Beslutsångest i Valais Verbier el Crans-Montana?

uttryck

Ny medlem
Jaha då var det dags igen att åka till Valais Schweiz! :) Tredje gången vi åker dit o bor i lilla byn Mase ovanför Sion i dalen Val d'Herens. Beslutsångest som vanligt: vilka resorts ska vi åka i?! Prognosen lovar SNÖ o solfattigt (= puder men dålig sikt).

Vi är 4 vuxna o 4 tonåringar hyffsat vana (men rätt otränade just nu) . CHF är ju snordyr just nu o det gäller att planera våra 6 skiddagar noga för bästa valuta.
Tonåringarna vill ha stooor park så Crans-Montana el Verbier 1 dag. Crans-Montana verkar ocharmigt men rätt lätt system. Vad är era erfarenheter? Verbier är ju lite Snowroller kult o fint samt alla lovordar ju det verkar det som men verkar vara bökigare att parkera där o proppat m folk. Vilket ska vi välja?

Återstår sen att sen välja nåt kombo liftkort 4 resort på 4 dar antingen i Val dHerens där vi bor:
Nax (närmast 4km o bra men litet)
Evololene (ej testat o pyttelitet)
Arolla (litet men vill vi testa)
Thyon (inte superspännande men del av 4vallees)

Anzere har vi testat redan 2 ggr så det kan bi hoppa över.

...eller granndalen Val f'Annivers som det tar ca 40-50 min till m bil med:
Grimentz (testat o bra)
Zinal (otestad kan komb m ovan)
St Luc-Chandolin (otestad men ser riktigt bra ut nån som vet?)

Tror att det blir Val d'Herens kortet 4 dagar o sen 1 dag Verbier alt Crans-Montana (men VILKET av dem?) o 1 dag wildcard kanske Grimentz-Zinal el St Luc-Chandolin.

Eller nåt annat tips? Några förslag?

Åkprofilen ser ut typ så här:
Papporna vill ha långa hyffsat branta åk o välpistat.
Mammorna (eller jag i alla fall) vill ha breda pister gärna lite böljande o helst snällare offpist typ långa puderängar.
Tonåringarna vill ha park o skogsåkning.

Givetvis avgör ju puder o solmöjligheter var vi styr kosan men ändå lite beslutsångest!

Ska bli underbart dock!
 

linkan_110

Medlem
Om ni ska bo i sion, kan ni lika gärna köra upp till Nendaz, och bort till Siviez. alltså när ni ska åka 4valles ?! slipper köra bort till verbier, och lika fort uppe på höjd, aka MT.fort osv !
 

liedholm

Ny medlem
Crans-Montana är bättre än Verbier. Väldigt trevlig terräng, bra liftsystem och inte lika mycket folk som i Verbier. Riktigt häftig kabin upp till glaciären också.

Som wildcard är Grimentz utmärkt. En hel del fin terräng och bra solläge.

Arolla är inte värt resan. I princip bara en pist så det blir ganska tråkigt i längden. Kan ni tänka er att köra till Arolla så rekomenderar jag istället Lötschenalp, rätt brant och långa åk.
 

uttryck

Ny medlem
Vi bor ej nere i Sion utan kommer att bo i byn Mase (4 km fr Nax) som är "på vägen" till Arolla och de schweizare som vi lånar chalet av har rek oss att testa Arolla för 1 dag o vi är lite sugna på det. Verkar vara möjlighet för lite härliga lössnöfält där faktiskt. Vi vet att det bara är släpliftar o litet. Men ser helt ok ut. Åkning mellan 2000-3000 meter.
http://www.arolla.org/

Grimentz har vi varit i 2012 o det gillade vi. Nu har de ju även en kabinbana som knyter ihop Zinal o Grimentz. Har ni nån koll på Zinal?

Zinal, St Luc/Chandolin och Crans-Montana är nya ställen för oss.

Behöver inte vara jättebrant helst (för mig) rött är lagom så Lötschenalp skippar vi nog. Zinal ser ut att ha några brantare nedfarter.

Ok då tar vi kanske Crans-Montana istf Verbier. Något närmare dit också.
 

Hawk100

Aktiv medlem
För att Arolla ska vara värt ett besök ska det ha kommit bra med nysnö. Min 20-30 cm tycker jag. Har varit där när set inte har snöat och det var inte någon rolig skiddag..... Bara en massa långa Pomaliftar.
Jag skulle hellre stanna till redan i Evolene. Men det beror iofs på att jag har försökt komma mig dit flera gånger utan att lyckas. Ovronaz är ett betydligt bättre alternativ än Arolla tycker jag även om de åkningsmässigt påminner om varandra. En åkdagar där kan med fördel avslutas med ett besök på det fina badhuset som har en riktigt bra spa/relaxavdelning!
Zinal och Grimenz är två fina system i en dal som erbjuder mycket spännande åkning.
Håller med linkan_110 om att ni ska ta bilen till Siviez istället för att åka runt till Verbier. Om ni inte vill uppleva verbieratmosfären med "onödigt rika människor"... Men den hittar ni också i Crans Montana.
Eftersom ni har bil skulle jag vilja slänga in en outsider i form av Diableret. Iofs tar det nog drygt 1,5 timmar att köra dit, men det är en trevlig liten pärla att upptäcka.
I ärlighetens namn ska jag erkänna att jag inte har minsta koll på parkerna i ovanstående orter, så ur det hänseendet kan mina tips vara helt fel....
 

uttryck

Ny medlem
Ja Ovronaz är också ett alt vi funderat på. Verkar ju vara nordostvända backar som kanske gör det mindre moddigt. Ingen som kan rek St Luc o Chandolin då? Såg rätt trevligt ut på liftkartan.

Ändå lite sugen på att testa Arolla då det ska komma 20-30 cm snö dagarna innan vi anländer.

Vi får se.
 

Snödjup

Advertisement
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer
Topp