[Artikel] Jon Olsson, Jacob Wester och miljön

Redaktionen

Aktiv medlem
[Artikel] Jon Olsson, Jacob Wester och miljön
twitterbraket-750x380.jpg


För er som bott under en sten senaste veckorna kanske har missat att Jon Olsson genomfört ett stunt uppe på Folgefonnas glaciär. Han fraktade upp sin lamborghini för att svänga runt några portar. Ett stunt inte uppskattat av alla.

Läs hela artikeln:
 

Erks

Ny medlem
[Artikel] Jon Olsson, Jacob Wester och miljön
Miljödebatten bland privatpersoner lider ofta av dubbelmoral. Generellt sett är väl inte skidåkning särskilt miljövänligt?
Min familj som bor i Sthlm åker 50x2 mil t&r till stugan tre gånger om året för att åka skidor, för nöjets skull. Inte särskilt miljövänligt (men det skiter jag i).

Och precis som Jon Olsson säger så är heli Skiing inte särskilt bra för miljön. Nu ansvarar han nog för mer utsläpp än Wester men båda två är bovar.
 

MOONEEN

Medlem
[Artikel] Jon Olsson, Jacob Wester och miljön
Jag har kolla mycket på Jons vlog på sistone. Om man tänker ur ett miljövänligt perspektiv är ingen av dom bra men Jon är absolut värst! Men Jon är mycket bättre på att marknads förra sig själv genom bland annat sin vlog. Som
@Erks nämnde är det nog svårt att vara en helt miljövänlig skidåkare men man kan i alla fall försöka. Själv tycker jag att miljöfrågan bör tas upp mer av världens stora ledare/lening så att det inte blir så svårt att vara miljövänlig!
 

pirrson

Aktiv medlem
[Artikel] Jon Olsson, Jacob Wester och miljön
Att som skidåkare och surfare med världen som arbetsplats samtidigt propagera för ett bättre miljötänkande hos sina kollegor är ett intressant grepp. Men det är ju inte första gången Mr Wester sätter sig på en piedestal bara för han slutat äta kött. Men jag tackar för en lektion i att det finns grader av helvetet som vi alla bidrar till.
 

Brunoski

Ny medlem
[Artikel] Jon Olsson, Jacob Wester och miljön
This is more complicated than it seems. Really.
If sometimes his methods are arguable and their appreciations up to each and everyone, one thing is undisputable - Jon is an icon. Not just simply for what he accomplished on a sportive level but also for what he represents and his polarizing approach to freeski and action sports overall. In order to grow, arouse the interest of new audiences, reach out to a more mainstream mass and inspire the youths, any sport discipline needs profiles that are different, sometimes controversial and bringing something new.
So I don’t know if driving a lambo on a glacier is a cool but I know that without Jon and everything he represents (including the lambo), freeski in Scandinavia and Europe wouldn’t be where it is today.
The healthy balance of the discipline is probably somewhere in the middle, between a core Jacob Wester and a mainstream Jon Olsson. Many started to (free)ski because of Jon and many will continue thanks to Jacob, both having a significant impact on the scene.
They are both right and wrong. From lambo to heli, same battle.
And may they keep doing what they do.
 

kappakomplett

Aktiv medlem
[Artikel] Jon Olsson, Jacob Wester och miljön
Jon är ingen hycklare! Resten av de här skipro som tjatar om sitt "Miljötänk" och kör eco-variant av VW till flygplatsen för att hala fram sitt SAS-guldkort på ngn av alla dessa promotionresor eller på väg till Alaska heliorgier i senaste Haglöfs flourocarbonplagg är hycklare.
 
[Artikel] Jon Olsson, Jacob Wester och miljön
Ingen har rätt och ingen har fel. Inte heller jag. Men om tävlingen är att peka finger på den "värsta" miljöboven sett ur ett skidåkningsperspektiv vinner nog Jon. Eftersom vi alla här på siten förmodligen hellre ser feta heliskiing-klipp än en vråltrimmad Lamborghini som sladdar runt(även om det råkar vara på snö just nu) är det såklart mer miljöovänligt än något som har med vårt intresse att göra.
Börjar man tänka på det så är det kanske inte speciellt miljövänligt att halka runt i ett skidsystem där det finns massa liftar som slukar energi eller på vissa håll på underlag som krävt massa energi att framställa. Vi (inklusive jag själv) kanske ska inse att bara för att vi utför vår hobby i naturen att vi kanske inte är några miljövänner... Åtminstone till vi börjar tura så att fötterna blöder!
 

kyfos

Ny medlem
[Artikel] Jon Olsson, Jacob Wester och miljön
Visst (victoringemar) drar liftar energi. Trist att man inte intresserar sig vilken energi som används ,vind, vatten eller brunkol. Skulle vara ett löstbart problem. Men ingen bryr sig i skidvärlden. Dieselutsläppen likaså för att bygga alla hopp och hålla backarna i skick. Freeride -har ni intresserat er? Och om inte helin flyger så tar man (vi ) en fet skoter ut i naturen. Lite kallare än att ta en sportbil - men man är ju en hård, tapper och skitig hardcore åkare ;.-) Inget som ifrågasätts. Jag tror att skidvärlden är och förblir en falsk värld som vare sig vi vill det eller inte, består av människor som vill vara med inne i värmen bland innefolket. Vi vill vara rebeller som pekar finger åt alla andra, men (som kappakomplett skriver) gör vi lika ont själva. Anser att Jon inte bidrar till nåt nytt, snarare är det samma tjatiga "fyfanvagalet!" som skidvärlden alltid gjort. Som en tonåring -men mycket mer resurser :)
 

Larssa

Ny medlem
[Artikel] Jon Olsson, Jacob Wester och miljön
Det bästa är väl ändå om Wester slutar använda naturens resurser för sitt eget nöjes skull. Åka skidor, surfa och slita på den på det där viset. Är det ett hållbart brukande?
 
Topp