Korsbandsskada samt fraktur

queeniida
2 inlägg
queeniida 2 inlägg 1 år sedan

Hej,

På annandag påsk var oturen framme då jag fick ett felskär i en blå pist i Trysil (9e skidveckan det här året och första åket för dagen...) och jag kände direkt att något gick sönder i mitt vänstra knä. Doktorn konstaterar att främre korsbandet är illa skadat (ej helt av) och att jag dessutom har en spricka i benet som fäster in i själva knät, där alla ligament osv sitter. Nu är jag helgipsad från tårna upp till halva låret - tänk pappan i Snowroller...

Jag kör på Fischer Progressor 800 lady skidor och kör enbart pist, gillar inte puder direkt utan jag älskar att ligga och carva i fina pister. Har någon här inne erfarenhet av en liknande skada? Hur gick det för er? Operation? Eller enbart rehab? Ska dessutom tillägga att jag är gravid i v19 för att göra allting värre. Jag vill kunna köra skidor med bra tryck igen och dessutom vill jag fortsätta spela tennis vilket jag gör 1-2 ggr per vecka.

Alla tips, pepp och era historier om era skadade knän mottages tacksamt!!

Svar

zerode
125 inlägg
zerode 125 inlägg 1 år sedan

Grattis och välkommen till klubben för oss med korsbandskada.
Nej, skämt och sidor, tråkigt för dig att skada knät.
Jag gjorde samma sak förra året, kom dock bara 200 meter, på första åket för säsongen, innan jag fick ett felskär och då jag inte hade så hög fart så löste inte bindningen ut vilket gjorde att knät pajade. Drog korsbandet och inre ledbandet.
Det svåra i början var att kunna acceptera det, eller snarare att man fick lära sig att koppla av, jag är inte vara hemma om man inte är sjuk vilket gjorde att man tyckte det var frustrerande att vara frisk men ändå inte. Det tog typ 2 veckor innan man slappnade av. Jag slapp operation och var sjukskriven i 3månader. Är hantverkare vilket gjorde att jag var tvungen att kunna gå och röra mig innan jag gick på jobb igen.
Det viktigaste du måste göra om du inte gjort det redan, är att gå till en sjukgymnast, det går att få igenom landstiget vilket gör att du snabbt får det betalt via högkostnadsskyddet vilket är bra. Men jag fick inte någon direkt via läkare utan blev tvingad utav folk jag känner att fixa det, och det är ett måste då de ser till att man får rätt rehab direkt och anpassar den till dig, vilket är ett måste.
Sen tipsade en kompis som är knäspecialist att göra exakt det jag blir tillsagd att göra, säger de att man skall böja benet 3 gånger, så gör man det, inte spelar duktig och gör det 5 gånger bara för att man kan och det känns bra, det brukar nästan alltid straffa sig. Så gör som de säger.
Sen skaffade jag mig snabbt några dagliga rutiner. Jag klev upp i bra tid, gjorde ett rehabpass på förmiddagen varje dag mån-fre. Sen kunde jag ta helg och njuta av ledigheten med gott samvete. För mig var det väldigt viktigt att ha någorlunda samma rutiner som jag har till vardags, kände direkt att jag skulle få det lättare så.
Sen hade jag tur att kunna sova, det tror jag är en viktig del i läkandet.

Sen får man väll rekommendera både HBO och netflix, men mest av allt att läsa böcker, sjukt bra att lägga sig och läsa innan man sover, hjäper grymt för sovandet.

Sen kan jag informera om att det tar tid att bli bra, har gått 16månader sen min olycka och jag är långt ifrån bra, men det går framåt, tycker på något sätt att det är okej att det hände, hade aldrig gjort illa mig innan, så man får ett annat synsätt på hur allt funkar i kroppen och vården.

Lycka till och kämpa på.

Vattendroppe
2915 inlägg
Vattendroppe 2915 inlägg 1 år sedan | Senast ändrad Vattendroppe (1 år sedan)

zerode skrev:

Allt värt att veta

+1 på ta mig tusan allt. Speciellt det där med rehab, både att det ska göras och att det ska göras i exakt den mängden sjukgymnasten säger. Det är viktigt.

www.randoscando.com || @rando_scando Citera
Svarta_Faran
66 inlägg
Svarta_Faran 66 inlägg 1 år sedan

Håller med - rehab är a och o. Kämpa på med övningarna. Jag drog av främre korsbandet i mitten januari och opererades igår. Under den tid jag rehabade fram till operationen märkte jag en markant förbättring och kunde i stort sett träna som vanligt (dock ej löpning och benböj med skivstång). Nu tillbaka på ruta ett efter operationen, men all rehab före op har du glädje av om du bestämmer dig för op. För mig var det inget svårt beslut om op. Är 40 år, åker många dagar om året och har två aktiva barn som jag vill kunna sporta med länge till. Så, gör din rehab och fixa knät om du kan/vill. Lycka till

drdrain
28 inlägg
drdrain 28 inlägg 1 år sedan

Hej !

Drog sönder menisken för c:a 11 år sen dom sydde i hop den, han i stort sett komma tillbaka och känna mig normal i knäet 3 år senare ( 2 år pga dålig info om rehab ).
Danderyds Sjukhus
För 7 år sen drog jag då nästa gång sönder menisken igen och korsbandet och åter igen så fick jag dålig hjälp denna gång på Karolinska som sa att kryckor 2 veckor så är du på benen igen vilket jag såklart inte var.
Tröttnade på dom när dom 2 veckor senare konstaterade skadan och lästa mig till att man på Sophia hemmet hade sammarbete med landslaget runt just korsbandsskador i samband med utförsåkning.
Bad om remiss dit, fick direkt vid första besöket en operationstid dagen efter eftersom jag redan på 2 veckor tappat muskelatur ( går fort ).
Har väldigt slitna knän pga idrottande under c:a 30 år ( ishockey, bandy, fotboll ) så min dom blev att dom nu plockat bort både menisken och korsbandet.
Livet blev kolsvart då jag fick domen att aldrig mer tävlingsspela i dom sporter jag var aktiv och tog upp skidåkningen hur det skulle bli där då det är min favorit hobby.
Fick svar att det skulle gå, men att man kan få ont och gå på smärtstillande den veckan man åker.

Idag så ser det ut såhär för mig.
Åker 2 veckor+ varje år ( mer om jag hade råd ) svullnar om knäet men äter inget smärtstillande.
Kör dock med en knäortos ( knäskydd /ställning ) delvis för att själv känna mig tryggare samt att jag intalar mig att den hjälper.
Undviker hopp till största delen, men att få pressa kroppen i antingen hårda snabba svängar i pist eller carva över en hel backe i hög fart funkar utan vidare bara låren som hindrar mig big_smile
Kör gärna offpist när det går med, men blir inte så ofta längre tyvärr.

Som alla säger Rehab är nyckeln och desto starkare lår du arbetar upp ju mindre belastning läggs på knäna.

Lycka til !

queeniida
2 inlägg
queeniida 2 inlägg 1 år sedan

Hej,

Tack för alla svar och tips! Sitter i stugan och tittar ut över fjället samtidigt som jag har fått en del gjort. Min kompis har en sjukvårdsbutik i Stockholm som bl.a. har ortoser så han ska hjälpa mig att hitta en bra lösning när det väl blir dags för det. Han rekommenderade OS-kliniken på Hornsgatan och jag pratade med en jättebra dam där. Hon sa att jag absolut skulle försöka få en akuttid på Artokliniken, samma klinik som du gick till drdrain. Hon tyckte inte att jag skulle behöva sätta mig på akuten på något av sjukhusen och hoppas på det bästa... Hoppas att dom har tid för mig 😀 Känns ju som att man behöver ligga på mycket själv för att få bra hjälp.

Drkosmos
Online 31 inlägg
Drkosmos 31 inlägg 1 år sedan

Det låter på din beskrivning som att du fått en eminentiafraktur, sådana har god chans att löka ihop bra med bibehållen korsbandsfunktion. Men det måste följas upp med röntgen och se att benfragmentet ligger bra. Gå för Guds skull till en ortopedklinik snarast efter hemkomst och börja inte mixtra med ortoser och sjukgymnastik innan du fått ortopedens bedömning. Rehabiliteringen efter eminentiafrakturer är inte alls på samma sätt som ifall du får en ren korsbandsruptur.

drdrain
28 inlägg
drdrain 28 inlägg 1 år sedan

queeniida skrev:

Hej,

Tack för alla svar och tips! Sitter i stugan och tittar ut över fjället samtidigt som jag har fått en del gjort. Min kompis har en sjukvårdsbutik i Stockholm som bl.a. har ortoser så han ska hjälpa mig att hitta en bra lösning när det väl blir dags för det. Han rekommenderade OS-kliniken på Hornsgatan och jag pratade med en jättebra dam där. Hon sa att jag absolut skulle försöka få en akuttid på Artokliniken, samma klinik som du gick till drdrain. Hon tyckte inte att jag skulle behöva sätta mig på akuten på något av sjukhusen och hoppas på det bästa... Hoppas att dom har tid för mig Känns ju som att man behöver ligga på mycket själv för att få bra hjälp.

Artokliniken är bra.
Det var dom som skickade mig vidare ett ställe som heter OT-center som ligger vid Mörby buss terminal.
Men som sagt låt läkaren kolla på det först innan du gör för mycket övningar, för felaktiga övningar på en skada kan försämra istället för att förbättra.


Logga in för att skriva i forumet
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook