har en tendens att bli kö efter vintern. Just nu trampar jag lite vakuum alltså. Men har nedräkning nu, 16 dagar kvar till operation! Jag har haft målsättningar till innan operationen, och det har funkat bra, målsättningar till den "riktiga" rehabben sen tänkte jag utarbeta med min sjukgymnast sen när jag väl är opererad smile

Det där med huvudet är ju fruktansvärt sant, det har jag inte tänkt på tidigare... Helt klart något att ha med sig!

www.randoscando.com || @rando_scando Citera
TelisAkke
4 inlägg
TelisAkke 4 inlägg 1 år sedan

Hejsan!
Hur går rehabben? Har gjort den resan med...

Jag fick nytt främre korsband 2005, och fick superbra rehabträning, så precis 6 månader efter operatinen åkte jag utför igen, otroligt lyckat måste jag säga, Inga komplikatioer utan bara mer och mer åkning.

Om Vanbygget, är den redo för äventyr? efter 3 egna byggen genom åren så är jag inne på min andra köpe husbil nu. Lite lyx nuförtiden...
Åker I Norge, sverige och Alperna med den.

Vad har du för reseplaner med din Van.

Kolla Vanlife på Youtube ! Massor av godis.

Mvh Norrlänsk Surfdude I Skåne.

TelisAkke Citera
jugglingpunx
21 inlägg
jugglingpunx 21 inlägg 1 år sedan

HEj!
Hoppas knät mår bra!
Kul tråd!
Jag har byggt två bilar men
I båda satsat på ståhöjd. Jag har nu
Lätt lastbil och vedspis som primär värmekälla. Men jag har märkt att en eko fan även på gasolspisen som
Man har på sparlåga är rätt effektivt.
Har du testat det?

du har en del
Feta lösningar i din bil. Bra att ta till mig om jag bygger ny.
smile

jugglingpunx
21 inlägg
jugglingpunx 21 inlägg 1 år sedan

https://www.freeride.se/img/photo/n/14991989bbe3ad338b4edced30f600fb.jpg

Ledighetskommiten
23 inlägg
Ledighetskommiten 23 inlägg 1 år sedan

Invändiga bilder?

Vattendroppe
Online 3049 inlägg
Vattendroppe 3049 inlägg 1 år sedan

@jugglingpunx Kul att du gillade tråden och att du fick med dig lite idéer! big_smile

Har inte prövat att köra köket på sparlåga, jag är för nojjig över koloxid för det. Men jag har funderingar på att installera en "riktig" dieselvärmare (finns ett utrymme som skulle vara perfekt för det).

www.randoscando.com || @rando_scando Citera
jugglingpunx
21 inlägg
jugglingpunx 21 inlägg 11 mån sedan

Vattendroppe :

@jugglingpunx Kul att du gillade tråden och att du fick med dig lite idéer! big_smile

Har inte prövat att köra köket på sparlåga, jag är för nojjig över koloxid för det. Men jag har funderingar på att installera en "riktig" dieselvärmare (finns ett utrymme som skulle vara perfekt för det).

Hej. Lagar ju mat på köket med två plattor på full fräs så det är ju lungt. Men har ju såklart ventilation. smile
Sen har jag aldrig något på när jag sover. Går så fort att värma upp ändå när man vaknar.
Dieselvärmare är ju great men man måste ha en del batterikraft.
Jag hittade en lösning nu i sommar dom heter ”keramikplatta”. Bra effekt och bara 270 W.
Då drar de inte så mycket batteri och verkar hålla då länge solcellen kan ladda på dagen.


Logga in för att skriva i forumet
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook