[Artikel] Få skidhjälmar skyddar bra mot hjärnskakning

Redaktionen

Aktiv medlem


Everest Alpine Mips Helmet har blivit utsedd till "Bäst i test" av Folksam som testat de 14 vanligaste skidhjälmarna på den svenska marknaden. Även Giro Nine MIPS och Sweet Protection Volata MIPS fick bra betyg och omdömet "Bra val".

Läs hela artikeln:
 
Skall bli intressant att se hur Poc kommenterar testresultatet av deras nya Obex Spin som får en 1:a i betyg och är näst sämst av alla hjälmar. Pinsamt för ett företag som skall vara specialister på skyddsutrustning. Jag har köpt en Obex Spin i tron att den senaste hjälmen från POC skulle vara maknadsledande..
 

Fabianomne

Aktiv medlem
Jag får liknande tankar som
@MartinAbrahamsson då jag också kör med en Obex Spin. Jag känner mig bekväm med den nya teknologin som dom hypat så mycket för, men efter att ha läst detta så känns det ju....aningen.....sämre......

....Men!

Vad jag också blir lite fundersam över är hur passande det är att företaget med mest pengar, mest sälj-tänk, bäst pris och som dessutom antagligen sitter inne på mest pengar får den bästa hjälmen. Sponsrad undersökning deluxe? Illuminati? Who shot the president? Är det sideflip eller barrell roll? Listan kan göras lång, och jag är inte en rappare.
 

drm70

Ny medlem
Jahapp. Också köpt en Obex Spin med tanken ’det kommer i alla fall vara en av marknadens bästa hjälmar’. Okej om den hade fått 3. Kanske till och med 2. Men 1?
 

HannaDE

Medlem
Kontaktade folksam direkt då jag blev så himla nyfiken. Fick följande svar:
Kul att du sett och läst om Folksams skidhjälmstest!Folksam har testat hjälmar sedan 2012 och vi gör det för att driva på utvecklingen så att hjälmtillverkare tillverkar säkrare hjälmar. Folksam är ett kundägt bolag och vi har haft en forskningsavdelning sedan början av 1980-talet. All vår forskning är självklart oberoende och vi har inga vinstintressen. Ca två miljoner svenska åker skidor utför varje år och ca 1000 av dessa får en huvudskada. Vi vet att av alla som får en hjärnskakning är det 8% som får livslånga besvär. Vi därför se till att våra kunder har så säker utrustning som möjligt och vi vill hjälpa er konsumenter till att göra ett säkert val. I årets test är det 10 av 14 hjälmar som har någon typ av rotationsskydd. När vi började testa hade en hjälm det. Så generellt kan vi se att hjälmarna blir bättre men det krävs betydligt mer. Därför fortsätter Folksam att testa hjälmar.Generellt blir hjälmar med rotationsskyddet MIPS bättre men som du kan se är det stor skillnad även bland dessa hjälmar. Det måste vara en bra hjälm i grunden. Det är även lite spännande att se att racinghjälmarna har så bra stötupptagning. De upp mätta nivåerna motsvarar minimal risk för skallfraktur medan i vissa andra hjälmar var risken för skallfraktur uppemot 40%. Som du kanske noterade var det bara två hjälmar Everest Alpine Mips Helmet och Giro Nine Mips som hade mätvärden under 50% risk för hjärnskakning. Övriga hjälmar låg över denna gräns i ett eller flera test.Det som är lite kul är ju att Everest-hjälmen kostar 900kr och medelpriset på hjälmarna i vårt test är 1400kr. Detta visar att priset inte är kopplat till hur säker en hjälm är. Dessutom kanske du såg att Everest har två hjälmar i testet. Den andra kom bland de sämsta. De har nu meddelat att från och med nästa höst kommer alla deras hjälmar ha rotationsskydd. Det är ett steg i rätt riktning.Om du har några fler frågor eller synpunkter får du jättegärna maila mig!Vänliga hälsningar

Helena
 

HannaDE

Medlem
Har själv en äldre hjälm med mips från poc, men ni som köpt den nya borde absolut höra av er till poc och fråga hur fasen de tänker kring dethär! Det är ju förfärligt att ett märke som är dyrast och man tänker borde va bäst på allt kommer med ett sånthär bottenresultat!
 
Jag bad POC kommentera testet.
Svaret kommer här:
”Hi Martin,
We are aware of the recent paper published by Folksam and will be looking in detail at the results and methodology used in the testing. Naturally testing differs in many ways, it’s not uncommon to see different results and we will study them closely to understand the results and how they relate or not to our testing.

Julia”
 

fraidaa

Ny medlem
Märk väl att en hjälm/MIPS-system aldrig kan förhindra/garantera ett skydd för att drabbas av en hjärnskakning. Att använda en hjälm, med eller utan MIPS, är alltså ingen garanti för inte drabbas av en hjärnskakning. Det en hjälm kan göra är att just reducera(minska) chocken (the impact) mot hjärnan, och ett MIPS-skydd funktion fungerar som så att det kan absorbera chocken mot/på hjärnan, och på så sätt minska risken för allvarlig hjärnskada.
Rotationsvåld är som sagt det som kan skada hjärnan mest, det MIPS-skydd ska göra är att det till viss grad kan skapa en rörelse av huvudet inne i hjälmen, vilket ska fungera som så att det absorberar delar av slaget vilket ska minska chocken mot hjärnan och därmed också minska risken för allvarlig hjärnskada..

Det bästa skyddet och den ENDA garantin som finns för att inte drabbas av hjärnskakning och traumatisk hjärnskada är att undvika yttre biomekaniskt våld mot huvudet (= slå inte i huvudet).

/Frida, leg. fysioterapeut och överlevare av traumatisk hjärnskada (traumtik brain injury, TBI) orsakad av multipla hjärnskakningar - samtliga i samband med idrottsaktiviteter.
 

Snödjup

Snödjup har sommaruppehåll i väntan på vinterns snödump.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer
Topp