Bästa skidåkningen i Sverige!

Runaway

Ny medlem
Bästa skidåkningen i Sverige!
Hej alla skidfantaster!

I vanliga fall spenderas den här tiden på året nere i alperna, dock iom rådande circumstances så känns det som att det är dags att prova på skidåkning i Sverige istället!
Frågan är nu var man vänder sig för bäst skidåkning? :) Är det bara Åre eller finns det några gömda skatter som man borde upptäcka? Hit me med alla tips ni har!
 

TopiNieminen

Aktiv medlem
Bästa skidåkningen i Sverige!
Nja, det beror väl lite på varifrån du åker och om du ska åka på en vecka eller 30-100 dagar per säsong.
 

Bohica

Aktiv medlem
Bästa skidåkningen i Sverige!
Sådana här specialistforum brukar besättas till stor del av nördar/entusiaster inom valt ämne. I detta fall skidnördar. Inget negativt i det, men jag har märkt att det ibland brukar ge en viss skillnad mellan frågeställarens undran och de svaren som ges, personerna befinner sig ofta på lite olika nivå.

Jag själv har bara åkt sedan 2012 och finner stor nytta och glädje i detta forum. Men man får ibland en del "skeva" svar, i förhållande till frågan man har. Som exempel. När man kollar recensioner på skidorter (har jag gjort mycket) så verkar många recensioner tycka att parker och offpist som väldigt viktigt. Men som "ny" skidåkare var jag mer intresserad av pisterna. Ifall parkerna eller offpistmöjlighterna är mindre bra brydde jag mig inte så mycket om. Men betygen som gavs var ju oftast av "skidnördar" som bedömde skidorter just utifrån det. Så informationen jag sökte fick jag lite skeva svar på.

Ofta gäller samma i råden man får i trådarna. "Gamla" rävar ger sin syn (dock vettiga) på saker, när frågeställaren kanske ligger på en helt annan nivå. Saker som kanske ibland är mer vettiga längre fram i nybörjarens utveckling. (Lavinrygga kanske inte är det första tillbehöret en nybörjare bör skaffa... typ. Hoppas ni förstår vad jag menar)

OBS! Jag vill inte dissa alla duktiga råd man får, eller alla skidnördar på detta forum (jag anser mig själv vara en amatörnörd. Men som nybörjare (på forumet eller inom skidåkningen) kanske man inte tänker på att "kravställa" sin fråga ordentligt, så vi får komma med lite motfrågor.

Så till TS' fråga (äntligen):
Först bör Runaway berätta vad hon har för bakgrund, vad hon vill åka, vad HON anser är "bäst skidåkning". Vad önskas, är det utmanande pister, familjevänligt, bra offpist, roliga parker att tricka i? De flesta ställen är nämligen olika bra på olika saker.

Jag har inte åkt på så många ställen, så mina referenspunkter är: Åre, Trysil (en dag bara, toppenväder), Sälen (alla orter där, även Stöten, men inte Kläppen), Vemdalen, Idre, Järvsö, Romme, Kungsberget, diverse stockholmsbackar, Chamonix och Val d'isere.

För MIG är Vemdalen en klar favorit. Man har 3(4) olika system att åka i, och alla bjuder på toppenpister att åka i. Kanske mindre toppen om man har offpist, park eller afterski som prio. Detta är ett Mecka för pistnördar anser jag. Bra klimat, och snösäkert. Love it!
Tips: Åk en dag i ALLA områden (Björnrike, Vemdalsskalet, Klövsjö och Storhogna), annars missar ni massa gulkorn, dom finns överallt. Allt från hisnande svarta till härliga carvingsvängar i blått och rött. Det går skidbuss mellan områdena.

Åre är jättebra om det är bra väder. Men det ligger till så det har lite "stockholmsväder" tyvärr, och vid sämre väder stängs högzon, och då trängs alla skidåare i lågzon. När det sker (tyvärr inte sällan) halveras nöjet. Duveds backar är ofta en hit, och har nästan alltid öppet. Men när vädret är fint är Åre fantastiskt, stort system och mycket att välja på.

Sälen har jag "vuxit ifrån". Korta backar, ofta enformigt. Det finns absolut guldkorn där, men annars är det mer för "turister" snarare än skidnördar. Ganska dyrt också, för det man får i skidväg.


Detta var min åsikt om dessa områden, baserat på vad jag gillar. Andra har säkert andra åsikter (förhoppningsvis, vore ju tråkigt annars).
Det finns många ställen jag gärna skulle vilja prova. Nu börjar jag ge mig ut på lite mer utanför pister och även lattjat en aning i parker också. Men bra pister är viktigt för mig fortfarande.

Hoppas trådskaparen vill fylla i vad hon söker mer specifikt, hon kanske prioriterar andra saker än jag. Lycka till.
 
Senast ändrad:

jarnebring

Aktiv medlem
Bästa skidåkningen i Sverige!
Hej alla skidfantaster!

I vanliga fall spenderas den här tiden på året nere i alperna, dock iom rådande circumstances så känns det som att det är dags att prova på skidåkning i Sverige istället!
Frågan är nu var man vänder sig för bäst skidåkning? :) Är det bara Åre eller finns det några gömda skatter som man borde upptäcka? Hit me med alla tips ni har!
Korta svaret är ja. Åre har en lite egen status som liftburet skidberg i Sverige med respektabel fallhöjd. Jag precis som du åker nästan bara till alperna för nöjesåkning. Har även åkt i Sälen, Idre, Hemavan, Tärna, Funäs, Ramis, Tännäs och lite fler till. Har spenderat rätt många lägerhelger och lägerveckor i alla Vemdalens system med alpintävlande barn och ungdomar. Många har trevlig åkning och är bra på olika sätt, men dom är mer ’stora kullar’ än berg om du är van vid alperna.
Men undvik vecka 9 och påsk i Åre. Försäsong/tidig säsong mörkt (som Sverige är) och min erfarenhet är att det kan vara snålt med snö och allmänt bistert väder. Tiden mellan sportlov och påsk är nice (mars). Bon chance! Min favorit är annars Tärnaby.
 
  • Gilla
Reactions: Ivo

Dafe

Ny medlem
Bästa skidåkningen i Sverige!
Åre är i en klass för sig. Men jag tycker även att Vemdalen och Ramundberget är klart värt ett besök. Finns en del fina off-pist åk i Skalet för att vara Sverige. T ex rakt ner från toppen. Min erfarenhet är att en bedömning av pistkartan snabbt ger dig koll. Kolla Sälenfjällen, Idre och till viss del Tänndalen. Pisterna ligger som på en kam och det är ingen variation på dem. Blir snabbt långtråkigt. I Sälen tycker jag stöten är bäst där Älvan har en fin dragning. Ska det va puder får man bege sig till Kittelfjäll eller gränsen. Men det är långt.
 

Snödjup

Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer
Topp