ont i knäna.

skruf
7 inlägg
skruf 7 inlägg 9 år sedan

Jag får ont i knäna av att åka telemark speciellt efteråt. Eftersom jag säsongar nu går jag i princip runt med konstant stela och ibland värkande knän. Jag har varit hos en sjukgymanst och kollat upp det. Enligt henne var muskulaturen runt knäet inte tillräckligt stark och eftersom påfrestningen är rätt stor blir knäet instabilt. Hon gav mig några övningar och sa att det gick bra att köra ändå så jag har ingen skada jag behöver oroa mig över. Jag har märkt att knäna ofta värker mer när jag kört carving antar att jag belastar mer då. Jag har provat att köra med värmande knäskydd men tyckte inte att det hjälpte så mycket.

Så nu undrar jag om det är någon av er som har några bra tips på sätt att åka för knäet ska belastas mindre? Sen om ni har några bra övningar för balans och styrka får ni gärna dela med er av dem också. smile

Svar

evil
365 inlägg
evil 365 inlägg 9 år sedan

Det är inte det roligaste, men det som hjälper bäst är hederlig knäböj med skivstång innan säsongstarten. Varvat med lite cykling eller annan lugnare och mindre explosiv benträning så får du mindre ont i knäna. Funkade bra för mig iallafall.

När det gäller åkteknik får nog nån telemarksåkare svara smile

www.randopedia.net Citera
Totemann
205 inlägg
Totemann 205 inlägg 9 år sedan

hmm, en tanke:
Hur länge körde du med knäskydden? Av hur du formulerar dig så får jag känslan av att det bara blev en eller ett par dagar?

Om det är så så prova att ge det en vecka eller tre.. Det är ju inga mirakel grejer som trollar bort alla problem, men kanske hjälper lite lite varje dag och tillslut kanske det blir stor skillnad smile

Som sagt, en teori som kan vara värd att pröva om du ändå redan har köpt knäskydden smile

Läs 3ggr. skriv svar. läs DET 3ggr klicka sänd! Citera
Ywiz
36 inlägg
Ywiz 36 inlägg 9 år sedan

Åkmässigt så kan du ju köra lite mer upprätt i pisten för att spara knäna. Dvs. skippa den djupa skandinaviska stilen där den inte behövs. Se över canting justeringen på pjäxan för att minska felbelastningen.

Sist men inte minst - åk mer puder helt enkelt ;-)
/Johan

Ywiz Citera
Ywiz
36 inlägg
Ywiz 36 inlägg 9 år sedan

Åkmässigt så kan du ju köra lite mer upprätt i pisten för att spara knäna. Dvs. skippa den djupa skandinaviska stilen där den inte behövs. Se över canting justeringen på pjäxan för att minska felbelastningen.

Sist men inte minst - åk mer puder helt enkelt ;-)
/Johan

Ywiz Citera
helsing
53 inlägg
helsing 53 inlägg 9 år sedan | Senast ändrad helsing (9 år sedan)

knäböj på balansplatta i 2 minuter, ett ben i taget. då stärker du alla små muskler runtom knä vilka är viktiga för stabiliteten. sen vanliga knäböj och utfallssteg! Ett tips när du gör de två sistnämda är att knät ska aldrig ligga längre fram än fötterna när du böjer ner, sjukt dålig förklaring men hoppas att du förstår tongue alltså från sidan sett så ska aldrig knäskålarna komma framför tåspetsarna. på detta sättet påverkar du inte knäna lika mycket utan tränar där det ska tränas!

//Helsing

nordvest
5 inlägg
nordvest 5 inlägg 9 år sedan

Det er sikkert bra med øvelser--for den som gidder det...
Jeg har en venninne som har samme problemet. Hun kjører telemark i løssnø, alpint i bakke. Da er hun helt fri for smerter,
Lykke til!

nordvest Citera
Tompan14
1129 inlägg
Tompan14 1129 inlägg 9 år sedan

+1 på helsings tipps!
Jag brukar även ställa mig på något mjukt, typ en handduk, blunda och balansera på ett ben när jag borstar tänderna. Det ger ca 4 minuter om dagen och gör underverk för framförallt de små musklerna kring fotleden, men även knäna!
Ett annat tråkigt svar är att det kan vara läge att se över tekniken lite, det kan bero på att du kompenserar med knäna istället för en bra grundposition, vilket ger att de ansträngs mer än de behöver. Men om det är orsaken i ditt fall vet jag ju som sagt inte!

//Tompan

Passa er jag kör jävligt aggressivt! Citera
lumi72
1 inlägg
lumi72 1 inlägg 9 år sedan

Du bör inte få ont i knäna om du är/har:
1)tillräckligt stabila o starka i ben samt mage/rygg - rå styrka sällan räcker till - balansträningar betydligt viktigare -kolla ex. alpina landslagets "anja pärsson" träningar, yoga ect. Med klena o ostabila ben åker du inte länge.
2)inga strukturella skador i knäapparatus ex. oupptäckt korsbandskada, ITB syndrom, broskskador ect. Beror på var du har ont: ex i knäskolan (kan vara främre korsband), vid sidan (ITB syndrom, annat muskelfäste problem), överallt (allmänt ostabilt). Kontakta idrottspecialister vb.
3)rätt teknik - stå upp, stöd från mage alltid, åk rakare med mera fart, fega inte, - inga djupa knäböj behövs med dagens pjäxor o plankor.
4)ny pjäxa, canting?
5)formgjuten sula obligat i telis- annars "åker du på tårna"
6)åk fina ytor - pucklar bara vid +40cm puder!
Lycka till!

NiklasLundberg
114 inlägg
NiklasLundberg 114 inlägg 9 år sedan | Senast ändrad NiklasLundberg (9 år sedan)

Använd alltid riktigt bra knäskydd av hög kvalitet som är gjorda för smällar med hård yta ytterst.

De gör mer än skyddar knäna mot smällar. De håller knäna varma i liften, så att de inte blir stela och kalla. Skyddar mod all blåst både uppför och nerför.

Använd alltid knäskydd, nya knän är dyra och svåra att hitta i affären.

Vila 3 dagar mellan åken så att leder kan stärka sig. Ifall du har problem ändå åk lugnare vissa dagar eller hitta på något annat snökul som inte har med knäna att göra, t.ex. stjärtlapp.

nicke nerför Citera
mathiasryen
1 inlägg
mathiasryen 1 inlägg 9 år sedan

Varför frågar du efter övningar för knä på det här forumet när du har varit hos en sjukgymnast och fått övningar? Skulle nog rekommendera att köra sjukgymnastens övningar!! Sämsta positionen, eller vinkel i knä är 30 grader vilket man nästan alltid har när man åker alpint samt att knät är framför tålinjen. I 30 grader så är knät rent anatomiskt mest instabilt. Knäleden har i stort sett inga stabiliserande muskler, enda muskelbuken som går över leden är m. popliteus på baksidan annars är det bara senor som går över leden vilket har väldigt dålig stabiliserande effekt. det som stabiliserar leden är främre/bakre korsband och collateralligamenten samt ledens anatomiska utseende, vilket är usels när man pratar stabilitet. man kan tänka sig lite som att lägga en fotboll på en stubbe! har själv instabila knän och får känningar i mitt knä speciellt efter jag åkt och det jag kan rekomendera är att i sittlift hela tiden ha skidorna på fotpinnarna istället för att ha dom hängande!! Sen så kör jag balansplatta med ett ben i taget i full extension (rakt ben) och maxspänning i quadriceps (lårmuskeln) man kan köra spänn-slappna av också, var inte rädd för smärtan ta i allt du kan! i full extension har man maximal stabilitet i knät.

ollecollberg
66 inlägg
ollecollberg 66 inlägg 9 år sedan | Senast ändrad ollecollberg (9 år sedan)

Utfall med skivstång off-season, åk med värmande knäskydd! Om inte annat så hjälper dom iallfall lite grand mot att slå knäna i skidan eller vegetation.. wink
Jag åker alltid med värmande skydd och skulle inte ens prova att köra utan nu, det är jävligt skönt tycker jag. De enda gångerna jag kör utan knäskydd är på topptur, och då är man inte där mest för åkningen...

Olle

Fred-o
246 inlägg
Fred-o 246 inlägg 8 år sedan

Att fördela vikten 50/50 borde bespara knäna en hel del. Jag kör 50/50 så mycket jag kan men det är ju lite svårt att kontrollera när man har benen i helt olika positioner tongue

Detta har säkert redan nämnts i tråden men jag orkar inte läsa allt.

Lycka till!

magnusericsson
1237 inlägg
magnusericsson 1237 inlägg 8 år sedan | Senast ändrad magnusericsson (8 år sedan)

Skaffa formgjutna inlägg i pjäxor, skor, löpskor och allting som du använder dig av i princip.
Tänk även på att knäna inte ska gå inåt när du går i trappor eller liknande.
Har samma problem, och fick förmodligen samma träningspass.
Kötta stenhårt med det träningspasset, minst 3 ggr i veckan sen ska du se att det löser sig.
Men tänk på det som jag sa.
Mina knän höll skitbra när jag höll på med träningspasset, men jag slutade dum som man är och då blev det samma gamla visa igen.
Så ligg i och ha tålamod.


Ps. om du ska göra knäböj med skivstång eller på balansplatta, tänk då på att knäna inte ska gå inåt, för då gör inte träningen någon nytta! Ds.


Såg nu att det var ett gammalt inlägg.
Så jag får väl hoppas att det är bättre och att du inte har såna skitknän som jag har.

burääääääääh Citera
norly
41 inlägg
norly 41 inlägg 6 år sedan

Jag lyckades överbelastade insidan på bägge mina knän (enligt läkaren) förra säsongen. Efter att ha ha tagit det lite lungt i sommras så är det nu helt ok. Nått som dock verkligen hjälpte mig var vanliga knästabiliserare (typ vulkan skydd fast med kardborre). Smärtan försvann och det känns sjukt mycket mer stabilt för mig...dock krossade jag höger knäskål för nån vecka sen, men det var ett annat problem.. Innan dess gick det toppen.

Detta funkade för mig och det är fullt möjligt att du har nått helt annat. Be om att få en MRI skanning av knäna. Det var vad dom gjorde på mitt sportsjukhus, och där kunde man se överansträngningen.

Hasse-telemark
1 inlägg
Hasse-telemark 1 inlägg 6 år sedan

Min sjukgymnast säger att minst 70% av våra knäproblem orsakas av någon annan svaghet eller dålig rörlighet, min erfarenhet är att hon rätt!!
Bra gymövningar:Bästa stretchen tycker jag att man får med hjälp av TRX-remmar det finns en hel del övningar på youtube, tex:


Mvh/hans


Logga in för att skriva i forumet
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook