[Artikel] Köpguide: Att välja rätt skidkläder

Redaktionen

Aktiv medlem
[Artikel] Köpguide: Att välja rätt skidkläder
Att köpa rätt skidkläder är inte det lättaste och det finns massor av saker att tänka på. Det är lätt att bli förvirrad av membran, olika lager och vattenpelare och Freeride fortsätter nu med nyttig hjälp till dig som har skidkläder på inköpslistan.

Läs hela artikeln:
 
Senast redigerad av en moderator:

Tompan14

Ny medlem
[Artikel] Köpguide: Att välja rätt skidkläder
Bra och uttömmande artikel. Mina synpunkter:
Saknade ullens förträffliga egenskaper under underställ, men det klargjordes dock under rubriken handskar. Något sent och lite felplacerat kan jag tycka. Problematiken med silverjoner togs inte upp alls, och skidstrumpan utelämnas helt. Den omnämns visserligen i pjäxguiden, men åtminstond en referens hade man kunnat kosta på sig.
Dunets fuktkänslighet saknades helt, en inte allt för oviktig detalj när man rör sig i snö.
Återimpregneringen missade även den i några punkter. Ett membranplagg behöver enbart återimpregneras om det har tappat märkbart i funktion, dvs märker man att tyget börjar genomvätas är det dags. Dessutom behöver de allra flesta plagg försiktigt värmas för att aktivera impregneringen, även efter en vanlig tvätt.
Jag saknar även helt diskussionen kring fickor, dragkedjor med mera.
Men i det stora hela, en bra artikel.
 

PNyberg

Aktiv medlem
[Artikel] Köpguide: Att välja rätt skidkläder
2-lagers menas väl ändå att de är 2 lager som är laminerade? Dvs yttertyg + membran?
 

Hasse_Lindborg

Aktiv medlem
[Artikel] Köpguide: Att välja rätt skidkläder
Tror personligen efter mycket testande att en vattenpelare på ett plagg som är högre än 5000 behövs sällan för de allra flesta...
 

LawndartGustav

Aktiv medlem
[Artikel] Köpguide: Att välja rätt skidkläder
kul artikel där mkt bra togs upp, några synpunkter...

1. PTFE-membrans funktion vid kyla somsom vindigt och kallt sverige kanske bör tas upp?

2. nämna dermizax om gore-tex nämns?

3. 2-lagers sitter membrandet på yttertyget men sen ett löst innertyg, medans 3-lagers sitter alla 3 lager ihop.
 

Tompan14

Ny medlem
[Artikel] Köpguide: Att välja rätt skidkläder
Hasse, du har nog rätt. Northstars WBT-tält har till exempel bara 1500 mm vattenpelare och 190 denier i sina tältgolv. Nog för att det är i tunnaste laget för ett tältgolv, men i perspektiv till en jacka så...
Hillebergtälten har 5000 mm vatenpelare och 70 denier i golven till Kerlon 1200-tälten.
 

Rudolfsson

Ny medlem
[Artikel] Köpguide: Att välja rätt skidkläder
Mycket bra artikel, mer eller mindre fulländad!. Det enda som jag egentligen vill tillägga är en liten diskurs berörande mulesing angående merinoullen. Ett ingrepp som är fullständigt hänsynslöst och som de flesta, men långt ifrån alla, merinoullsproducenter tar avstånd ifrån och använder sig endast av merinoull från får som inte har blivit utsatta för ingreppet. När du ska köpa ett nytt underställ i merinoull fråga personalen, kan de inte svara gör som så många gånger tidigare, gå till en annan butik.
 

Carled

Aktiv medlem
[Artikel] Köpguide: Att välja rätt skidkläder
Smutt! Ang dun och fukt, varför inte nämna det förträffliga primaloft?!?
Och varför nämns inte overallen, denna Chuck Norris av skidplagg!!!
 

Hybbe

Ny medlem
[Artikel] Köpguide: Att välja rätt skidkläder
weeson:
Vilket skidställ tänker du på?
Jag kan svara på vilka modeller det är på bild 2.3 och 4

Bild 2 Jacka Bergans Trysil Two-In-One Jacket, Byxa Sirdal Pants
Bild 3 Jacka Nordkapp Jacket ,Byxa Sirdal Pants
Bild 4 jacka Filefjell Jacket, Byxa Sirdal Pants tror jag lite svårt att se på bilden och jag kommer tyvärr inte ihåg.
Samtliga kläder från Bergans of Norway.
Mer info om kläderna hittar du på www.Bergans.no
Har du några funderingar så hör av dig till mig så ska jag försöka svara så gott jag kan.
//Oscar
 

Hasse_Lindborg

Aktiv medlem
[Artikel] Köpguide: Att välja rätt skidkläder
Tompa14: Lite så är det ju. Men så klart tycker man att det är värt att betala 3 gånger så mycket för en vattenpelare på 15000 så får man göra det. Men som sagt tror inte det behövs för den normala skidåkaren i Sverige i Svenska klimatet.
 

Nojlas

Aktiv medlem
[Artikel] Köpguide: Att välja rätt skidkläder
PNyberg: Helt riktigt. Jag har ljugit igen.
Ola får korrigera det...

tompan14: Ull är väl med under underställ?
Jag hade kunnat skriva en mycket längre artikel om det här, men tanken med artikeln är att ge någon slags grund för den som inte har en aning vad man ska kika efter. Därför har vi inte tagit med allt. Finns ju massor med information i forumet om man vill veta mer. :)
 

EElias

Ny medlem
[Artikel] Köpguide: Att välja rätt skidkläder
hej niklas!
kul och relevant artikel. Inte för insnöad och roligt skriven...
tänkte svara på några kommentarer som dök upp.. Det där med membran, PU coating och vattenpelare är ju lite klurigt... 1500 mm vattenpelare räknas som vattentätt. Det motsvarar bottentrycket om du ställer ett rör på 1,5 meter på tyget och fyller det med vatten. Gore Tex har till exempel 28000 mm. Då blir röret 28 meter högt.. ett tyck på ca 2,8 bar. .. galon har ca 5000 mm vattenpelare windstopper har också 5000 mm men normalt inte tejpade sömmar...som niklas skrev. en PU coating slits väldigt mycket fortare. och kan tappa mycket bara efter ett fåtal tvättar.
För att bli sjukt nördig kan jag tillägga att det heter ePTFE som står för
expanderad Polytetrafluoroethylene. PTFE är samma plast som Teflon (vilket är ett varumärke) och andas som en stekpanna. Men när man sträcker ut PTFEplasten till bristningsgränsen blidas det massa pyttesmå hål i plasten och då..... Vem fan bryr sig egentligen?
om Dermizax nu ska nämnas så fungerar det lite annorlunda än goretex. Det är inte en utsträckt PTFE. Dermizax har inga Pyttesmå hål. Utan det fungerar genom "molekylärvandring" vad det nu är för ett jävla ord. Men man kan likna det med att Membranet suger upp ångmolekyler på ena sidan och släpper ifrån sig dem på andra sidan. Inga porer som kan täppas igen av fetter och salter. Det är lite mer stretch i dermizax också. har en vattenpelare på 20 000 mm.
angående dun och fukt så skrev niklas att det är praktiskt med en dunjacka som lager 4. Ett värmeplagg du tar på dig när du stannar till och inte är aktiv. Ha med sig i skidryggsäcken som sagt. Dun är överlägset i värme förhållande till vikt. Ju högre cuin värde eller fill power desto bättre dun(mer luft kontra vikt). en siffra som går från ca 500 - 850+.
en produkt med högre fill power håller loftet längre, blir lättare och mer komprimerbar, men kostar där efter. En jacka som ska packas ihop till en liten boll ofta, bör ha rätt hög fill power.
Att ha en jacka som förstärkningsplagg under skidjackan håller jag med om att en jacka med ett syntetfoder är att föredra. Den kan du tvätta i maskin och tar inte skada av fukt (det blir ju lätt lite svettigt ibland). Då är Primaloft det hittills bästa syntetfodret som tillverkats. Det finns några olika kvaliteter av det med dock där primaloft ONE eller Infinity är bäst. Primaloft är utvecklat för den amerikanska militären från början, så det finns lite pengar bakom det. finns många likvärdiga syntetfoder också.
vad det gäller Merinoull så väljer de allra flesta tillverkare Mulesingfri ull. iallafall de seriösa. Mulesing förekommer vanligtvis i Australien. Man klipper bort ett hudveck i fårets bakdel för att förhindra att fåret blir angripet en blåfluga som gärna sätter sig där och lägger ägg har jag för mig. ullen blir då förstörd. På Tex Nya Zeeland är den här blåflugan väldigt ovanlig, denna metod är dels förbjuden där men den behövs inte heller. Icebreaker och smartwool är exempel på mulesingfri merinoull från Nya Zeeland.
ja ja.. nu får det va nog
vi hörs Niklas
 

skidmannen

Aktiv medlem
[Artikel] Köpguide: Att välja rätt skidkläder
Merinounderställ håller dåligt. Köp ett tjockt eller kör på syntet om du ska använda det mycket. För den som åker max 3 veckor/år och har gott om pengar är dock ett tunt merino-ull-underställ det skönaste.
 

PNyberg

Aktiv medlem
[Artikel] Köpguide: Att välja rätt skidkläder
Ang vattenpelare så vill jag bara rätta EElias lite. Gore-tex Pro-Shell har tex vattenpelare på 45k. Däremot så har man satt en standard på 28k efter Gore Windstopper (som för övrigt är ett utstretchat goretex membran) som då är det sämsta som gore tillverkar.

Sen att det är lika bra att tvätta in en impregnering som att spraya kanske är sanning när det kommer till vissa typer av 3-lager men inte när det gäller gore-tex då man då impregnerar även insidan och då försämrar andningsförmågan. Gore-tex har endast impregnering på yttertyget då membranet är och ska vara vattentätt (garanterat). Täpper man då till porerna genom att impregnera insidan så går hela idén med Gtx åt pepparn.
 

hannarooth

Ny medlem
[Artikel] Köpguide: Att välja rätt skidkläder
Någon som köpt sina skidkläder i Kina (Shenzhen) Min syrra är där och jag tänkte be henne köpa med ett par täckbyxor. Nöjd, missnöjd? Prisvärt?
Tacksam för svar :)
 

EElias

Ny medlem
[Artikel] Köpguide: Att välja rätt skidkläder
jo skidmannen merinoull håller sämre än polyester och bomull. Men det har unika egenskaper som jag tycker är helt överlägsna vid skidåkning. de två bästa funktionerna med ull tycker jag är dess förmåga att värma när det är fuktigt och ändå kännas hyffsat tort. Sen att det inte luktar efter lång tids användning är oslagbart. Bakterier trivs inte i ull. Det finns ett protein i fibern som heter keratin som bakterier inte tycker om. Finns även i naglar och hår. Att kunna ha samma underställ en hel skidvecka utan att tvätta det är guld värt. Man kan hänga upp dom och vädra dom lite. Bor man trångt utan tvättmöjlighet är det bara att skölja ur det i handfatet tillexempel. Sen är slitstyrkan olika på olika produkter. Kvaliten på fibern spelar också roll. En lång fiber av högre kvalitet och rätt väv, gör att plaggen ändå håller bra. Ämnen från svetten är svåra att tvätta ur ett syntetunderställ. det är mat för bakterier. då kommer dom fort dit igen.
PNyber. Du har helt rätt gore tex har en vattenpelare på 45 meter. Men lovar minst 28 meter.
angående tvättimpregnering. vet du om det är så att täpper igen porerna i membranet eller om andningen försämras pga att väven på insidan stöter ifrån sig vatten mer?
 

Nojlas

Aktiv medlem
[Artikel] Köpguide: Att välja rätt skidkläder
PNyberg:
Finns flera olika sidor som säger både det ena och det andra om impregnering.
Min egen erfarenhet är att återimpregnering är bra att köra lite då och då, behovet ökar med plaggets ålder verkar det lite som. Har provat flera olika produkter som sprayas på till mina gore-tex kläder - och resultatet har varit ganska dåligt i varje försök. Att tvätta in det har dock funkat fint. Jag märker ingen försämring av andningsförmågan av att tvätta in impregneringen - inte ens vid toppturande och andra väldigt svettiga aktiviteter.
 

weeson

Ny medlem
[Artikel] Köpguide: Att välja rätt skidkläder
Ingen som vet vilket skidställ killen på första bilden? Är extremt intresserad av ett helrött ställ.
 

skidmannen

Aktiv medlem
[Artikel] Köpguide: Att välja rätt skidkläder
EElias, jag vet. har kört med ull sen -94 och slitit hål på ganska många. Och jag vet om dess egenskaper (det brukar stå i reklamen, så det är svårt att missa om man inte märker det själv). Men håller dåligt gör det i alla fall. Brukar bara använda det vid lyxiga tillfällen, som toppturer och stugturer. Till vanlig åkning, löpträning osv får det blir syntetställ, med Sportwash mellan varven blir dom ganska OK (kör man typ VIA varje gång så luktar det hockeysusp efter ett tag). Dessutom finns det olika syntetställ, vissa (t.ex. HH klassiker med vitblå ärmar) stinker värre än andra.
 

Defecto

Ny medlem
[Artikel] Köpguide: Att välja rätt skidkläder
Riktigt bra guide!

Jag har trott att det ska vara dåligt att tvätta sina gore-tex kläder för att det ska slita på membranet. Antar att det tål fler tvättar än jag alltid trott.

Håller med tompan14 angående skidstrumporna. Eftersom det är väldigt många som fryser om fötter så borde det iaf nämnas. Kanske värt att nämna bomullens egenskaper också?

Men verkligen en toppenguide som är värd att läsas!
 

PNyberg

Aktiv medlem
[Artikel] Köpguide: Att välja rätt skidkläder
Nojlas:
Vi hade en gore-tex kurs för ett litet tag sedan och minns väldigt väl att han menade att tvätta in impregnering hör hemma i billigare typer av vattentäta tyger som inte har membran utan är coatade för att vara vattentäta.

Gore-tex membranet är ju alltid vattentätt och som sagt är det bara yttertyget som ska återimpregneras. Blir yttertyget blött så känner kan du bli kall och upplever att det är blött då huden inte kan känna skillnad på kallt och blött.
Så gången ser ut såhär:
tvätt med milt tvättmedel--> torktumla på låg värme under ca 10 min för att sprida ut impregnering som redan finns i yttertyget (behövs det återimpregneras så sprayar man rikligt med impregnering på de ytor det behövs, sen in i torktumlaren).

Enligt Gore-tex killen så var det dödssynd att tvätta in impregnering och jag själv har sett hur det kan bli (dock bara en gång) om det impregneras i tvätt och det blir fel (svett hade blivit till is under en tur) och det blev återställt efter några tvättar och sprayimpregnering.

Defecto: Alla Gore-tex plagg tvättas och testas otroligt hårt innan de får släppas. Allt från slit test till att man tvättar en jacka i 50timmar för att undersöka vad som ev. kan gå fel och hur allt fungerar.
Så ett rent gore-tex plagg fungerar alltid bättre än ett smutsigt.
 

CAD

Medlem
[Artikel] Köpguide: Att välja rätt skidkläder
Gore recommends applying a topical water repellency restorative (DWR treatment) for outdoor fabrics, available at your local outdoor retailer. We do not recommend wash-in treatments as they can affect the garment's breathability.

(från Gores webbplats)
 

Johan79

Ny medlem
[Artikel] Köpguide: Att välja rätt skidkläder
Gore-Tex kan inte täppas igen varesig av tvättmedel, impregnering, sköljmedel, svett, salter, fett eller andra ämnen (solskyddsfaktor, insektsmedel, smink tex). Sköljmedel påverkar impregneringen markant eftersom det förstör ytspänningen och är därtill väldigt svårt för reningsverk att ta hand om = dåligt för miljön. Tyget på insidan av en trelagersjacka (backern) är framtagen för att kunna suga upp fukt och fördela det över en stor yta på kort tid = wicking effect, därför är det väldigt dumt att impregnera den delen av jackan. Efter tvätt ska man tillföra värme på plagget (strykjärn på syntetvärme/torktumlare/torkskåp) eftersom impregneringen är värmeaktiverad. En jacka eller byxa kan tvättas ganska många gånger utan att behöva återimpregneras om man tillför värme efter. Givetvis gäller värmeaktiveringen även för återimpregnering. Bra artikel i övrigt!
 

la_grave

Aktiv medlem
[Artikel] Köpguide: Att välja rätt skidkläder
Vore intressant med en replik från Niklas Rantzow på kommentarerna, i synnerhet hur man tvättar/impregnerar 3-lagers gore-tex, eller?
 

la_grave

Aktiv medlem
[Artikel] Köpguide: Att välja rätt skidkläder
Så här skriver Arc'teryx om hur man ska tvätta Gore-Tex:

How to reapply the Durable Water Repellent (DWR) to your GORE-TEX® garment

DWR is a polymer substance applied to the face-fabric of an Arc'teryx GORE-TEX® garment. When the garment is no longer shedding water as it used to?even after it's been washed and dried?it's time to reapply the DWR. We recommend using Grangers® XT Proofer spray because the technologies complement the garment's original DWR treatment. After washing close all zippers, hang the wet garment on a hanger and spray Grangers® XT Proofer evenly onto the wet face fabric of the garment. Next, place the garment in a tumble drier on a medium heat setting (40°C / 104°F) for 40 to 50 minutes. We do NOT recommend using a wash-in DWR.

http://www.arcteryx.com/product-care.aspx?EN
 
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer
Topp