Korsbandskada

IsaStorm
1 inlägg
IsaStorm 1 inlägg 1 månad sedan

Hej! Har ett korsband som är av och inväntar kanske operation. Men jag förstår att det finns komplikationer med att gå in i knät. Läkarna säger nästan bara det positiva med en operation, såklart, men jag förstår ju att det finns en baksida.

Är der någon som gått igenom en korsbandsoperation och fått besvär? Jag är väl medveten om vila och att göra sin rehab 100%. Men är det någon som rekommenderar mig att avstå och varför isånt fall? Har lärt mig leva med skadan men är alltid lite orolig att knät ska "hoppa ur led" och gör allt på 80%.

Tack!

Svar

Skalet
4 inlägg
Skalet 4 inlägg 1 månad sedan

Jag rekommenderar starkt operation.
Har själv opererat korsbandet, iofs många år sedan nu, och har inte ångrat mig en sekund.
De enda komplikationerna jag har är att jag inte riktigt har full sträckning i det opererade benet samt att det blir lite stelt efter hård belastning, märks dock inte under/efter skidåkning, åker ganska aggressivt i pist så benen belastas hårt. Stelheten märks endast efter löpning i längre distanser, typ mer än 10 km.
Men att ha en stabilitet i båda benen som jag kan lita på överväger allt.

Vattendroppe
Online 2929 inlägg
Vattendroppe 2929 inlägg 1 månad sedan

Jag är 13 månader och en dag postoperativ på främre korsband idag.

Jag är fortfarande inte lika stark som jag är "van vid" i knäet och benen, men jag har tidigare legat på en relativt hög nivå, och det går stadigt framåt. Jag har tappat lite extension i det opererade benet (ligger -5 grader ungefär, jämfört med -10 på det andra), men eftersom det är mindre än 0 grader (full extension) är det ingenting som stör mig annat än mentalt för symmetrins skull. Flexen har jag också lite att jobba på (men inte något som är mätbart), men det var inte för än nyligen jag började kunna sitta på knä japan-style utan att det stramade i knäet. Jag har fortfarande lite problem med att det knastrar och knäpper i knäet efter att jag varit stilla länge (t ex efter att jag sovit, eller suttit framför datorn på jobbet och fokuserat i timtal), och kan behöva sträcka benet 1-2 gånger för att få hela extensionen efter det, men det är inga låsningar eller smärtor i samband med det, och det blir också stadigt (men sakta) bättre. Jag har också viss problematik med att jag vid tung belastning kan få känningar i lårmuskelfästet (kommer som en diffus smärta/känsla av överansträngning på en plats under knäskålen) efter tunga belastningar, men det är mer relaterat till den bristen på tyngre belastning som kommer naturligt med rehaben än själva operationen egentligen.

De baksidorna som finns med operation är att du kommer behöva rehabba igen efter operation, räkna med 9-12 månader för att återfå full styrka i knäet. Det handlar också om en operation, och alla operationer innebär en viss risk. Får du en infektion i leden, läkaren lyckas sätta graften fel, eller någon annan komplikation har du förmodligen en lång helvetesresa framför dig. Det är väldigt osannolikt med en duktig läkare att det sker, men det är absolut något som är värt att ta med i kalkylen. Vid en väl utförd operation, ordentligt genomförd rehab och kontinuerlig träning efteråt är de kvarstående komplikationerna (av de jag snackat med) från en modernt utförd korsbandsoperation minimala långsiktigt. Tyvärr gör det ingen skillnad för artros-statistiken med operation, den är som den är oavsett.

Jag tycker inte om att rekommendera operation eller inte till någon annan, eftersom det är ett beslut som den personen måste ta. Personligen valde jag operation, inte för skidåkningens skull, men efter att ha snackat igenom vad klättring innebär för typer av belastningar med min sjukgymnast, och hans bedömning var att jag borde undvika vissa typer av rörelser om jag inte ville riskera att skada menisken eller andra delar i knäet (jag har lyckligtvis klarat mig mer eller mindre helt utan menisk- eller broskskador när jag hade av mig mitt korsband) - och valet för mig var då rätt enkelt. Det är helt enkelt ett beslut du måste ta själv, men som sagt är de långsiktiga komplikationerna minimala - och det är ofta ganska svårt att säga hur det jämförs med att inte göra en operation, eftersom den antingen görs eller inte!

Om du bestämmer dig för att operera finns det två saker att tänka på. Dels träna som fan innan. Bra, stark muskulatur och god rörlighet i knäet underlättar vid operationen, så det ökar chanserna för att en lyckad operation. Dessutom får du en något lättare rehab-resa. Sen också, om du har möjlighet att påverka valet av läkare som opererar kan det vara värt att försöka luska reda på någon som verkligen är inriktad på korsband och gör riktigt, riktigt mycket korsbandsoperationer. Det ökar helt enkelt sannolikheten att det ska gå bra. Gällande olika metoder så ska du hålla dig till den som läkaren som opererar är mest bekväm med.

Wall of text, hoppas du får ut nån vettig information från den smile

www.randoscando.com || @rando_scando Citera
liljaaa
Online 2 inlägg
liljaaa 2 inlägg 1 månad sedan

Opererade mitt främre korsband för cirka 6år sedan och i det stora hela har allt gått bra. Jag valde att operera för att jag ville kunna köra på 100% med skidåkningen. Efter operationen fick jag ett bakslag och skadade en liten del av menisken, dock inget som var allvarligt enligt läkaren och ingenting jag påverkas av idag. Det tog mig ungefär 2 skidsäsonger innan jag kände att jag kunde åka på för fullt igen och nu har jag inga problem alls med knät (peppar peppar).

Race
10 inlägg
Race 10 inlägg 1 månad sedan

Det är inget lätt beslut att fatta. Och det kan bli svårare ju mer fakta du inhämtar utanför sjukhuset/kliniken. Jag kan tänka mig att svaren du får på detta forum har en bias åt det positiva hållet då de med negativ erfarenhet kanske har tvingats lägga skidorna på hyllan och inte längre läser forumet.

Snabb googling ger en success rate på upp till 97%! Lite mer googling sänker den något: 75-90% beroende på undersökning. Lite mer grävande ger dock lite mer nedslående siffror. OBS! Jag kanske har tolkat forskningen fel.
*Arthrofibrosis, ärrvävnad med minskat rörelseomfång (ROM) och eller smärtor: upp till 4 av 10
*Osteoarthritis (Artros/osteoartrit): 6 av 10 upp till 8 av 10 för de som även skadat/opererat menisken i samma veva. Lite mer googling ger mer siffror på sannolikheten för hur snabbt artrosen eventuellt fortskrider från symptomfri artros, morgonstelhet, smärta, eller bli oförmögen att åka skidor. Artros kan man iofs lösa med Total Knee Replacement om och när inte längre kan åka.

Ibland vill läkaren kika på korsbandet för att kunna avgöra om det är helt av eller inte. Då kanske de vill passa på att frisera en fransig menisk eftersom de tror att den bidrar till eventuell smärta. Men denna operation kanske görs i onödan då många har fransiga meniskar utan symptom. Denna operation riskerar istället att starta en artros.

Flera jag känner åker skidor utan operation med typ knästöd. Det finns även mer eller mindre skonsam skidteknik och skidutrustning...

Vattendroppe
Online 2929 inlägg
Vattendroppe 2929 inlägg 1 månad sedan

@Race Du skulle inte kunna länka studierna du hänvisar till? Några saker som är värt att kolla upp direkt är bland annat:

- Är studierna "aktuella"? (Dvs är de utförda på patienter som fått den typen av korsbandsplastiker som görs idag?)

- Hur defineras minskat rörelseomfång i studierna? Jag har ju strikt taget ett minskat rörelseomfång, men det är inte nånting som gör medicinsk eller praktisk skillnad för min funktion. Det finns heller inga garantier för att jag skulle få tillbaka fullt rörelseomfång utan operation.

- Artrosstatistiken är enligt de studierna jag fick hänvisat till av min läkare oförändrad med/utan korsbandsplastik. Tyvärr är det mer än 1½ år sen jag fick hänvisningarna, så jag minns inte vilka studier det var hmm . Vad gäller meniskskador måste de behandlas separat, eftersom menisktrauma i någon mån är typ 2-artros per definition. Och vad gäller fortskridning visade studierna jag fick hänvisat till mig att det inte är någon skillnad på den mellan att göra kortbandsplastik eller inte.

Jag tycker också det låter väldigt konstigt att en läkare skulle "frisera" en symptomfri menisk, i och med att läkare alltid utgår från att i ett första steg in göra mer skada skulle det vara direkt tjänstefel att göra något liknande om det kan leda till utveckling av artros. Läkare är människor och gör fel ibland, och en och annan läkare är också totalt whacko, det ingår liksom. Men hela påståendet låter väldigt sensationalistiskt och löst. Jag vill gärna ha en källa på det om du tänker stå fast vid det. (Och som sagt, whackon finns även bland läkare, så självklart förekommer det, men jag har mycket svårt att tro att det är det vanliga. Lite som att det förekommer att din mäklare totalfuckar dig när du säljer läganhet, men det är knappast det vanliga. I grund och botten handlar om det ifall du har tillit till personen du utelämnar dig till.)

Med det sagt - ja, det finns extremt många som åker skidor utan korsband, och fysiologiskt finns det inga hinder för att göra det på rekreationsnivå, speciellt inte med knäskydd. Jag tycker absolut det är rätt att upplysa om de risker som finns vid korsbandsrekonstruktion när en individ ska ta beslut om hurida den ska operera eller inte, men då ska det också vara upplysningar som är korrekta.

www.randoscando.com || @rando_scando Citera
Rudolfsson
169 inlägg
Rudolfsson 169 inlägg 1 månad sedan

Race skrev:

Det är inget lätt beslut att fatta. Och det kan bli svårare ju mer fakta du inhämtar utanför sjukhuset/kliniken. Jag kan tänka mig att svaren du får på detta forum har en bias åt det positiva hållet då de med negativ erfarenhet kanske har tvingats lägga skidorna på hyllan och inte längre läser forumet.

Snabb googling ger en success rate på upp till 97%! Lite mer googling sänker den något: 75-90% beroende på undersökning. Lite mer grävande ger dock lite mer nedslående siffror. OBS! Jag kanske har tolkat forskningen fel.
*Arthrofibrosis, ärrvävnad med minskat rörelseomfång (ROM) och eller smärtor: upp till 4 av 10
*Osteoarthritis (Artros/osteoartrit): 6 av 10 upp till 8 av 10 för de som även skadat/opererat menisken i samma veva. Lite mer googling ger mer siffror på sannolikheten för hur snabbt artrosen eventuellt fortskrider från symptomfri artros, morgonstelhet, smärta, eller bli oförmögen att åka skidor. Artros kan man iofs lösa med Total Knee Replacement om och när inte längre kan åka.

Ibland vill läkaren kika på korsbandet för att kunna avgöra om det är helt av eller inte. Då kanske de vill passa på att frisera en fransig menisk eftersom de tror att den bidrar till eventuell smärta. Men denna operation kanske görs i onödan då många har fransiga meniskar utan symptom. Denna operation riskerar istället att starta en artros.

Flera jag känner åker skidor utan operation med typ knästöd. Det finns även mer eller mindre skonsam skidteknik och skidutrustning...

Det är klokt att titta på studier och läsa artiklar på området för att få så mycket information som möjligt. Men jag skulle vilja höja ett varningens finger rörande tillvägagångssättet att googla fram artiklar. Jag sitter ju nu och skriver en systematisk översiktsstudie (pluggar till fysioterapeut) och för att komma så nära "en sanning" som möjligt på den fråga som man har, i det här fallet operation eller icke operation av en korsbandsskada så ska man helst göra en systematisk sökning, där man använder sig av en PIC eller PICO-modell beroende på vad man har för frågeställning, i någon vetenskaplig databas, tex PubMed, Cinahl, Pedro, Embase osv. Men det är helt orimligt att man som patient ska göra detta innan man fattar ett beslut.

Mitt råd är att du pratar med din läkare och din fysio och ställ alla tänkbara frågor till de med fokus på just det som du funderar på, dvs att kunna åka skidor på samma nivå som innan korsbandsskadan.

Hoppas jag inte gav dig ännu mer huvudbry.
/Andreas

drH
62 inlägg
drH 62 inlägg 1 månad sedan

En fråga, och sen ett påstående/förslag som inte svarar på din egentliga fråga.

Har du rehabtränat i ett halvår med fysioterapeut efter skadan? Om inte så är ju ett alternativ att göra det och sen fundera på om du vill operera ditt korsband eller ej beroende på hur knät funkar.

Har du gjort din rehab och ändå går omkring på 80% av rädsla för att knät ska hoppa ur verkar op rimligt om du frågar mig. Men den rekommendationen hade du ju redan fått:-).

För övrigt är Vattendroppes båda inlägg ovan spot on.

/drH, specialist i ortopedi, ej korsbandsoperatör men har ändå sett ett gäng paj främre korsband

Race
10 inlägg
Race 10 inlägg 1 månad sedan

@Vattendroppe du har helt rätt i att korrekt fakta är viktigt i ett ämne som detta. Jag börjar med frågeställningen nedan och får återkomma om resten.

Vattendroppe skrev:

Jag tycker också det låter väldigt konstigt att en läkare skulle "frisera" en symptomfri menisk, i och med att läkare alltid utgår från att i ett första steg in göra mer skada skulle det vara direkt tjänstefel att göra något liknande om det kan leda till utveckling av artros.

Jag skrev inte “symptomfri menisk”:
Race skrev:

kanske de vill passa på att frisera en fransig menisk eftersom de tror att den bidrar till eventuell smärta

Så patienten söker vård för smärta i knät, får en MRI/T som pekar på meniskproblem, en arthroscopi (titthål) bekräftar osnygg menisk och en operation utförs direkt med målet att få bort smärtan.

Vattendroppe skrev:

hela påståendet låter väldigt sensationalistiskt och löst. Jag vill gärna ha en källa på det om du tänker stå fast vid det.

Jag håller med att detta borde ha skapat större rubriker!:

http://www.vetenskaphalsa.se/trasig-men … -opereras/

Vattendroppe
Online 2929 inlägg
Vattendroppe 2929 inlägg 1 månad sedan

@Race
Okej, vi går tillbaka till originalcitat så det blir rätt!

Race skrev:

Ibland vill läkaren kika på korsbandet för att kunna avgöra om det är helt av eller inte.

Helt korrekt, detta är en vanlig procedur.

Race skrev:

Då kanske de vill passa på att frisera en fransig menisk eftersom de tror att den bidrar till eventuell smärta.

Vad menar du med kanske? Menar du att vissa kirurger _vill_ göra operation eller att de _faktiskt_ gör operationen? Det är två skilda scenarion. Vad menar du med tror att den bidrar till eventuell smärta - att patienten har en smärta som kirurgen tror skapas av fransig menisk eller att kirurgen tror att patienten har smärta som den i sin tur tror beror på på menisken? (Det är härifrån jag antog att vi pratade om symptomfri menisk eftersom jag tolkade meningen som alternativ två.)

Som jag läser den här inledande texten är det följande scenario du målar upp:
Korsbandet är svårbedömt på MR men menisken ser fin ut (patienten har ingen smärta) - kirurgen vill kontrollera korsband för att få bättre underlag att göra bedömning om patienten ska rekommenderas plastik eller enbart fysioterapi. När kirurgen är inne i knäet upptäcker kirurgen att menisken inte är hundraprocentig och "passar på" att klippa lite i menisken för det kanske kan hjälpa med en smärta som patienten kanske upplever i knäet.

Detta är alltså helt felaktigt, och det skulle vara direkt tjänstefel att göra ett ingrepp på de premisserna. Som sagt, det finns garanterat läkare som kör sitt race på det sättet, men när det upptäcks brukar det bli svettigt för deras legitimation och det är inte det vanliga...

Om det _inte_ är det scenariot du försökt måla upp får du gärna förtydliga. Men om det inte är så att du drar en parellell mellan korsbandsplastik och ofrivillig meniskfrisering av bara farten när kirurgen ändå är inne har jag svårt att se vad hela citatet har för relevans för TS över huvud taget. Som sagt är menisk- och korsbandsskator separata även om de ofta uppstår i samma veva och statistiskt är mycket vanliga tlilsammans, men de måste ändå behandlas separat! TS frågar om korsbandsplastik och inte om meniskplastik.

Race skrev:

Men denna operation kanske görs i onödan då många har fransiga meniskar utan symptom.

Vad menar du med "i onödan" och vilka delar av proceduren innefattar du i "denna operation"? Enligt de länkarna du angivit har ju proceduren givit effekt - patienter har upplevt en förbättring. Däremot kanske inte av den anledning som man trott - som sägs i inslaget verkar det som att själva friseringssteget kan hoppas över med lika goda resultat i de flesta fall. Men det framgår också (om inte annat i Martins artikel*) att vissa fall har _krävt_ en meniskfrisering för att någon förbättring ska ha upplevts.

Race skrev:

Denna operation riskerar istället att starta en artros.

Detta är, enligt dina källor, samt den faktiska vetenskapliga artikel av Martin Englund jag funnit på området*, ett helt ogrundat. Det som sägs i alla tre källorna är att det i dagsläget inte kunnat styrkas något samband mellan meniskfrisering och ökad fortskridning i artros. Man vet helt enkelt inte.

Märk också att de här studierna börjar bli några år nu - Martins artikel publicerades 2012 och de artiklarna han hänvisar till har varit publicerade 2010 och tidigare. Det var en rätt bra stund sen Jag vet inte vad som hänt sen dess i fältet, men jag misstänker att det kan vara en del i förklaringen till varför det som sas när jag diskuterade med sjukgymnast och kirurg för snart 1.5 år sen var just att man i princip inte gör något med menisker i ett första skede, utom möjligen syr på plats om hela grejen lossnat (med reservation för att det förmodligen är väldigt förenklade förklaringar). (Och ja, trots att jag inte hade några som helst tecken på meniskskada var båda villiga att diskutera det med mig bara utifrån ett rent intresse.)

* https://www.nature.com/articles/nrrheum.2012.69

www.randoscando.com || @rando_scando Citera
telemarkus
Online 194 inlägg
telemarkus 194 inlägg 3 veckor sedan

Yo!
Ni som genomgått operation, har korsbandet då varit helt avslitet? Har operationen genomförts för att åtgärda instabilitet i knät eller har det handlat om andra symptom också? Anledningen att jag undrar är att jag delvis drog av främre korsbandet i januari. Rehabiliteringen har gått förhållandevis bra. Jag upplever ingen som helst instabilitet i knät. Däremot en del smärtor, främst kring undre delen av knäskålen, som kommer och går i perioder.

Ski now work later Citera

Logga in för att skriva i forumet
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook