[Artikel] Strax före masslavinen i St Anton "– Är sändaren på eller?"

Redaktionen

Aktiv medlem


Ja, vad säger man? Det där med "lavinoffer" får en lite ny innebörd när man ser detta klipp. Kloka, genomtänkta skidåkare lyser med sin frånvaro just här. Lyckligtvis blev ingen skadad i denna lavin från i tisdags i St Anton.

Läs hela artikeln:
 

gubbfan

Medlem
Det här måste väl vara en av de bästa videor hur man INTE skall uppföra sej på ett berg.
Det är ofattbart att det finns så korkat beteende offpist. Dom har ju inte varit ens i närheten av första förberedande lavinkursen.
Finn 5 fel är ju busenkelt i den här videon.
 
För en okunnig nybörjare som inte heller gått någon lavinkurs är det långt ifrån uppenbart vad som är pinsamt och korkat. Men eftersom jag gärna lär mig mer: exakt vilka fel gör åkarna i klippet?
 

Fabianomne

Aktiv medlem

@martinhallgren Vad jag kan se så är det väl typ detta:

19 pers (??) som står tillsammans på en sluttning
Flertal människor som åker samtidigt
Från vad man kan utgå i klippet har väl ingen någon uppfattning av hur man rör sig i grupp. Hålla avstånd, droppa en och en osv
Att droppa in snett och lägga ett skär, lite som att skära av en tårtbit gör ju personen i rött. Praxis är väl att inte lägga skäret där uppe, och i synnerhet inte att göra det med personer som står ovanför.
Man kan utgå ifrån att ingen har gjort en tranceiver-check
Man kan då anta att ingen har någon aning om vem som skulle göra vad ifall en olycka inträffar
Personen i klippet har antagligen inte kollat ifall han ens har batteri i sändaren eftersom att den inte ännu är påslagen
Kan man också gå så långt att säga att ingen har kollat eventuella lavinprognoser då dom till synes verkar ganska obrydda i hur man åker då man inte gjort något av ovanstående?

Finns det något mer??
 

gubbfan

Medlem
Huvudfelet är ju att dessa personer överhuvudtaget befinner sej utanför pisten om man inte har ens grundläggande kunskap.
Om en bergsguide varit ledare för en grupp hade han 1 kollat stabiliteten på snön vid insteget. Farligaste stället är ju där en flack övergår i en brant. 2 trampar ner drivan och startat ett släpp. 3 Sen åkt ner själv först, stannat på en säker plats 4 släppt ner en i taget. Detta är grundläggande beteende i all offpist. Allt annat är
tjänstefel. Har man inte den insikten stanna hemma.
 

Gazza1

Medlem
Det var många pekpinnar som delas ut här. Här kan man vara säker på att ingen som kommenterat detta klipp har sett eller drabbats av puderhets när ett berg har öppnat och kastat sig ut i ett område som ser säkert ut eftersom så många har åkt precis där en stund innan.

Jag kan tyvärr känna igen mig själv i delar av den här videon. Trots kurser och all säkerhetsutrustning. Öppet berg och en sida som ser säker ut eftersom så många redan åkt där. Borde vara prövat och säkert?

Om det är en läxa jag verkligen drar ut av denna film så är det återigen att "bara för att någon åkt där är det inte säkert" De har uppenbarligen inte prickat in den svaga punkten ännu som löser ut allting. Att skära av ett flak på det sättet när någon står uppe på det och lägger på extra tryck brukar inte skapa säkra förutsättningar heller.

Att sätta sig på höga hästar här och bara såga allting (håller med att en massa fel begicks) kommer inte göra att vi beter oss bättre där ute. Särskilt när tipsen utgår från att en grupp av några få personer närmar sig en sluttning.
Klassisk masspsykos och "kosläppp" som bäddar för den lavinen. Det är framförallt det vi bör ta med oss. Det är då ingen stannar upp och tänker. Detta sker på de flesta berg och alla har vi varit med, gjort det och sett det. Väldigt få som kan påstå att de inte kan känna igen sig i den filmen. Återigen, tyvärr.
 

Skantz

Aktiv medlem
Jag kan erkänna att jag har glömt bort att sätta på min transceiver några gånger. Men i övrigt är jag felfri....
 

la_grave

Aktiv medlem
Var har klippet tagit vägen?

Jag har glömt min transceiver en gång. Just den gången råkar jag hamna i samma gondol som Doug Coombs som jag bodde granne med och brukade lifta med. Hans gäster har tröttnat för dagen så han frågar mig om jag är sugen på att göra honom sällskap till ett exponerat åk. Självklart svarar jag ja och får då följdfrågan "du har väl transceiver?". "Självklart" svarar jag och börjar känna efter - och den finns inte där. Jag höll masken och gjorde åket ändå. Men varken före eller efter det har jag någonsin glömt den.
 

Snödjup

Advertisement
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer
Topp