Åka rakt (snowboard)

Raaz

Ny medlem
haha, fan va det kändes fjantigt att skriva rubriken. Men iafl, jag har problem med att åka rakt vid t.ex lite flackare områden. Jag får allt som oftast felskär vilket oftast resulterar i en nära-vurpa upplevelse. Har försökt att luta mig framåt, bakåt, koncentrerat mig mycket, koncentrerat mig lite, böjt på benen, inte böjt på benen etc.
Någon som har nåt tips hur man får bort detta "beteende"? Kan poängtera att jag inte åkt alltför många gånger, vilket kanske också har lite betydelse. :)

/Raz
 

Rydellen

Ny medlem
Haha ja lite komiskt men faktiskt inte helt dum fråga eftersom du är ny.

Ofta om man har för vassa kanter (speciellt nära kontaktpunkterna vid nose och tail) är det lätt att vid minst snedvridning av brädan få hugg. Åker man pist mycket och behöver riktigt vassa kanter hela vägen får man helt enkelt vänja sig med att ligga lite på skär hela tiden.

När det går fort och föret är sådär ligger jag nästan alltid på kant för att vara säker och känna att man har kontroll. Med en mjukare bräda samt en med slöare kanter blir denna känslan av hugg mindre.

Ett tips är också att ställa dig lite bredare i stancen. Många nybörjare kör väldigt tight stance och känner därför av vridningarna på brädan mindre. Står man lite bredare får man en bättre känsla för i exakt vilken riktning man har brädan.

Edge-control skulle jag hävda är det allra viktigast för att utvecklas både på berget och i parken. Man måste bli vän med kanterna och veta vart man har dom. Men normalt sett..är det normalt att behöva ligga lite på kant på en transport tex.

Haha lycka tilL!
 

lgrstdt

Ny medlem
Jag känner igen det där, fast jag var då ungefär 8-10 år och hade precis börjat åka snowboard. Mitt största tips är att du bara fortsätter åka. Det försvinner när du har blivit lite duktigare :) Good luck
 

Superpark

Aktiv medlem
Tjenamors

jag brukar ligga på kant eller vrida brädan med föttern dvs. exempelvis trycka ner tån med bakre foten samtidigt som jag lyfter tån med fråmre foten och trycker ner hälen istället. när man blir trött kan man byta, finns något namn för detta men kommer inte på´t.

annars är det bästa tipset att bara slappna av...eller som föregående talare "d ä ba å åk"

peace!!
 

BCarlsson

Medlem
Jag brukar försöka slappna av så mkt som möjligt när jag "står platt" på brädan, känner man då att ett litet hugg kommer så rätar den ut sig av sig själv och inget mer med det :)
 

leffo

Ny medlem
Fick tipset av min lärare att lägga All vikt på framfoten och det funkar fint.
Det hon inte sa men som jag själv upptäckt är att eftersom man då blir lättare på bakfoten så justerar bakänden på bräden sig själv när det kommer små hugg, dock blir man ganska trött i frambenet eftersom all vikt ligger där...
 

Vurpollon

Medlem
Jag brukar ta så hög fart som situationen tillåter, med tanke på framförvarande mm. Sedan är det bara att ligga på kant.
 

SverigeTomten

Ny medlem
Jag hade samma problem när jag började åka, sen skaffade jag en bredare bräda och då var problemet löst. Det kanske är det? Eller så ska du göra som leffo säger, lägga mycket vikt fram men inte för mycket fram, då blir det en nosepress.
 

Steam

Ny medlem
Håller med om er att försöka vara helt avslappnad i kropp, ben och fötter, försöka känna att fötterna är avslappnade, titta långt fram.

För övrigt, testa på denna alternativa övning i blå backe. Om du kasar på exempelvis hälkanten rakt ned i backen, gör det ganska sakta och lägg tyngden först på vänster (då börjar brädan att svänga ner i backen). När den börjar svänga ned, flytta över vikten på högra delen av brädan och brädan börjar nu vända över och svänga med högra delen ned i backen. Fortsätt på det viset. Testa sedan att kasa ned på tåkanten och gör samma sak. När du känner dej säker på det kan du börja göra piruetter, snurra runt, runt, medurs och sedan moturs. Det kanske kan anses som nybörjarövningar, men är bra övningar för att få grundläggande kontroll och balans, men kan göra nytta för dej. Testa sedan att åka helt plant och avslappnat på flacka partier, försök lägga märke till dina avslappnade fötter. Gör övningarna då och då (som en del i uppvärmningen bland de första åken på morgonen).

Lycka till,
 

Nosskire

Medlem
Hur många åker rakt? Inte jag i alla fall... 90% så svänger man alltid litegrann, skråar eller dylikt.

Du förlorar nästan ingen energi/fart alls om du "karvar". Framförallt med magne traction brädor fungerar det bra på.
 

kodiak

Ny medlem
jag brukar slappna av så mkt det går i fotlederna. brädan kan då röra sig ganska hejvilt, men man tappar ändå inte balansen + att du har en stunds vila samtidigt :)
 

Dejvy

Ny medlem
Tidigare åkte jag alltid och skar under transportsträckor o.s.v. men med min nyaste bräda som är lite bredare är det sjukt mycket skönare/lättare att åka helt platt. Känns som att man har total kontroll. Kan iofs ha kommit lite med åren också. Sjukt gött att slippa spänningarna i vaden efter 1km vänstersväng (goofy) med tåskär i en transportsträcka.
 
Senast ändrad:

86

Ny medlem
gott att du frågare raaz, väcker svunna minnen. hade glömt bort hur jag brottades med Just detta problem som liten. hade svårt att förklara för vänner, och svaret jag fick blev bara - som någon nämnde ovan - de ba å åk. det var frustrerande.

Nu skär jag lite hela tiden, de allra flesta raksträckor har ändå en liten lutning i sidled, vilket möjliggör detta. de få som är helt plana i både x- o y-led zickzackar du på sedvanlig vis. här kan du vila någon sekund i övergången mellan höger- och vänstersvängarna, vilket gör att mjölksyran fördröjs.
exempel:
skär på tåsidan (goofy för min del _vänstersväng) släpp ner hälen för att övergå till en högersväng, men precis innan du kliver up på hälkanten pausar du i en sekund och slappnar av, för att i nästa sekund fullfölja rörelsen. i takt med att du blir tryggare med brädan kommer paus sekvenserna bli längre. har du har farten med dig kan du hålla på i en evighet innan mjölksyran slår in.
på detta vis arbetar du in en reflex system. börjar det plötsligt hacka under en paus efter en vänstersväng, kommer du direkt hoppa up på hälsidan. det är som i bilen, en förare reagerar snabbare om det bara finns ett alternativ att välja mellan, ska man överväga alternativ innan man handlar blir reaktioen långsammare.
vana åkare tänker inte när sånt här händer, därav "de bar å åk!
hoppas det hjälpte! trevlig säsong
 

Marv

Ny medlem
Hej,

Alla snowboardåkare har nog upplevt detta som nybörjare, inklusive mig själv för många år sedan. Det viktigtaste är att åka mycket så ger det sig oftast automatiskt.

Men det som du bör tänka på är att slappna av. Om du kör rakt på t.ex. en transportstäcka och du spänner hela dina ben och du kör in i ett litet spår så följer inte knäna med riktigt och då kan helt enkelt kanten slå in och du kan få ett felskär. Slappnar du av så följer benen lätt efter ojämnheten och du kanske bara behöver korrigera riktningen lite grann osv...

Det är lite som att åka släplift, var mjuk och fin i lederna så sköter brädan det mesta.

Sen när man får lite bättre koll på det så lär man sig även att hitta den rätta balansen när man kör rakt även om man spänner sina ben. Kan vara bra vid tillfällen då man måste satsa och ta fart för att komma över en uppförsbacke osv.
 

quin

Ny medlem
Köp en Bataleon så behöver du inte ens bry dig om det där...
TBT tar bort alla sådana små jobbiga saker som transportsträckor skall jävlas med! :)
 

nollid

Ny medlem
Ni kan väl ändå inte mena på allvar att ni ligger på skär på TS? låter sjukt jobbigt... tänk på en säck potatis o låt brädan sköta sig själv! IMO så blir det balansbekymmer först när man försöker påverka brädan när man står platt, låter man brädan glida med i olika spår/gupp så löser sig allt. Ju mer mañana-tänk desto skönare/snabbare TS...
 

WreckSigge

Ny medlem
Bra tråd ! :)

Körde bräda för första gången förra året, och hade stora problem med just transportsträckorna, oftast drattade jag dit duktigt precis nedanför backen vilket resulterade i en rätt så lång promenad tillbaka till liften.
Med denna informationen i bakhuvudet känner jag mig tryggare! Känns dessutom skönt att man inte är ensam om det lite pinsamma problemet, "att åka rakt" =P

Tack!
 

Mats_Maverick

Ny medlem
Lösningen heter "push-pull".Ungeför samma teknik som en surfare använder för att få fart på platta sektioner.
Din grundpose måste alltid vara böjda ben. 50% av alla brädåkare står alldeles för rakt upp och har ingen beredskap för skit som kan hända. Prova att åka med händerna på knäna. Är du så låg är du på g.
1. "Dra upp brädan" under dig. 2 Kanta brädan och du startar en carv. 3. Så fort kanten greppat tryck ut (push). Varannan tå- varannan hälsväng. Gör du det rätt pumpar du nu upp farten på en flack sektion. Du har alltid kontroll och kan väja för andra. Kör du med push pull får du också ut "mer sväng" ur brädan dvs du använder kroppen istället för fart och g-kraft för att svänga. Skitbra på smala transporter.
Åka med belaget platt mot marken är varken smart eller snyggt. Kolla en bit in i filmen här hur mycket sväng de får in på den smala transporten. Tänk er att den vore full med folk. De har fortfarande full kontroll eftersom de kan reagera supersnabbt.
 

Raaz

Ny medlem
grymma tips allihopa, kan meddela att jag inte längre har några problem med att åka rakt haha, gällde bara att åka mer och bli mer säker! Men fortsätt gärna komma med tips, finns säkert många som har samma problem!

peace
 

Kaskar

Medlem
Jag tror att en anledning till varför man får tåhugg när man försöker åka rakt är för att man är lite osäker och vrider fram överkroppen lite för mycket. Det är ändå onaturligt för kroppen att röra sig framåt medan kroppen är i sidled så den naturliga instinkten är att vrida fram överkroppen.

Så ja, träning är bra. Träna eftersom det lär kroppen att det är OK att åka i sidled. Jag tror det gäller att mentalt ställa in sig på att "så här ska det fungera", så kommer det.

Som många säger så ger det med sig av sig själv efter ett tag, även för mig, men när jag skulle träna upp mig att åka switch så såg jag en tipsochtricks-sida i en snowboardtidning där bilderna bara sa allt för mig. Väl i pisten så var det full fokus och till slut så gick det ganska bra. Jag tänker fortfarande på de där bilderna när jag åker switch fast det är säkert 15 år sedan jag såg dem
 

Snowboardolle

Ny medlem
började åka snowboard förra året. Hade också det problemet. Luta dej bara bakåt(mot tailen) så att nosen liksom står lite uppåt så att den inte fastnar. Jag lärde mej fort för att jag hade åkt skateboard i några år
 

Kula82

Ny medlem
Snowboardolle sa:
började åka snowboard förra året. Hade också det problemet. Luta dej bara bakåt(mot tailen) så att nosen liksom står lite uppåt så att den inte fastnar. Jag lärde mej fort för att jag hade åkt skateboard i några år
Sluta ge folk idiotiska tips.. du skriver att man sa stå å göra tailpress hela vägen då längs transporterna?...shit..jag undrar hur din åkstil ser ut när du säger att du lärde dig fort om du tycker du gör rätt nu.
 

Snödjup

Snödjup har sommaruppehåll i väntan på vinterns snödump.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer
Topp