Bo i Österrike utan att jobba

Andreos

Ny medlem
Hej!

Har hört att man måste betala någon sorts av tourist tax om man säsongar i Österrike utan att ha ett "vitt" jobb. Den kan vara rätt hög fick jag veta, ni som gjort en säsong, hur gör man? Måste man anmäla sig till gemeinde ändå? Räcker det att skaffa ett deltidsjobb, 10-20 timmar i veckan för att det ska räknas att man jobbar?
 

Ingehansson

Ny medlem
Bodde där en hel säsong utan betala någon skatt. Så länge du skriver in dig är allting lugnt, om du inte gör det kan du åka på en ganska saftig bot.
 

Landsten

Medlem
Är här nere nu utan att jobba, tror tax:en ligger på 1,5-2 € per dag. Så fort du kan bevisa att du har ett jobb försvinner denna.
 

Newlund

Medlem
Oftast är skatten inkluderad i hyran om man bor på ett vettigt ställe. Eller det är iaf uthyraren som ska betala in skatten, men de krävs ju att du blivit reggad av uthyraren hos gemeinde. Hett tips är att se till att du är det osv. Om något händer och du typ behöver vård eller liknande kan de bli väldigt stora problem om du inte är "skriven" där. Allt med österrikisk byråkrati är väldigt märkligt....
 

nilshusse

Ny medlem
funkar så här:

turister betalar "turist skatt" ca 2€ om dan, det sköter den som står för boendet (hotellet)
om du stannar längre så måste du anmäla dig hos gemeinde (fylla i en "meldezettel")
det är ett formular som din hyresvärd ska ge dig, detta formulär ska ha värdens underskrift.
ta med passet och gå till gemeinde,
du har tre dagar på dig ifrån att du anlänt.
här i Bad Gastein är böterna 250€ om man inte anmält sig, om det upptäcks, vid kontroll eller typ olycka..
mvh Anders
 

MnO

Aktiv medlem
Det som diskuteras kallas ofta "Kurtaxe" av uthyrarna. Förmodligen är den ett finansieringsverktyg för turistbyrån och liknande verksamhet. Betalar man den brukar man få någon form av förmåner som kan vara mer eller mindre användbara, tex att åka gratis buss, få fritt inträde till någon simhall eller 20% rabatt på hyran på pingisbollar på fritidsgården. Formellt sett ska man betala den som säsongare såklart, men ibland skippar uthyraren det för långtidsgäster. Den svarte gendarmen brukar inte vara lätt att ha att göra med, vare sig det gäller vignetteplikt på motorvägen eller kurtaxe, så det gäller att hålla sig rejält under radarn om man ska skippa betalning.
 

JalonD

Medlem
Jag fick betala en bot på 70€ alternativt 24h i "fängelse" för att vara sen med första inskrivningen hos gemeide. Jobbade två månader och sedan ledig två. Jag tror då egentligen att man skall betala de resterade två månader turistskatt men inget brev kom och inget blev sagt när jag skrev ut mig hos gemeinde när jag åkte hem.

edit OT. Japp det räcker att du bara några timmar i veckan. Det du vill komma åt är anställningskontraktet.
 
Senast ändrad:

Snödjup

Snödjup har sommaruppehåll i väntan på vinterns snödump.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer
Topp