Monteringspunkt Völkl 100eight

stojje
86 inlägg
stojje 86 inlägg 2 år sedan

Enligt väderleksprognosen så ska det komma en massa snö innan helgen så jag tänkte att jag skulle ta och montera årets nyförvärvade topptursskidor, .Völkl 100eight 181. Då är det bara så att jag har lite funderationer angående monteringspunkten.

Man kan väl säga att jag är klassiskt skolad åkare, kör gärna med plöstryck och vägrar ha en bred fet skida där man måste hänga på bakkapporna för att topparna inte ska dyka.
Mina Quest 115 har jag kraftigt bakmonterade och är jättenöjd med det.

Men 100eight är fullrocker. Mina gamla Katana fullrocker var jag tvungen att flytta fram 2 cm för att bli nöjd. Gamla mantran var man också tvungen att frammontera i förhållande till de givna monteringspunkterna så jag har förstått att völkl många gånger haft sina förutbestämda monteringsanvisningar väldigt långt bak. Är det någon som har erfarenhet av 100eight?

Sir Stojje Citera

Svar

AugustAhlnas
184 inlägg
AugustAhlnas 184 inlägg 2 år sedan

Tja!

Referenspunkten på 100eight 189cm sitter 11 centimeter bakom mitten av skidan, de punkterna framför hamnar alltså på 10 och 9.

Jag tror inte vi söker samma monteringspunkt då jag gillar montering närmare center då jag tycker skidan blir kvickare att sno runt och och jag tycker det känns mer direkt, mindre plankigt och ger stöd om man landar backseat.Jag har därför monterat 5 cm bakom center och tycker att det funkar bra. Inte testat i djuuup snö då jag har andra alternativ för det men går som ett tåg i uppåkt och pist.

Med det sagt tror jag inte 5 cm bakom är punkten för dig då vi är olika åkare, men jag tror definitivt på att gå fram från referens. Rockerprofilen är inte så rejäl men det känns som att det borde bli slagit att stå 11 cm bak och det blir knappt någon tail över.

havreboll
1048 inlägg
havreboll 1048 inlägg 2 år sedan | Senast ändrad havreboll (2 år sedan)

Det känns rent spontant som att du har känslan av att topparna kommer att dyka snarare än att dom faktiskt gör det? Att på en 115 mm skida (full rocker eller inte, det är inga längdåkningspann vi talar om på q115) känna att topparna dyker om man inte bakmonterar rejält eller hänger bakåt är inte normalt. Visst är det I Japan efter ett dump vi talar om så kanske du kan känna att du inte flyter optimalt men överallt annars borde det inte vara något problem. Sen har ju inte Völkl 108 någon direkt fullrocker att tala om jämfört med Gotaman som den ersätter utan snarare platt som övergår i en tiprocker.

Du borde dock fundera på vad det är som gör att du är orolig för tip dive.

Är det att faktiskt topparna dyker eller att du har känslan av det. Om dom faktiskt gör det på skidorna du nämner (utom mantran) om du hänger bakåt så är det troligen för lite fart eller pistorienterad åkteknik. Visst vill man inte hänga bakåt men att stå neutralt på skidorna är viktigt inte bara för att slippa att dom dyker utan även för att du vill ha lite marginal om du skulle köra på något som ligger under snön.

Dock till min rekommendation. Montera dom några cm framför referens men då denna skida inte har mycket rocker så hade jag inte gått för långt fram. Ett bra tips brukar vara att ställa sig på skidan och titta bak och fram och känna vart det känns lagom att stå. Man kan ju bli nervös bara av det faktumet att det verkar vara enormt med skida framför och inget bakom eller vice versa.

Sen om du vill ha skidan till toppturer så är det ytterligare ett argument för att inte montera för långt fram. Du vill ju inte ha mer tail än nödvändigt när du slår i hudspåret.

stojje
86 inlägg
stojje 86 inlägg 2 år sedan

Tack för responsen August och Havreboll. Nu är skidorna monterade och provkörda. (i 85 cm puder faktisk, det är sant) Efter diverse mätningar, kontroller av balanspunkter, okulär besiktning samt jämförelse med övrigt skidsortiment blev till slut monteringen förlagd till den av völkl angivna nollpunkten. I gårdagens förhållanden fungerade det utmärkt i alla fall.

En liten kommentar till Havrebolls utlägg:
Nej det är inte så att toppen nödvändigtvis dyker, Men om man trycker på lite grann på en mjukare skida så böjer sig hela skidan som en banan, speciell om man kör stort i uppskört. Q 115 har ju som sagt var inte längåkningsspann så den böjer sig mer ( för mycket för min smak) om man har frammonterat än om man bakmonterar lite. Hårdare skidor som mina Dynastar Aurelien Ducroz har jag 1 cm frammonterat för den ger inte efter och den är alldeles tillräckligt stabil som den är, även frammonterad. Det är faktisk inte helt ovanligt att ( klassiskt skolade) åkare som trycker på lite och vill driva skidan genom svängen föredrar att bakmontera lite. tex Sverre L eller Axel Lund Svindal.

Sir Stojje Citera

Logga in för att skriva i forumet
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook