Bootfitting råd behövs

IvanK

Ny medlem
Bootfitting råd behövs
Här finns lite historia om mina Nordica Strider pjäxor https://www.freeride.se/forum/threads/bootfitting-i-vemdalen.149658/

Nu har jag åkt fem dagar i Vemdalsskalet och det varit mest lidande. Jag bestämde mig att prova först två dagar och känna hur det går, var och hur mycket gör det ont. Det var sådär, jätteont på förmiddag och sedan helt okej på eftermiddagen. Och det var svinkallt hela tiden så det var svår att säga om det är pjäxa som är problem eller bara kylan.

Till slutet verkade det som det var lite för lite plats på utsida av fötter bakom tårna så tredje dagen gick jag in i SkiStar verkstad. En kille som heter Erik hjälpte mig där och han rekommenderade att först göra en formgjuten sula för han tyckte att det skulle hjälpa. Och det gjorde sulor men det började göra ordentlig ont i fotleden på insida (mest höger fot). Vi provade först med någon hälkil med det hjälpte inte så han fick fräsa lite på insidan. Jag tror att blev lite bättre men leden är redan lite svullen och irriterad så det gör ont även utan pjäxor. Det går att åka men det är fortfarande lidande. Ska jag låta den bli så för det känns fel att justera pjäxan när fotleden är svullen och känslig? Då finns det en risk att man tar bort för mycket. Han var lite tveksam om att pressa där PGA gåläge.

Vad rekommenderar ni? Ska jag kanske låta fötter villa och sedan åka en dag i typ Romme (bor i Västerås) för att sedan försöka en gång med Alpingaraget? Jag är väldigt deppad för det blev så jäkla mycket ont hela veckan och jag hade stora förhoppningar för pjäxor :(
 

herrgard

Medlem
Bootfitting råd behövs
Hur blir det om du stoppar i foten i pjäxan utan innerskon i, tar den i skalet?

Fotledens insida, är det knölen?

Ge inte upp! :) Brukar ta några extra besök till bootfittern efter köp innan pjäxan känns rätt. De pjäxor som känns bra direkt känns ofta dåliga efter två veckor pga för stora. Nya pjäxor är sällan sköna direkt, brukar ta ett tag innan man vant sig hur man ska stå i dem och hur hårt man ska knäppa. Brukar också vara värre tidigt på säsongen innan man hittat tillbaka till åktekniken. Om du inte har liknande sulor i dina vanliga skor kommer fötterna vara ovana med det också och kylan gör knappast det bättre (se till så att pjäxorna är rumsvarma när du tar på dig dem).
 

IvanK

Ny medlem
Bootfitting råd behövs
Tack för tröstande ord!

Ja, det är knölen på insida som är problem. Jag tror att den inte tar in i skalet. Kan inte testa för pjäxor är i verkstaden eftersom jag beslutat att trycka dem bakom tårna en gång till. Det gör ont varje dag efter ca 20 minuter och sedan den delen av foten tappar cirkulationen och känslan. Jag tycker att det var bättre att göra det här även om vi åker hem imorgon än att åka senare till Stockholm. Som sagt det gör ont och måste göras.

Knölen har jag bestämt at vänta med och att testa lite mer när den inte är svullen. Men det kändes lite bättre idag fast jag åkt bara gröna backar med barnet. Hoppas att det kan vara löst och det är bara irritation som redan finns som gör ont nu. Men vi får se.
 

herrgard

Medlem
Bootfitting råd behövs
Ok! Låter vettigt. Hur hårt knäpper du pjäxorna när du åker och knäpper du upp dem i liften? Kan vara bra att öppna även översta spännena/remmen när pjäxorna är nya så tillräckligt med blod kommer ner i foten.

Angående knölen så kan det hjälpa att sätta ett O med skummgummi utanpå innerskon (så knölen kommer mitt i Oet). Det kan avlasta knölen och ge lite jämnare tryck över större yta.
 

Snödjup

Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer
Topp