[Artikel] Laviner och säkerhet offpist: Hur ska man tänka?

Redaktionen

Aktiv medlem


Bergsguiden Martin Lundberg och Fabian pratar om de så kallade 5 röda flaggorna. Dessutom bjuds det på några klassiska säkerhetsmisstag, de där sakerna som vi alla gör ibland...

Läs hela artikeln:
 

Juantorena

Ny medlem
Gjorde en tre dagars kurs Åre Lavincenter (ypperlig utbildning) lucia helgen 2014. Vid grävmomentet var vi två lag med 8 personer i varje. Dockan vi grävde efter låg på 2 meters djup i packad snö. Vi var alla spyfärdiga när vi kommit ner till dockan och vi var mer eller mindre, bokstavligt, chockade över den övermänskliga ansträngningen som krävdes. Kursens största lärdom: om du skall överleva en lavin, hamna då ej i en lavin.
 

pd

Aktiv medlem
Dockan vi grävde efter låg på 2 meters djup i packad snö. Vi var alla spyfärdiga när vi kommit ner till dockan och vi var mer eller mindre, bokstavligt, chockade över den övermänskliga ansträngningen som krävdes.
Hur lång tid tog det för er att gräva er ner? Två meter ner är ju inte extremt djupt och åtta man, nio med den som ligger i lavinen, är ju en i sammanhanget stor grupp.

Kursens största lärdom: om du skall överleva en lavin, hamna då ej i en lavin.
I synnerhet som en av tre som dör i laviner bedöms ha dött redan innan lavinen stannade. Stenar, träd, mark m.m. som kommer i vägen.
 

pd

Aktiv medlem
Njaäe... Statistiken är väl ändå 1/4 ungefär från Kanada och 1/10 från Schweiz?
En av tre var något jag fick höra på en lavinutbildning av det enklare slaget, så det finns garanterat bättre statistik. Har du någon aning om varför det skiljer så pass mycket mellan Kanada och Schweiz?
 

AndersWingqvist

Moderator
Forumvärd
Så statistiskt sett, ur just denna aspekt, är skogen "farlig"? Om man nu väl hamnar i en lavin och sedan får trauma mot träd?
 

Vattendroppe

Moderator
Forumvärd
Så statistiskt sett, ur just denna aspekt, är skogen "farlig"? Om man nu väl hamnar i en lavin och sedan får trauma mot träd?
Absolut! Däremot så kan skogsåkning i sig vara säkrare än åkning i öppen terräng eftersom träden agerar som ankare. Exakt hur mycket det påverkar råder det väl lite tvist om, men de flesta verkar vara överens om att gles skog av träd med bara höga grenar (tänk som det brukar se ut i japanska filmer) har en ganska begränsad påverkan på stabiliteten.

All skog kommer dock bilda "brottpunkter" som delar upp sluttningen, så det finns en större sannolikhet att eventuella laviner som släpper blir mindre - jämför med ett jämnt och fint fält där gärna hela grejen brakar iväg samtidigt. Men som sagt, baksidan av myntet är att effekterna av att dras med i en lavin i skogsterräng ofta är betydligt mer digra.

Något som absolut är värt att vara observant på däremot är åkning i skogsgräns/alpin terräng där sluttningen går ner i skogsterräng. Där är ju båda delarna med! Åkningen sker i relativt öppen terräng utan direkta ankarpunkter, och skulle en lavin dra iväg är den snabbt nere och ruskar runt bland träden. För att citera en förebild - "Rent krasst, undvik laviner".
 
Medlem i SAC som sköter statistiken för bergsolyckor här i Schweiz, så läser deras rapport varje år i deras medlemstidning...
Känns som när skidåkare stryker med här är det i högalpin terräng, inga träd att tala om, men kan finnas stup. Oftast stora laviner, hela fält som släpper och begraver snarare än mindre laviner som kastar in skidåkare i skogsterräng eller över stup.
Tänker att grejen i Kanada är att många vill nå de öppna fälten ovanför skogen, och om något släpper smäller de snabbt in i skogskanten?
 

kappakomplett

Aktiv medlem
Bra slutledning 😜
Vi är väl alla lite besserwissriga över att vi har sån koll när vi ibland kanske faktiskt bara har tur att inget händer.
Det kanske är något som diskuteras bland de organisationer som ordnar sådana här kurser? Det vore intressant att höra mer om detta. Dvs att en kortare kurs kan ha den olyckliga följden att vissa, efter genomgången kurs, faktiskt tar större risker.
 
  • Gilla
Reactions: pd

Redaktionen

Aktiv medlem


Hur fungerar det med sond, spade och transceiver? Är en lavinryggsäck egentligen nödvändig? Är en Recco-reflektor något som man ska ha eller räcker det med den vanliga sökare?

Läs hela artikeln:
 

Snödjup

Snödjup har sommaruppehåll i väntan på vinterns snödump.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer
Topp